Με κατάνυξη ο εσπερινός του Τιμίου Σταυρού στο Χαρμύλι στο Πυλί | Ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι

2
6604

Με την προσέλευση  αρκετών προσκυνητών,  εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της μεγάλης εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο φερώνυμο ιερό παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού, το οποίο είναι χτισμένο επάνω στον τάφο του Χαρμύλου, σε μια πολύ όμορφη και ιστορική τοποθεσία στο Πυλί .
Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίο μίλησε για την εύρεση από την Αγία Ελένη και την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού που με θαυμαστό τρόπο ανέστησε νεκρή γυναίκα,  και το λόγο που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές της εκκλησίας μας.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο π. Κωνσταντίνος Κουκούλας στην ενορία του οποίου υπάγεται το ιερό εξωκκλήσιο, ο π. Ηρακλής Ζωγραφάκης και ο π. Ιωάννης Καραγιάννης.
Έψαλλαν οι: Γρηγόρης και Βασίλης Καστελλοριζιός, Γιάννης Βαμβακάς και Γιώργος Κανδύλης.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Πυλίου Νεκτάριος Χατζησεβαστός και πολλοί προσκυνητές μεταξύ των οποίων αρκετοί απόδημοι.

Η ανάμνηση της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου

Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου  Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήρθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε. Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι. Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελείτο κατ’ εξοχήν “όπλον κατά του διαβόλου”. Ορισμένοι Συναξαριστές, αυτή την ημέρα, αναφέρουν και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον βασιλιά Ηράκλειο, πού είχε νικήσει και ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό από τους Αβάρους, οι οποίοι τον είχαν αρπάξει από τους Αγίους Τόπους.

Το απολυτίκιο της ημέρας είναι από τα πλέον το γνωστά στην Εκκλησία μας και ψάλλεται όχι μόνο την ημέρα της εορτής αλλά και σε άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις όπως και  στον Αγιασμό.

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα

πηγη: kostv.gr/

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ