Να εκδοθεί στην Αμερική ομογενής δικηγόρος Καλυμνιακής καταγωγής αποφάσισε σε πρώτο βαθμό το Συμβούλιο Εφετών

0
383

Αναμένεται ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο

Με την υπόθεση ενός 40χρονου ομογενούς από την Κάλυμνο, ο οποίος αναζητούνταν με διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αρχές των ΗΠΑ, ασχολήθηκε χθες το  Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.

Ο 40χρονος ο οποίος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, κατηγορείται για απάτη μέσω καλωδιακής επικοινωνίας από το 2018, αδίκημα για το οποίο αναζητούνταν και σε βάρος του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης με σκοπό τον εντοπισμό και την έκδοσή του στις διωκτικές αρχές της Αμερικής.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στις 15 Ιουλίου 2020 από αστυνομικούς του Τμήματος Καλύμνου, όταν στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται στο νησί για την πάταξη της διακίνησης των ναρκωτικών, έγινε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του και τότε διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του το ένταλμα σύλληψης για την έκδοσή του.
Στη συνέχεια ο 40χρονος μεταφέρθηκε στη Ρόδο όπου και προσήχθη ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών και παραπέμφθηκε να εξεταστεί η υπόθεση έκδοσής του από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.
Πράγματι η υπόθεση εξετάστηκε χθες το μεσημέρι και το  Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου αποφάσισε υπέρ της έκδοσης του 40χρονου στις αμερικανικές αρχές, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε τη μη έκδοσή του.

Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της περιοχής μας, ο συνήγορος υπεράσπισης του 40χρονου κ. Στέλιος Κιουρτζής επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το Ένταλμα Σύλληψης του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την Ανατολική Περιφέρεια της Πενσυλβάνια, που έχει εκδοθεί για τον πελάτη του, αλλά και το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από τις αμερικανικές αρχές, αφορά ποινικές ευθύνες απορρέουσες από καθαρά δικονομικά θέματα, τα οποία προέκυψαν ως απόρροιες ενός αδικήματος πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά το ελληνικό Δίκαιο, με το οποίο μάλιστα ο 40χρονος δεν είχε καμία ανάμιξη.

Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά αποδεικνύονται τόσο από τα έγγραφα της δικογραφίας όσο και από τα επικαλούμενα και προσκομιζόμενα έγγραφα, τον Απρίλιο του 2015 συνήφθη συμφωνία – σύμβαση μεταξύ του 40χρονου, υπό την ιδιότητά του ως δικηγόρου – εντολοδόχου και ενός πελάτη – εντολέως του δικηγορικού του γραφείου (το όνομα και τα στοιχεία του οποίου δεν μνημονεύονται στη δικογραφία), για τη διεκπεραίωση μιας σειράς αστικών και ποινικών διαφορών και υποθέσεων, οι οποίες αφορούσαν τον πελάτη και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με εταιρεία (αποκαλούμενη στη δικογραφία «Εταιρεία Α») με έδρα στην Πενσυλβάνια.

Όπως τόνισαν στο δικαστικό συμβούλιο ο κ. Κιουρτζής αλλά και ο συλληφθείς, είχε αναλάβει την υποχρέωση για την επιμελή διεξαγωγή της υπόθεσης που του είχε ανατεθεί, σχετικά με τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη ενός διακανονισμού με την εταιρεία Α που ήταν αντίδικος του πελάτη του, ενώ ο τελευταίος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στον 40χρονο δικηγόρο, τη συμφωνημένη αμοιβή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής και σε εκτέλεση της εντολής που του είχε δοθεί, ο 40χρονος προέβη – όπως είπε- σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ομαλή, νόμιμη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των συμφωνηθέντων, εκδίδοντας μάλιστα και τα αντίστοιχα παραστατικά για κάθε καταβληθέν ποσό. Τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, με βάση τα οποία συντάχθηκε το κατηγορητήριο, καταχωρίσθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ και εξεδόθη βάσει αυτού το ένταλμα σύλληψης, ακόμα και αληθή υποτιθέμενα, δεν συνιστούν απάτη κατά την έννοια του άρθρου 386 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, αλλά αστική διαφορά για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων εκτελέσεως της προαναφερομένης συμβάσεως εντολής.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι μετά την έγκληση και τη σύνταξη του κατηγορητηρίου σε βάρος του, ουδέποτε κλητεύθηκε νομότυπα, σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του αμερικανικού Δικαίου, προκειμένου να λάβει γνώση της σε βάρος του κατηγορίας και να εκθέσει προφορικά ή γραπτά τις απόψεις του.
Τέλος είπε πως τα τελευταία χρόνια που συνέβαιναν όλα αυτά σε βάρος του χωρίς να τα γνωρίζει, ουδέποτε αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα, δεδομένου δε του ότι ήταν και είναι πάντα καθ’ όλα επιμελής στις υποχρεώσεις του, ειδικά όταν αυτές αφορούν τον όρκο που έχει δώσει.

Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου, και με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας αποφάσισε υπέρ της έκδοσης του 40χρονου, ο οποίος μετά την απόφαση αυτή, οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ θεωρείται βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες, δια του συνηγόρου του κ. Κιουρτζή θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο καταθέτοντας έφεση κατά της απόφασης έκδοσης του στις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ

Πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ