Αν ο τουρισμός δουλέψει φέτος… Η ψυχολογία του εμβολιασμού (παρότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν με τίποτα…)

12
4004

Αν ο τουρισμός δουλέψει φέτος… Η ψυχολογία του εμβολιασμού (παρότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν με τίποτα…)

Κάθε «θαύμα», τριήμερο (ειδικά στην Ελλάδα).

Σήμερα εμβολιάστηκε ο τάδε, αύριο ο δείνα με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας και ‘αφοβίας’ μέχρι τα αυτιά (γιατί, λόγω μάσκας δεν φαίνεται αλλιώς…) και «πόσο καλό και ωφέλιμο είναι να εμβολιαστούμε όλοι». Αμ και να θέλουμε, γίνεται;

Έτσι και η υπερ-ελπίδα στο εμβόλιο που θα μας επιστρέψει (τάχα) στην κανονικότητα, αρχίζει σιγά σιγά να «ξεφουσκώνει», εκ των πραγμάτων.

Όπως έχουν ανακοινώσει ήδη οι εταιρείες  δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή που να καλύψει το σύνολο των αναγκών. Δυνατότητα ξεχωριστής προμήθειας για τη χώρα μας δεν φαίνεται να υπάρχει κι έτσι… πάμε μέχρι ενός περιορισμένου ορίου.

Η δε οργάνωση είναι και σε αυτή την περίπτωση «α λα ελληνικά». Κοινή παραδοχή των υγειονομικών είναι ότι ο εμβολιαστικός μηχανισμός που έχει στηθεί δύσκολα θα «πιάσει» τον μαξιμαλιστικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση (για να μην θυμηθούμε τα «δύο εκατομμύρια το μήνα», του Δεκεμβρίου…)

Αυτή την ώρα οι εμβολιασμοί γίνονται ουσιαστικά μόνο στα νοσοκομεία (στην Κω είδαμε όλοι που και πως), με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

Να μην πούμε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού του νησιού μας -σύμφωνα με τις μετρήσεις και πανελλαδικά- είναι διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο. Ας υποθέσουμε οι μισοί…

Όταν μέχρι στιγμής παραλαμβάνονται 100 δόσεις περίπου την εβδομάδα (αλλά κι εδώ ας πούμε ότι θα διπλασιαστούν… Αν και με την ανακοίνωση των εταιρειών μάλλον το αντίθετο θα συμβεί). Με 400-800 εμβολιασμούς το μήνα (στην καλύτερη των περιπτώσεων, λέμε τώρα), πόσους μήνες θα πάρει για να κάνουν όλοι μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου;

Οπότε, δεν έχουν κανένα νόημα οι αριθμητικοί υπολογισμοί της υπόθεσης.

Βέβαια -όπως θα έλεγε κι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης- «σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τα εμβόλια», καθώς η ατζέντα των ειδήσεων θα έχει αλλάξει άρδην με «νέες περιπέτειες» (ας ευχηθούμε όχι προς το χειρότερο για μας…)

Το μόνο θετικό της όλης ιστορίας -ακόμα και το κανονικό εμβόλιο να μην είχε ανακαλυφτεί- είναι αυτό που λένε οι ψυχολόγοι «η θετική επίδραση του Placebo (εικονικού φαρμάκου) στην θεραπεία».

Για παράδειγμα (για να πάμε τώρα στο δεύτερο μέτωπο που θα βρούμε σύντομα μπροστά μας: αυτό της οικονομίας)στη Μεγάλη Βρετανία η θετική αυτή επίδραση στην γενική ψυχολογία, αρχίζει να αντανακλάται ήδη στον τουρισμό.

«Απότομη άνοδος των τουριστικών κρατήσεων καθώς  οι εμβολιασμοί αυξάνουν τις ελπίδες για τα ταξίδια», γράφει ο Βρετανικός τύπος.

Παρόλο που προσφάτως υπήρξαν αρκετά αρνητικά μηνύματα για τα ταξίδια στο εξωτερικό, όπως η αναγκαστική επίδειξη αρνητικού τεστ για την Covid-19, η υποχρεωτική καραντίνα και οι προειδοποιήσεις κορυφαίων υπουργών για τα μη απαραίτητα ταξίδια, υπάρχουν ενδείξεις ότι εκείνοι που είναι από τους πρώτους στη σειρά για τους εμβολιασμούς, αρχίζουν να προγραμματίζουν ήδη ταξίδια.

Ο ταξιδιωτικός όμιλος Abta δήλωσε ότι οι εταιρείες που είναι μέλη του, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των Βρετανών άνω των 50 ετών για ταξίδια εντός του 2021 είναι πολύ υψηλότερο από το κανονικό. Η Saga, εταιρεία που ειδικεύεται στα τουριστικά πακέτα για άτομα άνω των 50 ετών κατέγραψε αυξανόμενο αριθμό κρατήσεων για το τρέχον έτος και το επόμενο. Η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της για τις online κρατήσεις, αυξήθηκε κατά 16% τις πρώτες δύο εβδομάδες του 2021, σε σύγκριση με τις δύο πρώτες εβδομάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, όχι μόνο στην τοπική αγορά αλλά πανελλαδικά και παγκόσμια. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κάτι πολύ γλαφυρό είπε πρόσφατα για αυτούς ο πολύς κ. Πολάκης, σε μια στιγμή ειλικρίνειας).

Οι ανισότητες εντείνονται, κάποιοι απ’ όλη αυτή την ιστορία θα βγουν πλουσιότεροι  και δεν μιλάμε μόνο για τις φαρμακοβιομηχανίες και τις εταιρείες που παράγουν μάσκες και αντισηπτικά.

(Στις ΗΠΑ καταγράφεται επισήμως ένα ποσοστό 20% επιχειρηματιών που έγιναν πλουσιότεροι. Γι αυτούς, η μετάβαση στην τηλεργασία ήταν πάρα πολύ εύκολη, και όχι μόνο. Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed σήμαινε και τον απευθείας πλουτισμό τους. Οι ίδιοι αναδιαπραγματεύτηκαν τους όρους των υποθηκών των ακινήτων τους, ενώ αγόρασαν και δευτερεύοντα ακίνητα για να ξεφύγουν από τις μητροπόλεις, τη στιγμή που οι μετοχές τους σε διάφορες εταιρείες εκτοξεύονταν στα ύψη).

Προς το παρόν εμείς εδώ μένουμε με την ελπίδα και την προσδοκία: Αν ο τουρισμός δουλέψει φέτος… Αλλιώς…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εγώ πιστεύω ότι τα κρούσματα Θανάτοι- επιπτώσεις του ΕΜΒΟΛΙΟΥ

  Θα είναι περισσότερα από τα κρούσματα του covid 19(τα οποία παρεμπιπτόντως αυτά είναι 90% ψευδής) ενώ οι ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΑΛΗΘΕΙΣ!

  • λεω, να πας να αλειψεις τα ματια σου και τα αυτια σου, με την κεραλοιφη του Βελο
   απο ελαιο τσουκνιδας μπας και γινεις καλα …..

  • Ε, αφού τα πιστεύεις εσύ, θα είναι ψευδής. Πότε θα είσαι σπίτι να σου στείλουν το Νόμπελ? Θα στο παραδώσει ο Μπαμπινιώτης.

 2. Προς ΕΣΎ... Η πουλημένο τσουτσεκι γιατρός που παίρνει μίζα από τα εμβόλια, είσαι

  Η ένας αποβλακωμενος – καμμενος γενικά από την πολύ τηλεόραση κάθε μέρα.. Τι από τα δύο είσαι.. (βλέπω παρακολουθείς και βελοπουλο..) σου συνιστώ τότε να πάρεις και την κεραλοιφη του.. Γιατί αν δεν έχεις πρόβλημα τώρα θα χεις στο μέλλον, κάνοντας το εμβόλιο.χαχα. ΚΑΛΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΌ ΛΟΙΠΟΝ.. Και μην ΞΕΧΝΑΣ ΣΥΝΤΟΝΊΣΟΥ ΚΑΘΕ ΜΈΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ.. να ενημέρωνεσαι σωστά και έγκυρα από τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης..(που φαινεται, πιάνουν τόπο στα προβατα

  • Σωστοοοοός /ή ,
   για την απάντηση προς τον εξυπνάκια ΕΣΥ .
   Όποιος δεν είναι προβατάκι που ακολουθεί το Συστηματάκι κ τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης , είναι του Βελόπουλου , της Χρυσής Αυγής , των Άπλυτων κλπ.
   Άντεεεε ΜΟΣΧΑΡΟΚΕΦΑΛΕΣ.!!!
   Βάλτε το κούφιο κεφαλάκι σας στον τορβά..να ησυχάσουμε.!!!!!

 3. Ρε λοιμοξιολόγοι της κακιάς ώρας, (είτε υπέρ είτε κατά της τρόμπας της εμβολιαστικής ) ,καθείστε να πυρώσετε τα αυγουλάκια σας.
  Ελληνάρες !!!!…που μου γίνατε ΟΛΟΙ εμπειρογνώμονες όπως στο πυρηνικό ατύχημα της Φουκοσίμα.!!!!
  Δεν αρχίζετε καλύτερα να συνθέτετε κανένα ..τρέντυ μοιρολόι για την πείνα που θα πέσει μετά το παραμύθι του κοροδοϊού;;;

 4. Φετος η πληροτητα απο 30 θα παει στο 60. Απλα παλι τα μεγαλα θα δουλεψουν. Το 2022 θα ειναι χρονια ρεκορ για τουρισμο.

 5. ΣΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ,ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΦΕΤΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ,ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΠΟΥ ΔΗΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ…
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ,ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ,ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ..
  ΑΝ ΚΑΙ Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ,ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ 9.000 ΠΧ..ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ..
  ΤΟ ΧΕΡΟΤΕΡΟ ΕΝΑΙ,ΟΤΙ ΠΑΡ’ΟΛΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ,ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ,ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ,ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ..(ΑΣ ΤΟ ΦΑΩ,ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!!)

 6. Η ένοχη σιωπή της Πολιτείας και των Αρχών, είναι ακόμα πιο θλιβερή, για όλους μας...

  Το ζήτημα είναι θλιβερό. Τόσο για τους πελάτες, όσο κυρίως, για αυτά τα κορίτσια, που στην εποχή της πανδημίας, με τόσες επαφές που συνεχίζουν να έχουν καθημερινά, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν να μείνουν «αλώβητες» από τον Covid-19 μέχρι το τέλος της πανδημίας…
  Οδοιπορικό του Zougla.gr στα πέριξ της Πλατείας Καραϊσκάκη…
  Εκατοντάδες καταγγελίες καθημερινά από κατοίκους και επαγγελματίες…αλλά όταν κάποιος είναι κολλημένος….λόγω ιδεοληψίας..
  https://www.zougla.gr/greece/article/i-iki-anoxis-kala-kratoun

 7. Όταν κλείσει η στρόφιγγα με τα επιδόματα,τότε θα φανεί δυστυχώς

  το συσσωρευμένο κοκτέιλ από μίσος, αγανάκτηση, άνιση μεταχείριση , αδικία.. τότε θα χουν να κάνουν με την εκρηκτική αποσυμπίεση πολλών ειδών καταπίεσης και δη φασιστικής σε κάποιες περιπτώσεις..όταν θα πάψει η κυβέρνηση και οι παπαγάλοι με την Ερμού και όχι με τις πλατείες χωριών και νησιών που τα θυμούνται σε εθνικές γιορτές.

 8. Πρώτη φορά που δώσαμε τόση σημασία στα παρεξηγημένα... λήμματα

  μέσα απ’ την μέτρηση των οποίων μετράμε τα φορτία κορονοιού,που σε λίγο θα δίνουν και μεγέθη χρήσης ουσιών και ψυχοφαρμάκων.απ την Καθημερινή της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.