Το κυβερνητικό σχέδιο για α’ κατοικία – κόκκινα δάνεια (Παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2020 – ΒΙΝΤΕΟ)

0
144

Το κυβερνητικό σχέδιο για α’ κατοικία – κόκκινα δάνεια

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2020 πήρε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι της ρύθμισης αυτής ανέρχονται στις 90.000. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 3.544 αιτήσεις.

Επιπλέον, θεσμοθετήθηκε ένα πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των δανείων που αποσκοπεί την υποστήριξη όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, θα επιδοτείται μέρος της δόσης του δανείου, ενώ το μέτρο αφορά δανειολήπτες με προσημειωμένη την κύρια κατοικία. Οι δυνητικοί δικαιούχοι της διάταξης αυτής ανέρχονται στις 300.000.

Διευκρινήσεις για τις παραπάνω ρυθμίσεις έδωσε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, τα κριτήρια επιδότησης των δανείων θα είναι έτοιμα ως τα μέσα Ιουνίου.

Επιπλέον, όπως εξήγησε, αν το οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνει κάποιους που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, τότε είναι και αυτοί δικαιούχοι, όπως επί παραδείγματι συνταξιούχοι που ενδεχομένως ενίσχυσαν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Σχετικά με τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος θα ψηφισθεί τον προσεχή Ιούνιο και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021, ο γραμματέας τόνισε πώς «μέσω αυτού του νόμου θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, είτε προς το δημόσιο είτε προς τις τράπεζες».

Υπογράμμισε ότι ο πτωχευτικός νόμος «δεν θα προστατεύει την πρώτη κατοικία», συμπληρώνοντας ότι θα παρέχεται έμμεση προστασία «εφόσον κάποιος ρυθμίσει τα χρέη του και τηρεί τη ρύθμιση».

Για όσους δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ανέφερε πως «επέρχεται πτώχευση, χάνουν όλη την ακίνητη περιουσία τους και τους διαγράφονται όλα τα χρέη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουρμούσης, γνωστοποίησε ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός κρατικού φορέα, ο οποίος θα αγοράζει το σπίτι του ευάλωτου νοικοκυριού, προκειμένου «να μένει μέσα η οικογένεια και να μη της γίνει έξωση».

https://www.megatv.com/megamag/default.asp?catid=43374&fbclid=IwAR3uytRVZFHKSbS2iYQNSPYPmumFGqrp-ydyoHRCe24JoukWl5OQPAG4L5E

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ