ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κατενθουσίασαν & καταχειροκροτήθηκαν οι εντυπωσιακοί χοροί Θράκης – Ανατολικής Ρωμυλίας από το Λύκειο Ελληνίδων Κω στον Ορφέα

2
3886

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ (ολόκληρη η εκδήλωση)

Σε μία εντυπωσιακή και ιδιαίτερα παραστατική μουσικο-χορευτική εκδήλωση με τίτλο «Ο ήχος πιάνει τον χορό και γίνεται τραγούδι» το Λύκειο Ελληνίδων Κω παρουσίασε με επιτυχία σήμερα το μεσημέρι στον Ορφέα χορούς από τη Θράκη – Ανατολική Ρωμυλία σε χορική διδασκαλία Μανώλη Χαλκιδιού και κείμενα Βασίλη Χατζηβασιλείου σε απαγγελία Χρύσας Ορφανού.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω Α. Κατσίλλη.

Επίσης, ένα παραδοσιακό τραγούδι της Θράκης ερμήνευσε θαυμάσια ο Μιχάλης Δανελάκης (σε ύφος Χρόνη Αηδονίδη).

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός, η μεγάλη μας παραδοσιακή ερμηνεύτρια Άννα Καραμπεσίνη, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, η Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ Β. Παντελίκιζη, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος ηλεκτρονικής διοίκησης Ε. Νάκη και αρκετά μέλη και φίλοι/ες του Λυκ. Ελληνίδων Κω.

Είναι γνωστό πως οι Θράκες αγαπούσαν πολύ τη μουσική και το χορό.

Ο χορός για αυτούς είναι αστείρευτη πηγή άντλησης δύναμης και κουράγιου.

Δεν είναι τυχαίο πως και μέχρι σήμερα οι απανταχού ευρισκόμενοι Θρακιώτες είναι σε θέση να θυμηθούν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν τους δικούς τους παραδοσιακούς χορούς, αυτούς που χορεύανε οι πρόγονοι τους στις προγονικές εστίες, Ανατολική , Βόρεια Θράκη και Δυτική θράκη.

Αρκετές πληροφορίες για τους χορούς της Θράκης στην αρχαιότητα αντλούμε από κείμενα του Πλούταρχου, του Ησίοδου, και του Ξενοφώντα.

Οι χοροί της Θράκης παρουσιάζονται πλούσιοι σε αριθμό και εντυπωσιακοί στο τρίπτυχο ΚΙΝΗΣΗ – ΕΚΦΡΑΣΗ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ.  Η ιδιάζουσα ακόμη συμμετρία κινήσεων του σώματος σε συνδυασμό με συντονισμένα στην ίδια οξύτητα από τους χορευτές, ζωηρά επιφωνήματα, είναι στοιχεία που προσδίδουν ξεχωριστό εντυπωσιακό χαρακτήρα στους Θρακιώτικους χορούς.

Οι χοροί της Θράκης είναι κυκλικοί, αντικριστοί και μικτοί. Έχουν δε διάφορες ονομασίες κυρίως από τον τρόπο ή τις περιστάσεις που χορεύονται, από ιδιαίτερα τοπικά γεγονότα, από εναρκτήριους στίχους τραγουδιών που τους συνοδεύουν κ.λ.π.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΕΙ…ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΥΦΟΣ… ΠΑΙΔΙΑ ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.