ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολύ κόσμο, φανταστική θέα & μεγάλο γλέντι το παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στον Λινοπότη

5
3444

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Με θέα ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στα βουνά της Καλύμνου, αλλά και όλη σχεδόν την παραλιακή, βόρεια ακτόγραμμή του νησιού από το Μαστιχάρι μέχρι την πόλη, τελέστηκε απόψε ο καθιερωμένος πανηγυρικός εσπερινός στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στο Λινοπότη.

Στο εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του σε δύο χαρακτηριστικά θαύματα του Προφήτη Ηλία από τα αναγνώσματα που διαβάστηκαν νωρίτερα:

Όταν ο προφήτης Ηλίας πήρε εντολή από τον Κύριο, να πάει στη Σαρεπτά, στην περιοχή της Σιδώνας, και να μείνει εκεί. Ο Κύριος έδωσε εντολή σε μια χήρα να φροντίζει για την τροφή του προφήτη. Σηκώθηκε, λοιπόν, ο Ηλίας και πήγε στη Σαρεπτά.

Όταν έφτασε στην πύλη της πόλης, είδε μια χήρα που μάζευε ξύλα. Της φώναξε και της ζήτησε να του φέρει λίγο νερό σ’ ένα κύπελλο για να πιει.  Ενώ αυτή πήγαινε να φέρει νερό, ο Ηλίας της φώναξε ξανά να του φέρει και λίγο ψωμί, από εκείνο που κρατούσε στο χέρι της. Εκείνη του απάντησε, ότι δεν είχε ψωμί, παρά μόνο μια χούφτα αλεύρι στο πιθάρι και λίγο λάδι στο δοχείο. Και ότι πήγε εκεί για να μαζέψει λίγα ξύλα, για να ετοιμάσει για κείνη και το γιο της ό,τι έχει απομείνει από το αλεύρι, και μετά να πεθάνουν από την πείνα.

Ο Ηλίας όμως της είπε να μην ανησυχεί και να πράξει όπως είπε. Μόνο να φτιάξει πρώτα μια μικρή λαγάνα για κείνον κι έπειτα να φτιάξει για κείνη και το γιο της. Γιατί ο Κύριος είπε, ότι το πιθάρι με το αλεύρι δεν θ’ αδειάσει και το λάδι στο δοχείο δεν θα λιγοστέψει, ως τη μέρα που ο Κύριος θα στείλει βροχή ξανά στη γη.

Πήγε, λοιπόν, η γυναίκα κι έκανε όπως της είπε ο προφήτης. Κι έμεινε ο Ηλίας στο σπίτι της και τρώγανε για πολλές μέρες. Πράγματι, το πιθάρι με το αλεύρι δεν άδειασε και το λάδι στο δοχείο δε λιγόστεψε, όπως ακριβώς είχε πει ο Κύριος μέσω του Ηλία.

Έπειτα από τα γεγονότα αυτά αρρώστησε ο γιος της γυναίκας. Η αρρώστια του ήταν πάρα πολύ βαριά, ώστε έσβησε πλέον η ζωή του. Τότε η γυναίκα είπε στον Ηλία: «Τι είμαι εγώ για σένα, άνθρωπε του Θεού; Ήρθες στο σπίτι μου για να θυμηθεί ο Κύριος της αμαρτίες μου και να θανατώσει το γιο μου;»

Τότε ο Ηλίας της ζήτησε να του φέρει το παιδί της. Το πήρε από την αγκαλιά της και το ανέβασε στο ανώγι, όπου έμενε ο ίδιος, και το ξάπλωσε πάνω στο κρεβάτι του. Προσευχήθηκε τότε στον Κύριο και του είπε, γιατί έκανε κακό στη χήρα που τον φιλοξενεί και άφησε να πεθάνει ο γιος της; Μετά φύσηξε πάνω στο παιδί τρεις φορές και προσευχήθηκε στον Κύριο να επιστρέψει πίσω η ψυχή του παιδιού.

Ο Κύριος άκουσε την επίκληση του Ηλία, ξαναγύρισε η ψυχή του παιδιού μέσα του και αναστήθηκε. Και τότε φώναξε δυνατά το παιδί. Ο Ηλίας πήρε το παιδί και το παρέδωσε στη μητέρα του, λέγοντας πως το παιδί της είναι ζωντανό. Εκείνη του απάντησε, ότι έχει πεισθεί πως είναι άνθρωπος του Θεού και πως ό,τι προφητεύει είναι πραγματικά λόγος του Κυρίου

*Ο προφήτης Ηλίας (Ηλιού) ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη (Θισβέ) της περιοχής Γαλαάδ, που βρίσκεται  δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης (Γ’ Βασιλέων 17,1). Ανήκε στην φυλή του Ααρών και το όνομά του σημαίνει «ο Γιαχβέ είναι Θεός». Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 π.Χ. αιώνα. Είναι από τους γνωστότερους και μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ.

Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Δ. Χούπης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Κοκορόσκος, οι δημ. σύμβουλοι: Σεβ. Μαραγκός, Σ. Πης, Π. Κιαπόκα, Β. Πη, ο Περιφερειακός σύμβουλος Δ. Χαματζόγλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασφενδιού Σ. Μαλιλής, ο Τοπ. σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής κ.α.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με άφθονο φαγητό από την ενορία Λινοποτίου (το κοκκινιστό κρέας μαγείρεψε ο σεφ κ. Γιακούμαρος) και στην συνέχεια ανέλαβαν οι μερακλήδες με χορό από την ορχήστρα των: Λιοντή Ντινόρη (βιολί), Σάββα Κεφαλιανού (λαούτο-τραγούδι), Γιώργο Ξενίκα (λαούτο) και Γιώργο Γκανά (κρουστά).

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική Τηλεόραση:

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. έτσι. Πανηγύρια και θέαμα…Άσε τα υπόλοιπα και πιάσε το μεταναστευτικό. Σήμερα πάλι είσαι πρώτη μούρη στις εφημερίδες. Όλοι ξεχνάνε τις σωρούς από σκουπίδια,την απραξία. Ξεφτιλίζεις έτσι και τον εχθρό τον κ. Καματερό,ανοίγεις δρόμους για παραπάνω-ξέρεις εσύ- συμβάλεις στο να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πιο γρήγορα,και μπορείς να βάλεις και τίς αυξήσεις που προτείνει ο κ. Μυλωνάς δίχως να πάρει είδηση κανείς.Τι κάθεσαι τώρα κι ασχολείσαι με πάρκιν,δρόμους,σκουπίδια κ.λ.π.

  2. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΟΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΨΕΞΥΧΗΣΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝ ΕΤΙ 1600 ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΥΜΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

  3. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και ειδικά στους εορταζοντες.Μπράβο στην ενορία του Αγίου Παύλου και στον Πατερ- Χρυσοστομο για την εξαιρετική οργάνωση του πανηγυριου για την γιορτη του Προφήτη Ηλια.

  4. Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΕΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΕΝ ΕΤΙ 800 ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ Η΄ΜΙΑ ΕΚΛΗΣΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?????

  5. Ο Λινοποτις θα ήταν καλύτερος αν έλειπαν κανά 2 ………! Φτου φτου σκορδα μακριά….Εύχομαι ο προφήτης Ηλίας να διώξει από τα μέσα τους την κουτοπονηριά -την ψευτιά – τον φθόνο – την περιέργεια – και την κακολογια απέναντι σε άλλους ανθρώπους!!!!!!! Ξέρω ότι θα το διαβάσεις και ας έχει περάσει καιρός το να σκαλίζεις και να ψάχνεις για το τι γίνεται από παρελθόν παρόν μέλλον είναι το αγαπημένο σου χομπι Ο Θεός να σε λυπηθεί!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ