ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Επίτιμος Δημότης Κω o Θανάσης Βαλτινός – Δήμαρχος Κω: «Εραστής του πνεύματος, γνήσιος & αυθεντικός»

10
1551

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ο Δήμος της Κω, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου, ανακήρυξε τον συγγραφέα και πρ. Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Θανάση Βαλτινό ως Επίτιμο Δημότη Κω.

«Μια χαρισματική προσωπικότητα που έχει αφήσει έντονα τα ίχνη της σημαντικής προσφοράς της, τόσο στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων όσο και στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Έχουμε τη χαρά σήμερα, με τη συμβολική και ουσιαστική κίνηση απονομής του τίτλου του επίτιμου δημότη στον κ. Θανάση Βαλτινό, να δυναμώσουμε περαιτέρω και κυρίως συναισθηματικά ακόμα πιο πολύ τη σχέση του με το νησί μας. Αλλά και να εκφράσουμε τον βαθύ σεβασμό και τη συμβολή του στην προαγωγή διεθνώς του Ελληνικού Πολιτισμού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, Αντώνης Κρητικός, αναγιγνώσκοντας τη σχετική απόφαση.

«Ο Δήμος της Κω αισθάνεται σήμερα ξεχωριστή περηφάνεια ανακηρύσσοντας ως επίτιμο δημότη τον Θανάση Βαλτινό. Έναν άνθρωπο που η δραστηριότητά του εκτείνεται πέραν της ιδιότητος του συγγραφέα. Ένα κατεξοχήν πνευματικό άνθρωπο, εραστή του πνεύματος και της τέχνης, που πέρα από το μοναδικό συγγραφικό του έργο έχει σημαντική διαδρομή και προσφορά στον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο, έχοντας βραβευθεί μάλιστα με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα». Ο κ. Θανάσης Βαλτινός στα έργα του έβαλε τη σφραγίδα του και κατάφερε να αναδείξει ένα σημαντικό στοιχείο: τη γνησιότητα. Είναι ο χαρακτήρας του η γνησιότητα. Προσδιορίζει τους κώδικες και τον τρόπο ζωής του. Ακόμα και ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Θανάσης Βαλτινός διατήρησε την αυθεντικότητα και τη γνησιότητά του. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που συνοδεύει το συγγραφικό του έργο είναι η κατάδυση σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές της Ελληνικής ιστορίας… Ίσως γι’ αυτό έχει το προνόμιο να βάλλεται κατά καιρούς και από τα αριστερά και από τα δεξιά. Στην πραγματικότητα ο Θανάσης Βαλτινός προστάτευσε τη γνησιότητά του μένοντας μακριά από δεσμεύσεις που θα την αλλοίωναν», τόνισε μεταξύ άλλων  στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης

Το έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου σκιαγράφησαν πολύ παραστατικά στην συνέχεια ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής και Ακαδημαϊκός, Θεόδωρος Παπαγγελής και η Φιλόλογος και διακεκριμένη Δημοσιογράφος του «Βήματος», Λαμπρινή Κουζέλη.

Ενώ, ο ίδιος ο συγγραφέας, ιδιαίτερα συγκινημένος απευθυνόμενος προς τους «συνδημότες» Κώους προτίμησε να τους μιλήσει, διαβάζοντας ένα πολύ παραστατικό διήγημά του.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας (ο κ. Ναθαναήλ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί μιας και βρισκόταν σε Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και όρισε ως εκπρόσωπό του τον π. Κ. Καματερό), ο Βουλευτής Η. Καματερός, ο Πρέσβης της χώρας μας στο Κίεβο και καλός φίλος της Κω Γιώργος Πουκαμισάς, οι επικεφαλής των δημ. παρατάξεων Ι. Ρούφα, Α. Παυλίδης και Γ. Ζερβός, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Δ. Χούπης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Κοκορόσκος, ο πρ. Δήμαρχος Β. Χατζηγιακουμής, ο πρ. Έπαρχος Β. Ξυπολυτάς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι, Πανεπιστημιακοί, Απόδημοι Κώοι και πολλοί άνθρωποι των τοπικών γραμμάτων και τεχνών (στον ίδιο χώρο, νωρίτερα, ο κ. Βαλτινός περιηγήθηκε στην έκθεση ζωγραφικής Κώων Καλλιτεχνών). Αξιοσημείωτη η αναφορά τόσο από τον Δήμαρχο Κω, όσο και από τον κ. Βαλτινό και τους υπόλοιπους ομιλητές, στην ουσιαστική συμβολή του εκλεκτού συμπατριώτη μας Μανώλη Χατζηγιακουμή, προσφάτως βραβευθέντος από την Ακαδημία Αθηνών με το Αριστείο των Γραμμάτων, για την πραγματοποίηση της αποψινής εκδήλωσης.

Γραπτός Χαιρετισμός Ένωσης Κώων Αθηνών «ο Ιπποκράτης»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κώων Αθηνών «ο Ιπποκράτης» χαιρετίζει την ανακήρυξη του σπουδαίου συγγραφέα και πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κου Θανάση Βαλτινού, ως Επίτιμο Δημότη Κω.

Σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία για το νησί μας, η Κως και οι άνθρωποι της συνεχίζουν τον αγώνα τους δυναμικά.

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, ο Δήμος Κω, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει την αξία που δίνουμε ως «Νησί του Ιπποκράτη», στους ανθρώπους που με το έργο τους έχουν συμβάλει καθοριστικά και ουσιαστικά στον πολιτισμό της Ελλάδος.

Ως Ένωση Κώων Αθηνών δεσμευόμαστε να τιμήσουμε σε μελλοντική εκδήλωση τον κο Βαλτινό, ως Επίτιμο μέλος της παροικίας μας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Η Πρόεδρος

Νινέττα Μανούση

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κατασπαταλούν δημοτικό χρήμα αρκετών χιλιάδων ευρώ με δικαιολογία την διαφήμιση της μαρίνας στο ΔΗΡΑΣ…αλλά και σε άλλα ιδιωτικά ΜΜΕ (θα τα ανεβάσουμε τις επόμενες μέρες) μόνο για την δική τους αυτοπροβολή.Ακόμη περιμένουμε τους παιδικούς σταθμούς που θα χτιζόντουσαν κόβοντας την χρηματοδότηση του ΔΗΡΑΣ.https://kosinfo24.wordpress.com/2017/07/30/4-500-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%B7-kyritshs-tv-%CE%B1%CF%80%CE%BF-maragos-marine/

 2. ΞΥΠΝΑ ΓΕΩΡΓΙΕ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΑΝΦΑΡΑ ΑΕΡΟΛΟΓΕ.ΤΡΕΞΕ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ!!!!!

  ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΒΟΛΕΥΤΗ!!!!!!!!!!!209 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για στέγαση προσφύγων-μεταναστών σε διαμερίσματα!!!!!
  Το πρόγραμμα ESTIA για την υποστήριξη των προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της στέγασής τους σε διαμερίσματα και της παροχής προπληρωμένων καρτών, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι κύριος Χρήστος Στυλιανίδης, Δημήτριος Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.Μέσω αυτού του μηχανισμού, παροχής ειδικά ανθρωπιστικής βοήθειας, ανταποκριθήκαμε και συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις πολυάριθμες ανάγκες με τα μέσα που μας παρέχονται. Έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 400 εκατομμύρια» δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.euronews.com.

 3. ΞΥΠΝΑ ΓΕΩΡΓΙΕ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ.Έκτακτη βοήθεια ύψους 9,3 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

  Έκτακτη βοήθεια ύψους 9,3 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΩ?ΞΥΠΝΑ ΔΗΜΑΡΧΕ !!!!!
  Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης βοήθειας που χορηγείται στις ελληνικές αρχές και σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς που λειτουργούν στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 371,16 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Ελλάδα δικαιούται το ποσό των 509,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.
  Συνολικά, η ΕΕ έχει δεσμεύσει για την Ελλάδα πάνω από 1,3 δισ. ευρώ (μέχρι το 2020) για να βοηθήσει στη διαχείριση της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων, μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.
  Πηγή newsbeast.gr. http://www.aegeanews.gr/news/greece-society/97688/ektakti-voitheia-ypsous-93-ekat-evro-gia-tous-prosfyges-stin-ellada/

 4. Μιας και συναντηθηκαν τα μεγαλα πνευματα επρεπε δημαρχε να τους απαγγειλεις και το ω γλυκύ μου εαρ.

 5. Ωραίο το μπανακι δήμαρχε εχθες Κυριακη;Τα πράσινα ματιά δεν ξεχνάνε να το θυμάσαι.

 6. Εχετε ανθρωπους του πνευματος εδω στην Κω,ξεχωριστους,αλλα κανετε οτι δεν τους βλεπετε,γιατι δεν κομματιζονται,ουτε ανακατευονται με τα «θεαθηναι σας»,ουτε και θα σας δειξει η τηλεοραση αμα τους προσεξετε…εσεις πολιτισμο ορισατε κατι αλλο,απο αυτο που αληθινα ειναι,γιατι τον αληθινο πολιτισμο,δεν τον ακουμπατε καν…δεν τον μαθατε και δεν τον γνωριζετε…δεν σας ενδιαφερει γιατι ειστε «λιγοι» γι αυτον…καλός και αξιος ο Βαλτινος,δε λεω,αλλα σα να λεμε καναμε εισαγωγη καρπουζια,απο την Αθηνα στην Κω.συμμαζευτειτε πολιτικαντηδες επιτελους…(χλωμο,ε;)

 7. Πως αλλάζουν οι καιροί .Τελικα μάλλον σου παει το πορτοκαλί δήμαρχε αν κατάλαβες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ