Οι πέντε χώρες που στηρίζουν την οικονομία της Τουρκίας

0
191

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας στο σύνολό της είδε πάνω από τις μισές εξαγωγές της να καταλήγουν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Anadolu (AA).

Σύμφωνα με την αναφορά, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία ανήλθαν στο 50,62% των συνολικών εξαγωγών αυτοκινήτων της Τουρκίας, αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020.

 

Αναφέροντας στοιχεία από την Ένωση Εξαγωγών Αυτοκινητοβιομηχανίας Uludağ (OIB), που εδρεύει στη βορειοδυτική επαρχία Προύσα, ο οργανισμός δήλωσε ότι η αξία των συνολικών εξαγωγών αυτοκινήτων της Τουρκίας ανήλθε σε 5,510 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Γαλλία πήρε το προβάδισμα, καταλαμβάνοντας περισσότερα από 884 εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές αυτοκινήτων προερχόμενα από την Τουρκία. Ακολούθησε η Γερμανία με αγορές αξίας άνω των 543 εκατομμυρίων δολαρίων επίσης από την Τουρκία, ενώ οι εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάνω από 478 εκατομμύρια δολάρια, στην Ιταλία πάνω από 474 εκατομμύρια δολάρια και στην Ισπανία πάνω από 407 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία σημειώνουν επίσης αύξηση κατά 195%. Η Σαουδική Αραβία προτίμησε επίσης τα τουρκικά αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ μηνών, καθώς οι εξαγωγές σε αυτή αυξήθηκαν κατά 195%, δηλαδή άνω των 46 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας σε αξία τα 194 εκατομμύρια δολάρια με άνοδο 74%. Επίσης η Τουρκία πούλησε αυτοκίνητα αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες και Κάτω Χώρες, ενώ, αύξησε επίσης τις εξαγωγές της και στη Δανία κατά 25%.

Πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την παραγωγή και την εξαγωγή οχημάτων, αποκάλυψαν αύξηση 45% στην παραγωγή αυτοκινήτων τον Αύγουστο. Οι μονάδες παραγωγής της Τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία διατηρεί εδώ και καιρό την ηγετική θέση της στις εξαγωγές. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ανέφερε πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Γηραιά Ήπειρο μειώθηκαν κατά 19% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο συνολικός αριθμός πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη ανήλθε σε 769.525, ενώ η χώρα όπου μειώθηκαν περισσότερο οι πωλήσεις ήταν η Ρουμανία με ποσοστό πάνω από 50%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Εσθονία μειώθηκαν κατά 42,3%, ακολουθούμενες από τη Βουλγαρία με 34,5%, την Τσεχική Δημοκρατία με 33,6%, την Ουγγαρία με 30%, την Ελλάδα με 28,6%, τη Γερμανία με 20%, τη Γαλλία με 19,8% και την Ισπανία με 10%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των κατασκευαστών, ο όμιλος Volkswagen ήταν η εταιρεία με τις περισσότερες πωλήσεις, πουλώντας περίπου 197.000 μονάδες στην Ευρώπη. Το VW Group ακολούθησε το PSA Group με περισσότερες από 110.000 πωλήσεις και ο όμιλος Renault με σχεδόν 83.000 πωλήσεις.

newsauto.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ