Αυστραλία: Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Μελβούρνη προκάλεσε σοκ στους κατοίκους- Αισθητός μέχρι 900 χιλιόμετρα μακριά

0
1595

Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη, κοντά στη Μελβούρνη στη νότια Αυστραλία, σύμφωνα με το το αυστραλιανό ινστιτούτο γεωεπιστήμης (Geoscience Australia).

Η πρώτη εκτίμηση του αυστραλιανού ινστιτούτου γεωεπιστήμης κατέγραψε σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ, ωστόσο υπήρξε αναθεώρηση και τον υποβάθμισε ελάχιστα στα 5,9.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι τουλάχιστον ένα κτήριο υπέστη υλικές ζημιές, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης προκλήθηκαν σε τμήμα της Μελβούρνης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όπου αρκετοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους μετά τον σεισμό.

Οι κάτοικοι της Μελβούρνης περιέγραψαν το σοκ και την έκπληξή τους καθώς τα σπίτια σε όλη την πόλη άρχισαν να κουνιούνται, σε μια πόλη που δεν είχε σεισμό παρόμοιου μεγέθους εδώ και δεκαετίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

seismos-australia-1.jpg
Πηγή: James Ross/AAP Image vía AP

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στην αγροτική πόλη Μάνσφιλντ, στην πολιτεία Βικτόρια, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μελβούρνης· είχε ιδιαίτερα μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως έλαβαν κλήσεις ως ακόμη και από το Ντάμπο, 700 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αδελαΐδα, 900 χιλιόμετρα βόρεια.

Πηγή βίντεο: Sky News via CNNi

«Όλα άρχισαν να τρέμουν (…) Οι πάντες έχουν υποστεί λιγάκι σοκ», είπε ο Πάρκερ Μάγιο, υπάλληλος σε καφέ, 30 ετών, ενώ στην πολύ εμπορική Τσάπελ Στριτ ήταν ορατά τούβλα στους δρόμους.

Ο δήμαρχος της Μάνσφιλντ, ο Μαρκ Χόλκομπ, είπε πως βρισκόταν στο σπίτι του και είχε καθίσει στο γραφείο του να δουλέψει όταν έγινε ο σεισμός. Του «πήρε λίγη ώρα» για να καταλάβει τι συνέβαινε, όπως εξομολογήθηκε, προτού βγει έξω για να είναι ασφαλής.

«Έχω ζήσει σεισμούς στο εξωτερικό και μου φάνηκε να διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι είχα βιώσει», είπε ο Χόλκομπ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Κάτι άλλο που με εξέπληξε ήταν το πόσο θόρυβο έκανε. Ήταν λες και πέρναγε μεγάλο φορτηγό».

Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός σημειώθηκε ενώ προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις εναντίον του lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Μελβούρνη, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ