Τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα της πρώτης Κυριακής

21
1513

Τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα της πρώτης Κυριακής

Σε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές, οι οποίες δρομολόγησαν και τις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αποδείχτηκαν μια πανηγυρική επιβεβαίωση των αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων (της τελευταίας διετίας) και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας για εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από σωρεία ανερμάτιστων αποφάσεων, λαϊκίστικης ρητορείας και ασυγχώρητων λαθών.

Ισχύει κι εδώ, όπως και σε όλα τα ανατρεπτικά αποτελέσματα ότι οι ψηφοφόροι πια δεν δίνουν μεγάλη περίοδο χάριτος σε κανέναν κι αυτό θα πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά υπόψην της και η ΝΔ.

Στην Περιφέρεια:

– Ο Γ. Χατζημάρκος, εκτός του ότι είχε ισχυρότερο ψηφοσυλλεκτικά ψηφοδέλτιο (ειδικά στην Περιφερειακή ενότητα Κω όπου είχε και συντριπτικό ποσοστό υπέρ του) φάνηκε να καρπώνεται το κλίμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας και την αύξηση των ποσοστών της σε Κω – Δωδεκάνησα, όπως και σε όλο το Νότιο Αιγαίο.

-Ο Μ. Γλυνός ενώ έδειξε ένα πολύ θετικό πρόσωπο σε πολλά νησιά πέραν της Ρόδου είχε μικρότερη αναγνωρισιμότητα και «στιγματίστηκε» με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττοντας και την εκλογική του κατάρρευση.

Στον Δήμο Κω τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα:

-Ο Γ. Κυρίτσης είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν σημαντικά (13.5 μονάδες) στην πόλη της Κω (στο Ασφενδιού η διαφορά μόλις κατά 5 μονάδες λόγω της εντοπιότητας του Θ. Νικηταρά ήταν κάπως αναμενόμενη), ενώ στα υπόλοιπα χωριά κράτησε δυνάμεις χάρη στα βαριά ονόματα του ψηφοδελτίου του.

-Ο Θ. Νικηταράς φάνηκε ότι χειρίστηκε επικοινωνιακά σωστά (ειδικά στο debate) τους ήπιους και χαμηλούς τόνους, όπως και την «ρετσινιά» της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείκνυαν διαρκώς οι αντίπαλοί του (βοηθούντων και των τοπικών πρωτοκλασάτων στελεχών της ΔΗΜ ΤΟ Κω της ΝΔ που κατέβηκαν μαζί του). Από την άλλη η συντριπτική εκλογή των υποψηφίων κομματικών στελεχών της ΝΔ και μόνο ενός (μιας για την ακρίβεια) από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, λέει πολλά…

-Ο καταποντισμός του Γ. Κυρίτση στην πόλη της Κω θυμίζει τον αντίστοιχο καταποντισμό του Οράματος του Κ. Καΐσερλη, την προηγούμενη πενταετία.

Δεν θα συμμεριστούμε άκριτα την άποψη φίλου γνωστού επιχειρηματία ότι «ο Κώστας πήρε τη ρεβάνς μέσω του Θεοδόση», όμως φαίνεται να ισχύει ότι οι ψηφοφόροι έκριναν το ίδιο αυστηρά τον Γ. Κυρίτση για τα λάθη και τις παραλείψεις του, όπως έκριναν και τον Κ. Καΐσερλη πριν πέντε χρόνια.

Χωρίς καμία διάθεση συγχώρεσης αυτών των λαθών τα οποία οφείλει να εντοπίσει και να αναγνωρίσει (όπως τόνισε και ο ίδιος ο Γ. Κυρίτσης, στην πρώτη ανακοίνωσή του, το βράδυ των εκλογών «οφείλουμε να παραδεχτούμε τα λάθη μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας»).

Και όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε από κάποιον αναγνώστη «οι ηγέτες φαίνονται όχι μόνο στα πάνω τους αλλά και στα κάτω τους…»

-Η Ιωάννα αν κρίνει κανείς από το πολύ πολωτικό κλίμα των τελευταίων μηνών πήγε πολύ καλά (ξεπερνώντας κατά τι τα ποσοστά του Αλκιβιάδη και του Τέλη στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις).

Η μαχητικότητα και αγωνιστικότητά της, της έδωσε ώθηση, η πικρία όμως και ο αρνητισμός (δικαιολογημένα ως ένα βαθμό, αλλά όχι για εξωτερίκευση… αν το είχε χειριστεί σωστά επικοινωνιακά) λειτούργησαν κάπως απωθητικά σε μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος.

Έχουμε την εντύπωση ότι, άσχετα με την όποια μετεκλογική σύγκλιση της παράταξής της με την μια ή με την άλλη παράταξη, αν αποβάλει το συνολικό αρνητικό πρόσημο και το αντικαταστήσει με θετικό (ως συνολική πολιτική παρουσία και δράση), η τετραετία αυτή μπορεί να δουλέψει υπέρ της για τις επόμενες εκλογές.

Ούτως η άλλως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Έλληνας ψηφοφόρος δεν υπερψηφίζει, αλλά πρωτίστως καταψηφίζει (το «μικρότερο κακό» που λέγαμε και στο debate ή όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, αντίστοιχα, για τα κεντρικά «δεν κέρδισε ο Μητσοτάκης, έχασε ο Τσίπρας»).

-Η δε Κική με την σταθερή εκλογή της στο Δημοτικό συμβούλιο ως Επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης δείχνει, όπως γράφαμε και σε προηγούμενα παρόμοια εκλογικά συμπεράσματα το «μπετόν αρμέ» των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Όσο για το αποτέλεσμα της 2ης Κυριακής στο Δήμο της Κω; Κοντός ψαλμός, αλληλούια…

σ.σ.  Αν υπολογίσουμε , τέλος, το 42% των ψηφοφόρων που επέλεξαν την αποχή (τόσο στο Δήμο Κω όσο και Πανελλαδικά) , αλλά και το περίπου 6% των άκυρων και λευκών καταλαβαίνει κανείς την μεγάλη αποστροφή του εκλογικού σώματος στην πολιτική και τους πολιτικούς συνολικά, η οποία και πρέπει να προβληματίσει τους πάντες και πρώτα πρώτα τους τοπικούς μας άρχοντες.

 

 

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρε Γιάννη το μεγάλο ποσοστό των Βουλγάρων που ψήφισαν στην Καρδαμαινα πως το εξηγείς; Ξαφνικά χάσαμε τους Καρδαμιωτες και βρήκαμε τους Βουλγάρους. Και με χαρτιά που ελέγχονται. Είμαι περιεργος να δω από που θα φυουν τα στελέχη Κυριτση μετά τον ελεγχο

 2. Οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους σύμφωνα με το υπουργείο είναι 10.074.898.
  Ο πληθυσμός της Ελλάδας σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 10.815.197.
  Στις απογραφές προσμετρούνται άπαντες οι κάτοικοι και οι «μετρημένοι» αλλοδαποί είναι κοντά στο 1 εκατομμύριο οπότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ποσοστό αποχής είναι τελείως πλασματικό.

  • Η αποχή υπολογίζεται από τον κατάλογο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και όχι από τους καταγεγραμμένους στην απογραφή.

   • Όταν οι εγγεγραμμένοι είναι όσοι και αυτοί που απογράφηκαν δεν νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά;

 3. Συγγνώμη Γιάννη αλλα αυτό δεν είναι πολιτική ανάλυση. Επιφανειακή καταγραφή καφενειακων απόψεων και μόνο. Κρίμα περίμενα κάτι καλύτερο από εσένα

 4. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 125% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ …!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 3.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 125%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 5. Δεν μας είπες Γιάννη, το ποσοστό του 45,17% της ισχυρής Κω, και συνακόλουθα η νίκη του Θεοδόση Νικηταρά, είναι αξιοπρόσεκτη για την Κω, οφείλεται στους Δημότες τους πολίτες της, και την ισχυρή Κω, η έπεσε σαν θείο Δώρο από τον ουρανό? Όπως καταλαβαίνεις Γιάννη, αλλά ίσως δεν θέλεις να το παραδεχθείς, η σωστή εκτίμηση της συγκυρίας, η πρόβλεψη στην πολιτική, και οι σωστές κινήσεις όλων όσων εμπλέκονται στο παιχνίδι, είναι το κλειδί για το αποτέλεσμα. Στην περίπτωση μας, και οι Κώοι δημότες, και οι πολίτες, αλλά και κυρίως η Ισχυρή Κως, συνεργάστηκαν παραπάνω από αρμονικά για το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Όλες οι άλλες αναλύσεις, είναι για νάχουμε να λέμε που λέει και θυμόσοφος λαός μας.

  • ο λαός δεν μπορεί να είναι ‘σοφός’ όταν ψηφίζει όπως θέλουμε (βλέπε δήμο) και ‘ανόητος’ όταν ψηφίζει αυτό που δεν θέλουμε (βλέπε περιφέρεια & ευρωβουλή). Αν μείνεις στη λογική ότι είναι «νίκη του λαού» η πρωτιά Νικηταρά, άρα και… Χατζημάρκου και Μητσοτάκη προσπερνώντας αυτό που αναφέρουμε πιο πάνω ότι «στην Ελλάδα οι ψηφοφόροι δεν υπερψηφίζουν αλλά καταψηφίζουν (μαυρίζουν) και ότι «δεν δίνουν μεγάλη περίοδο χάριτος σε κανέναν κι αυτό θα πρέπει να το πάρουν πολύ σοβαρά υπόψην τους οι λεγόμενοι νικητές…» τότε μετά από τέσσερα χρόνια θα βλέπεις πίσω από την… ήττα τα «μεγάλα συμφέροντα». Πες μου όμως ως τοπικός ΣΥΡΙΖΑ νοιώθετε δικαιωμένοι για την εκλογή μόνο μιας δημοτικής συμβούλου; Φιλικά, Γιάννης

   • Τι δικαωμενοι να αισθανονται; Πουλησαν τον Ζερβό και εδωσαν χρισμα σε μια παραταξη

    με πυρηνα της δεξιάς. αυριο θα πανηγυριζουν που πηραν τα ηνια στο δημο η τοπικη της νδ. τόσο στόκοι είναι.

   • Στο δημοτικο συμβουλιο δεν εκλεχτηκε μονο 1 που ψηφιζει ΣΥΡΙΖΑ. Οποιος τα λέει αυτά δεν γνωριζει την ανθρωπογεωγραφία του νησιού

 6. Τα ΜΜΕ της διαπλοκής Alpha (Κοντομηνάς – χάρισμα χρεών), Open (Σαββίδης – λιμάνι Θεσσαλονίκης), Κόντρα (Κουρής – Λιάτσος), ΕΡΤ (όλοι ανεξαιρέτως), Έθνος (Μπόμπολας – Ελάκτωρ), κλπ, κάνουν λυσσαλέο πόλεμο στην κυβέρνησή μας κρύβοντας το έργο μας. Σε λίγο καιρό οι δημοσκόποι δημοκόποι θα δημοσιεύουν ψευτο-δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν ότι χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 8% ώστε να τρομοκρατηθεί ο φτωχός, πλην ευτυχισμένος, λαός.

 7. Τα ΜΜΕ της διαπλοκής Alpha (Κοντομηνάς – χάρισμα χρεών), Open (Σαββίδης – λιμάνι Θεσσαλονίκης), Κόντρα (Κουρής – Λιάτσος), ΕΡΤ (όλοι ανεξαιρέτως), Έθνος (Μπόμπολας – Ελάκτωρ), κλπ, κάνουν λυσσαλέο πόλεμο στην κυβέρνησή μας κρύβοντας το έργο μας. Σε λίγο καιρό οι δημοσκόποι δημοκόποι θα δημοσιεύουν ψευτο-δημοσκοπήσεις που θα δείχνουν ότι χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 8% ώστε να τρομοκρατηθεί ο φτωχός, πλην ευτυχισμένος, λαός.

 8. Τις εκλογές τις έχασε ο κυριτσης λόγω απραξίας και κακού χαρακτηρα. Τις κέρδισε ο θεοδοσης λόγω επιτυχημένου παρελθόντος ως αντιδημαρχου και για λίγο δημαρχου και σαφώς καλου χαρακτήρα. Τα υπόλοιπα είναι λογια. Η Ιωάννα έχασε γιατί αντί πολιτικής έβγαλε μενος και έκανε μονομετωπο αγωνα πολλές φορές ξεφευγοντας.. Αν συνεργαζόταν με το θεοδοση σήμερα θα είχαν τελειώσει οι εκλογες με 60%.

 9. ..Δούρου...συνθετικό που πάει παντού..απ τον Βιτριολ (ποιητής εκ του προχείρου,έχων μέγεθος Ομήρου) !!!

  Καθώς κατηφορίζετε να πάτε Κουμουνδούρου,αν στρίψετε αριστερά πέφτετε στην Μαδούρου,την πέρνετε στα Δεξιά που είναι η Ψεματούρου και προς το κέντρο αν έρχεστε ,θα βρείτε τη Γαιδούρου!!!
  Αυτοί οι δρόμοι τέμνονται μ’ αριστερές χαράξεις ή μάλλον δεξιόστροφες νέες παραχαράξεις,φτάνουμε σε απρόσμενα της Γης το πήγαιν’ έλα και σμλίγουνε στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Βενεζουέλα.
  Για να γενούν παλλαικά τα κράτη πιο πολύ αποφασίστηκε γι αυτό μια νέα αλλαγή,να πάει ο Τσίπρας Αρχηγός για τη Βενεζουέλα και ο Μαδούρος πρόεδρος εδώ ,με φουστανέλα.
  Ξέρω πως κλάσατε μαλλί,τα χάσατε εντελώς,μα θα χουμε πετρέλαια να τρώμε ομαδικώς,οπότε να αλλάξουμε το όνομα Κουμουνδούρου να λέγεται υπερήφανα κι αυτή οδός Μαδούρου.

 10. ,στα κολλήματα και τις εμμονές αντικρουόμενων συμφερόντων..Όποιος και να βγει θα έρθει αντιμέτωπος με την παρακμή,με τον υποβιβασμό του Νησιού ,με την ..εικονική πραγματικότητα…έχουν καταλάβει όλοι,ότι οι Πολυεθνικές κάνουν κουμάντο στην πόλη,ότι αυτά τα περί καθαριότητας κ.λ.π. είναι ‘φύκια’ που και μεταξωτές κορδέλες να μετατραπούν και τις πέτρες να γυαλίσουν..το όφελος του κοσμάκι θα είναι καλοθρεμμένες ..κουράδες.(γράψτο Γιάννη και άσε το στο Αρχείο για τις επόμενες εκλογές),η διαφθορά δεν νικιέται πολεμώντας την ‘επιλεκτικά’.

  • Όταν λες πολυεθνικές έχεις κάποιες υπ’ όψη σου; Γιατί εγώ όσο και να έβαλα το μυαλό μου να σκεφτεί δεν βρήκα κάτι. Όταν λέμε πολυεθνικές εννοούμε την Coca Cola, την Unilever, την Fraport, την Mercedes, την TUI κλπ

 11. 4ος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ,ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ,ΚΑΤΗΦΕΙΑ,ΠΕΙΝΑ,ΧΡΕΗ ,ΑΔΕΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ,ΚΕΝΤΡΟΜΟΛΟ ΜΟΝΟΜΕΡΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,ΠΑΝΤΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΦΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ,ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΓΡΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟΥΣ ΤΗΣ TUI ,THOMSON,APOLLON,CORAL,CORENDA ,ΚΛΠ,ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ,ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ..ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ,ΤΑ HOT SPOT ,OI 5ΣΤΕΡΟΙ ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ.Α ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ !!!

 12. Αποχή,αποχή,αποχή !!!!!!!!!!!!σιχαμάρα ,δυσωδία,όπως η βρώμα στο Ψαλίδι μετά τις 01.00 τα ξημερώματα.

  Σε κάποια σημεία έφτασε λένε το 58%…Συγχαρητήρια στην Δημοκρατία,που γέννησε στην πατρίδα της την μουγκή διαμαρτυρία !!!!!

 13. Αυτές που δεν έχουν την έδρα τους Ελλάδα ,είναι εξωχώριες και δεν μπορούν να ελεγχθούν απ τον Κράτος μας.

  Κυρίως οι Τουριστικές με έδρες αλλού,αλλά έντονη Οικονομική δραστηριότητα στο Νησί μας…που φυσικά έχουν προσβάσεις -ρίζες σε όλα τα ..στεγανά του νησιού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ