Φονικός σεισμός 6,3 R ανάμεσα σε Λέσβο – Χίο στις 15:28 «ταρακούνησε» και την Κω! (Κατέρρευσαν κτήρια 1 γυναίκα νεκρή!)

5
10627

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Βόρειο Αιγαίο και στον ισχυρότατο σεισμό που ταρακούνησε τους κατοίκους των νησιών και της Τουρκίας

Φονικός αποδείχθηκε ο ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε νότια της Μυτιλήνης στις 15:28 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (12/6), καθώς μία 45χρονη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια αργά το βράδυ στο χωριό Βρίσα.

Την είδηση επιβεβαίωσε και μετέδωσε ο Δήμαρχος  του νησιού Σπύρος Γαληνός με ανάρτησή του στο twitter:

Απεικόνιση της περιοχής του σεισμού

Απεικόνιση του ρήγματος του σεισμού, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, όπως προσδιορίστηκε από το μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Βαλκανιώτη

Σύμφωνα με τον κ. Βαλκανιώτη, δίνεται προσεγγιστικά η επιφάνεια του ρήγματος, όπως φαίνεται στην εικόνα, με το μικρό τετράγωνο νότια του Πλωμαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο.

«Εξετάστηκαν ειδικότερα οι σεισμογενείς δομές των νησιών: Λήμνος, ‘Αγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία του βορειοανατολικού Αιγαίου και η σχέση των ενεργών ρηγμάτων με το πεδίο των τάσεων του γήινου φλοιού της περιοχής. Παράλληλα, μελετήθηκε η επίδραση και η σχέση τους με το μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο επεκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω της στενής γειτνίασής τους. Η περιοχή επηρεάζεται άμεσα από τη Ζώνη της Βόρειας Ανατολίας, ενώ αυτή η επίδραση σταδιακά μειώνεται στις κεντρικές και νότιες περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ.Παυλίδης.

Lesvos 2017

Κατέρρευσαν σπίτια στο Πλωμάρι

Εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Πλωμαρίου ενώ έχουν καταρρεύσει και κτήρια.

1

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, αλλά και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

 

(Δείτε σχετικές δηλώσεις του Δημάρχου Χίου)

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 ρίχτερ που συντάραξε τη Μυτιλήνη, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη – Μεγάλες ζημιές σε Πλωμάρι – η

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Μεγάλες ζημιές σε Πλωμάρι - Πληροφορίες για μια εγκλωβισμένη

Τα βίντεο που έχουν αναρτήσει οι χρήστες στο twitter για το σεισμό είναι συγκλονιστικά 

– Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Μυτιλήνης – Πολλοί οι μετασεισμοί
– Αισθητός στην Τουρκία και σε πολλές περιοχές ακόμη και στην Αττική
– Κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα
– Είχε επίκεντρο 38 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και 14 χλμ του Πλωμαρίου
– 5 χιλιόμετρα το εστιακό του βάθος σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα – Ζήτησε από τους κατοίκους να μην μπαίνουν στα σπίτια τους και είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο σεισμός ήταν ο κύριος
– Δήμαρχος Λέσβου στο newsit.gr: Έχω αναφορές για ζημιές – Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους

Και μια καλή είδηση: Απεγκλωβίστηκε σώα η 57χρονη που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια οικίας στην Βρισα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν λίγο τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν την 57χρονη.

Μετά από έρευνες μισής ώρας τα σωστικά συνεργεία άκουσαν την 57χρονη και την απεγκλώβισαν με μερικά τραύματα. Η 57χρονη μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα το ΚΥ Πολιχνιτου αλλά και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης 11 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων δύο σοβαρά. Δύο ακόμη δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα – Μεγάλες ζημιές σε πολλά σπίτια στον οικισμό Βρισά και στα Πλωμαροχώρια – Απεγκλωβίστηκε ένα άτομο απο τα ερείπια

Κατέρρευσαν σπίτια στη Βρίσα – Τραυματισμός στο Πλωμάρι [pics, vid]

Σεισμός στη Λέσβο: Κατέρρευσαν σπίτια στη Βρίσα - Τραυματισμός στο Πλωμάρι [pics, vid]

Μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού.

Ζημιές στη νότια Λέσβο έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ισχυρός σεισμος που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Ζημιές στο Πλωμάρι από το σεισμό - ΑΠΕ-ΜΠΕΖημιές στο Πλωμάρι από το σεισμό – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σύμφωνα με το LesvosPost, υπάρχουν πληροφορίες για τον τραυματισμό μιας γυναίκας στο Πλωμάρι. Επίσης, ένας άνθρωπος χρειάστηκε βοήθεια σύμφωνα με πληροφορίες για να απεγκλωβιστεί στο χωριό Βρίσα.

 Που υπάρχουν ζημιές στη Λέσβο

Στο twitter γίνεται χαμός, με τους χρήστες να αναρτούν συνεχώς βίντεο με τη στιγμή που… ταρακουνήθηκαν.

 

Ζημιές στη νότια Λέσβο έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ισχυρός σεισμος που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

  Ζημιές και στη Χίο

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

 

  Περιμένουν πολλούς μετασεισμούς

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

  Μια γυναίκα τραυματίας

Μια γυναίκα από το χωριό Πέτρα της Λέσβου έχει τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι σύμφωνα με όσα δήλωσε η προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μαρία Μολιού.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας ανοιχτά της Μυτιλήνης σύμφωνα με το Γεωδυναμικό της Αθήνας. Εκτός από ισχυρός, ο σεισμός είχε και σχετικά μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της, ακόμη και της Αττικής!
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καταρρεύσει σπίτια στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης και σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μιλώντας στο newsi.gr υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια και στο δημαρχείο και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 38 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και 18 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα.

Για καταρρεύσεις σπιτιών στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης κάνουν λόγο πληροφορίες τα τοπικά ΜΜΕ του νησιού.

Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έντρομοι από τα σπίτια τους μετά το μεγάλο σεισμό μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο Πλωμάρι και τα γύρω χωριά που είναι κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Ισχυρός σεισμός 6,3 R ανάμεσα σε Λέσβο  και Χίο  (18χλμ νότια του Πλωμαρίου) σημειώθηκε στις 15:28 και ήταν ιδιαίτερα αισθητός και στην Κω (επιφανειακός βάθους 5χλμ).

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών 

της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε νότια της Μυτιλήνης στις 15:28 (τοπική ώρα) σήμερα 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

seismos

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός ακόμη και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Πλωμαρίου με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτήρια.

Δείτε περισσότερα στοιχεία εδώ:

ΒΙΝΤΕΟ από Κω η ώρα του σεισμού:

Εικόνες καταστροφής σε χωριό κοντά στο Πλωμάρι [vid]

Σεισμός - Μυτιλήνη: Εικόνες καταστροφής σε χωριό κοντά στο Πλωμάρι [vid]

Διαδώστε αυτό το άρθρο

Τελευταία ενημέρωση: 12.06.2017 | 16:36
Πρώτη δημοσίευση: 12.06.2017 | 16:36

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται μετά τον σεισμό των 6,1 ρίχτερ από το χωριό Βρύσα κοντά στο Πλωμάρι της Λέσβου.

Όπως θα δείτε στο βίντεο που έστειλε αναγνώστης του newsit.gr ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε κτίρια – κυρίως παλιά του χωριού. Από την ώρα που έγινε ο μεγάλος σεισμός έχουν ακολουθήσει πολλοί μετασεισμοί και όπως είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, καλό είναι οι κάτοικοι να μην μπαίνουν στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές μέχρι να φτάσουν στο σημείο τα ειδικά συνεργεία για να αποτιμήσουν την κατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

    • Ένας μόνο σεισμός, μια καταστροφή μας σώζει από τα ΜΝΗΜΌΝΙΑ του ΣφΥΡΙΖΑ, από τους ΨΕΥΤΕΣ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ Δήμαρχο, βουλευτή...

      Έχουμε και τον Τούρκο ισλαμιστή απέναντι να έχει βάλει στο στόχαστρο του τα νησιά, τον ψεκασμένο συγΚΑΜΕΝΟ των ΑΝΕΛ και τον σαλεμένο Ζουράρη που δεν τους καίγεται καρφάκι για τους νησιώτες που προσπαθούν να ζήσουν στην απομόνωση με 24%»ΦΠΑ…

  1. Τωρα ειναι ευκαιρια πρωην και νυν συντροφοι, να απομακρυνουμε ολους τους ελληνες απο το νησι και να το αφησουμε στους μουσουλμανους εποικους

  2. Κρίμα στον κοσμάκη τους έτυχε και στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

    Έχουν να λύσουν το προσφυγικό,έχουν το Τουριστικό εξαιτίας του μεταναστευτικού,τώρα και ο σεισμός…όλα τα καλά…αξέχαστες θα μείνουν αυτές οι τρεις χρονιές στη Μυτιλήνη.

  3. Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μίλησε στην ΕΡΤ και υποστήριξε ότι η περιοχή αυτή βρίθει ρηγμάτων. Όπως τόνισε, αναμένονται μετασεισμοί ακόμα και πάνω από 5,5 ρίχτερ τις επόμενες δυο ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ