Το «μικρό καλάθι» του Τουρισμού και τι θα πρέπει να προσέξουμε… για να μη μας βγει «ξινό»

13
2759

Το «μικρό καλάθι» του Τουρισμού και τι θα πρέπει να προσέξουμε… για να μη μας βγει «ξινό»

Εμείς μπορεί να «ανοίξαμε πανιά» και να διαλαλούμε σε όλους τους τόνους προς τους δυνητικούς επισκέπτες μας «All you want is Greece», από την άλλη οι πρώτες δυσλειτουργίες αρχίζουν ήδη να καταγράφονται από τους τουριστικούς φορείς και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Και αυτές έχουν να κάνουν με τα τεστ επιστροφής και το διαφορετικό πλαίσιο που έχει θέσει κάθε χώρα (για την είσοδο των επισκεπτών από περίπου 55 χώρες στη χώρα μας το πλαίσιο είναι σαφές:- Να φέρουν αποτέλεσμα αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) για COVID-19, έως 72 ώρες πριν από την άφιξη. -Να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού. -Να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από COVID-19, από 2 έως και 9 μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen).

Αλλά και με την επίσημη ενημέρωση (;) που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε νησί για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν κατά τόπους (πχ Κως-Κάλυμνος κλπ νησιά) ωράριο λειτουργίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών-καταστημάτων, αρχαιολογικών χώρων, παραλιών κλπ.

Το γεγονός, όπως εκτιμάται από τους τουριστικούς φορείς, λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία των τουριστών που μπορεί τελικά να μην αποφασίσουν να ταξιδέψουν λόγω της πιθανής «ταλαιπωρίας» που θα υποστούν ή ακόμη κι αν ταξιδέψουν, η σύγχυση στην οποία θα βρεθούν μπορεί να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση για τη χώρα προορισμού.

Για παράδειγμα ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να συμβουλεύει τους Βρετανούς να το σκεφτούν δύο φορές πριν προγραμματίσουν ένα ταξίδι εκτός. Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου από τη Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε πως η πράσινη λίστα με τις χώρες που θα μπορούν οι Βρετανοί τουρίστες να επισκεφθούν, χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών όταν επιστρέψουν, δεν θα μεγαλώσει στο άμεσο μέλλον, καθώς η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε πώς ακριβώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι.

Στα καθ’ ημάς ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων βλέπουν με απογοήτευση τις δικές τους κρατήσεις, ακόμα και για τον Αύγουστο, να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.το υπουργείο Οικονομικών, συντασσόμενο και με τις εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων χαμηλώνει τον πήχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η ανάκτηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2021 θα φτάσει στο 40%-45% του 2019, ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί έκαναν λόγο για 55%-60% (ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος ανέφερε ότι το 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν το 40% περίπου του 2019).

Ωστόσο, επειδή πολλά θα κριθούν την τελευταία στιγμή, μια βελτίωση του ρυθμού εμβολιασμού και η πιο γρήγορη εισαγωγή του πράσινου πιστοποιητικού δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα, κάτι όμως που -σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο- θα το εκτιμήσουμε εντός του Ιουνίου.

Επίσης, όπως εκτιμούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, φέτος θα είναι η χρονιά των κρατήσεων last minute.

Εκεί όμως που θα πρέπει από τώρα να υπάρξει μέριμνα από τους τοπικούς φορείς και τις αρχές είναι στην έλλειψη υποδομών για μαζικούς ελέγχους μοριακών τέστ. Φανταστείτε για παράδειγμα Ιούλιο ή Αύγουστο όταν θα υπάρχει η ανάγκη διενέργειας 1.000-2.500 (όσες και οι αναχωρήσεις) PCRtest κατά τις ημέρες αιχμής

Αρκούν τα ιδιωτικά εργαστήρια; (Το κόστος έτσι κι αλλιώς μετακυλίεται στο επισκέπτη, δεν μπορούν να το σηκώσουν οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, ωστόσο η ταλαιπωρία και η ανεπάρκεια υποδομών είναι το ζητούμενο…) Θα υπάρχει συνωστισμός; Υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι επισκέπτες για διάφορα λάθη ή παραλείψεις να χάσουν την πτήση τους ή θα πρέπει επιστρέφοντας να μπουν σε καραντίνα; Και τελικά, η όποια ταλαιπωρία τους να μετατραπεί σε δυσφήμιση;

Δεν ξέρω αν και το παραπάνω μπορεί να συμπεριληφθεί στο αίτημα για αναβάθμιση των δομών της δημόσιας ή της υγείας γενικά στο νησί του Ιπποκράτη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να το αφήσουμε στην τύχη του. Ειδικά στη δύσκολη εποχή που περνάμε.

Και να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτό που λένε πια ανοιχτά οι τουριστικοί αναλυτές: Τουρισμός είναι ένας εξαιρετικά ευάλωτος τομέας, που μπορεί να καταρρεύσει από πολλούς παράγοντες, πολιτικούς, γεωλογικούς (όπως ένας μεγάλος σεισμός) ή και από μια πανδημία (με τις όποιες μεταλλάξεις της), όπως αυτή που περνάμε.

(Γι αυτό από την πρώτη στιγμή κάναμε λόγο για plan B και σταδιακή ενθάρρυνση από τις τρεις βαθμίδες διοίκησης (κυβέρνηση-περιφέρεια-δήμο) και άλλων κλάδων της οικονομίας μας).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ρεαλιστικά θέσατε απλά πράγματα. Η Rayan air δίνει εισητήρια με 5 ευρώ. Το ερώτημα είναι ποιος θα ρισκάρει να ταξιδέψει; να μπαινοβγαίνει σε αεροπλάνα αεροδρόμια λεωφορεία ξενοδοχεία κλπ χωρίς να φοβάται; ποιος θα απολαύσει ξέγνοιαστες διακοπές φορώντας πάντα μάσκα με περιορισμούς με απανωτά τεστ με ποιστοποιητικα με καραντίνα ; αυτές φιλέ Γιάννη δεν είναι διακοπές είναι σωστό μαρτύριο. Όλοι λίγο πολύ ταξιδεύουμε και γνωρίζουμε τι θα πει ταξίδι και συνωστισμός. Λέτε αυτά οι τουρίστες να μην τα ζυγίζουν;

  2. Οποιος κλεινει εισιτηρια με 5 ευρω για διακοπες, δεν εχει δυνατοτητα ουτε προθεση να αφησει χρημα στο νησι. Μονο το σ.ατο του θα μας αφησει. Συνεπως… ας μην ερθει καλυτερα.

  3. Απορια.Τι σχέση έχετε με τον τουρισμό ;Αφήστε τους ανθρώπους που ασχολούνται και ξέρουν να βγάλουν και θα βγάλουν άκρη.

  4. Γιατί δεν έρχεται το πρακτορείο Αpollo φέτος; γιατί έκοψαν οι Σκανδιναβικές χώρες;το Apollo, ενώ πάει κόσμο σε Αλόννησο, Κάρπαθο, Σκιάθο Σάμο κ.ά μικρούς προορισμούς,έχει κόψει την Κω..οι συμπολίτες μας από Σκανδιναβία έχουν μεταφέρει παράπονα, ρώτησαν να μάθουν το λόγο,αυτοί απάντησαν ότι λόγω πανδημίας, αλλά τα μικρά νησιά δεν έχουν ιό;μήπως μας κρύβεται κάτι;μήπως να βγουν δημόσια κάποιοι και να ζητήσουν συγγνώμη,όπως ο Δήμαρχος Καλύμνου χθες; είναι πασιφανές το ενδιαφέρον των Φορέων του Νησιού για τα μεγάλα κάστρα,οι υπόλοιποι ας πεθάνουν.. κρίμα πράγματι,τα Δωδεκάνησα έχουν ανάγκη πελάτες πόλης και όχι .εσμένους όπως αυτοί που ήρθαν μέχρι τώρα.

    • Έχεις πόνους περιόδου ενω είσαι άντρας; Ο ιός! Τρως τα παϊδάκια με κριθαράκι; Ο ιός!……… Νίκος Κωνσταντινίδης 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂👏 ράδιο αρβύλα 👍

  5. Σήμερα πάλι τα νησιά Κως-Ροδος μπήκαν απ την Ολλανδική κυβέρνηση σε πορτοκαλί ζώνη

    Καμία δήλωση, κανένα παράπονο , καμία ένσταση απ τους πεφωτισμένους ηγέτες του Νησιού.μονο για τα 5αστερα κόπτονται;

  6. Πελάτες από Σουηδία,Δανία, Νορβηγία που έρχονται κάθε χρόνο 4 δεκαετίες

    ακόμα και κάποιους χειμώνες μας επισκέφτηκαν για γάμους, βαφτίσια γνωστών τους, ακυρώνουν… κύριοι κάτι δεν κάνετε καλά εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων..οι φιέστες και οι λεζάντες με στόχο πελατολόγιο όπως αυτούς τους 10.000 που περηφανεύονται οι επενδυτές με δανεικά ότι έφεραν μέχρι τώρα στο νησί, δείχνουν την τραγική ειρωνεία.

  7. Το αστυνομικό όχημα τρέχει σε μαγαζιά να μην παίξουν μουσική,ενώ κάποια ξενοδοχεία παίζουν μέχρι .. πρωίας…η άτιμη ίση μεταχείριση.αφηνουν πολυεθνικές να λένε και κάνουν ότι θέλουν και δυστυχώς μας πήραν χαμπάρι πόσο δούλοι καταντήσαμε… τελευταία πολλοί ξένοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.. Θυμηθείτε το.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ