Αλλάζει το όνομα της η Τουρκία – Από «Turkey» το κάνει «Turkiye» για να μην την μπερδεύουν με τη γαλοπούλα

1
470

Η Τουρκία άλλαξε ήδη το επίσημο διεθνές της όνομα στα έγγραφα του κράτους και από Turkey το έκανε Turkiye. Ο Ερντογάν και οι συν αυτώ λένε ότι το έκαναν για να δυναμώσουν την εμπορική ονομασία της χώρας, και μάλιστα σε ανακοίνωση της κυβέρνησης εκφράζεται το εξής: «Η λέξη Turkiye αντιπροσωπεύει και εκφράζει τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο».

Στην ίδια ανακοίνωση γράφεται ότι «στο πλαίσιο της ενίσχυσης του σήματος «Turkiye», σε κάθε είδους δραστηριότητες και αλληλογραφία, ειδικά στις επίσημες σχέσεις με άλλα κράτη και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, θα υπάρξει απαραίτητη ευαισθησία να εμφανίζεται η χρήση της φράσης «Türkiye» αντί για φράσεις όπως «Turkey», «Turkei», «Turquie» κ.α»

Όμως οι κακές γλώσσες λένε πως η Τουρκία άλλαξε το όνομα της για να μην την μπερδεύουν με τη γαλοπούλα, ηχητικά, ορθογραφικά αλλά και όσοι μπαίνουν στο google (κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων) και γράψουν Turkey, θα τους βγάλει τη γαλοπούλα, ή συνταγές μαγειρέματος της.

Turkiye και γαλοπούλα
Πάντως οι τούρκοι τη χώρα τους τη λένε Turkiye, ένα όνομα που είχε αρχικά το οθωμανικό κράτος μετά από κάποια χρονική περίοδο. Το όνομα Turkey, προέρχεται από το λατινικό Turquia, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τους ευχαριστεί.

Γιατί όχι μόνο όταν το γράψεις στο google θα βγάλει γαλοπούλες και συνταγές μαγειρέματος, αλλά και γιατί στο λεξικό του Κέιμπριτζ η λέξη «γαλοπούλα» ορίζεται «ως κάτι που αποτυγχάνει άσχημα» ή «ένας ανόητος – ηλίθιος άνθρωπος».

Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστικό βίντεο – Ενέδρα κούρδων ανταρτών σε τουρκική περίπολο – Νεκροί 9 στρατιώτες
Η γαλοπούλα πήρε το όνομα Turkey επειδή όταν ανακαλύφθηκε το πτηνό στην Αμερική οι Άγγλοι το μπέρδεψαν με την φραγκόκοτα την οποία εξήγαγαν την περίοδο εκείνη οι Οθωμανοί στην Ευρώπη.

Οι αλλαγές έγιναν ήδη στους επίσημους λογαριασμούς το Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Τουρκικής Προεδρίας.

Πηγή in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.