Σπουδαία ερευνητική εργασία & διάκριση για τον Κώο επιστήμονα-ερευνητή στο Χάρβαρντ Ελευθέριο Ι. Πασχάλη (Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών για την πρόληψη βλαβών στον αμφιβληστροειδή)

9
10548
Άλλη μια σπουδαία ερευνητική εργασία και διάκριση για τον συμπατριώτη μας επιστήμονα-ερευνητή  Ελευθέριο Ι. Πασχάλη, MSc, PhD, μέλος του εργαστηρίου κερατοπροστασίας της Βοστόνης για τα μάτια και το αυτί και εκπαιδευτή οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο ίδιος και η ομάδα του  εντόπισαν το μηχανισμό βλάβης του αμφιβληστροειδούς μετά από χημικά εγκαύματα οφθαλμών. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν -σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Χάρβαρντ- στην ανάπτυξη θεραπειών για την πρόληψη βλάβης στον αμφιβληστροειδή, στον ευαίσθητο στο φως ιστό στο πίσω μέρος του ματιού, που πολύ συχνά οδηγεί σε βλάβη του οπτικού νεύρου και γλαύκωμα..

Δείτε την σχετική δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του Χάρβαρντ:

Οι ερευνητές εντοπίζουν τον μηχανισμό της βλάβης του αμφιβληστροειδούς μετά από χημικά εγκαύματα οφθαλμών

Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών για την πρόληψη βλάβης στον αμφιβληστροειδή, στον ευαίσθητο στο φως ιστό στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδής χιτώνας) που πολύ συχνά οδηγεί σε βλάβη του οπτικού νεύρου και γλαύκωμα.

Boston, Mass. – Τα χημικά εγκαύματα στα μάτια που προκαλούνται από τους αλκαλικούς παράγοντες όχι μόνο βλάπτουν το μπροστινό μέρος του ματιού – τον κερατοειδή, όπου συμβαίνει η επαφή – αλλά και προκαλούν ευρεία διάβρωση στον ευαίσθητο στο φως ιστό στο πίσω μέρος του ματιού ), Πράγμα που συχνά οδηγεί σε βλάβη οπτικού νεύρου και γλαύκωμα. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο American Journal of Pathology, μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ερευνών Schepens Eye of Eye και Ear της Μασαχουσέτης αναγνώρισε έναν φλεγμονώδη παράγοντα, τον παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF-alpha) ως τον μηχανισμό που προκαλεί βλάβη του αμφιβληστροειδούς Από εγκαύματα αλκαλίων στα μάτια.
«Αυτή η αύξηση του pH στο υδατοειδές υγρό προκαλεί μια μαζική φλεγμονώδη αντίδραση από την πρόσθια κοιλότητα», δήλωσε ο ερευνητής επικεφαλής της ομάδας Ελευθέριος Ι. Πασχάλης, MSc, PhD, μέλος του εργαστηρίου κερατοπροστασίας της Βοστόνης για τα μάτια και το αυτί και εκπαιδευτής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Ωστόσο, το pH του υαλοειδούς χιτώνα στον αμφιβληστροειδή παραμένει ανεπηρέαστο, ενώ τα επίπεδα του TNF-άλφα αυξάνονται. Το εύρημα μας δείχνει ότι αν μπορούμε να εξουδετερώσουμε την φλεγμονώδη αντίδραση του TNF-άλφα λίγο μετά τον τραυματισμό, ίσως μπορούμε να σταματήσουμε την όλη διαδικασία και να διασώσουμε τον αμφιβληστροειδή. »

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την καταστολή της φλεγμονώδους απόκρισης που προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα TNF-α. Πριν όμως να αναπτυχθούν κλινικές θεραπείες, οι ερευνητές πρέπει να βρουν έναν τρόπο ασφαλή αποκλεισμού του TNF-alpha χωρίς να διαταράσσουν άλλες φυσικές διεργασίες.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η ομάδα του Δρ. Πασχάλη έχει αναπτύξει μια νέα στρατηγική με βάση το πολυμερές για την παροχή τοπικών αντισωμάτων εξουδετέρωσης στο μάτι, χωρίς συστηματικά αποτελέσματα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, το πολυμερές του φαρμάκου απελευθέρωσε αντίσωμα αντι-ΤΝΡ-άλφα σε μάτι κουνελιού με καπνό αλκαλίων για 3 μήνες, πράγμα που οδήγησε σε έντονη καταστολή της φλεγμονής, βελτιωμένη επούλωση τραυμάτων του κερατοειδούς, μειωμένη νεοαγγειοποίηση και, κυρίως, προστασία του αμφιβληστροειδούς. Η συνολική δόση που φορτώθηκε στη συσκευή ήταν πολύ χαμηλή, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών από συστηματική έκθεση ή υψηλή δόση σε βιολόγους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στην Ερευνητική Οφθαλμολογία και την Οπτική Επιστήμη, με τον Δρ Chengxin Zhou ως κύριο συγγραφέα.
«Με αυτή τη νέα γνώση σχετικά με την οδό ΤΝΡ-άλφα, μπορούμε ενδεχομένως να στοχεύσουμε το κύριο φλεγμονώδη μονοπάτι που είναι υπεύθυνο για βλάβη του αμφιβληστροειδούς στα εγκαύματα αλκαλίων και να σταματήσουμε τη διαδικασία πριν εμφανιστούν ανεπανόρθωτες βλάβες», δήλωσε ο Δρ Πασχάλης. «Αν αυτή η θεραπεία είναι επιτυχής στους ανθρώπους, τότε θα ήταν δυνατόν να θεραπευθούν άλλες οφθαλμικές βλάβες που προκαλούνται από την οδό ΤΝΡ-άλφα που είναι γνωστό ότι προκαλούν νευροεκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς, όπως χειρουργικά τραύματα μετά την διείσδυση της κερατοπλαστικής, της κερατοπροστασίας και των αυτοάνοσων νόσων, Σύνδρομο Steven Johnson. »

Εκτός από τον Δρ Πασχάλη, τα μέλη της ομάδας American Journal of Pathology αποτελούν οι: Chengxin Zhou, Ph.D.,  Claes H. Dohlman, MD, PhD, Massachusetts Eye and Ear. Πρόσθετοι συνεργάτες οι: Fengyang Lei, MD, PhD, Nathan Scott, MD, MPP, τη Βασιλική Καπουλέα, MSc, τη Μαρία-Κλοντ Ρόμπερτ, MD, Δημήτριο Βαββά, MD, Reza Dana, MD, MPH, και James Chodosh , MD, ΜΡΗ.

Η υποστήριξη της εν λόγω ερευνητικής εργασίας έγινε από το Ταμείο Έρευνας Κερατοπροστασίας της Βοστώνης στο Mass Eye and Ear, το Ταμείο Eleanor και Miles Shore, το Ταμείο Έρευνας για τα μάτια της Μασαχουσέτης και η έρευνα για την πρόληψη της τύφλωσης.
Σχετικά με το Μασαχουσέτη Mass Eye and Ear
Οι μόνιμοι και κλινικοί ιατροί και  επιστήμονες οδηγούνται από μια αποστολή να βρουν φάρμακα για τύφλωση, κώφωση και ασθένειες του κεφαλιού και του λαιμού. Τώρα ενωμένο με το Ινστιτούτο Ερευνών Schepens Eye, το Mass Eye and Ear είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο οράσεως και ακοής στον κόσμο, αναπτύσσοντας νέες θεραπείες και θεραπείες μέσω της ανακάλυψης και της καινοτομίας. Η Mass Eye and Ear είναι μια Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που διδάσκει νοσοκομείο και εκπαιδεύει τους μελλοντικούς ιατρικούς ηγέτες στην οφθαλμολογία και την ωτορινολαρυγγολογία, μέσω της διαμονής καθώς και των κλινικών και ερευνητικών υποτροφιών. Διεθνώς αναγνωρισμένη από την ίδρυσή της το 1824, η Mass. Eye and Ear απασχολεί καθηγητές πλήρους απασχόλησης, πιστοποιημένους από το διοικητικό συμβούλιο, οι οποίοι προσφέρουν υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή φροντίδα ειδικότητας που κυμαίνεται από τη ρουτίνα έως την πολύπλοκη. Στην έρευνα «Best Hospitals» του 2016-2017, η U.S. News & World Report κατέγραψε τη μαζική ματιά και το αυτί # 1 στο έθνος για φροντίδα αυτιών, μύτης και λαιμού και # 1 στη Νέα Αγγλία για φροντίδα των ματιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταβαλλόμενη περίθαλψη και την έρευνα ή για να μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε, επισκεφτείτε τη διεύθυνση MassEyeAndEar.org.

Σχετικά με το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Ιατρικού Σχολείου του Χάρβαρντ
Το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Ιατρικού Σχολείου του Χάρβαρντ (eye.hms.harvard.edu) είναι ένα από τα κορυφαία και μεγαλύτερα ακαδημαϊκά τμήματα της οφθαλμολογίας .

Περισσότεροι από 350 καθηγητές πλήρους απασχόλησης και εκπαιδευόμενοι εργάζονται σε εννέα ιδρύματα θυγατρικών της HMS, συμπεριλαμβανομένων των Μασαχουσέτης Eye and Ear, Μασαχουσέτη Γενικό Νοσοκομείο, Νοσοκομείο Brigham και Γυναικών, Νοσοκομείο Παίδων Βοστόνης, Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, Joslin Diabetes Center / Το Σύστημα Υγείας της Βοστώνης, το Σύστημα Υγείας VA Maine και τη Συμμαχία για την Υγεία του Cambridge. Το 1871 ιδρύθηκε επίσημα, το τμήμα οικοδομήθηκε πάνω σε ένα ισχυρό και πλούσιο ίδρυμα στην ιατρική εκπαίδευση, την έρευνα και την κλινική φροντίδα. Μέσα από τα χρόνια, η σχολή και οι απόφοιτοι έχουν επηρεάσει βαθιά την οφθαλμική επιστήμη, την ιατρική και τη λογοτεχνία – συμβάλλοντας στη μετατροπή του τομέα της οφθαλμολογίας από έναν κλάδο χειρουργικής σε μια ανεξάρτητη ιατρική ειδικότητα στην πρώτη γραμμή της επιστήμης.

Media Contact:
Suzanne Day
Media Relations Manager, Mass. Eye and Ear
617-573-3897

* Ο Ελευθέριος Πασχάλης του Ιωάννη,είναι Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Μασαχουσέτης – ΗΠΑ).

Ο συμπατριώτης μας, από το Ασφενδιού της Κω, έχει μια εξαίρετη διαδρομή σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια ( CoventryAston University κλπ), ασχολούμενος με την έρευνα σε θέματα μεταμόσχευσης του κερατοειδή των ματιών και στο γλαύκωμα!

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μακρύς καί πολύπλευρος ο δρόμος πού ακολούθησε ο γυιός σου Γιάννη.Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στό παιδί καί σέ σάς .

  2. Ποσό μα ποσό περιφανοι νιωθουμε εμειs που σε γνωρισαμε από μικρό κ πιστευσαμε στις δυνατοτητεs σου!!!!! Συγχαρητήρια σε εσένα κ στοus γονειs σου!!!! Περήφανη η Κως!!!!!! Πάντα επιτυχιεs στην Έρευνα σου!!!!!!!!

  3. Συγχαρητήρια Λευτέρη σε εσένα κ τους γονείς σου παντα να εχεις μεγάλες επιτυχίες!!!!!!

  4. Μπράβο,χαιρομαστε αφανταστα όταν βλέπουμε δικά μας παιδιά να διαπρεπουν στο εξωτερικό.Πολλά συγχαρητηρια και εις ανώτερα.Γιάννη & Μαρία να τον χαιρεστε:):):):):):):):)

  5. Συγχαρητηρια. Ευχομαι και εις Ανωτερα, οι γνωσεις του να βοηθησουν και τους Ελληνεγε ς αργοτερα. το ηθικον Ευγε αξιζει και στους γονεις για τες θυσιες που κατεβαλλαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.