Γιατί δεν μπορεί να λυθεί το Μεταναστευτικό & ολοένα θα το βρίσκουμε μπροστά μας…

11
1955

Γιατί δεν μπορεί να λυθεί το Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό πρόβλημα διογκώνεται διαχρονικά και, ως συνήθως, το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν έχει επιτύχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης για τη διαχείριση ενός προβλήματος που έχει άμεση σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, βραχυχρόνια, και με την εθνική επιβίωση, μακροχρόνια.

Σε μια γηράσκουσα χώρα, όπως η Ελλάδα, θα ανέμενε κάποιος ότι θα είχε εκπονηθεί μια στοιχειώδης μακροχρόνια πολιτική για την προσέλκυση επιλεγμένων κατηγοριών μεταναστών που θα ενίσχυαν την κοινωνία και την οικονομία και όχι μια πολιτική ανοιχτών θυρών, όπως συμβαίνει σε εμάς διαχρονικά. Η εν λόγω πολιτική αφορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Υπάρχουν άλλα δύο επίπεδα διεργασιών και εξελίξεων που παίζουν τον πιο ουσιαστικό ρόλο στο μεταναστευτικό πρόβλημα: (α) το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και (β) το διεθνές επίπεδο.

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός, από 7,5 δισεκατομμύρια σήμερα, θα ανέλθει στα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2040. Αυτή η πρωτοφανής μεγέθυνση των πληθυσμών λαμβάνει χώρα στις χώρες του Τρίτου κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθυσμός της Ευρώπης και του αναπτυγμένου κόσμου έχει αρχίσει να μειώνεται.

Το αποτέλεσμα αυτής της ασύμμετρης πληθυσμιακής ανάπτυξης θα είναι η βαθμιαία αύξηση της έντασης των μεταναστευτικών ρευμάτων. Ηδη σε περισσότερες από 50 αναπτυγμένες χώρες, περισσότερο από το 15% του πληθυσμού αποτελούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν διαχρονικά σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα για τη μετανάστευση θα μπορούσε να συμβάλει στην αναπλήρωση του εργατικού δυναμικού, το οποίο μειώνεται λόγω της βαθμιαίας γήρανσης του πληθυσμού.

Στην ενίσχυση των μεταναστευτικών ρευμάτων συμβάλλει φυσικά και το υψηλό επίπεδο ευημερίας των αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Δυστυχώς, οι χώρες αυτές δεν έχουν ακόμα επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα αναγνωρίζει, αναλύει και αντιμετωπίζει τα παραπάνω προβλήματα. Αντ’ αυτού, η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό πρόβλημα με βάση τις επιθυμίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. που δεν επιθυμούν να δεχθούν μετανάστες ή πρόσφυγες κι έτσι το πρόβλημα επιβαρύνει αποκλειστικά τις χώρες που βρίσκονται στα νότια σύνορα: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία.

Η πιο σημαντική διάσταση και η μόνιμη λύση του Μεταναστευτικού βρίσκεται στην αντιμετώπιση του θέματος σε διεθνές επίπεδο, όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της κίνησης κεφαλαίων, η οποία εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων, όπως οι επενδυτικές ευκαιρίες, τα επιτόκια, το επενδυτικό κλίμα, τα κίνητρα κ.λπ. Ομως, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, η κατανομή των κεφαλαίων στο μέλλον εξαρτάται, κυρίως, από έναν καθοριστικό παράγοντα: τις δημογραφικές εξελίξεις στο εργατικό δυναμικό των χωρών και των ευρύτερων περιοχών. Δεν υπάρχει άλλος παράγοντας που να ασκεί τόσο μεγάλη επίδραση μακροχρόνια τόσο στη συσσώρευση κεφαλαίων όσο και στη δημιουργία των πηγών ζήτησης για κεφάλαια.

Στον αναπτυγμένο βιομηχανικό κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλης κλίμακας συσσώρευση κεφαλαίων για τη μελλοντική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Για τον λόγο αυτό, όλες σχεδόν οι βιομηχανικές χώρες έχουν οργανώσει συμπληρωματικά κεφαλαιοποιητικά (funded) συνταξιοδοτικά συστήματα. Τα αποθεματικά των pension funds στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου έχουν ξεπεράσει πλέον τα 20 τρισ. δολάρια και αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για λογικές αποδόσεις, δεδομένων των χαμηλών ή μηδενικών επιτοκίων στις δυτικές οικονομίες. Η παγκοσμιοποίηση εξαρτάται από τα κεφάλαια αυτά και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αν οι εξελίξεις στα επικοινωνιακά συστήματα και στη διακίνηση της γνώσης αποτελούν την «αναγκαία συνθήκη» για την παγκοσμιοποίηση, τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων αποτελούν την «ικανή συνθήκη».

Στις αναπτυγμένες βιομηχανικές κοινωνίες ο λόγος κεφάλαιο/εργασία θα αυξάνεται συνεχώς εφόσον το εργατικό δυναμικό θα συρρικνώνεται και οι νέες επενδύσεις θα αναπληρώνουν τις αποσβέσεις κεφαλαίου. Είναι προφανές ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχει οδηγήσει τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης να αναζητήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε χώρες με καλύτερες δημογραφικές προδιαγραφές. Η μεταφορά και επένδυση μεγάλων όγκων κεφαλαίων στις υπό ανάπτυξη χώρες θα συμβάλει στην οικονομική τους ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες και στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, σε κάποιο χρονικό σημείο του μέλλοντος το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στις υπό ανάπτυξη οικονομίες θα πρέπει να επαναπατριστεί για να χρηματοδοτήσει την κατανάλωση των συνταξιούχων των αναπτυγμένων χωρών. Τότε, όμως, οι χώρες υποδοχής ενδέχεται να αντιδράσουν με περιορισμούς στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο αντίρροπα φαινόμενα που συνθέτουν μια καίρια αντίφαση στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο αυξημένων περιοριστικών μέτρων τόσο από τις αναπτυγμένες χώρες, σχετικά με τη μετανάστευση, όσο και από τις υπό ανάπτυξη χώρες σχετικά με την κίνηση κεφαλαίων. Η έκταση των περιορισμών θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και την ένταση των προβλημάτων. Η λύση τέτοιων διεθνών προβλημάτων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα διότι πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μέχρι τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα διότι απλούστατα η χώρα δεν μπορεί να δέχεται απεριόριστο αριθμό μεταναστών, τους οποίους δεν δέχεται καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η νέα κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίσει το Μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και εθνικής επιβίωσης. Οι επιθυμίες των λοιπών Ευρωπαίων αποτελούν δευτερεύον ζήτημα στην περίπτωση αυτή».

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι δεν είναι όλες οι χώρες ίδιες. Αν πάμε στην Ουγγαρία δεν υπάρχει δείγμα λαθρομεταναστη. Εμείς για πολλούς και διάφορους λόγους τους καλούμε να έρθουν. Κάποιοι κερδίζουν χοντρά από αυτή την μπίζνα και συντηρούν αυτή την νοσηρή κατάσταση. Αν θελήσω σαν Έλληνας να πάω στην Σαουδική Αραβία σαν λαθρομετανάστης θα βρεθώ στη φυλακή και κανένας δεν θα μιλάει για φασισμό. Οπότε αν πραγματικά το θελήσουμε διορθώνεται η κατάσταση.

    • Μαστακουνάς Μαζοχάκης. Να ένα μεγάλο έργο για να φουσκώσει όλο υπερηφάνεια ο ΤΕΟ...

      Βρε ΤΡΙΏΦΛΟΡΕ κοψιμιέ ΤΕΟΝΤΟΣΗ, μπας και η Ryan Air που θα μας έφερνε ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ αγόρασε και υδροπλάνα;;;; Λες να μας φτιάξει και βάση στο λιμάνι της ΔΕΗ για ανεμότρατες;;;;

  2. ….Και γιατι μεταναστευουν δυτικα προς Ευρωπη ενω υπαρχουν πλουσιοτερες με μεγαλυτερη αναπτυξη προς ανατολας?
    Βλεπε σαουδ αραβια και κουβειτ?

  3. Κύριε Κιαρη κι εσύ κατηγορουσες τον ΣΥΡΙΖΑ πριν ενώ τωρα ανακάλυψες ότι φταίει η παγκοσμιοποίηση. Μετάλλαξη εξελισσόμενη

  4. Τωρα ….μαλιστα !!!!! Τωρα…… μαλιστα !!!! Ωστε ….ΤΩΡΑ το μεταναστευτικο ειναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ προβλημα !!!!!!!!!!! ;;;;;;;;;; Μεσα σε 3 μηνες απο ΠΡΟΒΛΗΜΑ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ του Συριζα ….εγινε ΠΡΟΒΛΗΜΑ της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ !!!!! Α ρε Ηλια ΤΩΡΑ δεν φταις εσυ αλλα η…..Πακοσμοποιηση !!!!!! Το λενε ΟΛΟΙ τωρα !!! Πριν δεν εξεραν, τωρα ..εμαθαν. Ρε ξεφτιλισμενοι ΟΛΟΙ σας ( «δημοσιογραφοι», π.Δημαρχοι, π.παπαδες, π.»σουβλακομαχοι», Νεοδημοκρατες, Πασοκοι, φασιστες , Ολος ο αχταρμας που ΒΡΙΖΑΤΕ τον Συριζα θα ζητησετε ,τουλαχιστον , μια συγνωμη απο τον Ηλια,τον Συριζα και κυριως απο τον Κωακο λαο !!! Ρε ξεφτιλες μια συγνωμη τουλαχιστον !!!! Ενταξει, ΔΙΩΞΑΤΕ τον Συριζα, αλλα ζητειστε και μια συγνωμη !!! (σιγα μην το κανετε) τοσα ψεμματα εχετε πει τι να πρωτοζητησετε …….συγνωμη !!!!!!!

  5. ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΥΤΙΚΟ! ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΓΡΑΒΑΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΠΙΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Ο Κ. ΚΟΥΛΗΣ! ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ!! Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΑΘΡΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΟΤΙ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ! ΑΠΛΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΣΤΩΝ ΜΑΣ! Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ!

  6. https://www.zougla.gr/greece/article/taraxes-sto-kentro-ipodoxis-ke-taftopisis-tis-samou—se-ekseliksi-pirkagia

    Κλειστά τα σχολεία και αύριο και εκεί δεν κτυπούν οι καμπάνες των Εκκλησιών,οι κάτοικοι φοβούνται να κυκλοφορίσουν έξω.Ο Τουρισμός διαλύθηκε.Κάνουν κουμάντο οι ανθρωπιστές αλληλέγγυοι και οι Μ.Κ.Ο.
    700.000 Έλληνες που έφυγαν για να βρουν ένα καλύτερο αύριο,ποτέ και πουθενά δεν επέβαλαν τίποτα.Αυτή είναι και η διαφορά,ότι όσοι Ασιάτες,παράνομοι και με εθνικιστικές/θρησκευτικές εκτοπίσεις,που εισβάλουν απαιτούν τα πάντα.Οι χώρες τριγύρω έκλεισαν τα σύνορα,άρα η Παγκοσμιοποίηση είναι εγκλωβισμένη στην Ελλάδα,που θυσίασε 8 νησιά της!!!!
    Νέα πυρκαγια απόψε 15-16/10/19 στις 20:00,σύμφωνα με την τηλεόραση της Σάμου,αλλά πουθενά στα Κανάλια.
    1000 άτομα απέκλεισαν την παραλιακή στο Λιμάνι,από συγγενείς μου εκεί,η μπάλα χάθηκε και δεν την αδειάζουν λέει ,επειδή αυτόματα θα αναπληρωθούν οι ροές.Αν αυτό είναι το Κράτος που ονειρευόντουσαν Αριστεροί/Δεξιοί/Κεντρώοι,καλύτερα ν άφηναν τα Νησιά σε ‘Ηπιότερους’ Κατακτητές.

  7. Έξω οι λάθρο από την χώρα ,να πάνε σε πλούσιες ασιατικές χώρες έξω οι μουσουλμάνοι , τζιχαντιστές .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ