Η πρόταση δημιουργίας έδρας ή παραρτήματος του Π Μ Σ »Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του ΕΑΠ στην Κω & η θέση της τοπικής κοινωνίας

3
1705
Η πρόταση δημιουργίας έδρας ή παραρτήματος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών »Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του ΕΑΠ στην Κω & η θέση της τοπικής κοινωνίας

Για την Κω, λοιπόν, υπάρχει πρόθεση δημιουργίας έδρας ή παραρτήματος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών »Διοίκηση Μονάδων Υγείας» προκειμένου να αναδειχθεί η Ιπποκρατική ταυτότητα του νησιού, όπως προέκυψε σε  συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, με τη διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Από την γνωστή εξαγγελία του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα, τα τελευταία κοντά 40 χρόνια, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν εξαγγείλει και από μια… Σχολή στην Κω (μιας και βόλευε ψηφοθηρικά χαϊδεύοντας απλώς αυτιά…)

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακινήσει το θέμα με την επίσκεψη του τότε Υφυπουργού παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη στην Κω κάνοντας την πρόταση για δημιουργία Πανεπιστημιακής ή Επαγγελματικών σχολών στην Κω (με τον δήμο να δεσμεύεται να αναλάβει τη στέγασή τους.

Ένα χρόνο αργότερα επανέρχεται ο τότε Βουλευτής Ηλίας Καματερός με την πρόταση για δημιουργία Πανεπιστημιακής σχολής «Νησιωτικής Πολιτικής»

Βλέπετε, το θέμα της λειτουργίας Πανεπιστημιακής ή έστω Τεχνολογικής σχολής στην Κω, ήταν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας το οποίο όμως ποτέ δεν τεκμηριώθηκε και διεκδικήθηκε με την ανάλογη θέρμη και σοβαρότητα.

Όπως και στο διαχρονικό αίτημα του νέου Νοσοκομείου (και συνολικά της υγείας στο νησί), οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οι ίντριγκες και οι αντιπαραθέσεις έθεταν σε δεύτερη μοίρα (αν δεν υπέσκαπταν) την Ιπποκρατική ιδέα και ιστορική παρακαταθήκη της Ιπποκρατικής Κω.

Εν προκειμένω, για το θέμα της σχολής (σχολή να ‘ναι κι ότι να ‘ναι) έμπαιναν μπροστά τα ωφελιμιστικά κριτήρια του «να έρθει φοιτητόκοσμος, να ενοικιαστούν σπίτια και να δουλέψουν τα μαγαζιά με την κίνηση τον χειμώνα…»

Παρόλα αυτά κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες αξιόλογες προτάσεις από διάφορες προσωπικότητες και πανεπιστημιακούς του νησιού (παλαιότερα η πρόταση Στ. Αλαχιώτη για Βιοηθική – Δεοντολογία ή για Ιατρική τεχνολογία).

Ήδη, στον κ. Κόνσολα (στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε με τον Υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρη στο δημαρχείο Κω) κατατέθηκε επικαιροποιημένη η πρόταση του Αντιπροέδρου του ΔΙΙΚ Ν. Στ. Μανούση για δημιουργία μέσω του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος ενός Ινστιτούτου Βιοηθικής και Δεοντολογίας, προωθώντας την ιδέα του εκπαιδευτικού τουρισμού.

Έστω και τώρα που επανέρχεται στο προσκήνιο η νέα εξαγγελία θα πρέπει ο δήμος και συνολικά η τοπική κοινωνία που θέτουν ως προτεραιότητά τους την ανάδειξη της Ιπποκρατικής Κω η οποία έχει να κάνει ουσιαστικά με την παγκόσμια ιστορία της Ιατρικής, να τεκμηριώσει (μέσω των Πανεπιστημιακών του νησιού) και να διεκδικήσει δυναμικά μια ομόφωνη πρόταση ανάλογης σοβαρότητας και κύρους.

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπάρχει και η λύση να έρθει άμεσα Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Κω.
    Ρεαλιστική πρόταση και εφικτή !

    Πιθανόν πανεπιστημιακό τμήμα Αγροτικής Παραγωγής με κατεύθυνση στη φυτική παραγωγή και εξειδίκευση στη βοτανολογία, θα βοηθούσε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κω.

  2. Δεν μπορείς να πετάξεις μια σχολή χωρίς υποδομές. Όλη η γραφειοκρατία θα γίνεται από την Ρόδο ή την Σύρο; Θα μένουν μόνιμα εδώ οι καθηγητές ή θα έρχονται μια φορά στις 15 και θα κάνουν 10 ώρες μάθημα; Αυτά που προτείνει ο αναγνώστης για την Σχολή Δοκίμων ή αγροτικής παραγωγής έχουν βάση αρκεί να είναι ολοκληρωμένες λύσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ