Τρόμος για «ατύχημα» με κούρεμα καταθέσεων: Τι κάνουν οι τράπεζες για πιθανό bail in

0
800

Τι άμυνες καλούνται να πάρουν οι τράπεζες για πιθανό κούρεμα καταθέσεων;

Πλάνα επιβίωσης σε πιθανό «ατύχημα» που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του bail – in, καλούνται να παρουσιάσουν οι ελληνικές τράπεζες στον SRM, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρώπης.

Πρόκειται για μία νέα παράμετρο που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η οποία έρχεται σε μια περίοδο νέας πανευρωπαϊκής αναταραχής, λόγω των «τριγμών» στην Deutsche Bank.

Εν μέσω ανησυχιών για την κεφαλαιακή της επάρκεια, οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν χθες νέα ιστορικά χαμηλά, συμπαρασύροντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πλήττοντας κυρίως τις μετοχές των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών. Οι ανησυχίες πήραν μεγαλύτερη έκταση από τη δήλωση της Angela Merkel ότι αποκλείει το bailout του γερμανικού κολοσσού πριν από τις γερμανικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή του πρώτου bail – in στην μεγαλύτερη Οικονομία της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι από 1/1/2016 ισχύει η οδηγία BRRD, η οποία προβλέπει ότι εφεξής η εξυγίανση των τραπεζών θα γίνεται με κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών τους (bail – in) και όχι των φορολογούμενων (bailout) όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Αν και η οδηγία για το bail – in έχει μείνει στον «πάγο», καθώς τα μεγέθη τόσο των ιταλικών τραπεζών – που ήταν οι πρώτες που έμειναν «γυμνές» μετά το Brexit -, όσο και της Deutsche Bank, τρομάζουν τις ευρωπαϊκές αρχές, εντούτοις οι δηλώσεις Merkel για τη Deutsche Bank ρίχνουν λάδι στη φωτιά για τον φόβο των καταθέσεων.

Η προστασία των καταθέσεων είναι και το μείζον μέλημα του SRM, ο οποίος καλεί τις τράπεζες να συντάξουν την «εν ζωή διαθήκη τους», υποβάλλοντας σχέδια αντιμετώπισης ενός πιθανού «ατυχήματος» που θα απειλούσε με «κούρεμα» τις καταθέσεις.

Στα recovery plans, ειδικότερα, οι τράπεζες καλούνται να περιγράψουν το πώς θα διαχειριστούν την πιθανότητα να χρειαστούν διάσωσή τους με νέα κεφάλαια, χωρίς όμως να «κουρέψουν» τις καταθέσεις των πελατών τους.

ΠΗΓΗfimes.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ