Πέθανε 109 ετών και 6 μηνών η γηραιότερη Ελληνοαυστραλή που καταγόταν από το Καστελλόριζο

0
371

Σε ηλικία 109 χρονών και έξι μηνών έφυγε ήρεμα από τη ζωή η γηραιότερη Ελληνοαυστραλή από το Καστελόριζο, Ελένη Κόνφου.

Τον Ιανουάριο είχε γιορτάσει πανηγυρικά τα 109 της χρόνια, στο γηροκομείο, Rosebay, στο Σίδνεϊ, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, από τότε που τα πόδια της δεν βαστούσαν και μπορούσε να μετακινηθεί μόνο με αναπηρικό καροτσάκι. Αγαπητή σε όλη την οικογένειά της, η Ελένη Κόνφου (το γένος Γαλέττη) είχε την τύχη να γνωρίσει μέχρι και τρισέγγονα.

Μετανάστευσε στην Αυστραλία από το Καστελλόριζο, νιόπαντρη με τον σύζυγό της Γιώργο Κόνφο, πριν από ενενήντα και πλέον χρόνια. Έζησαν στο Σίδνεϊ, όπου ο Γιώργος Κόνφος εργαζόταν μαζί με τα αδέρφια του σ’ ένα “Fish and Chips” café, στην οδό William.

Η Ελένη Κόνφου, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας, οπότε και ανέλαβε να μεγαλώσει τα έξι μικρότερα αδέλφια της, τα οποία και έφερε κοντά της στην Αυστραλία. Τον πρώτο καιρό στην Αυστραλία εργάστηκε πλάι στον σύζυγό της στην επιχείρηση θαλασσινών. Γέννησε το πρώτο της παιδί το 1932 και ακολούθησαν ακόμα τέσσερα παιδιά.

Ήταν «μητέρα», όχι μόνο για τα δικά της παιδιά, αλλά και για τα ανίψια της που φρόντιζε, καθώς έμεναν όλοι πολύ κοντά στην οδό Kingsford.

Έζησε χαρές αλλά και μεγάλες στεναχώριες όταν έχασε τον πρωτότοκο γιο της στα 42 του χρόνια και ακόμα δύο εγγονές στην τρυφερή ηλικία των εννέα. Ωστόσο παρέμεινε δυνατή σε όλη της τη ζωή και πολυαγαπημένη σε όλη την οικογένεια.

Όταν έκλεισε τα 108 της χρόνια, η εγγονή της, η Chris Walker, διοργάνωσε ένα πάρτι γενεθλείων στο σπίτι της και μίλησε με τον «Νέο Κόσμο» για τη ζωή της γιαγιάς της, η οποία «δεν ήταν πάντα εύκολη και ευτυχισμένη, καθώς έζησε την απώλεια στην οικογένεια, χάνοντας παιδιά και εγγόνια, και αντιμετωπίζοντας και άλλες δύσκολες στιγμές».

Ο θάνατος της γηραιότερης Ελληνοαυστραλής ανακοίνωσε ο σύλλογος «Καστελλοριζίων ΝΝΟ» εκ μέρους της κόρης της Rose Adgemis. «Το διοικητικό συμβούλιο Καστελλοριζίων ΝΝΟ, εκ μέρους της κόρης της Rose Agdemis και της οικογένειάς της, επιθυμεί να ενημερώσει την Παροικία για τον θάνατο της γηραιότερης Αυστραλής από το Καστελλόριζο, Ελένης Κόνφου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook. «Η Ελένη έφυγε ήρεμα σε ηλικία 109,5 ετών. Είθε η μνήμη της να είναι αιώνια».

Η Ελένη Κόνφου ήταν το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος όχι μόνο των Καστελλοριζίων, αλλά και όλης της ελληνικής παροικίας. Στην Αυστραλία διατηρούσε τον τίτλο του 10ου γηραιότερου ανθρώπου στη χώρα.

(Πηγή: neoskosmos.com)

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ