Μενέντεζ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης του απήγγειλε κατηγορίες για διαφθορά

1
6366

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο ίδιος και η σύζυγός του, που επίσης διώκεται, δέχθηκαν ράβδους χρυσού και μετρητά από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ – Θεωρείται ότι η υπόθεση θα έχει αντίκτυπο σε Ουάσινγκτον και Νιου Τζέρσεϊ

menendez_arthro

Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν στον 69χρονο Δημοκρατικό γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η απαγγελία κατηγοριών ήταν το επόμενο βήμα μιας μεγάλης έρευνας ομοσπονδιακών εισαγγελέων στο Μανχάταν.

Το κατηγορητήριο  κατονομάζει επίσης την 56χρονη σύζυγο του γερουσιαστή Ναντίν Μενέντεζ, και έναν επιφανή εργολάβο ακινήτων του Νιου Τζέρσεϊ, τον Φρεντ Ντάιμπες, που τον κατηγορεί για συμμετοχή στο σχέδιο διαφθοράς. Επίσης κατηγορείται ο Wael Hana, μακροχρόνιος φίλος της κυρίας Μενέντεζ που ίδρυσε επιχείρηση πιστοποίησης κρέατος χαλάλ στο Νιου Τζέρσεϊ κι άλλος ένας επιχειρηματίας.

Menendez_Nadine_Arslanian_arthro
Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, Ναντίν Αρσλανιάν

Ο γερουσιαστής κατηγορείται ότι δέχθηκε δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο ίδιος και η σύζυγός του δέχθηκαν ράβδους χρυσού και μετρητά από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ.

Εδώ και καιρό είχε γίνει γνωστό ότι ο Μπομπ Μενέντεζ βρισκόταν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο. Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόθυμος να βοηθήσει τις Αρχές και εμφανιζόταν βέβαιος ότι το θέμα θα «κλείσει με επιτυχία».

Θεωρείται ότι η υπόθεση θα έχει αντίκτυπο σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη

Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωπό του δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο, όμως η απαγγελία κατηγοριών θεωρείται ότι θα έχει αντίκτυπο σε Ουάσινγκτον και Νιου Τζέρσεϊ. Άλλωστε ο Μενέντεζ θεωρείται ως ένας από τους Δημοκρατικούς με τη  μεγαλύτερη επιρροή στην Ουάσινγκτον, ενώ είναι και στενός φίλος της Ελλάδος.

Αντίθετα, ο γερουσιαστής είναι από τους πλέον σημαντικούς επικριτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ως πρόεδρος της Επιτροπής αποτελεί το σημαντικοτερο εμπόδιο για να αποκτήσει η Τουρκία F=16.

Ο Μενέντεζ έχει ήδη αντίπαλο των Δημοκρατικών, ενόψει της επανεκλογής του για τέταρτη θητεία στη Γερουσία, ενώ η Ρεπουμπλικανή δήμαρχος του Mendham Borough, του N.J., ανακοίνωσε ότι επίσης θα διεκδικήσει τη θέση.

Εάν ο κ. Μενέντεζ παραιτηθεί πριν τη λήξη της θητείας του, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φίλιπ Ντ. Μέρφι, θα είναι υπεύθυνος για τον διορισμό του διαδόχου του.

Ο εργολάβος Ντάιμπες πέρυσι ομολόγησε την ενοχή του για οικονομικό έγκλημα και αναμένει την καταδίκη του. Ο ίδιος ανήκει σε μια μικρή ομάδα κατασκευαστών, που είναι υπεύθυνοι για τη μετατροπή τμημάτων της μολυσμένης προκυμαίας του ποταμού Χάντσον σε πολυσύχναστη κυψέλη οικιστικής και εμπορικής δραστηριότητας.

Επίσημα, οι κατηγορίες αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου από τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης και Ντέμιαν Γουίλιαμς και τον υποδιευθυντή, υπεύθυνο για το γραφείο του FBI της πόλης Τζέιμς Σμιθ.

Είχε προβλήματα με τον νόμο και στο παρελθόν

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπομπ Μενέντεζ είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία. Σύμφωνα με την τότε υπόθεση, ο γερουσιαστής είχε «συναλλαγές» με πλούσιο οφθαλμίατρο για πολιτικές χάρες, με δώρα αξίας σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Η δίκη για διαφθορά έληξε με κακοδικία τον Νοέμβριο του2017, αφού οι ένορκοι δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν με ετυμηγορία. Αργότερα ο δικαστής αθώωσε τον Μενέντεζ από αρκετές κατηγορίες και το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε τις υπόλοιπες.

Ειδήσεις σήμερα

Ανεβάζει τους τόνους ο Κασσελάκης: Έτεινα χείρα φιλίας στην Έφη και την απέρριψε ως υποτίμηση

Μενέντεζ: Φωτογραφίες από τα δώρα – Οι ράβδοι χρυσού, τα μετρητά και το πολυτελές αυτοκίνητο

Η αξία του χρυσού υπολογίζεται στα $100.000, ενώ βρέθηκαν και  $480.000 μετρητά- Το ζεύγος Μενέντεζ κατηγορείται ότι χρηματίστηκε από τρεις επιχειρηματίες – Η πρώτη αντίδραση του Γερουσιαστή

menendez_trial_xr
Στη δημοσιότητα δόθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές οι φωτογραφίες  από τις ράβδους χρυσού και τα χρήματα τα οποία κατηγορείται ότι έλαβε ο 69χρονος Αμερικανός Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του.
menendez_in__2_
menendez_in__3_
menendez_in__1_

Ο Γερουσιαστής και η 57χρονη σύζυγός του, Ναντίν, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για διαφθορά και συγκεριμένα:

– συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας
– συνωμοσία για διάπραξη απάτης και

– συνωμοσία για εκβίαση

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζευγάρι πήρε χρήματα από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, το διάστημα από το 2018 έως το 2022, για να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του στην Ουάσιγκτον ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, αλλά και της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Από έρευνα των αρχών στο σπίτι τους, βρέθηκαν ράβδοι χρυσού αξίας 100.000 δολαρίων, 480.000 δολάρια σε μετρητά. Μεταξύ των δώρων περιλαμβάνεται και ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ φέρεται να έγιναν και πληρωμές στεγαστικού δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ,  ο Μενέντεζ πέρασε ευαίσθητες πληροφορίες στην κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι αρχές αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει ήδη τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι είναι προϊόντα δωροδοκίας.

Στις 27 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο οι πέντε κατηγορούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά ο κ. Μενέντεζ κατηγορείται για δωροδοκία. Το 2015 είχε αθωωθεί.

Η πρώτη αντίδραση Μενέντεζ μετά τις κατηγορίες για διαφθορά

«Δεν θα αποσπάσω την προσοχή μου από αβάσιμους ισχυρισμούς» ήταν μεταξύ άλλων τα πρώτα λόγια του 69χρονου Δημοκρατικού Γερουσιαστή μετά τις κατηγορίες για διαφθορά. Ο Γερουσιαστής απορρίπτει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για προσπάθειες να του σκάψουν τον «πολιτικό τάφο» όπως και για «παρασκηνιακές δυνάμεις».

«Η υπερβολή των εισαγγελέων είναι προφανής. Έχουν παραποιήσει την κανονική εργασία που κάνει ένα γραφείο Γερουσιαστή. Και σαν μην έφτανε αυτό, ανικανοποίητοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, επιτέθηκαν και στη σύζυγό μου για μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε» τονίζει στη δήλωσή του ο Μενέντεζ.

«Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω στις υπάρχουσες δυνάμεις έτσι ώστε και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ να μπορέσουν να δουν μέσα από τα ψεύδη και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος» προσθέτει.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί επιτυχώς μόλις παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσει θα διαπιστώσουν αυτό ακριβώς» καταλήγει.

Ολόκληρη η δήλωση του Μενέντεζ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου hellasjournal:

«Eπί χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψιν προσπαθήσει να σιγήσουν τη φωνή μου να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από την ώρα που διέρρευσε η έρευνα, πριν από περίπου ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία δυσφήμισης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα ανομίας, που όμως δεν υπάρχει.

Η υπερβολή των εισαγγελέων είναι προφανής. Έχουν παραποιήσει την κανονική εργασία που κάνει ένα γραφείο Γερουσιαστή. Και σαν μην έφτανε αυτό, ανικανοποίητοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, επιτέθηκαν και στη σύζυγό μου για μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε.

Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει Γερουσιαστής των ΗΠΑ και να υπηρετεί την πατρίδα με τιμή. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους.

Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω στις υπάρχουσες δυνάμεις έτσι ώστε και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ να μπορέσουν να δουν μέσα από τα ψεύδη και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος.

Εργάστηκα καθημερινά για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους παλεύοντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, την ανανέωση των υποδομών και τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες του Νιου Τζέρσεϊ.

Έχω επίσης σταθεί ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες σε όλο τον κόσμο –είτε στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία ή αλλού– παλεύοντας ενάντια στις δυνάμεις του κατευνασμού και στεκόμενος δίπλα σε αυτούς που υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς και δεν θα αποσπάσω την προσοχή μου από αβάσιμους ισχυρισμούς.

Από τους υποστηρικτές μου, τους φίλους μου και την ευρύτερη κοινότητα, σας ζητώ να θυμηθείτε τις άλλες φορές που οι εισαγγελείς έκαναν λάθος και να επιφυλαχθείτε για την κρίση σας.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί επιτυχώς μόλις παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσει θα διαπιστώσουν αυτό ακριβώς».

Ειδήσεις σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η περιουσία του είναι γύρω στα 18 εκατομμύρια και οι 480,000 δεν είναι κάτι υπερβολικό για αυτή την περιουσία. Επίσης η ράβδος χρυσού όπως την βλέπουμε στις ταινίες έχει βάρος 12,5 κιλά. Με την τρέχουσα τιμή του χρυσού οι 100.000 αντιστοιχούν σε 2 κιλά. Οπότε «οι ράβδοι χρυσού» που βρέθηκαν δεν είναι οι κανονικές αλλά πολύ μικρότερες. Βέβαια κάποιος σαν τον Μενέντεζ δεν έχει λόγο να έχει τόσα μετρητά στο σπίτι του. Ελπίζω όλο αυτό να είναι προβοκάτσια και να αθωωθεί σύντομα γιατί είναι ο μοναδικός Democrat που μας υποστηρίζει τόσο πολύ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ