Ζητείται φιλότιμο για τα τοπικά – Το συνεχιζόμενο παγκόσμιο θρίλερ του πολέμου -«Και διηγώντας τα να κλαις…»

25
2615

Ζητείται φιλότιμο για τα τοπικά – Το συνεχιζόμενο παγκόσμιο θρίλερ του πολέμου -«Και διηγώντας τα να κλαις…»

Ένα σχόλιο για τα τοπικά κι ένα για τα διεθνή, μιας και οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που όλα δείχνουν ότι ακόμα και τα πλέον ακραία σενάρια όσο κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση γίνονται, δυστυχώς, πιθανά.

Για τα τοπικά: Φτάνουμε αισίως στην «θολή» και μετ’ εμποδίων έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, που αποτελεί μοναδική ελπίδα για την τοπική οικονομία να κρατηθεί κάπως και να πάρει μια ανάσα, μέσα στις τόσες δύσκολες καταστάσεις που πέρασε και περνάει και (μακάρι να βγούμε ψεύτες) στις ακόμα πιο δραματικές που έρχονται.

Το τραγικό είναι να βλέπεις πχ την Κίνηση πολιτών, άλλους φορείς ή ενεργούς πολίτες που επισημαίνουν ένα σωρό ελλείψεις -παραλείψεις ή επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο (κατάσταση οδοστρώματος-γεφύρια-πινακίδες σήμανση-ηλεκτροφωτισμό) και η απάντηση να είναι δεν είναι δική μου αρμοδιότητα ή έχει περάσει με το τάδε ή το δείνα ΦΕΚ στην αρμοδιότητα του άλλου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Ακόμα κι έτσι να ναι, το «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα», είναι πλέον επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά τραγικό λάθος.

Το φιλότιμο, η πρωτοβουλία, η υπέρβαση και εν τέλει η αποτελεσματικότητα μετράει.

Η κίνηση του δήμου να φτιάξει το γεφύρι όπου χάθηκαν τα δύο παιδιά, σε χρόνο ρεκόρ (έστω υπό την πίεση του Παναγιώτη και την κινητοποίησης των παιδιών και των γονέων του ΕΠΑΛ) είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Κι ας «ερίζουν» ακόμα για τον η αρμοδιότητα είναι τελικώς στο δήμο ή την περιφέρεια (έτσι κι αλλιώς μετά τις επίσημες απαντήσεις που έδωσαν, η υπόθεση θα φτάσει από τον πραγματογνώμονα στα δικαστήρια κι εκεί μάλλον θα ξετυλιχτεί (;) το κουβάρι).

Μακάρι, για όλα τα θέματα: (πχ λάμπες – ηλεκτροφωτισμός, στύλοι- επικίνδυνα γεφύρια και σημεία στον δρόμο Ψαλίδι-Άγιος Φωκάς, γεφύρια σε Ευαγγελίστρια και Σταυρού πέραμα κλπ) να τρέξει αντίστοιχα να κάνει την υπέρβαση, είτε το επαρχείο, είτε ο δήμος με μία μίνι εργολαβία, όπως έγινε και στην παραπάνω περίπτωση. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολη, ούτε τόσο κοστοβόρα. Το όποιο άμεσο αποτέλεσμα, θα μετρήσει στο τέλος.

Το αν βρίσκεται σε εξέλιξη γενικότερη εργολαβία που ΘΑ… δυστυχώς παραπέμπει στο… άγνωστο μέλλον και στις ελληνικές καλένδες. (Και για το δρόμο Ασκληπιείο – Ζιά είχε ανακοινωθεί από πέρσι τον Ιούνιο… θρηνήσαμε δύο παιδιά τον Γενάρη, έρχονται τώρα οι τουρίστες και ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην έχουμε το παραμικρό ατύχημα… όμως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ΤΙΠΟΤΑ).

Για το «φλέγον» θέμα της Ζιάς και του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.

Υπήρξαν δύο… υπομνήσεις, η μια από τον αποχωρήσαντα Υποστράτηγο Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ κ. Θ. Τριαντάφυλλο (ο οποίος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του τόνισε ότι ήταν το μεγαλύτερο του ‘καρδιοχτύπι’ στην Κω κατά τη διάρκεια της θητείας του, μην τυχόν και ξεσπάσει φωτιά στην περιοχή) και η άλλη από την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στ. Καμπουράκης με τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας Φ. Θεοδώρου για το ίδιο θέμα και το σχέδιο εκκένωσης της περιοχής.

Αν δεν κάνουμε λάθος η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί από την συνάντηση των επαγγελματιών που έγινε στις 24 Οκτωβρίου πως μέχρι τον Μάιο του 2022 θα είχε ολοκληρωθεί πλήρως το σχέδιο (μέχρι τώρα πάντως -δηλ. ένα μόλις μήνα πριν το deadline, ούτε διανοίξεις δρόμων είδαμε, ούτε κάποια παρέμβαση στην περιοχή… Μάλλον θα έχουμε νέα επεισόδια στο σίριαλ υψηλής τηλεθέασης… μεταξύ δημοτικής αρχής και προέδρου)

Επιτέλους, για να θυμηθούμε εκείνο το παλιό, αλλά πάντα επίκαιρο σύνθημα (κάπου στο Ζηπάρι, που είναι και στην επικαιρότητα): Πράξεις, πράξεις, πράξεις.

 

Για τα συνεχιζόμενο θρίλερ με τα διεθνή (στα σούπερ μάρκετ και στην Κω μπήκε όριο στην αγορά ζυμαρικών, ζάχαρης και λαδιού… Και από Δευτέρα οι αυξήσεις σε όλα τα είδη θα είναι τσουχτερές…)

τόσο το θερμο-πολεμικό σκηνικό (με τους συνεχιζόμενους επί μήνα και πλέον σφοδρούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία), όσο και το ψυχρο-πολεμικό κλίμα με τα διεθνή μπλοκ συμμαχιών σε πλήρη εξέλιξη (άλλοι με το ΝΑΤΟ,άλλοι με τον Πούτιν κι άλλοι όπως η Τουρκία «κι έτσι και γιουβέτσι») δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ότι θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα.

Οι Ουκρανοί επιμένουν να ζητούν από το ΝΑΤΟ μαχητικά αεροσκάφη και άλλα οπλικά συστήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και τουλάχιστον άλλες 10 χώρες στέλνουν στην Ουκρανία χιλιάδες αντιαρματικά και άλλα έξυπνα όπλα. Δίνουν στις δυνάμεις του Ζελένσκι πληροφορίες από δορυφόρους, υποκλοπές επικοινωνιών και intelligence ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους Ρώσους επιτιθέμενους. Οι Αμερικανοί κάνουν λεπτό-λεπτό wireless training στον Ζελένσκι μέσω ασφαλούς δορυφορικού κρυπτοτηλεφώνου. Αντί για την «απαγόρευση πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία -που θα σήμαινε κατάρριψη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών που θα έμπαιναν στο FIR της Ουκρανίας- δυτικές χώρες εφοδιάζουν το Κίεβο με αντιαεροπορικά συστήματα.

Η Μόσχα απειλεί την Πολωνία ανοιχτά. Ο Πούτιν και ο Λαβρόφ προειδοποιούν ότι όλες οι εφοδιοπομπές όπλων προς την Ουκρανία είναι στρατιωτικοί στόχοι και δεν κρύβουν ως έσχατη απειλή τους τα πυρηνικά.

Ο πόλεμος συνεχίζεται με σφοδρότητα.

Οι αντιμαχόμενοι κλιμακώνουν ολοένα και περισσότερο. Ο Πούτιν νοιώθοντας ότι αν δεν πετύχει αυτό που ξεκίνησε, το άδοξο τέλος του πλησιάζει, κάτω από την ολοένα και εντεινόμενη διεθνή πίεση «φορτώνει» όλο και περισσότερο.

Το χάσμα γίνεται αγεφύρωτο. Η διεθνής οικονομία παραπαίει και όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος θα τρεκλίζει ακόμα περισσότερο. Και η φωτιά του πολέμου όσο μαίνεται τόσο θα εξαπλώνεται και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά μεγάλα διεθνή μέσα θα φτάσουμε (ο μη γένοιτο) στην πυρηνική απειλή και στον Γ´ Παγκόσμιο Πόλεμο… χωρίς να το έχουμε καταλάβει.

Ο ελληνισμός της Ουκρανίας «Και διηγώντας τα να κλαις»

Οι Έλληνες της Ουκρανίας έχουν πίσω τους μια μακρά ιστορία 2.500 ετών. Ήδη από τον 6ο  αιώνα είχε αρχίσει ο ελληνικός εποικισμός στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (Ευξείνου Πόντου) και στη χερσόνησο της Κριμαίας. Η παρουσία αυτή των Ελλήνων είναι αδιάλειπτη εδώ και 27 αιώνες

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την Κριμαία Ταυρίδα ,σύμφωνα με το όνομα των κατοίκων της, των Ταύρων. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Ηρακλής όργωσε αυτή τη γη χρησιμοποιώντας ένα γιγάντιο ταύρο, (Ηροδότου Ιστορία 2.43.1-2.45.3).

Στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι Έλληνες αποικιστές άρχισαν να εγκαθίστανται κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Κάπου εκεί βρισκόταν και η μυθική Κολχίδα από όπου ο Ιάσονας πήρε το χρυσόμαλλο δέρας.

Το 1777, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ διέταξε την εγκατάσταση όλων των Ελλήνων από τη χερσόνησο στη Βόρεια Αζοφική Θάλασσα, έτσι έγιναν γνωστοί ως Έλληνες της Αζοφικής. Εκεί θα ιδρύσουν μια νέα πόλη, στην οποία θα δώσουν το όνομα της Παναγίας και θα ονομαστεί Μαριούπολη

Από εκεί και πέρα η ελληνική μητρόπολη της Ουκρανίας θα μεταφερθεί στην περιοχή της Μαριούπολης με 23 ελληνικά χωριά. Στην Οδησσό (Οδυσσεύς), την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, υπήρχε μία οργανωμένη ελληνική παροικία. Η πόλη είναι συνδεδεμένη με την Ιστορία του Ελληνισμού. Το 1814 ιδρύθηκε στην πόλη η Φιλική Εταιρεία, που προετοίμασε την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Την ίδια χρονιά λειτούργησε και το πρώτο ελληνικό σχολείο. Από τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, στον Καύκασο μετανάστευαν μαζικά οι Έλληνες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κυρίως από την περιοχή του Πόντου. Στη Μαριούπολη δημιουργήθηκε ο εκδοτικός οίκος «Κολεκτιβιστής», ο οποίος εξέδιδε την ομώνυμη ελληνόγλωσση εφημερίδα είτε στην ελληνική δημοτική γλώσσα είτε στη μαριουπολίτικη ελληνική διάλεκτο

Το 1928, μόνο στην περιοχή της Μαριούπολης, λειτουργούσαν 39 ελληνικά σχολεία πρώτης βαθμίδας και έξι της δεύτερης με 159 εκπαιδευτικούς.
Η Σοβιετική Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και κυρίως η εποχή του Ιωσήφ Στάλιν θα επηρεάσει αποφασιστικά το μέλλον των ελληνικών κοινοτήτων. Τον Δεκέμβριο του 1937, με απόφαση της σταλινικής ηγεσίας η ελληνική μειονότητα στοχοποιήθηκε

Περίπου 30.000 Έλληνες μεταφέρθηκαν στη Σιβηρία. Η ελληνική παιδεία απαγορεύτηκε, τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν, τα ελληνικά κομματικά τυπογραφεία καταστράφηκαν, οι αυτόνομες ελληνικές περιοχές καταργήθηκαν. Εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους έπειτα από δίκες-παρωδία. Με ψευδείς κατηγορίες, εκτελέστηκαν όλοι οι Έλληνες διανοούμενοι, καθώς και χιλιάδες εργάτες και αγρότες ελληνικής καταγωγής

Ετσι πολλοί Έλληνες άλλαξαν τα ονόματά τους και τα έκαναν ρωσικά για να διασωθούν. Όμως το ελληνικό στοιχείο θα αφήσει τη σφραγίδα του και στο μοίρασμα του κόσμου μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της Κριμαίας ήταν η περιοχή της Γιάλτας. Μια κωμόπολη που το 1900 κατοικούνταν από 10.000 Έλληνες. Το όνομά της είναι ελληνικό, προερχόμενο από τη λέξη «(αι)γιαλός»

Σε εκείνη την περιοχή εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες από τις βαλκανικές χώρες. Βόρεια της Γιάλτας η περιοχή ονομάστηκε Λιβαδειά και ο Λάμπρος Κατσώνης απέκτησε με τσαρική εντολή μια μεγάλη έκταση γης. Το αρχοντικό που υπήρχε στην ιδιοκτησία του Κατσώνη μετατράπηκε σε ξενοδοχείο υπό την επωνυμία «Λιβαδειά» και σ’ αυτό υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 1945 η περίφημη συμφωνία της Γιάλτας, με την οποία οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μοίρασαν μεταξύ τους τον κόσμο

Στη συνέχεια, με την άνοδο στη σοβιετική εξουσία του Νικήτα Χρουστσώφ, οι Έλληνες της Ουκρανίας, όπως και της υπόλοιπης πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αποκτούν σχετική πολιτική ελευθερία. Το κλίμα όμως αλλάζει ριζικά, όταν στην εξουσία της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκεται ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Στις 25 Ιανουαρίου του 1989 στη Μαριούπολη, ιδρύεται ο πρώτος ελληνικός σύλλογος, με πρωταρχικό σκοπό την αναγέννηση της ελληνικής διαλέκτου της Μαριούπολης και η εκμάθηση της νέας ελληνικής γλώσσας

Την 25η Μαρτίου του ίδιου έτους εορτάζεται για πρώτη φορά η εθνική εορτή μας και ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Από το 1992 έως το 2000 στον τοπικό δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό, δύο φορές τον μήνα μεταδιδόταν η εκπομπή «Καλησπέρα». Από το 1992 έως το 1995 στο Ντονέτσκ εκδιδόταν η εφημερίδα «Λόγος», ενώ από το 1994 άρχισε να κυκλοφορεί η εφημερίδα «Χρόνος» του ελληνικού συλλόγου της Μαριούπολης και το 1996 ιδρύθηκε στην ίδια πόλη Ελληνικό Προξενείο

Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε εκατοντάδες παιδιά, ενώ οι έδρες Νεοελληνικών Σπουδών της Μαριούπολης, του Κιέβου, της Συμφερούπολης και του Λβοφ έχουν εκπαιδεύσει εκατοντάδες δασκάλους της ελληνικής γλώσσας.Τις τελευταίες δεκαετίες η Ομογένεια ξαναβρήκε τα βήματά της. Πλέον, τους Έλληνες της Ουκρανίας τους συναντά κανείς παντού. Είναι καταστηματάρχες, ακαδημαϊκοί, ιατροί, δάσκαλοι. Μάλιστα στην προηγούμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας υπήρχαν δύο Έλληνες βουλευτές

Πάντως το 2014 αρκετοί Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν στις πολεμικές συγκρούσεις, ενώ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ορισμένες ελληνικές κοινότητες εντάχθηκαν στη ρωσική επικράτεια. Σήμερα τα συμφέροντα των Ελλήνων εκπροσωπούνται από 95 ελληνικές κοινότητες σε 21 περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν ενωθεί στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ουκρανίας. Η Μαριούπολη με σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους είναι το κέντρο του Ελληνισμού, όπως μαρτυρεί και το όνομα της πόλης!

σσ. Αυτό το εξαιρετικό κείμενο φέρει την υπογραφή του Γιάννη Τσαμίση, πρώην δημάρχου Καστοριάς. Αποτελεί υπόδειγμα πυκνότητας, ύφους, πλούτου γνώσεων και κρυστάλλινης καθαρότητας… Με την διαχρονική υπόμνηση του Ποιητή «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» (αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα)

25 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οι ΗΠΑ και το παιδί της το ΝΑΤΟ δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την Ρωσσια την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έβαλαν ένα ανδρικελο για πρωθυπουργό πρώην κωμικό θεατρίνο. Υποκίνησαν με τεχνικό τρόπο δήθεν εισδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια δυσαρέσκεια στη Ρωσσια που απερίσκεπτα επιτέθηκε σε μια ανεξάρτητη χώρα. Αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να φέρουν αναταραχή να εξωντωσουν οικονομικά τη Ρωσία και την Ευρώπη. Σκοτώνουν κόσμο όπως στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στο Ιράκ στη Συρία στο Αφγανιστάν και στο Βιετνάμ. Οι ιμπεριαλιστές της Αμερικής έγιναν φονιάδες των λαών. Αλλά και ο Ουκρανός αρχηγός και κωμικός θεατρίνος με την απειρία του οδήγησε την πατρίδα του στην πλήρη καταστροφή ενώ μπορούσε να συνεννοηθεί χωρίς τα όπλα έχει μεγάλη ευθύνη και η ιστορία θα τον κρίνει γιατί έγινε πιόνι των ΗΠΑ .

 2. Για τα Μικρά Ανθρωπακια του Βιλχεμ Ράιχ που μετρουν το Αναστημα τους με τον Ισκιο τους το Ηλιοβασιλεμα,το νοημα του Φιλοτιμου-Ευσυνειδησιας και Καθηκοντος ειναι περα απο την δυνατοτητα τους.

 3. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ
  ΜΕ ΤΑ ΕΥΣΤΟΧΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ.ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ.Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ .ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΕ ΤΡΙΤΙΚΟΣΜΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΙΑΣ,ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΖΙΑΣ
  ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ.

 4. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ, ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ
  ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

 5. Προδοτης δεν ειναι μονο αυτος που φανερωνει μυστηκα της πατριδος στους εχθρους αλλα ειναι κι εκεινος που ενω κατεχει δημοσιο αξιωμα, εν γνωση του δεν προβαινει στις απαραιτητες ενεργειες για να βελτιωσει το βιοτικο επιπεδο των ανθρωπων πανω στους οποιους αρχει. -Θουκυδιδης.-

 6. Είναι λογικό και «επιβάλλεται » να αναρωτηθούμε ποιο είναι το πρόβλημα, για ποιον λόγο σε προβλήματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί από πολίτες , από φορείς και ενίοτε επισκέπτες του νησιού , οι αρμόδιοι εθελοτυφλουν. Πιθανότατα δεν έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης, πάσχουμε , πως μπορούμε να εμπιστευτούμε ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν το νησί μας, να αναβαθμίσουν το βιοτικό του επίπεδο, είναι δυνατον να συζητάμε για προβλήματα φωτισμού ; Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε άτομα που μπορεί όχι εσκεμμένα όπως και να έχει δεν έχουν την αντίληψη να προνοησουν να προλάβουν μια κατάσταση, άραγε οδηγούν στους δρόμους του νησιού ; Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε κύριους που το πρωί λένε και το μεσημέρι ξεχνάνε, μόλις έγινε ο πόλεμος στην Ουκρανία όλοι αναρωτήθηκαν που υπάρχουν καταφύγια αν γίνει κάτι ανάλογο να ξέρει ο κόσμος που θα πάει , πέρσι κάηκε όλη η Ελλάδα αν γίνει κάτι ανάλογο στο Ασφενδιού πείτε μας ο κόσμος που θα πάει; Εθελωτυφλιτε επικίνδυνα. Αν δεν το αντιλαμβάνεστε κύριοι είστε πολύ λιγότεροι των αρμοδιοτήτων σας.

 7. Δηλαδή το καλοκαίρι θα μείνουμε χωρίς Πυροσβεστικά αν η κατάσταση παραμείνει ή θα κάνουμε κωλοτούμπα? Οι συμβάσεις τους θα έπρεπε να έχουν ήδη υπογραφεί νομίζω..
  Αν είναι βαρύ και θερμό το φετινό καλοκαίρι, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε τα τεράστια πυροσβεστικά τους,
  Ο Κουλόγουρλος το έλαβε υπόψη του?

 8. Κύριε Κιαρη θα ηθελα μεσω της εφημεριδα σας να ευχαριστήσω το κ.Πετρη που πραγματικα σε ελαχιστο χρονο,λιγες μερες,ολοκληρωσε το γεφύρι. Το ευχαριστω μου δεν ειναι τοσο για για τις εργασιες σην επικίνδυνοτητσ του σημειου αλλα για το ηθος του και τη σεμνοτητα του,χωρις λογια,χωρις ουτε μια δηλωση του,προσφέρει με τη καρδια του. Χαίρομαι που υπαρχουν νεοι ανθρωποι και αντιμετωπίζουν με αυτο το τροπο τα προβλήματα του τοπου μας.

 9. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΦΙΛΌΤΙΜΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ

  Ο πόλεμος είναι αφορμη για να επέλθει τεχνιτη.. Κρίση επισιτισμου, αύξηση δήθεν φυσ αερίου, έλλειψη τροφίμων, αύξηση κόστους βασικων αγαθών, ρεύματος, φτώχεια, ..και από που προέρχονται άραγε όλα αυτά Βάση τυ σχεδίου παγκοσμιοποιησης, ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΡΩΠΗ ΜΑΣ ΑΜΕΡΙΚΉ… Η την κακία Ρωσσια μήπως?? Ας σκεφτούν λίγο οι Βουκεφάλες miranti-des, ανώνυμοι… υπερασπιστές της Αμερικής, του ΝΑΤΟ και όλου του βρώμικου πολιτικού ελεεινόυ και τρισάθλιου καθεστώτος που μας κυβερνά από που παίρνει εντολές η ελληνική ηγεσία ΚΑΙ Η Ουκρανική…για να στέλνουν όπλα η να συνεχίσουν δήθεν τον πόλεμο… ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

  • Δεμένο έπρεπε να σε πάνε, όχι για την κυβερνητική αντιπολίτευση, αλλά γιατί τα χεις χαμένα.

 10. Γιατί δεν σε συμφέρει η αλήθεια.. Η επιμένεις ότι ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΆΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ θέλει να σώσει την ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣΣ.. ΑΧΑΧΑΧΑ…ΌΛΟ ΒΓΆΖΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΎΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΉ ΟΙ… ΠΡΟΔΟΤΕΣ…. ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΊ… ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ… ΑΛΛΆ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΥΛΑΣΕΙ ΤΟ ΆΣΥΛΟ ΠΟΥ ΨΉΦΙΣΑΝ.. ΟΙ 300ΚΛΕΦΤΕΣ … ..

 11. τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της εξαλειψεως. . Ο Μητσοτάκης φτιάχνει νοσοκομεία στην Μαριούπολη..!!! και στέλνει πυρομαχικά συγχρόνως για να σκοτώνει Ανθρώπους Ρώσσους..! !!
  Καταργεί τον υποχρεωτικό εμβόλιασμο.. Αφού τρομοκράτησε όλο τον κοσμο και πλήρωσαν το πρόστιμο 44.000 Έλληνες που πεινάνε!!!
  .όλα για ένα εμβόλιο μηδαμινής αξίας.. Μάλλον το αντίθετο.. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά,
  Εκτος αυτού δεν νοιάστηκε ποτέ …
  Για τα δικαιώματα των ανθρώπων στην εργασία και στην ζωή, !!!μπροστά στο χρήμα
  Πριν λίγες μέρες ένας απεργος πείνας συνελλήφθη από το καθεστώς του Μητσοτάκη!
  Κάνεις τσογλάνος (πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να σου στερήσει την εργασία , όταν οι υπουργοί που παίρνουν 7000 μήνα, με όλα πληρωμένα, νερό, δεν, τηλέφωνο 70%… Ενώ ο οικογένειαρχης με παιδια, ανεμβολιαστος, δεν έχει να πάρει ούτε ψωμί στα παιδιά λόγω της χούντας του ΞΕΦΤΛΙΣΜΕΝΟΥ ΦΑΣΊΣΤΑ… ΠΟΥ ΛΈΓΕΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ..

 12. Βλέπω σε ενοχλούν και τα κείμενα ….. Ποιος βρίσκεται σε σκοτοδινη.? . Μπορείς να ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ? . Ο κόσμος διαβάζει και ξυπνάει.. ΔΕΝ γράφω τα κείμενα για ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.. και δεν απευθύνομαι σε ΒΌΔΙΑ ΑΠΟΒΛΑΚΩΜΕΝΑ ΟΠΩΕ ΕΣΎ.. . Εσύ σου είπα μην διακόπτεις το πρόγραμμα της ροής σου από τις ειδήσεις ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ..τώρα σε λίγο αρχίζουν.. Συντονίσου στην ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ και μείνε κοιμισμένος.. Όπως και είσαι… Και αν σε ενοχλεί που λέω ΠΟΣΟ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ…δεν ΠΕΙΡΑΖΕΙ,.εξάλλου δεν ειναι όλοι βλακες ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ το 99% του κόσμου τοχει καταλάβει.

  • εκτός του ότι είσαι για δέσιμο…για διανυκτερευον ψυχιατρείο..και δεν αναφέρομαι ούτε στην ΝΔ,ούτε στο γουρλό.
   Απλά ότι σου κατέβει,η άδεια κεφάλα σου ούτε καταλαβαίνει ντιπ..
   Ποτέ δεν αναφέρθηκα…ότι πει ο λωλοστεφανης.

 13. Επειδή είσαι Βουκεφάλας.. ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ θα σου εξηγήσω τι εστι.ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΧΡΉΜΑ, ΜΙΖΕΣ, ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΚΤΛ.
  Η κυβέρνηση οδηγεί στην καταστροφή την Ελλάδα για να υποστηρίξει τα συμφέροντα άλλων.Ποιών ?
  Για ποιον εργάζεται ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ?για έμας? ΌΧΙ
  Για ποιο λόγο προχώρησε σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας οταν, είναι πασιφανές ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω κυρώσεων !
  Και γιατί άραγε να απεμπολήσει η Ελλάδα τα δικά της συμφέροντα και να υποστηρίξει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ ;

 14. Όλα τα μέτρα, κυρώσεις βλάπτουν τις ευρωπαϊκές χώρες του Νατο, που συμμετέχουν στον πόλεμο της Ουκρανίας Από ποιους παιρνους εντολές όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ και όλες οι μαριονέτες πρωθυπουργόι – ηθοποιοί, π.χΖελενσκι (πληρωμένος ηθοποιός μαριονέτα) για την συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία.?
  Μέτα την μαριονέτα τον Μητσοτάκη.. Η άλλη μαριονέτα της Γαλλίας .ετοιμάζεται βάσει εντολών ΗΠΑ να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία.. Για να συνεχίσει τιυς πολέμους…
  Και ένας ηλιθιος ξέρει ότι οι εντολές έρχονται από το ΝΑΤΟ,Γιατι? για να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ τα δικά του συμφέροντα.Η κάποια παγκόσμια σκοτεινά.. Συμφέροντα..!!
  Γιατί μόνο τα δικά τους συμφέροντα ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΕΕ, Τραπεζών, ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ
  εξυπηρετούνται και όχι των Ευρωπαίων πολιτών.Τεχνητή επισιτιστική κρίση, αύξηση ρεύματος (χωρίς να έχει κόψει η ρωσσια καμία ροή), πλαφόν στα τρόφιμα, κάρτες τροφίμων, και όλα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, και σε γενικευμένο επίπεδο όλη η ΕΥΡΏΠΗ θα υποστεί τα ίδια.

 15. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο»

  Πως:??…. Με καλασνικοφ (20.000 κομμάτια) και πυρομαχικά!!!
  Συγκεκριμένα αγαπητοί συμπολίτες
  Στέλνοντας όπλα, ρουκέτες, εκτοξευτηρες,.. Γεμάτα πυρομαχικά υλικό 2 C130…..
  Μην σας παραξενεύει.. Αγαπητοί συμπολίτες μου Που δεν έγινε Χωρίς έγκριση της Βουλής, χωρίς σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, χωρίς έστω να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ,….
  Απλά εκτελώ εντολές του ΝΑΤΟ..
  σαν γνήσιο και υπάκουο τσιράκι της ΑΜΕΡΙΚΗΣ… Επίσης χ€στηκα (στην κυριολεξία στο φράγκο) για τις κυρώσεις που θα έχει η Ελλάδα,.. Και τους πολίτες της… Γιατί όπως καταλαβαίνετε είναιπολλά… τα λεφτά, απο το ΝΑΤΟ 3,6 δις για την ακρίβεια ανταλλαγή

 16. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο»

  Πως:???
  Με καλασνικοφ και πυρομαχικά,
  Συγκεκριμένα 20χιλιαδες καλασνικοφ, ρουκέτες, εκτοξεθτηρες πυρομαχικά υλικό,.. Με 2 γεμάτα c130..

  Αγαπητοί (ηλίθιοι) συμπολίτες,μου μην σας παραξενεύει που όλα αυτά έγινα Χωρίς έγκριση της Βουλής, χωρίς σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, χωρίς έστω να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, αλλά με εντολές του ΝΑΤΟ.της φίλης μας ΑΜΕΡΙΚΗΣ .
  Αγαπητοί (ηλίθιοι) συμπολίτες, μου,..λυπάμαι.. Για τις κυρώσεις που θα υποστεί η ΕΛΛΆΔΑ.. Και οι Έλληνες πολίτες (χ€σμενους σας έχω,,) Αλλά είναι πολλά τα λεφτά που μου υποσχέθηκαν… 3, 5 δις για τις τσέπες..
  .

 17. Τελικά δουλειά δεν έχεις εσυ όλη μετά εδώ να βρίζεις χωρίς να προτείνεις τίοτα;Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό από τους καλύτερους που είχε ποτέ.Αυτό σας χαλάει φασιστακια γιατί δεν έχετε λόγο ύπαρξης.

  • Ένας άνθρωπος, παράγει κατά μέσον όρο την ημέρα, περίπου μισό λίτρο αερίων.

   Μια συνηθισμένη εκλυση αεριων, αποτελείται από 59% άζωτο, 21% υδρογόνο, 9% διοξείδιο του άνθρακα, 7% μεθάνιο, 4% οξυγόνο και 1% σουλφίδιο του υδρογόνου.

   Η θερμοκρασία , την ώρα που δημιουργείται, είναι 37 βαθμοί Κελσίου.
   Στην εποχή μας κανενός είδους ενέργεια δεν πρέπει να χάνεται.

 18. Ποσό ανθέλληνες είσαστε;Θελευε την Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξαφανιστεί;Τούρκοι είσαστε;

 19. Πάνω από χίλιοι τετρακόσιοι νεκροί κάθε χρόνο (2016 είχαμε 1600) και 20.000 τραυματίες, πολλοί απ αυτούς σοβαρά επιβαρύνοντας όχι μόνο Οικονομικά, αλλά και Δημογραφικά την χώρα.
  Ας μελετήσει κάποιος τα στοιχεία.
  Δυστυχώς δρόμους δεν έχουμε, αλλά τα οχήματα στο νησί δεκαπλασιάζονται, μαζί με τους μερακλήδες οδηγούς.
  https://www.statistics.gr/documents/20181/6943f9ed-563c-9c1b-7dd8-e540a9efa879

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ