Γιώργος Γεροβασίλης: Έχουμε μια «φανταστική» οικονομία

29
5081

Έχουμε μια «φανταστική» οικονομία

Μετά την περιβόητη έξοδο από τα μνημόνια εκείνη την ηλιόλουστη μέρα του Αυγούστου, ίσως το μοναδικό ηλιόλουστο στη χώρα μας την συγκεκριμένη ημέρα, καλούμαστε να κάνουμε τον απολογισμό των τελευταίων ετών και τον προϋπολογισμό των ερχόμενων.

Πολλοί μπορούν να πιστεύουν για την οικονομία μας πληθώρα πραγμάτων. Άλλοι να την έχουν στο μυαλό τους σαν μια στιβαρή και αξιόλογη οικονομία που δεν έχει ανάγκη κανέναν γιατί «εμείς έχουμε ήλιο και θάλασσα» και μόνο να πάρουν θέλουν από εμάς, άλλοι δε να μας έχουν σαν την δακτυλοδεικτούμενη οικονομία της κλεψιάς, της παραοικονομίας και της απάτης.

Χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω καμία από τις δυο προαναφερθείσες ομάδες βρισκόμαστε στη μέση, λίγο δεξιά λίγο αριστερά δεν θα κάτσω να χωρίσω την πίτα ακριβώς, δεν θα αλλάξει και πολύ το νόημα. Δεν είμαστε οι καλύτεροι δεν είμαστε οι χειρότεροι. Όλα τα άλλα είναι αποκύημα της φαντασίας μας. Η Ελλάδα παίζει το παιχνίδι της διελκυστίνδας μεταξύ καλού και κακού, μεταξύ καινούργιου και παλιού, μεταξύ ανάπτυξης και κατάθλιψης.

Άλλα λόγια να …τρωγόμαστε.

Η οικονομία μας δεν είναι η δυνατότερη στον κόσμο και ούτε πρόκειται να γίνει . Έχει όμως βλέψεις να ανέβει , να γίνει υπολογίσιμη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε αλλά μπορεί να γίνει το μεγάλο μας προτέρημα είναι οι επενδύσεις. Έτσι όπως έχουν τώρα τα πράγματα κοιτώντας το χάρτη ένας επενδυτής θα δει την Κύπρο, την Βουλγαρία και όχι την Ελλάδα για να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του. Αν θέλει να πάει διακοπές δεν θα δει την Κύπρο (πιθανόν) ή την Βουλγαρία (βέβαιο) αλλά την Ελλάδα. Ανέκαθεν το βαρύ χαρτί της χώρας μας ήταν ο τουρισμός και θα συνεχίσει να είναι, δυστυχώς το μοναδικό, αυτό βλέπω τουλάχιστον εγώ. Τουλάχιστον με την τωρινή φορολογία και την μη ύπαρξη σταθερού μοντέλου ώστε ο επενδυτής να μπορεί να κοστολογήσει τα μελλοντικά του έξοδα.

Τα χρόνια που πέρασαν όλοι μηδενός εξαιρουμένου δοκιμαστήκαμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες αν μη τι άλλο. Οι άνω των 35 ξαφνικά από μια περίοδο ευημερίας και έξαρσης πλούτου καλούνται να συμβιβαστούν με λιγότερα. Η γενιά των 20-35 ετών είδε τα κάστρα που είχε χτίσει στο μυαλό της να γκρεμίζονται και τη ζωή της να αλλάζει άρδην. Να τους περικόπτουν μισθούς μαζί και όνειρα. Η δημιουργία οικογένειας να φαντάζει κάτι το άπιαστο και η ικανότητα να συντηρούν ένα σπίτι πέραν των δυνατοτήτων τους. Για τα νεογνά ας μην αναφερθώ. Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν να ξέρουν όλοι οι υπόλοιποι γύρω σας ότι το σπίτι σας , το δικό σας σπίτι, θα το πληρώνετε για πάντα και εσείς ακόμα δεν το γνωρίζετε.

Έτσι νιώθουν ή καλύτερα έτσι είναι, ας ελπίσουμε να μην το νιώσουν σε 10-15 χρόνια που θα μπορούν.

Το ποιος φταίει ; Δεν θα ρίξω ευθύνες σε κανέναν (ξέρω θα το κάνετε εσείς). Πάντα το να κατηγορείς τον διπλανό είναι το εύκολο. Ας μάθουμε στα δύσκολα. Καλούμαστε να μάθουμε. Η κατάσταση επίρριψης ευθυνών μοιάζει με το γνωστό ανέκδοτο που ένα τζίνι δίδει τη δυνατότητα σε 3 γείτονες μιας ευχής για τον καθένα. Η ευχή του τρίτου κατά σειρά είναι το τζίνι να πάρει πίσω όλα αυτά που έδωσε στους γείτονές του. Αυτό ήταν το μέγιστο δυνατό κέρδος για αυτόν, έτσι πίστευε τουλάχιστον.

Το αν κάποια μέρα ξημερώσει κάτι διαφορετικό δεν το ξέρω εγώ, δεν εξαρτάται από μένα για να πω με βεβαιότητα. Ό,τι και αν πιστεύω ας το κρατήσω για εμένα. Οι οικονομολόγοι κάνουν προβλέψεις όχι γιατί ξέρουν αλλά επειδή έχουν ερωτηθεί. Ήρθε η ώρα λοιπόν να λογικευτούν όλοι οι μαθητευόμενοι μάγοι.

Θα ήθελα να κλείσω με μία φράση της Σοφία Λόρεν που λέει:

Η επιτυχία σε συστήνει στον κόσμο, αλλά η αποτυχία συστήνει τον κόσμο σε σένα.

Υ.Γ. Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Εις το επανιδείν

Γεροβασίλης Β. Γεώργιος

Ασκούμενος Ορκωτός Ελεγκτής

29 ΣΧΟΛΙΑ

  • ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ..ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑ ΓΙΑ ΜΥΑΛΟ Ο ΑΥΓΟΥΛΟΓΔΑΡΤΗΣ ΨΩΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΤΡΟΛΑΡΙΖΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ,ΟΠΟΤΕ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΚΟΠΟ..ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΝΑ….ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ Η ΠΡΩΣΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΕΙΛΗΜΕΝΗ ΚΑΤ’ΑΥΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ..ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΠΑΥΤΑ!

 1. Μπράβο σου ! Πολύ ωραίος γραπτός λόγος και εμπεριστατωμένη άποψη. Το μέλλον σου ανήκει !!!

 2. Αοριστίες ,ασάφειες,γενικόλογες διαπιστώσεις,ακραίως ισαποστάκιας....

  με τις πινελιές ειρωνείας,ότι γνωρίζετε ήδη την απόδοση ευθυνών εκ μέρους ημών ,υπονοώντας όσους θα πιάσουν να γράψουν κάποιο σχόλιο ,τις αποχρώσεις σαρκασμού και τις άστοχες παρομοιώσεις τύπου τζίνι με τα υστερόγραφα πρόληψης τυχόν ‘προεκτάσεων’ …θα πρότεινα το Νόμπελ Βαρουφάκειας Οικονομίας…

  • Α ΡΕ ΛΑΛΑΚΗ,
   ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΝΙΣΕΙΣ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑΚΙΑ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΕΙΡΩΝΙΑΣ Ε??!!
   ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟΣΟ ΚΟΜΠΛΕΞ? ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΜΠΟΙ,ΤΟ ΕΤΣΙ ΣΟΥ’ΠΑΝΕ ΚΑΤΙ ΣΤΡΑΒΟΙ ΑΡΡΕΝΩΠΟ ΣΤΥΛ,ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΡΟΙΚΑ ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ’ΡΘΕ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ Η ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΠΟΥ’ΧΕΙΣ ΓΑΝΤΖΩΘΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΥ?
   ΑΧ,ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ‘ΝΟΜΟ’ΔΕΝ ΕΚΡΑΤΕΙΣ!!

 3. Εσύ τι κατάφερες στη ζωή σου για πες και σε εμάς να μάθουμε την γνώση περι οικομιας σου!

 4. Πάλι Λάθος κανεις νομίζεις οτι τα γράφει ο Γιώργος ! Τον ξέρεις; γιατί νομίζω οτι δεν τον γνωρίζεις εινα σεμνός και ταπεινός προσγηομενος και μόλις 27 ετών !εμενα που ειναι φίλος μου μου λένε δες το Γιώργο ποσό σοβαρός και καλός ειναι ! Εγώ τον θαυμάζω και του ευχόμαι τα Καλλιτερα!ενας συμμαθητής του!

 5. Εγώ γράφω και το όνομα μου αν θέλεις! Εσύ το γράφεις;εύκολα θα διαπιστώσεις αν λέω αλήθεια !

  • Η σεμνότητα της ‘απολυτότητας’….Δεν καταλαβαίνω που το πας,κόντρα θα βγούμε για την εγγύτερη αποτίμηση των λόγων της κρίσης…?? Η κεκαλυμμένη σεμνοτυφία που διατυμπανίζεις,καταρρίπτεται απ τον σαρκασμό..Μάθε να σέβεσαι τις γνώμες των άλλων,που μάλιστα ‘φωνάζουν’ για ηθική ,κοινωνική,πολιτιστική κρίση και μετά έλα να γράψεις…Εδώ δεν κάνουμε κόντρες γνώσεων,είναι φόρουμ απόψεων…αν τον θαυμάζεις τόσο κάνε αίτηση για εισαγωγή στο Αγιολόγιον.Δεν σου είπε ποτέ ότι τα σχόλια σου,ρίχνουν το επίπεδο των αναλύσεων του?Περισσότερο κακές εντυπώσεις δημιουργείς με το συνεχές,ανούσιο,βαρετό ‘θυμιάτισμα’,το οποίον ενίοτε βαριέται και ο ίδιος …ο Παπάς.

  • η μανία σου να υπερασπιστείς μια γνώμη,αδικεί τον υπογράφοντα.

  • Αγαπητέ ,μήπως δικάζεται κάποιος εδώ μέσα και πρέπει να προβληθεί το όνομά του?

   Μήπως θες και αποτυπώματα πληκτρολογίου,για τα σχόλια που απλά διαφωνούν; Δεν πας καλά…εσύ έχεις κάνει αναγκαστική προσσελήνωση πάντως..Είδες τις Τιμές του Χρηματιστηρίου σήμερα?Διάβασες το τελευταίο άρθρο του Γρ.Νικολόπουλου?Αυτές οι τιμές Τραπεζικών δεικτών ξέρεις τι σημαίνουν,αν όχι βγάλε το σκασμό και άσε και μια διαφορετική άποψη να αναδυθεί,πέρα απ τις ευλογίες σου!!!!!

 6. Ρε αφήστε το παιδί ήσυχο. Τι κόμπλεξ υπάρχει σε αυτό το νησί! Προφανώς τα άρθρα του τα διαβάζει ο κόσμος γι ´ αυτό και του ζητάνε να γράψει. Αν ήταν θα γράφαμε όλοι. Αλλά μάλλον ο Γιώργος έχει και κάτι να πει και καλά κάνει και το λέει. Μήπως σας πονάει που δεν είστε εσείς αυτοί που χαίρουν επιβράβευσης γιατί κάνουν κάτι στη ζωή τους πέρα από το να αναλάβουν τη δουλειά του μπαμπά; Και στο κάτω κάτω η ανωνυμία σας δείχνει μάλλον και την πάστα σας. Αδελφέ μου εγώ προτιμώ να σε θαυμάζω παρά να σε ζηλεύω!

 7. ΟΙ ΚΑΛΑΜΟΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΣΤΕΛΕΧΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ.ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΚΕΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ, ΤΟΝ ΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΗΘΟΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΡΟΛΑ ΦΕΛΟ.

 8. Ο καθένας Ό,τι μπορεί παιδιά . Μπράβο Γιωργαρα μου . Συνέχισε έτσι . Οι υπόλοιποι ήρωες του πληκτρολογίου… σας λυπάμαι

 9. Όπως και να έχουν τα σχόλια σας,σας ευχαριστώ πολύ όλους που μπήκατε στον κόπο να τοποθετηθείτε και να διαβάσετε το άρθρο .
  Καλή συνέχεια σε όλους.
  Όαο για μένα δεν θα σταματήσω ποτέ να δίνω τα πάντα για αυτό που μου αρέσει, είτε σας αρέσει είτε όχι.

  Με εκτίμηση,
  Ο υπογράφων

 10. Βρε κρετινε εσύ ποιες αναλύσεις έχεις κάνει περί οικονομίας και μας λες οτι δεν σέβεται την άποψη σου .έχεις άποψη ,η φρασεολογία σου τα λέει όλα κοκου ! Κανεις και αναλύσεις για το χρηματιστήριο έχεις περάσει απέξω; Όλες αυτές τις ασυναρτησίες τις λες διαφορετική άποψη ! Το παιδί εχει γράψει 4αθρα και τα έχουν επισκεφτεί 20000 γράψε και εσύ τις αρλούμπες σου αν τολμάς επώνυμα!

  • Μιλαει ο βλακας για αυναρτησιες…για πες μου εναν οικονομολογο που επεσε μεσα;καποια απ τα σχολια ειναι δεικτικά.μιλανε..εδω το ΔΝΤ επεσε εξω,εκανε πειραματα.αν δεν καταλαβει η ξερη σου κεφαλα,απο που ξεκινησε η κριση και γιατί ειμαστε η μονη χωρα απ αυτες που μπηκαν σε προγραμμα κ οχι μονο δεν βγήκε ,αλλα ξεπουλήθηκε,τοτε αρκεσου στο απλο γλειφολογιο.πηξαμε στις αναλύσεις…

 11. Σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς .εσυ καταλαβαίνεις οτι θέλεις ξέρεις για φόρουμ για δείκτες τι γράφει το αθρο οι οικονομολόγοι απαντούν όχι γιατί ξέρουν αλλα γιατί τους ρωτούν ! Αυτό δεν λέει ;ξέρεις όταν ρωτούν 5 οικομολογους να πουν την άποψη τους υπάρχουν 6 απόψεις .οικονομια δεν ειναι απλα πράγματα το ένα φτιάχνεις το αλλο χαλάει μακάρι να ήταν απλα ! Δεν αντιπαρατιθέμενες μαζί σου σε επίπεδο γνώσεων δεν έχω αυτό το σκοπό , με ενοχλεί η χολή σε ένα παιδί που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα πες την άποψη σου ευγενικά έχεις κάθε δικαίωμα ! Θα σου συνιστούσα να τον γνωρίσεις ειναι 25 ετών εχει άποψη εχει θέληση για μάθηση ακούει και ξέρει αρκετά ,όχι όλα ειναι κεφάλαιο για τον τόπο αύριο ! Ξέρεις πολλούς νέους ετσι μακάρι να είχαμε !τελος πάντων σου ζητάω συγνωμη για τις φραστικές υπερβολές έκ μέρους μου !δεν είχα καμία πρόθεση να σε θίξω εξ άλλου δεν σε γνωρίζω για να έχω άποψη !

  • Την εποχή που είμαστε υπάρχουν εκδόσεις βιβλίων,αναρτήσεις,οικονομικές εφημερίδες,ένθετα που μιλούν για τα αίτια,αλλά και προτείνουν ‘θεραπείες’.Κάποια απ τα δεικτικά σχόλια παραπάνω αφήνουν να εννοηθεί την προσωπική άποψη του καθενός είτε έχει βγάλει την ΑΣΟΕ,είτε έχει μελετήσει κάποιες αναρτήσεις.Προσωπικά έχω διαβάσει 13 εκδόσεις ξένων και Ελλήνων Οικονομικών αναλυτών και όλες είναι αντικρουόμενες.Το να μειωθούν οι φόροι και να έρθουν επενδύσεις που προτείνει ο υπογράφων δεν είναι αρκετά,αν δεν ξεπεραστεί η ηθική,Κοινωνική και Πολιτιστική κρίση που περνάμε,αλλά πάνω απ όλα αν δεν αμβλυνθούν οι τεράστιες ανισότητες στην Ελληνική Κοινωνία και το τεράστιο ποσοστό διαφθοράς.Και στην Κω έχουμε επενδύσεις με τεράστια πεντάστερα,αλλά οι πολίτες αγκομαχούν να βγάλουν τον χειμώνα και πάνε σε διάφορες εκδηλώσεις και πανηγύρια για να φάνε.Αν δεν το βλέπεις …τι να πω!!!!Με τέτοια ανισότητα και διαφθορά ,όσες επενδύσεις και να έρθουν ….θα καταλήγουν στον κουβά!!!!!

 12. Ε βέβαια η ηθική οι ανισότητες ειναι απαραίτητη προϋπόθεση να εξαληφθουν ειναι αδιαπραγμάτευτα στοιχεία για αρχή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.