Γ. Γεροβασίλης: Γιατί να ασχοληθώ με την οικονομία και να μην φύγω στο εξωτερικό;

37
3413
Πηγή εικόνας: google, axianews

Άρθρο : Γεροβασίλης Β. Γεώργιος

Ασκούμενος Ορκωτός Ελεγκτής

 

Γιατί να ασχοληθώ με την οικονομία και να μην φύγω στο εξωτερικό ;

Τα τελευταία χρόνια ακμάζει η εξαγωγή οικονομολόγων από τα πανεπιστήμια σε τόσο υψηλά επίπεδα που ο πιο αισιόδοξος πρύτανης αμφιβάλει αν θα μπορέσουν τελικά να απορροφηθούν όλοι οι εν δυνάμει οικονομολόγοι από την αγορά. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό η κακό. Απλά γίνεται και σας το μεταφέρω.

Σεβόμενος όλες τις δουλειές και παραπάνω αυτές που δεν αμείβονται καθόλου καλά και επικρατούν συνθήκες εξαθλίωσης και χάους, όλες έχουν ισάξια οφέλη στην κοινωνία. Θέλω να σταθώ σε αυτούς που ασχολούνται με την οικονομία. Ό,τι και αν αυτό απαρτίζει την έννοια οικονομολόγος.

Αρχικά το «οικονομολόγος» είναι μια γενική έννοια που επιλέγεις ή σου επιλέγουν κάποιοι ότι θα σε συνοδεύει για την υπόλοιπη ζωή σου. Επί χρόνια πίστευα πως κάποια άτομα είναι πλασμένα για κάποιες δουλειές. ΜΥΘΟΣ! Μαθαίνεις εσύ να διακρίνεις τον εαυτό σου ανάμεσα στους άλλους και να σε ορίσουν σαν πλασμένο για αυτόν τον τίτλο. Η δυσκολία του να είσαι οικονομολόγος είναι μεγάλη ,η πρόκληση ακόμα μεγαλύτερη . Δεν έχεις ωράριο. Δεν έχεις αργίες εφόσον συντρέχει ένας σημαντικός λόγος ή σε «κυνηγάει» μια ημερομηνία(ισολογισμού , ΦΠΑ κ.α.). Μια επιχείρηση και όταν είναι κλειστή «δουλεύει», έχει ανάγκες. Το ωράριο μιας επιχείρησης αφορά αποκλειστικά τους πελάτες. Όχι αυτούς που την έχουν ούτε αυτούς που την διαχειρίζονται και σίγουρα ούτε τους λογιστές της.

Δεδομένου της δύσκολης εποχής πολλοί επιλέγουν είτε να φύγουν στο εξωτερικό είτε να κάνουν την δουλειά του πατέρα τους ή της μητέρας τους (μαζί τους και εγώ ), είτε να τολμήσουν κάτι καινούργιο. Το να κάνεις τη δουλειά των πρεσβυτέρων σου σου προσφέρει ένα είδος ασφάλειας, να έχεις κάτι έτοιμο να σε περιμένει, μια επιχείρηση, μια πελατεία. Ακόμα και αυτό αν επιχειρήσεις να κάνεις μην σταθείς μέχρι εκεί. Κοιτά να το πας ένα βήμα παραπέρα, δυο βήματα … εκατό.

Ποτέ μην μείνεις στάσιμος σε ότι και αν επιλέξεις και θα ανταμειφθείς αργά ή γρήγορα. Το σίγουρο είναι ότι ο κόπος σου θα αποδώσει καρπούς. Στην Ελλάδα της δυσκολίας, της Ελλάδας των μισθών πείνας. Αλλά ! Της Ελλάδας σου!

Μην αφήσεις όλες τις θυσίες σου από τότε που ήσουν σχολείο και άφησες τους φίλους σου στην αλάνα για να διαβάσεις να μπεις σε ένα πανεπιστήμιο και να μην γίνεις σαν του γείτονα τον γιο όπως σου έλεγε η μάνα σου. Μην αφήσεις τις ώρες διαβάσματος που έριξες για να πας στα φροντιστήρια και την άλλη μέρα κουρασμένος στο σχολείο. Μην αφήσεις το πιθανόν καλύτερο ξενύχτι που θυσιάσεις με τους συμφοιτητές σου σε ένα κλαμπ για να περάσεις την δύσκολη οικονομετρία της σχολής σου.

Μην ξεχνάτε εμείς είμαστε η χώρα μας . Οι ιδέες μας, οι συνήθειές μας την απαρτίζουν. Καλές και κακές.

Όπως λέω σε όλους για να γίνεις ο καλύτερος πρέπει να περάσεις μονάχα έναν. Τον καλύτερο! Και έτσι γίνεσαι ο καλύτερος εσύ!

Μην φοβάσαι την κακή κριτική αυτή σε κάνει καλύτερο. Αυτή θα σε κάνει ξεχωριστό.

Πριν επιλέξεις τον δύσκολο δρόμο της ξενιτιάς και μαζέψεις τα πράγματα σου χαιρετώντας γονείς και φίλους για μια καλύτερη ζωή εξάντλησε τα περιθώρια. Αν με ρωτούσες για ποιον είναι το εξωτερικό θα έλεγα άφοβα : Για τους ανειδίκευτους νέους, που δεν βρίσκουν δουλειά με τίποτα και αν βρουν ο μισθός θα είναι ικανός να τους κατατάξει στα πλέον φτωχότερα στρώματα που απλά …ΔΕΝ μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε σημείο να μην είναι ντροπή η δουλειά όπως έλεγαν οι παλιότεροι, αλλά ο μισθός.

Εύχομαι ό,τι και αν επιλέξετε να αποβεί καρπερότερο του αναμενόμενου.

Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν και λύσεις πάντα θα βρίσκονται.

 

Με εκτίμηση,

Κάποιος Οικονομολόγος που έμεινε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

37 ΣΧΟΛΙΑ

 1. …. μπερδεύεις τον λογιστή με τον οικονομολόγο. Γιατί οικονομολόγοι στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι και στην Κω κανένας. Φιλιά.

  • ……ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙΣ ΜΙΚΡΕ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΚΟΙ ΣΟΥ!
   ΕΔΩ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΦΤΩΧΕΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!
   ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΑΤΙ…..
   ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΚΩ?

  • Οικονομολόγοι είναι 4 όλοι κι όλοι στην Κω. Όσο για το μπέρδεμα λογιστή – οικονομολόγου είναι εσκεμμένο…… Εσύ τι πρόβλημα έχεις;.

 2. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.

  ……. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ

 3. …. ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ…..και μια συμβουλη απο ενα παλιο…ο ΣΥΡΙΖΑ ηλθε για να μεινει !!!!! ΜΗΝ ακους που λενε οτι οι πασοκσηδες θα …γυρισουν στο ΚΙΝΑΛ……Μπουρδες παιδι μου, μπουρδες ….

 4. Η μικρότητα και η ποταπότητα όσων αντικρούετε ένα τόσο καλό άρθρο με αστεία επιχειρήματα έχει φτάσει στο ζενίθ. Ήρωες της μικρότητάς σας.

 5. Τι να πει κανεις το παιδί γράφει τόσο ωραία τόσο ευγενικά και εσεις βγαζεται χολή !συνεχειστε …μην απαντας γιωργο αστούς να νομίζουν οτι αυτοί τα ξέρουν. Για Το προπατορικό αμάρτημα εσύ εισαι υπεύθυνος !

 6. ΜΙΛΆΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ Ή ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΕΣ;; ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΩ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΟ ΕΙΔΟΣ

 7. Παιδιά με τέτοιο μυαλό και τέτοιες λογικές πρέπει να κατεβαινουν στην αυτοδιοίκηση σε ενα πεντάμηνο. Αλλα τόσα ξέρετε τόσα λέτε

 8. ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ εφαρμόζουν τα προγράμματα για νέους επιστήμονες με επιδότηση 100% Μάλιστα χθες ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία επιδοτείται το 50% των ασγαλιστικών εισφορών σε νέους ανθρώπους μέχρι 25 ετών. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

 9. Συγνωμη αλλα ετσι αλλοιωθηκε ΤΕΛΕΙΩΣ το σχολιο μου. Εγω δεν κριτικαρω τοσο το παιδι αλλα τα στελεχη του ΠΑσοκ που προωθουν τα παιδια τους …..ο νοων νοειτο,γενικως ….Τωρα γιατι μια τετοια κριτικη -καταγγελια δεν δημοσιευεται, δεν το καταλαβαινω……..Προστατευονται τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ ;Γιατι ; χρεοκοπησαν την χωρα ; ναι ‘η οχι η’ δεν πρεπει να το θυμιζουμε ;;;;;;;;

 10. Χωρίς αξία ,χωρίς μυαλό χωρίς σεμνότητα ,χωρίς γνώση ,χωρις Αγάπη για αυτό που κανεις,χίλιοι να σε σπρώχνουν δεν πας ούτε βημα !τα υπόλοιπα ειναι κακιουλες !

 11. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ Η ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΕΣ;;. ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩ. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑΛΛΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΣΠΙΤΙΑ. ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΝΤΑ ΛΕΝΕ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

 12. Καλό παιδί ο ένας Καλό παιδί ο άλλος πέρασαν τα χρόνια πτωχεύσαμε και στο τέλος μάθαμε ότι τα καλά παιδιά πέρνανε μίζες εκατομμύρια. Γι αυτό αφήστε ήσυχες της καλοσύνες.

 13. Και να δεις πόσο ωραία τά έλεγε ο Τζοχατζόπουλος. Αλλά και ο Παπαντωνίου ήτανε και ωραίος.

 14. Επειδή νομίζω οτι ρωτάς καλοπροαίρετα θα σου πω ,π γιωργος σπούδασε οικονομικά έκανε μεταπτυχιακό στην ΣΟΛ ζει στην Αθηνα και εργάζεται ως ασκούμενος σε μεγάλη ελεγκτική εταιρεία ! Αν ειναι Λογιστης η οικονομολόγος ; Το συμπέρασμα δικό σου ! Και για τα επόμενα χρόνια,πιστεύω αρκετά γιατί εχει και άλλους στόχους που δεν Μπορούν να πραγματοποιηθούν μακριά από αθηνα θα ειναι αθηνα αυτά!

 15. Δεν αναφέρομαι στον Γιώργο αλλά γενικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα και ειδικά σε μικρά μέρη όπως η Κως όσοι τελειώνουν οικονομικές σχολές ασχολούνται με το επάγγελμα του λογιστή που φυσικά δεν είναι άχρηστο. Για να πεις ότι ασκείς το επάγγελμα του οικονομολόγου σημαίνει ότι προστατεύεις τις επιχειρήσεις και τις βοηθάς να αναπτυχθούν και όχι να κρατάς λογιστικά βιβλία και να τα ενημερώνεις. Άρα το κείμενο του είναι γενικό και απροσδιόριστο. και άρα αμφισβητήσιμη η σκοπιμότητα του.

 16. Λες θα ΞΑΝΑΡΩΤΗΣΩ το κείμενο του Γιώργου ειναι ………εάν ειναι Λογιστης καλά θα Κάνει να μείνει κω ………(ελληνικά)…….και σας λέω το παιδί ειναι ασκούμενος ορκωτός ζει αθηνα και όπως δείχνουν οι επιλογές του και τα επόμενα χρόνια. τι σκοπιμότητες και πράσινα άλογα !στα υπόλοιπα περί μικρού μέρους η κω και περί λογιστή μπορεί και να έχεις δίκαιο .οικονομικές συμβουλές οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν από το κέντρο (αθηνα). (Με σεβασμό στην άποψη σου όχι με αγένεια όπως ίσως δείχνω γιατί πρέπει να είμαι και πολύ μικρότερος σου !

 17. Απευθύνομαι σε όσους εκφράζουν με ειρωνικό τρόπο τις αντιρρήσεις σου στο άρθρο σου Γιώργου Γεροβασιλη .
  ειναι μικρόψυχοι και κακόψυχοι .
  δεν ειναι σε θέση να εκφράσουν έναν λόγο σοβαρό αντιπαραθεσης και χύνουν το μελάνι και χολή .
  Στο μύλο της λογικής και της προόδου που εκφράζεις .
  Μπράβο που καταθέτεις δημοσιά τις απόψεις σου .
  αυτοί θα παραμένουν φτωχοί σ όλα,
  οτι άγραφου το γράφουν από ζίλια .

 18. Ποιοί πτωχεύσανε την χώρα;; Ποιοί φέρανε το ΔΝΤ;;; Ποιοί πέρνανε μίζες ρεεεεεε. Το Ερρίκος Ντυνάν ποιός το ξεπούλησε ρεεεεε Η ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΚΑΙ Η ΖΗΜΕΝΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕ Φυσικά και θα μείνω στην Κω αλλά με αξιοπρέπεια εναντίον κάθε είδους αμίαντων.

 19. Έχω τελειώσει το Οικονομικό των Αθηνών και πήρα μεταπτυχιακό. 7 χρόνια είμαι στην Κω και έχω λογιστικό γραφείο. Δυστυχώς τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στηρίζονται σε εταιρείες με πληθώρα επιστημόνων πολλαπλών ειδικοτήτων του εξωτερικού. Εμείς κρατάμε τα λογιστικά βιβλία τους.

 20. Ξέρω ότι θα έρθεις στην Κω γιατί δεν υπάρχουν άλλα διέξοδα. Ξέρω ότι θα κάνεις τον λογιστή Και επίσης ξέρω ότι θα είσαι υποψήφιος. όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Και από οικονομολόγους γέμισε ο κόσμος λογιστάδες

  • Πολλά ξέρετε εσείς ή μάλλον πολλά νομίζετε ότι ξέρετε. Να είστε σίγουρος αν ποτέ γίνω λογιστής , δεν θα τον «κάνω» απλά όπως λέτε . ΘΑ ΕΙΜΑΙ. Γυρίστε πίσω στη θλιβερή καθημερινότητά σας κύριε ανώνυμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.