Άνοιγμα σχολείων και υποχρεωτική χρήση μάσκας (διαφαινόμενες αντιδράσεις): Όλα τ’ άλλα τα λύσαμε…;

26
1550

Άνοιγμα σχολείων και υποχρεωτική χρήση μάσκας (διαφαινόμενες αντιδράσεις): Όλα τ’ άλλα τα λύσαμε…;

Άνοιγμα σχολικής χρονιάς με τις χρόνιες ελλείψεις στην εκπαίδευση να γίνονται ακόμη εντονότερες λόγω κορονοϊού και παρόλα αυτά η έμφαση (καθόλου τυχαία) δίνεται στο επικοινωνιακό περιτύλιγμα που δεν είναι άλλο από την υποχρεωτική χρήση μάσκας («φίμωτρου» δηλ.) για όλα τα παιδιά.

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού», όπως τόνισε η κ. Κεραμέως.

Για όλα τα υπόλοιπα, μέχρι τώρα, κανένας σχεδιασμός, καμία προετοιμασία (όπως έγινε και με το άνοιγμα του τουρισμού, για να μην ξεχνιόμαστε…)

Από την άλλη τοπική αυτοδιοίκηση, σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών περιμένουν -όπως κάθε χρόνο-το πρώτο κουδούνι για να καταγράψουν τα τοπικά προβλήματα και να αντιδράσουν.

Και ως είθισται στην Ελλάδα και όχι μόνο… Θα αφήσουμε την ουσία και θα ασχοληθούμε όλοι μέχρις εξαντλήσεως με το «περιτύλιγμα».

Αφού οι μόνες διαφαινόμενες «αντιδράσεις» μέχρι στιγμής είναι μέσω facebook με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα οι οποίες έχουν προγραμματιστεί από γονείς που αντιδρούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας (παρά τις απειλές για έρευνες και Εισαγγελική παρέμβαση).

Να σημειωθεί πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας έχει ήδη από τις αρχές Αυγούστου διατάξει προκαταρκτική εξέταση για δημοσιεύματα κυρίως στον ηλεκτρονικό Τύπο που καλούν στη μη τήρηση των νόμων που τίθενται σε ισχύ από την πολιτεία για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο εισαγγελέας ζητεί από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσουν εάν οι συντάκτες των επίμαχων δημοσιευμάτων παραβιάζουν το άρθρο 183 του Ποινικού Κώδικα για «δημόσια διέγερση σε απείθεια κατά των νόμων». Πρόκειται για πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή (είδατε όπου θέλουν να γίνουν αυστηροί… Ποια ελευθερία του λόγου και ποια δικαιώματα…).

Το νέο επικοινωνιακό σίριαλ για το επόμενο διάστημα θα είναι:

Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι να βάλω στο παιδί μου μάσκα; *

Όλα τ’ άλλα δηλαδή τα λύσαμε…;

Θα γίνεται θερμομέτρηση εκπαιδευτικών και μαθητών κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο; Υπάρχει σχετικός εξοπλισμός;

Όταν ασθενήσει κάποιο παιδί πως θα αντιμετωπίζεται; Τι προβλέπει η διαδικασία και τι δυνατότητες έχει το Νοσοκομείο μας στον ευαίσθητο αυτό τομέα;

Τι θα γίνει με τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τάξη στα σχολειά μας,

την αραίωση των μαθητών στις τάξεις και την τήρηση των αποστάσεων;

Θα παραληφθούν έγκαιρα με το άνοιγμα των σχολειών μάσκες, αντισηπτικά κλπ;

Ο δήμος και η σχολική επιτροπή πως θα συνδράμουν στα υγειονομικά μέτρα;

Όταν λέμε καθολική χρήση μάσκας απ’ όλα τα παιδιά, εννοούμε ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις; (μα αφού και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής εταιρείας τονίζει παρακάτω ότι εξαιρούνται τα παιδιά με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα κληρονομικό κλπ)

 

* Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής εταιρείας Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος για τις μάσκες στα παιδιά

«Πολλοί παιδίατροι, ιατροί άλλων ειδικοτήτων και γονείς μας απευθύνουν πολλά μηνύματα σχετικά με τη χρήση της μάσκας στα παιδιά. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο νέος κορωνοϊός (SARS-COV-2) είναι εδώ και προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι, που παρά τα εκατομμύρια κρουσμάτων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών παγκοσμίως, δεν αποδέχονται την παρουσία του ιού και επιμένουν στη μετάδοση fake news. Το πειστήριο για την ύπαρξη και την επικινδυνότητα του ιού είναι η επίσκεψη σε μονάδα εντατικής νοσηλείας και η παρακολούθηση από διαχωριστικό υαλοπίνακα επί αρκετό χρονικό διάστημα των αρρώστων. Τα μέτρα πρόληψης είναι γνωστά. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο, που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας».

Ο 9λογος της Παιδιατρικής για τη χρήση μάσκας στα σχολεία

1)    Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα; 
Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.

2)    Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή: 
ΟΧΙ. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλειμμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.

3)    Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων; 
ΟΧΙ. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, που η μάσκα προστατεύει.

4)    Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό(ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού; 
OXI. Η μάσκα δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

5)    Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη COVID-19; 
Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα περισσότερα σχολεία σχεδόν έκλειναν για 1-1.5 μήνες εξαιτίας της γρίπης. Αυτά τα παιδιά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.

6)    Τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούμε; 
Οι υφασμάτινες μάσκες, συστήνονται για τα παιδιά, από όλους τους οργανισμούς. Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ΄ ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής!!. Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της .

7)    Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά τη μάσκα σωστά; 
Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες – μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στα πολύ μικρά παιδιά να τα εκπαιδεύσουμε να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα . Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού, να φορέσουν οι γονείς και τα παιδιά μάσκα μπροστά στο καθρέφτη, να τους εξηγήσουμε ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια, να δεχθούμε ερωτήσεις και να τους απαντήσουμε. Τα παιδιά μας μαθαίνουν τόσα πολλά από πολύ μικρή ηλικία που πραγματικά μια πρακτική εφαρμογή δεν θα τους δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα και η γνώση θα αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά! Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν.

8)    Είναι επικίνδυνη η μάσκα και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί; 
Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως π.χ. στην Άπω Ανατολή πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της COVID-19.

9) Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας; 

Προστατεύει από τη μετάδοση του COVID-19
Προστατεύει από τη γρίπη
Υπάρχει και το επιπρόσθετο κέρδος ότι βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων
Δεν νοσούν τα παιδιά γεγονός και παράλληλα προστατεύονται και τα άτομα τρίτης ηλικίας που τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες)

Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο. Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 θα το χρησιμοποιήσουμε τη στιγμή που θα έχουμε τον έλεγχο αποτελεσματικότητας, την έγκριση για ασφαλή χρήση και την επάρκεια παραγωγής του. Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό με τα μέσα που διαθέτουμε. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα στο κόσμο που χορηγεί ΔΩΡΕΑΝ όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Όπως αναφέρει η Παιδιατρική Εταιρεία η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής, όπως έχει αναφέρει και ο ΠΟΥ, εύκολος ο τρόπος εφαρμογής της και ο πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω. Μεγάλη έμφαση πρέπει φυσικά να δοθεί στη σωστή εκπαίδευση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για τη σωστή χρήση της.

 

 

26 ΣΧΟΛΙΑ

  • ΘΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ 2-3 ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΧΙΛΙΑΔΑ ΑΝΤΙΒΆΙΡΟΥΣ ΣΕΛΦΙ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ, Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΣΑΣ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΣΑΣ.

 1. Ναι ναι όλα καλά … και μάσκες πήραμε και αντισηπτικά πήραμε και δουλειές δεν έχουμε και ο Σεπτέμβρης ήρθε και όλα στα ύψη σε ότι αφορά τα παιδιά και άντε γεια … πως γίνεται φέτος που περνάμε την χειρότερη οικονομική κατάσταση όλοι μας τα πάντα να έχουν αυξήσει τις τιμές … από φροντιστήρια μέχρι φόρμες κλπ σχολικά είδη …

 2. Εντάξει θα την κατεβάζουν και λίγο για να πάρουν καμιά καλή ανάσα. Και αν την ξεχάσουν, δεν πειράζει, παιδιά είναι 😉😉

 3. Οι άνθρωποι δεν θα έχουν να φάνε μάσκες και αντισηπτικά ονειρευεσται εσείς τρομάρα σας και δεν σε ρωτάνε κι όλας πως αντέχεις με την μάσκα

 4. και το μπ… που ζούμε να επιτρέπει αφίξεις τουριστών, οι της Κυβέρνησης δείχνουν έναν τομαρισμό άνευ προηγουμένου.. κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει κάποιες αποφάσεις, κάποια μέτρα.. αφήνει τους Γερμανούς επίσης ανεξέλεγκτα ,ενώ απέκλεισε π.χ.Σουηδούς,που έχουν αναστρέψει το επιδημιολογικό κλίμα..κηνυγάει τους Έλληνες, ενώ αυτή την στιγμή κάποιοι ξένοι είναι εντελώς απείθαρχοι..στα Τουριστικά θέρετρα.. όλη την ημέρα άλλα θέματα τα υποβαθμίζει,άλλα τα υπερτονίζει… ρίχνει πρόστιμο σ επιβάτη αεροπλάνου,που πραγματοποιεί έκτακτη προσγείωση,ενώ στους εσωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους Γερμανοί σνομπάρουν την μάσκα…χανείο .

  • Αν δεν είχαμε ανοίξει γι αυτούς τους 3 μήνες τον χειμώνα θα τρώγαμε ο ένας τον άλλο.Ποση ///ακια σηκωνετε;

 5. ασφαλής προορισμός, αλλά κάνει τα πάντα να κολλήσει ο πληθυσμός.. επιτρέπει την είσοδο από Κράτη που είχαν απώλειες σε ζωές παρόμοιες με πόλεμο, απορώντας ακόμα και οι φιλοκυβερνητικές φυλλάδες,μας βάζουν σε καραντίνα κάποιες χώρες που απέτυχαν παταγωδώς και ασχολείται με το Big Brother.. ακολουθεί μια αλλόκοτη φιλοσοφία που μόνο από τύχη δεν θα θρηνήσουμε θύματα,αλλα απορώ με την επιστημονική κοινότητα: γιατί δεν παρεμβαίνει στην έξαρση βλακείας που διακρίνει τους χειρισμούς των πολιτικών,που λειτουργούν με βάση κερδοσκοπικούς τυχοδιωκτισμούς.

 6. Μάλιστα τώρα ταξιδιωτική οδηγία από Ολλανδία για κάποια Νησιά

  Σκωτία το ίδιο, Ουαλία κ αυτή..σε λίγο θα μας βάλουν στο πορτοκαλί και οι Αλβανοί..

 7. Τέλος και οι Ολλανδοί...η βλακώδης συμπεριφορά της Τοπικής και Εθνικής ελίτ

  μας έφερε εδώ.. έκλεισαν να μπαρ για δήθεν προστασία και τους άφηναν ανεξέλεγκτα στις παραλίες… επέστρεψαν κάποιοι στις πατρίδες τους έχοντας ανησυχητικά συμπτώματα και στο τέλος μας διασύρουν ότι είμαστε διεφθαρμένοι και αποκρύπταμε κρούσματα..ας βγει τώρα η πρόεδρος να εξηγήσει την θεωρία της σχετικότητας σε σχέση με την ηλιθιότητα.
  Έχουμε πολλούς συμπατριώτες Ολλανδούς,ας αναρτήσετε το τι γράφουν σήμερα για την χώρα μας,ποιοι;!!!αυτοί που μας μόλυναν..αλλα ξέχασα, πρέπει να δώσει οδηγίες ο κλόουν της σύγχρονης ιστορίας,ο Σκορδαλιάς.

 8. Να και ειρωνικά δημοσιεύματα Σουηδικού τύπου, από συμπατριώτες μας

  https://www.expressen.se/nyheter/milstolpen-en-halv-miljon-coronasmittade/
  Αν η προσπάθεια εξωστρακίζεται από την ηλιθιότητα κάποιων, δυστυχώς την ‘πληρώνουν’ οι νομοταγείς και οι σωστότεροι…για ένα μάτσο ηλίθιους και την αδυναμία επιβολής ελέγχων,θα χρεωκοπήσει το Νησί..τα φωνάζανε κάποιοι αλλά… τώρα ασχολούνται με το survivor.

 9. Η Κρήτη την πλήρωσε για τα Μάλια,η Ζάκυνθος για Λαγανά,η Κως για τους ηλίθιους

  με τα πάρτι στην Ζουρούδη

 10. λέω ότι στα περισσότερα ξενοδοχεία έχει βγει το λαρύγγι των υπαλλήλων στην κυριολεξία,να λένε στους πελάτες που χρησιμοποιούν ασανσέρ ότι πρέπει να φοράνε μάσκα.. δεν γίνεται σ ενα χώρο 2 τετραγωνικών μέτρων να ανεβοκατεβαίνουν π.χ. 300 άτομα και να μην την φορά ο πελάτης που η χώρα του είχε 6000 φέρετρα… όμως κανένας δεν πήγε να κάνει σύσταση, επειδή είναι Άβατα, ειδικά τα Αll incl .πως να μην κολλήσει έστω κάποιος όταν έχει νεολαία που είναι τύφλα στο μεθύσι ολημερίς…ο κάθε άσχετος θα μπει να γράψει ότι του κατέβει στην Κούτρα… τα μέτρα δεν ήταν αυστηρά για τους ξένους.. προχειρότητα , αλλά στα Δημοτικά θα παίρνει απουσία ο κηδεμόνας, όταν πέφτει η μάσκα απ’ το νήπιο!!!!! Ευτυχείτε….

 11. Εγώ τα παιδιά μου θα τα στείλω με μάσκες στο σχολείο και θα τηρήσουν κατά γράμμα όλους κανόνες υγιεινής που τους έχουμε μάθει από το σπίτι . Εσύ κράτος ,δήμος Κω κλπ υπεύθυνοι είστε καθ’όλα έτοιμοι ; Κάνατε τεστ στον κάθε δάσκαλο που θα βρίσκεται μέσα στην αίθουσα με το παιδί μου, μειώσατε τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, οι προσλήψεις σε καθαρίστριες έγιναν και είναι στις θέσεις του αυτό το παραπάνω προσωπικό λόγω συνθηκών, υπάρχουν αρκετά τεστ στο νοσοκομείο για τα παιδιά μας ; και άλλα πολλά … περιμένουμε να είναι όλα οκ . Αλλιώς λυπάμαι αλλά με την υγεία των παιδιών μας θα είμαστε αμίλικτοι … Οι κάμερες των Αθηνών είναι έτοιμες …

  • Εσύ έκανες τεστ? Η γυναίκα σου? Τα παιδιά σου και όλο σου το σόι? Εάν βλακακο κολλήσεις εσύ ή το παιδί σου τον/την δάσκαλο/α, γιατί τα δικά μου παιδιά να μείνουν χωρίς μαθήματα για ένα μήνα. Άντε τώρα τράβα να κάνετε πρώτα όλοι εσείς τεστ. Αααα!!! Βλακακο!!! Εάν κανείς τεστ στις 10 το πρωί, μπορεί να τον αρπάξεις τον ιό στις 12. Το τεστ θα δείξει αρνητικό, αλλά εσύ θα σκορπάς τον θάνατο. Αααα!!! Και κάτι άλλο!!! Όποιο παιδί βηξει, έχει πονόλαιμο ή πονοκοιλο, ή έχει πυρετό έχει αυτομάτως κορωνοιο covid19??? Σκέψου λίγο που θα καταλήξουμε!!!

 12. Ρε δεν πατε απο δω λεω εγω με της μασκες και τα //// σας κορονοιος και πρασιανα κρεμιδια αντε απο κι …. μασκες βαλτε εσεις οχι τα παιδια μας αρνια ε αρνια

  • Όταν ομως το σχόλιο είναι επιθετικό και προσβλητικό, επιφέρει αντίστοιχη απάντηση.. οπότε σου απαντώ ότι αν θες να παίξεις με κάτι, έχεις πολλές επιλογές,από μεταλλικά και πλαστικά σκεύη μέχρις και .. λαστιχένια..με την ζωή των άλλων δεν παίζεις.. όχι μόνο το να μην φορέσεις μάσκα,αλλα και την κεφάλα σου να χτυπάς στα ντουβάρια.. δείχνει παχυδερμισμό..

  • προφανώς δεν έχεις κάποιον που να έχει προσβληθεί ή κινδυνεύσει, ούτε καν πιστεύεις ότι αυτοί που πέθαναν είχαν δικαίωμα να ζήσουν λίγο παραπάνω, αλλά το κυριότερο δεν φαίνεται να έχεις υποστεί καμία οικονομική επίπτωση απ την όλη κατάσταση.

 13. Μαριγούλα τα τελευταίας σχεδίασης τεστ, αντί για μπετονέτα

  περνάνε ένα μαρκούτσο απ το ένα αυτί για να βγει απ το άλλο, ώστε να περάσει και απ τον εγκέφαλο…αλλά μην ανησυχείς εσύ, αφού δεν έχεις τίποτα μέσα στο κεφάλι..

   • και ούτε παροτρύνω τα παιδιά μου και γνωστού μου να ΜΗΝ βάζουν..εσύ έχεις ανοησία λόγω χρήσης πράσινων κρεμμυδιών.. κάτι σαν τα πράσινα άλογα…

 14. Δείξτε το επίπεδο σου Έλληνα !!αντί να δούμε όλοι μαζί πως θα βγούμε από αυτό που ζούμε και πως θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας , τους γονείς μας , τον κάθε άνθρωπο , φαγωθειται γράφοντας με όλο σας το μίσος …θα τα καταφέρεις….
  Αφού σου λέει μάσκα ….βάλτε την Ριμάδα δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι παρόμοιο για να τα ξέρουμε όλα!!!!! Τα προβλήματα είναι αλλού .. ψάξτε λίγο… πολλά παιδιά , πολλές ώρες , λίγοι δάσκαλοι , μικρές αίθουσες , δομές ……

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.