Τα λογικά και τα… Παράλογα του κορονοϊού (Νέα τρέλα με τις μάσκες… & κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τα τεστ, τις κινητές μονάδες & τους όποιους τουρίστες)

5
1587
EURONEWS

Τα λογικά και τα… Παράλογα του κορονοϊού (Νέα τρέλα με τις μάσκες… & κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τα τεστ, τις κινητές μονάδες & τους όποιους τουρίστες)

Τα ζήσαμε όλοι το τελευταίο δίμηνο της καραντίνας και ο καθένας έχει να διηγηθεί και από ένα κραυγαλέο περιστατικό (Ένα από τα πιο τρανταχτά κοντράστ των ημερών που οδήγησαν και στο άνοιγμα των εκκλησιών πριν τις καφετέριες και τα μπαρ, ήταν το σκηνικό με την Πρωτοψάλτη και τον χειροκροτητή Μητσοτάκη με το επιτελείο του στο δρόμο… και από την άλλη η σπουδή των αστυνομικών να ρίξουν πρόστιμο στο αγροτικό με την μεταφορά στην καρότσα της εικόνας της Παναγίας Τρυπητής, Πολιούχου του Αιγίου. Ήμαρτον…)

Μέχρι τώρα είχαμε το «χαρτί» των μετακινήσεων… Από δω και πέρα ο νέος παραλογισμός έχει να κάνει με τη χρήση μάσκας.

Πώς γίνεται πριν είκοσι μέρες που τα πράγματα ήταν πιο κρίσιμα (με κρούσματα, θανάτους κλπ)  η χρήση μάσκας να ήταν άχρηστη έως και επικίνδυνη και τώρα να είναι τόσο αναγκαία και υποχρεωτική που θα πέφτουν πρόστιμα (150 ευρώ στους πελάτες και κλείσιμο στα καταστήματα όπου απαιτείται);

Και θυμόμαστε όλοι την μαζική υστερία από τα μέσα Μαρτίου, που όλες οι μάσκες εξαφανίσθηκαν ως διά μαγείας και ξεκίνησε η αισχροκέρδεια.

Τότε γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν εξηγήσει με κάθε τρόπο ότι η προστασία που παρέχουν είναι ελάχιστη, κυρίως όμως ότι έχει νόημα να τη φορά όποιος ασθενεί και όχι οι υπόλοιποι γύρω του… Τώρα ξαφνικά τι άλλαξε;

Πριν την κρίση του κορονοϊού, οι πιο απλές μάσκες μιας χρήσης πωλούνταν στα φαρμακεία προς 0,10-0,25 ευρώ. Η τιμή γρήγορα εκτοξεύτηκε στα 2 ευρώ, έπειτα άρχισαν να φεύγουν μόνο σε 10άδες ή κλειστά πακέτα, μέχρι τα αποθέματα να τελειώσουν. Ένα κουτί των 50 τεμαχίων κόστιζε υπό κανονικές συνθήκες 2-3 ευρώ. Σήμερα, αν το βρεις σε κάποιο φαρμακείο, θα κοστίζει 50 ευρώ. «Μου έκαναν μια προσφορά για 12 τεμάχια στα 45,60 ευρώ στη χονδρική», έγραψε φαρμακοποιός σε κλειστή ομάδα στο Facebook. «Μου προσέφεραν 20 τεμάχια στα 349,44 ευρώ», απάντησε άλλος συνάδελφός του, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για τις απλές προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης ή για τις ενισχυμένες με φίλτρο άνθρακα.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι «το ζητούμενο δεν είναι η μάσκα, αλλά τα φίλτρα που προσαρμόζονται σε αυτή. Οι άνθρωποι επικεντρώνονται στις ίδιες μάσκες (τώρα στις αυτοσχέδιες-αποκριάτικες) και όχι στο πραγματικό πρόβλημα, που είναι τα μέσα φιλτραρίσματος. Οι μάσκες χωρίς αυτά δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην προστασία των ανθρώπων από την εξάπλωση ιών, όπως ο Covid-19»

Και πώς μπορεί να ζητά η Πολιτεία τη χρήση μάσκας όταν αυτό μπορεί να σημαίνει σημαντικό κόστος για μία οικογένεια που δοκιμάζεται ήδη οικονομικά; Πριν την κάνουν υποχρεωτική, μήπως πρέπει να δουν πώς θα εξασφαλίσουν φθηνές ή και δωρεάν μάσκες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη;

Για τα σχολεία πάλι, άλλα έλεγαν στην αρχή της πανδημίας, άλλα λένε τώρα, χωρίς να υπάρχουν σαφείς μελέτες και στοιχεία. Τι εξυπηρετεί να ανοίξουν τα δημοτικά για είκοσι – εικοσιπέντε μέρες;

Και το μεγαλύτερο ερώτημα βέβαια έχει να κάνει με τα τεστ:

Η εξαγγελθείσα από τις 7 Απριλίου… λειτουργία των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) *ειδικού σκοπού για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 κατ’ ́οίκον υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τι θα γίνει με το άνοιγμα έστω και δειλά δειλά του τουρισμού αρχές Ιουλίου;

Τι από τα βασικά ζητούμενα, που θα θέσουν σε επιπλέον δοκιμασία και τον ήδη δοκιμαζόμενο τουρισμό μας τα (επεσήμανε και στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Δήμαρχος Κω*) θα ισχύσει τελικά; Ποιος θα πιέσει (και πως) για να υλοποιηθούν;

(*. προσθήκη 2ου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ με έδρα στην Αντιμάχεια και κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό για πλήρη λειτουργία σε 24ωρη βάρδια
δ. ενοικίαση ξενοδοχείου, για τη δημιουργία κέντρου αναφοράς και απομόνωσης ελαφρά νοσούντων επισκεπτών, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτη η λειτουργία του Νοσοκομείου και των ξενοδοχείων,
ε. να προβλεφτεί δυνατότητα διακομιδής ασθενών Covid19 από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα τουριστικά πρακτορεία,
ζ. να οργανώσει τη δυνατότητα ασφαλούς διακομιδής στη ΜΕΘ Νοσοκομείο Ρόδου με πλωτά μέσα, τα οποία εφοδιάζονται με θαλάμους αρνητικής πίεσης,
η. παρουσία και στην Κω Κινητής Ομάδας Υγείας ειδικού σκοπού (ΚΟΜΥ) για τη διενέργεια τεστ) ;

 

Η πρόβλεψη από 7 Απριλίου για τα τεστ και τις κινητές μονάδες…

*Προβλέπεται η μίσθωση έως 500 οχημάτων, η εκπαίδευση 2.000 νέων επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μελών ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού. Επιπλέον, η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για τους σκοπούς των ΚΟΜΥ με υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό 100 νέων στελεχών, το οποίο θα εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Οι περιοχές δραστηριοποίησής τους στην Επικράτεια προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ, ως φορέα υλοποίησης, σύμφωνα με τη στρατηγική των ελέγχων και με κριτήριο την έμφαση που πρέπει να προσδίδεται σε τοπικούς ελέγχους συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.

Οι ΚΟΜΥ που συστήνονται εντάσσονται στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασυνδέονται μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και με άλλες οργανικές μονάδες παροχής υγείας. Ως επόπτης κάθε ΚΟΜΥ ορίζεται ένας γιατρός της οικείας ΤΟΜΥ είτε, σε περίπτωση έλλειψης, γιατρός της οικείας ΔΥΠΕ στην οποία η ΚΟΜΥ δραστηριοποιείται. Κάθε ΚΟΜΥ αποτελείται από κλιμάκιο τουλάχιστον δύο ατόμων, ένα νοσηλευτή και ένα οδηγό.

Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διαρκείας τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ένα επιπλέον τρίμηνο.

Δυστυχώς όλα στον αέρα… (και θα παίζουμε το «κλέφτες και αστυνόμοι» με τα πρόστιμα και τα λουκέτα που θα πέσουν για τις… μάσκες, όπως γινόταν μέχρι τώρα με τα κουρελόχαρτα ή τα sms τάχα για τις μετακινήσεις)

5 ΣΧΟΛΙΑ

    • Γιάννη, ΒΡΉΚΑ ΤΗΝ ΛΎΣΗ... κόβω τις τσέπες από το παντελόνι και φτιάχνω μάσκα...

      Έτσι και αλλιώς άχρηστες θα είναι με την ανεργία και την πείνα που έρχετε…. Διάβασα και την βαθυστόχαστη ανάλυση για τις ΜΆΣΚΕΣ και τον ΤΣΌΡΔΑ, σε άλλη ιστοσελίδα του τεμπελχανά γιαλατζί αριστερού του ΣφΥΡΙΖΑ με τις δεξιές τσέπες και ησύχασα… Εγώ θα φοράω τσέπες, ΟΙ ΣΎΝΤΡΟΦΟΙ ΓΕΜΊΖΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΤΙΣ ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΈΠΕΣ ΤΟΥΣ ΤΣΕΠΕΣ ΑΡΑΧΤΟΊ….

  1. Μέχρι την αναγγελία των νέων μέτρων, ο Κος Τσιόδρας, επικαλούμενος και τον Π Ο Υ, συμβούλευε ο Γενικός πληθυσμός, να μην φορά μάσκα, γιατί δεν προσφέρει καμιά προστασία, και κάποια στιγμή μίλησε και για περριτό κόστος. Τώρα όμως φίλε Γιάννη, έχομε στην Λάρισα, το (δικό μας!!!) εργοστάσιο κατασκευής μασκών. Απορώ πράγματι, που βρίσκουν οι Έλληνες συμπατριώτες μας, την δυσκολία εξήγησης, της υποχρεοτικότητας, των μασκών στους μαζικούς χώρους. Όσο για τα τέστ, σκεφθείτε αν γίνουν πολλά τέστ, και ο μη γένοιτο χρειασθεί, πολλοί από τούς φορείς να νοσηλευθούν, και αρχίσουν να πιέζουν μαζικά για νοσηλεία από το σημερινό Δημόσιο Σύστημα υγείας, τι θα γίνει!!!

    • Το τεστ δεν σημαίνει υποχρεωτική νοσηλεία για τους θετικούς αλλά καταμέτρηση της εξάπλωσης και κατ’ επέκταση της ανοσίας.

  2. Καλά έχουμε εργοστάσιο για μάσκες κάναμε εισαγωγή χιλιαδες μάσκες τι θα τις κάνουμε;; θα υποχρεωθουμε να τις φορέσουμε και με Καπέλλο αν χρειαστεί όσο και αν μας τις χρεώνουν .γιατί ο φόβος κυβερνάει τον κόσμο σήμερα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ