Πανελλαδικό θέμα το πρόστιμο στον συμπατριώτη μας ψαροντουφεκά-Έφτασε μέχρι το Υπουργείο! Ετοιμάζεται ν/σ με αυστηρές απαγορεύσεις (;) Αντιδράσεις

7
10437
Αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων στις αυστηρές απαγορεύσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο με αφορμή το πρόστιμο στον Κώο ψαροντουφεκά Γ.Σ.
Πανελλαδικές διαστάσεις έλαβε το θέμα της επιβολής προστίμου στον συμπατριώτη μας ψαροντουφεκά για την Ρίνα (Rhinobatos cemiculus – σαλάχι καρχαρίας) που ψάρεψε τέλη Απριλίου στην Κω, ενόψει  των αυστηρών περιορισμών και απαγορεύσεων που πάει να περάσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ερασιτεχνική αλιεία.
Πέρα από την αναδημοσίευση του θέματος σε όλα τα κεντρικά σάιτ (κάποιοι «έξυπνοι» μάλιστα έβαλαν το λογότυπό τους στη φωτογραφία που έκανε κολάζ η AegeaNews για να πάρουν τη ‘δόξα’ του «αποκλειστικού» ως «δημοσιογραφάρες» του ρεπορτάζ αλιείας…) υπάρχει κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ερασιτεχνών Αλιέων, ο Πρόεδρος της οποίας απευθύνθηκε στην Aegeanews, όπως και στο Λιμεναρχείο Κω, ζητώντας  να μάθει τι ακριβώς έγινε και πως προέκυψε η καταγγελία από το του Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας »Aρχιπέλαγος» καθώς και το αν έγινε σε κεντρικό επίπεδο και όχι στο Λιμεναρχείο Κω.

Όπως διευκρινίστηκε η καταγγελία δεν έγινε απευθείας από το «Αρχιπέλαγος» στο Λιμεναρχείο Κω. Ενώ το «Αρχιπέλαγος» είδε την ανάρτηση στο facebook της Aegeanews και όχι του φίλου ψαροντουφεκά (τον οποίο επίσης έχουν «ζαλίσει» στα τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα).

Το Λιμεναρχείο Κω ωστόσο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι:
«Θεωρούμε αυτονόητη και επιβεβλημένη την άμεση ενημέρωσή μας, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης των κείμενων διατάξεων, ώστε να εντοπισθούν οι παραβάτες και να κινηθεί η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, οι οποίες είναι βαρύτατες.»
Από την πλευρά της η Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων φοβάται ότι θα υπάρξουν και νέες καταγγελίες το επόμενο διάστημα προκειμένου να δοθούν λαβές ώστε να περάσουν απαγορεύσεις στο νομοσχέδιο γεγονός που τους βάζει σε σοβαρούς προβληματισμούς.

Νομοσχέδιο για την αλιεία προετοιμάζει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Από την εφ. Έθνος

Νομοσχέδιο, το οποίο θα δίνει έμφαση στον έλεγχο της αλιείας, στον επανακαθορισμό της επαγγελματικότητας των αλιέων και της ερασιτεχνικής αλιείας, προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάσκεψη για τη Βιώσιμη Αλιεία στη Μεσόγειο, που έγινε πρόσφατα στη Βαλέτα της Μάλτας.

 

 
Νομοσχέδιο για την αλιεία προετοιμάζει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η αλιεία αποτελεί πλουτοπαραγωγικό παράγοντα για τις χώρες της Μεσογείου, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, συνδετικό κοινωνικό κρίκο, και μέρος της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να επιτευχθή μία βιώσιμη αλιεία στην Μεσόγειο, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, προκύπτει μια αδήριτη ανάγκη να δράσουμε, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα τόσο των ιχθυοαποθεμάτων όσο και των ευαίσθητων ενδιαιτημάτων».

«Πρέπει», υπογράμμισε, «να εξασφαλίσουμε ό,τι και οι επερχόμενες γενεές, θα συνεχίσουν να ζουν από την αλιεία και γι’ αυτό , να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη μικρή παράκτια αλιεία, να εξαλείψουμε την παράνομη και λαθραία αλιεία και να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα. Πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην έρευνα και την καινοτομία, στις καλές πρακτικές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα πάντα την αειφόρο διαχείριση των υδρόβιων βιολογικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Επίσης, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μελέτη των επιπτώσεων και των εισβολικών ειδών, όπως οι «Λεσσεψιανοί μετανάστες», οι οποίοι εισβάλουν με ταχύτατους ρυθμούς στη Μεσόγειο, είναι άκρως προσαρμοστικοί και εκτοπίζουν τα αυτόχθονα είδη.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 ετερόχθονα είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, πάνω από τα μισά ψάρια που ζουν σε ρηχά νερά, έως 50 μέτρα βάθος, είναι «Λεσσεψιανά» είδη. Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος το Αιγαίο πέλαγος λειτουργούσε ως φυσικό εμπόδιο για εξάπλωση των εν λόγω ειδών, αλλά με την αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ήδη παρατηρείται ταχεία εξάπλωση «Λεσσεψιανών μεταναστών», όπως το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος.

«Προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, «θα πρέπει τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), με τη Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο (GFCM),  όσο και η κάθε  Μεσογειακή χώρα, να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για μια βιώσιμη και αειφόρο αλιεία».

Η αναδημοσίευση του θέματος στο newsit και στα υπόλοιπα κεντρικά σάιτ:

Κως: Ανέβασε το ψάρι που έπιασε στο facebook και το μετάνιωσε πικρά [pics]

Θέμα συζήτησης στην Κω και όχι μόνο, η υπόθεση με πρωταγωνιστή νεαρό (τον έκαναν νεαρό, αν και ο παλιός είναι αλλιώς…) ψαροντουφεκά. Ο ίδιος ανέβασε το τρόπαιό του, στο facebook…

Για απολογία και επιβολή προστίμου κλήθηκε ψαροντουφεκάς στην Κω από το κεντρικό λιμεναρχείο του νησιού, έπειτα από καταγγελία. Η ρίνα, είδος ψαριού με την ονομασία Rhinobatos cemiculus (Σαλάχι καρχαρίας) ανήκει στα προστατευμένα είδη και έχει απαγορευτεί το ψάρεμά τους. Ο ψαροντουφεκάς ανέβασε στη σελίδα του στο facebook μία ρίνα, χτυπημένη με ψαροτούφεκο. Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας »Aρχιπέλαγος» είδε τη δημοσίευση και κατήγγειλε το γεγονός στο κεντρικό Λιμεναρχείο του νησιού.

Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθούν βαρύτατες διοικητικές κυρώσεις (τσουχτερό πρόστιμο), μιας και επρόκειτο για σπάνιο και προστατευόμενο είδος. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η αλίευσή του έγινε τέλη Απριλίου και όχι Μάιο που ισχύει η γενική απαγόρευση. »Είναι η πρώτη φορά που πέφτει στην αντίληψή μας επιβολή πρόστιμου που προκύπτει από φωτογραφία στο facebook» ανεφέρουν στην ανακοίνωση τους οι τοπικές λιμενικές αρχές:

«Θεωρούμε αυτονόητη και επιβεβλημένη την άμεση ενημέρωσή μας, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη τήρησης των κείμενων διατάξεων, ώστε να εντοπισθούν οι παραβάτες και να κινηθεί η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, οι οποίες είναι βαρύτατες.»

Πηγή: aegeanews.gr

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

    ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΦΟΤΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ FB ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    • Τι να σου πω ρε φίλε, δηλαδή εάν δούμε μια δολοφονία να μην την πούμε για να μην βρει τον μπελά του ο δολοφόνος, τι ήθελε και χτύπησε αυτο το σπάνιο ψάρι, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ

    • ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΤΥΠΑΤΕ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ-ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΘΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΑΜΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΤΑΝ Η ΦΩΤΟΓΡΑΔΙΑ ΔΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ ΚΑΛΑ!!!! ΤΟΣΟ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΙΣΤΕ ΡΕ ΓΑΜ…ΤΟ ΜΟΥ?

  2. Ας κοιτάξουν να πιάσουν τα καθηκια που γιαλονουν και κάνουνε κουλούρα μαζεύοντας το γόνο να πιάσουν αυτούς που ρίχνουν στα 5μετρα βάθος δίχτυα και πάνε με σβηστά φώτα αυτούς που ρίχνουν βαρέλια ολόκληρα με χλωριούχα διαλύματα και όσους ψαρεύουν με παράνομα δίχτυα από Βουλγαρία και μετά βλέπουμε αλλά βλέπεις και εδώ…….. κονέ πρέπει να έχεις

  3. Νεα νεκρή χελώνα στο Τιγκακι. Πριν λίγο καιρό και ένα δελφίνι. Από προπέλα ίσως. Η από ασυνείδητο ψαρά που επανηλημενα ρίχνει δίχτυα κοντά στις ακτές και σε απαγορευμένες ζώνες και του κάνουν «ζημιά «.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ