Άννα Σαρηγιάννη: Η πόλη του Κιέβου θυμίζει οχυρωμένο φρούριο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

7
5731

Της Αννας Σαρηγιάννη

 

ΚΙΕΒΟ. Η αποστολή του «Εθνικού Κήρυκα» στο Κίεβο της Ουκρανίας ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022.. Πολλοί ήταν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που επέστρεφαν στο δρομολόγιο από τα σύνορα της Πολωνίας προς το Κίεβο. Γυναίκες και παιδιά, που δεν αντέχουν άλλο να ζουν μακριά από το σπίτι τους και τους συντρόφους τους, οι οποίοι έμειναν πίσω για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Φτάνοντας στο σιδηροδρομικό σταθμό είδαμε άντρες να περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες τις γυναίκες τους και να ανυπομονούν να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους. Στους δρόμους οι πολίτες προσπαθούν όσο μπορούν να βιώσουν μία κανονικότητα, παρά τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στις γύρω περιοχές.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Αννα Σαρηγιάννη

Η πόλη θυμίζει ένα πολύ οχυρωμένο φρούριο, με στρατιώτες να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους τους περαστικούς, ζητώντας διαβατήρια και κάρτες διαπίστευσης. Παντού υπάρχουν οδοφράγματα από τσιμεντένιες πλάκες, σακιά γεμάτα με άμμο και κομμένες ράγες σε σχήμα αστερισμού, που σκοπό έχει να καθυστερήσει την ενδεχόμενη επέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Κάνοντας μία βόλτα στο δρόμο συναντήσαμε, ως επί το πλείστον, δημοσιογράφους και οικογένειες που έβγαιναν για να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Εθελοντές στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Αννα Σαρηγιάννη

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο «Ε.Κ.» είχε βρεθεί στα ουκρανοπολωνικά σύνορα. Εκεί συνάντησε 2 εθελοντές στρατιώτες, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από το Λονδίνο με σκοπό να πολεμήσουν υπέρ της Ουκρανίας, αφήνοντας πίσω οικογένειες, δουλειά και σπίτι.

Οντας εξοπλισμένοι με όλα τα πολεμοφόδια, μιλώντας στον «Ε.Κ.», αμφότεροι είπαν πως είναι έτοιμοι για όλα και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να συμβάλουν στην απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Ο Μάικ μάς ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει την απόφαση και να ταξιδέψει στην Ουκρανία και να πολεμήσει στο πλευρό τους ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις. «Βλέποντας τα νέα μια μέρα αποφάσισα να έρθω και να πολεμήσω. Δεν αντέχω να βλέπω πρόσφυγες. Δεν αντέχω να βλέπω παιδιά να υποφέρουν».

Στην ερώτηση αν ήταν δύσκολη η απόφαση που πήρε, απάντησε «ναι», διότι έχει μια κόρη 4 ετών, αλλά έπρεπε να το κάνει για τα παιδιά της Ουκρανίας. «Ηταν δύσκολη απόφαση γιατί αφήνω πίσω το μικρό μου κοριτσάκι και την σύντροφό μου. Αλλά το πήρα απόφαση με όλη μου την καρδιά και εδώ είμαι».

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Αννα Σαρηγιάννη

Από την άλλη, ο Ντίμι, με καταγωγή από την Νότια Αμερική, ανέφερε ότι είναι πρώην στρατιωτικός και πιστεύει πως μπορεί να συμβάλει στην υπεράσπιση της Ουκρανίας έναντι των ρωσικών δυνάμεων.

Οι παραπάνω στρατιώτες δεν είναι οι μόνοι εθελοντές. Μένοντας μια νύχτα στο Πσέμις συναντήσαμε εθελοντές από όλα τα πέρατα του Κόσμου. Αμερική, Ιταλία, Ισπανία και επειδή παντού υπάρχει ένας Ελληνας… τον εντοπίσαμε. Συγκεκριμένα, την στιγμή που η γράφουσα έψαχνε να βρει κάποιον που να μιλάει αγγλικά -πράγμα δύσκολο σε αυτή τη χώρα- ένας νεαρός προσφέρθηκε να μας βοηθήσει.

Στην ερώτηση από πού είναι, άρχισε να ξεσπά σε γέλια και αποκρίθηκε στα ελληνικά, «καλά εσύ πώς βρέθηκες εδώ».

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Αννα Σαρηγιάννη

Πρόκειται για τον Θανάση, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Λονδίνο και πριν από δέκα μέρες έληξε η σύμβαση εργασίας του στην επιχείρηση όπου εργαζόταν. Ετσι αποφάσισε να ταξιδέψει στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας με σκοπό να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκες. «Εχω πάρα πολλούς φίλους και στην Ουκρανία και στην Πολωνία και πραγματικά ήθελα να βοηθήσω. Επειδή δεν ξέρω την γλώσσα και, όπως έχετε καταλάβει και εσείς, δεν μιλάνε την αγγλικά, προσφέρθηκα να βοηθάω στο κουβάλημα των αποσκευών», είπε ο Θανάσης στον «Ε.Κ.».

Πηγή: https://www.ekirikas.com/ethelontes-stratiotes-polemoun-sto-pl/

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μισθοφόροι είναι όχι εθελοντές στρατιώτες. Επαγγελματίες δολοφόνοι δηλαδή που πληρώνονται για να σκοτώνουν κόσμο σε όλο τον κόσμο.

  2. ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΟΠΟΥ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΡΓΙΑΖΕΙ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ( ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ) ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ