«Μια δοκιμή θα σας πείσει!» (Τελικά όλα είναι θέμα… «κουμπιού»)

19
10519

«Μια δοκιμή θα σας πείσει!»

Τελικά όλα είναι θέμα… «κουμπιού».

Είθισται το κλείσιμο του έτους και η προσδοκία αυτού που έρχεται να είναι περίοδος απολογισμού σε προσωπικό όπως και σε συλλογικό επίπεδο, αναγνώρισης λαθών ή παραλείψεων, αλλά και προγραμματισμού-στοχεύσεων για το νέο χρόνο που μπαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο με όσα εκτυλίσσονται σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, δεν μπορεί κάποιος να μην είναι ανήσυχος, για παράδειγμα με:

-την διεθνή αναταραχή, τους συνεχιζόμενους και διευρυνόμενους πολέμους,

-την ανεξέλεγκτη μετανάστευση πληθυσμών με ριζικά διαφορετική κουλτούρα, ήθη-έθιμα και πολιτισμό,

-την κατακόρυφα αυξανόμενη εγκληματικότητα (τα πιο ακραία εγκλήματα, αυτοκτονίες, διαστροφές κλπ αποτελούν απαραίτητα πλέον καθημερινούς τίτλους ειδήσεων),

-την ακρίβεια* (δεν περιμένουμε να κλείσει το «Σουέζ» για να δούμε «εκτόξευση τιμών», αρκεί μια καθημερινή ματιά στα σούπερ μάρκετ και την αγορά δίπλα μας γενικότερα, αλλά και στις αυξήσεις -«μποναμά» που έχουν προαναγγελθεί από το νέο έτος).

Παράλληλα όπως πολύ εύστοχα γράφτηκε κάπου, σχετικά με την αποστασιοποίηση μιας καθόλου ευκαταφρόνητης μερίδας πολιτών από την πολιτική και τους πολιτικούς,  αυτό είναι απότοκο του ότι «ο μέσος πολίτης αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται εκ των άνω με περιφρόνηση».

Οι εύλογοι φόβοι του όλο το προηγούμενο διάστημα για το μεταναστευτικό, την ασφάλεια κ.α. αντί να καθησυχαστούν με κατανόηση, ηρεμία, διάλογο και αποτελεσματικές λύσεις, χλευάστηκαν, κάποτε και με τον πιο σκαιό τρόπο.

Δυναμικές μειοψηφίες τον κατηγόρησαν ως «ομοφοβικό», «ξενοφοβικό», «φασίστα» «ρατσιστή» κλπ και τον έσυραν μάλιστα (με νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους) να απολογηθεί.

Η οργή για τις άδικες κατηγορίες μιας μεγάλης κατηγορίας απλών πολιτών «φούσκωσε» και «φουσκώνει» όσο βλέπει ότι η ίδια ρητορική συνεχίζεται «παραλλαγμένη» από τη συγκυρία και τις σχετικές ομάδες πίεσης που συνθέτουν την παγκόσμια ή την εγχώρια διακυβέρνηση.

Σε τοπικό επίπεδο…

τα μονόπλευρα «ισχυρά» ποσοστά που προέκυψαν από πολυσύνθετους παράγοντες (μηδέ της αδιαφορίας και της αποστασιοποίησης μιας μεγάλης μερίδας πολιτών εξαιρουμένης), έκαναν να φυσήξει πολύ πρόωρος άνεμος αλαζονείας και πολιτικού εγωισμού.

Αν ο καθένας αρχίζει να σκέφτεται έχοντας απέναντι του τον άλλον με το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» (ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος, ο δημοτικός σύμβουλος, ο πρόεδρος, ο υποψήφιος ή ο κομματάρχης που σου μάζεψα τόσες ψήφους και πάει λέγοντας) Δεν μαζεύεται με τίποτα ο αλληλοσπαραγμός… ο εκφυλισμός… η παρωδία… τα αλληλο»μαχαιρώματα»… και όλο το κακό συναπάντημα.

Γι αυτό και κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι αλλά και η σύγχρονη ψυχολογία συνιστούν στους εμμονικούς και στις εμμονές που έχει καθένας (ως εμμονή ορίζεται η νοητική ή χαρακτηρολογική κατάσταση στην οποία κάποιος προσηλώνεται διαρκώς, υπερβολικά, απόλυτα, άκαμπτα σε κάτι)  «να αλλάξουν κουμπί» (σε προσωπικό επίπεδο ασφαλώς και δεν μας πέφτει λόγος, αλλά σε όσους ασχολούνται με τα κοινά και είναι δημόσια πρόσωπα διαχειριζόμενοι τις τύχες του τόπου, επιβάλλεται).

Ο εμμονικός είναι με μαθηματική ακρίβεια αυτοκαταστροφικός.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω που συνιστούν το συλλογικό μας υποσυνείδητο δεν είναι άσχετα με όλους εμάς που το αποτελούμε (και τους αντιπροσώπους μας σε θέσεις εξουσίας σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο, εμείς εκόντες άκοντες τους εκλέγουμε, για να μην αγνοούμε και τη συλλογική ευθύνη).

Και όλα τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με το ότι η ανθρωπιά στις μέρες μας   λιγοστεύει. Ο εγωισμός καλπάζει. Οι ορθές σκέψεις αλλοιώνονται, ξεπερνιούνται μάλλον στο δευτερόλεπτο.

Η αλήθεια τρομάζει. Οι παντοειδείς πιέσεις αυξάνονται σε όσους δεν φοβούνται να λένε την αλήθεια. Και έτσι, δύσκολα και ακούγονται (το ψέμα και η διαστρέβλωση πλασάρεται από τους κυρίαρχους κύκλους μέσω των ολοένα και πιο ελεγχόμενων ΜΜΕ).

«Δύσκολα μένει πίσω πια κάποιος με αξιώματα έστω να σε ακούσει και να σε καταλάβει», έγραψε χαρακτηριστικά, ως προσωπικό παράπονο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας πολίτης.

Η αλήθεια γίνεται στις μέρες μας λοιπόν υποκειμενική. Γιατί και έτσι συμφέρει. Η συλλογικότητα χάνεται ακόμα πιο πολύ, με τέτοια και μόνο αντίληψη των πραγμάτων για την ίδια τη ζωή.

Όλοι αυτοί που σκέφτονται κατ΄αυτόν τον τρόπο, ας αναλογιστούν μόνο αν θα μπορούσαν να επιβιώσουν πάνω στη γη, εντελώς μόνοι και μόνες τους.

Η ελπίδα δεν φαίνεται πια ούτε στον δημόσιο μονόλογο-διάλογο.

Ούτε στους πολίτες, στα μεταξύ τους διαδικτυακά «κουτσομπολιά» (στα «φατσοβιβλία» ή τα δημόσια «τιτιβίσματά» τους (τα οποία, κρύβουν μπόλικη δόση κακίας ή και ανεξήγητης επιθετικότητας τις περισσότερες φορές).

Ίσως τελικά, ένα ουσιαστικό βήμα αυτοελέγχου (που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα βαθμό αυτογνωσίας) αλλά και υπέρβασης όλης αυτή της ψυχοπαθολογίας και τοξικότητας, είναι μόλις «πιάνουμε» τον εαυτό μας να βρίσκεται σε αυτή τη φάση, με έναν γρήγορο «αυτοέλεγχο» και «αυτοσυνειδησία», να γυρνάμε το «κουμπί» αλλού…

Άλλωστε, το αντίθετο του κακού (που επιστρέφει σε μας με μαθηματική ακρίβεια) δεν είναι άλλο από το καλό.

Κι όπως έλεγε μια παλιά επιτυχημένη διαφήμιση (με μια γρήγορη αναζήτηση βλέπω ότι ήταν των λαχανικών «Μπάρμπα-Στάθη» 1987): «Μια δοκιμή θα σας πείσει!»

Αίσιον και ευτυχές το νέον έτος 2024!

*Ένα από τα «δώρα» που θα έχουν οι καταναλωτές από το νέο χρόνο θα είναι νέες ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ για του χρόνου υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στο +4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) από +7,3% που ήταν οι αυξήσεις το 2023. Ειδικότερα, στα τρόφιμα, που αντιπροσωπεύουν το 75% του καλαθιού των καταναλωτών, προβλέπεται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ανέλθουν στο +4,6% (+7,3% το 2023), στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας θα είναι χαμηλότερες στο +4% (+7,2% το 2023), ενώ η κατηγορία που θα εμφανίσει την υψηλότερη αύξηση θα είναι τα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά, απορρυπαντικά κλπ.), καθώς εκτιμάται ότι θα φτάσει στο +5,7% από +9,2% το 2023.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλοι εύχονται και όλοι συμφωνούν να αφήσουμε πίσω τη χρονιά της ανθρώπινης θηριωδίας Γιάννη . Αυτή που εκφράζεται με έξοντωτικούς πολέμους και με αλληλοσπαραγμό αθώων παιδιών και γυναικών . Αυτή που εκφράζεται με εγκλήματα κατά των γυναικών γονέων παιδιών και συνανθρώπων μας με καθημερινά μαχαιρώματα πυροβολισμούς στραγγαλισμόυς σε μια άλλοτε ήσυχη χώρα. Ας αγκαλιάσουμε το Πνεύμα ειρήνης των Χριστουγέννων και ας ευχηθούμε Καλή Χρονιά με γαλήνη και ομόνοια.

  2. Εδώ που είμαι ο κόσμος έχει γεμίσει τις ταβέρνες και δεν εστιάζει στα κακά και λυπηρά ,μιας και έτσι είναι η ζωή.Αλήθεια έχετε να προτείνετε κάτι;Πως θα γίνουμε καλύτεροι και πιο Ευτυχισμένοι;Με τι μιζέρια τι κερδίζετε ακριβώς;Να επιπλέουν οι φελλοί ;Γεμίσαμε τη Βουλή με γραφικούς και πολλά άλλα κράτη το ίδιο.Γίναμε καλύτεροι με τους πρώην Πασοκους Βελοπουλους;Αυτός ο φανατικός Έλληνας Ορθόδοξος ,το ξέρετε φαντάζομαι, ότι ήταν φανατικός ΠΑΣΟΚ μέχρι να τον πάει ο Αδωνης στο Καρατσαφερη.,Σπαρτιάτες,Παισιους,Πλεύσεις,Καμμενους,Γιανιδες ,ποτάμια κλπ;Έχετε σκευτει πως θα είμασταν αν δεν είχε επικρατήσει η λογικη και δεν είχαμε το Μητσοτακη;Όσοι με βρίσουν ,απλά να μας πουν ποιον νομίζουν καλύτερο.Τόσο απλά .Καλή χρόνια και Συγχνωμη και αυτή τη χρόνια για την ανορθογραφία μου και κακή σύνταξη,αυτή είμαι όμως.Μια αμόρφωτη απλή σκεπτόμενη γυναίκα.

    • Είσαι αξιέπαινη, αξιοθαύμαστη. Κανείς δεν κάνει αυτοκριτική εύκολα. Αυτό στο δίνω. Μπράβο σου. Καλή Χρονιά!!!

  3. ή πρωτο-χρονιά θά εορταστεί μέ σαμπάνια, πυροτεχνήματα κτλ, ή χρονιά θά δούμε πώς θά ΄΄εορταστεί΄΄… τό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι θά έχει περισσότερα-όπως συνηθίζεται- από τό καθημερινό .

  4. Ή αλήθεια και το δικαίωμα έχει καταντήσει υποκειμενικό και το πιο δύσκολα και επικίνδυνο δυστυχώς είναι το καβάλησα το καλάμι..

    Δύσκολο μεταφορικό μέσο..
    anyway
    Ας έχουμε την υγεία μας καλά σέ πρώτη φάση και ας ελπίσουμε σέ μία δημιουργική χρονιά σε όλους τους τομείς της ζωής μας
    Καλή χρονιά σε όλους

  5. η προηγουμενη 4 ετια περασε….με φωτιες ,πλυμμηρες..\
    συνοπτικα
    1-80 νεκροι ,μωρα παιδια ΤΕΜΠΗ(οι 56 βρεθηκαν..οι 15 εξανεμιστηκαν
    2.πλημμυρες θεσσαλια-παντελης η 80% καταστροφης γεωργιας.κτηνοιτροφιας…σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ.(.ΛΑΔΙ ΣΤΑ 15 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ!
    3.θανατοι απο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ!! ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ .ΕΠΙΠΤΩΣΕΙς ΜΑΣΚΩΝ…ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΜΗ δεχομενη την ενεση ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ.ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
    4.ΑΓΧΙΑΛΟΣ ΕΚΡΗΞΗ…ΑΠΟΘΗΚΗΣ ….ΚΑΙ ΣΥΧΡΟΝΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ..ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΝΑΖΙ..(ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ..!!
    5 ΠΤΩΣΗ ΚΑΝΑΝΤΕΡ..ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ..()το συστημα λειτουργει τελεια2 εκκ καμμενα στρεματα σε 1 σαιζον
    6.ΡΕΚΟΡ ΑΦΙΞΕΩΝ ΛΑΘΡΟ….ΚΑΙ ΣΥΧΡΟΝΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΠΙΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ
    και η νεα χρονια…ερχεται
    με φορο κλιματικης για τους πολιτες..αυξηση μισθων ακαθαριστων για βουλετες ρεμαλια…ΝΟΜΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ..ΓΙΑ ελευθερους επαγελματιες.. αυξη% 500 βιωτικου επιπεδου,.,ρευματος με μπλε.ροζ κοκινα τιμολογια.
    φορο για airbnb…φορο..φορο ..φορο…. ΡΕΜΑΛΙΑ

  6. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.

    Οπως αξιοποιηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,νέο κτήριο αφιξεων-αναχωρήσεων στο λιμάνι,επέκταση μαρίνας,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ για την υγεια,για τις λακούβες κλπ. ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ.αχρηστοι τεμπεληδες ολοι.

  7. Η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας .Έχουν ήδη δώσει:300.000 ευρώ έδωσαν το 2020.800.0000 ευρώτο 2021 με απευθείας ανάθεση (τους προσέβαλε το deal)1,5 εκ. ευρώ θα διαθέσουν συνολικά για το 2023! 2.2εκ. ευρώ θα διαθέσουν συνολικά για το 2024! Φαντάσου το πάρτι που έχουν κατά νου να κάνουν τα επόμενα 5 χρόνια…2,2 εκατομμυριάκια επί 5 χρόνια για ρώτα τον ………., ξέρει πόσα κάνουν;……………. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0oc3NDQAsM2ZztDAGmKbX1aWGcmee4fNkR8niPJ1GCvxTmydywWDCYTp5NnFNNuMbl&id=100048993305177

  8. Τιμές μερικών λαδιών σε deli SM στο Μιλάνο. Μέσο όρο 6€/λίτρο το κλασικό και 10-11€ το έξτρα παρθένο.
  9. Ερυθρός Σταυρός Live Είσοδος 20 ευρω με ποτό.. Πάρτε τηλέφωνο νά κλείσετε τραπέζι…ουπς.. κρεβάτι ήθελα νά πω…🥸
    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVtiNjHifPANra2E7DtbxG2m3kVUAmk-GsDl9F2jlljE6YOOZ4hOyfXQ6T3mXeSrbg-yteKigK_GM1w0JisoyNg8Gw8Fnd89Or3akJAELS1hUOzHiA_e6zO7TjhCUChkUoq4FeaS3HOL_Aef3fRWpmReWLQKw7S4SZvq0_xbrJ11WWlrlr77oXj3w4YSg/s940/FB_IMG_1703944592167.jpg

  10. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο μόνος λόγος που δε μας έχουν εξοντώσει και επίσημα είναι γιατί τους πληρώνουμε τους φόρους. Αυτή είναι η μόνη χρησιμότητα του Έλληνα για τους πολιτικούς.

  11. https://www.ertnews.gr/eidiseis/oikonomia/vrefiko-gala-apo-xrysafi-timi-eos-kai-213-pio-akrivi-stin-ellada-se-sxesi-me-ti-fthinoteri-stin-ee/

    Είναι φανερό ότι για την ακρίβεια φταίει ο… Πούτιν και ο πόλεμος στην Παλαιστίνη.

    https://wisevoter.com/country-rankings/poorest-countries-in-europe/

    Αυτό ειδικά αφιερωμένο στα τρία οζίδια του φόρουμ.

    Είμαστε πάνω από την Αλβανία!!!!!
    Και από την Αρμενία και την Μόλντοβα!
    Λογικά πάνω και από το τιτανοτεράστιο Κόσσοβο

    Πλασματικά όλα τα νούμερα που δίνει η Κυνέρνηση αυτού του κωλόσογου.

  12. Ο λατρεμένος μου στο υπουργείο της καρδιάς του
    Έχει πείρα από το Υγείας εξάλλου ο Άδωνις, τώρα θα το κάνει 20αρικο το εισιτήριο, κι όλο κι με κάποια «Novartis» θα έχει πάλι τίποτα «αδιευκρίνιστα»! Δεν θα μείνει νοσοκομείο όρθιο, ότι δεν πρόλαβε ο Χρυσοχοΐδης, θα το τελειώσει ο αδιευκρίνιστος..

    Για να μη βαριούνται…και να είναι αποδοτικοί, τώρα ιάς ακούω δηλώσεις του Αδωνι για τα νέα καθήκοντα, όλο αυτό λέει του δημιουργεί ένα τεράστιο αίσθημα ευθύνης

    Χαχαχ ααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ χαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχχχαχαχαχχαχαχαχα.
    Βρε η Καλλέργαινα που πήγε.
    Είχε άδικο η Καθημερινή που κυκλοφόρησε με ένθετο τις φιγούρες του Καραγκιόζη?
    Όλη η Ελλάδα υμνεί το 41%.Πάρτε τ ….. μου όλοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ