Σωφρονιστικό ίδρυμα Κω: Πλήθος προσκυνητών με αμέτρητες Φανουρόπιτες στον εσπερινό της εορτής του Αγίου Φανουρίου

4
10109


Με ευλάβεια, κατάνυξη και με την προσέλευση πλήθους προσκυνητών εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Θαυματουργού στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, στο κατάστημα κράτησης των Δικαστικών Φυλακών Κω.

Τον εσπερινό τέλεσαν οι πανοσ. Αρχιμανδρίτες π. Νεκτάριος Χάσικος (ο οποίος διακονεί πνευματικά στο Σωφρονιστικό ίδρυμα), π. Ιωακείμ Οικονομίκος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως (ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο) και ο π. Κωνσταντίνος Καματερός Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή και Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κω Γιώργο Σακέλλη, Νίκος Παπαθωμάς, Γιώργος, Μαστορόπουλος, Μιχάλης Χατζηνικήτας, ο μικρός Δαυίδ Περουλής και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων:  ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού καταστήματος Γιώργος Δέμος, η Έπαρχος Κω-Νισύρου Ντίνα Σβύνου, Ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Αστυνομικός διευθυντής της Β’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Μανώλης  Καζαμίας, εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ, ο διοικητής της τροχαίας Βασίλης Πλατώνης, οι αντιδήμαρχοι Σταματία Κανταρζή, Σταμάτης Καμπουράκης, ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Πης, ο κοινοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Βασιλείου,  και πλήθος προσκυνητών.

Ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός και αύριο το πρωί όπου θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί η Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Για άλλη μια χρονιά προκαλούν εντύπωση τα πολυάριθμα έργα τέχνης που έφτιαξαν οι τρόφιμοι του καταστήματος κράτησης και τα οποία ήταν σε έκθεση, οι οποίοι επίσης έχουν διαμορφώσει και πάλι έναν υπέροχο κήπο με λουλούδια και λαχανικά.
Στο τέλος του εσπερινού μοιράσθηκαν στους πολυάριθμους προσκυνητές κομμάτια από αμέτρητες Φανουρόπιτες που με ευλάβεια έφτιαξαν κι έφεραν για ευλογία και συγχώριο οι πιστές, στον Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργό Άγιο Φανούριο.
https://youtu.be/J6MS_NdoQHc

Ο Άγιος Φανούριος και οι Φυλακές της Κω

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)  Κως – 27/8/2024 –

 

Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια γιορτάζεται  η ημέρα του Αγίου Φανουρίου, του νεοφανούς και θαυματουργού. Μετά τον κατανυκτικό Εσπερινό, την κυριώνυμον ημέρα, ακολουθεί η  Θεία Λειτουργία, από τον Ιερέα παπά Κωνσταντίνο Καματερό,  στο φερώνυμο Εκκλησάκι, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο των Φυλακών της Κω. Ξεχωριστή θέση έχει το Εκκλησάκι, στην καρδιά των Χριστιανών, αφού ο Άγιος Φανούριος, θεωρείται ο προστάτης όσων   παρακαλούν, να ξαναβρούν απολεσθέντα χρήσιμα αντικείμενα. Για  το λόγο αυτό οι φερώνυμες Εκκλησιές, πλημμυρίζουν από φανουρόπιτες, ένα ειδικό τάμα, για να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου Φανουρίου που σύμφωνα με την παράδοση υπήρξε δύστροπη στον χαρακτήρα της. Ο  νεοφανής Άγιος Φανούριος μαρτύρησε βασανιστικά στην γειτονική μας Ρόδο επί της φοβερής τουρκοκρατίας.

Οι Φυλακές της Κω, χτίστηκαν για στρατιωτικούς λόγους, κατά  τα δυσμενή και ερεβώδη χρόνια της Ιταλοκρατίας. Μετά την Ενσωμάτωση με την μητέρα Ελλάδα, το 1946 -1947 και την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, οι Φυλακές της Κω οι μοναδικές στο Νότιο Αιγαίο, παρέμειναν και φιλοξενούν κρατούμενους που η Δικαιοσύνη έκρινε πως θα πρέπει να συμμορφωθούν. Οι επανορθωτικές Φυλακές της Κω, αναγκάζονται να κρατήσουν περισσότερους καταδικασθέντες,  από όσους  σηκώνει το κατάστημα κράτησης, διότι η αυξημένη εγκληματικότητα υπερδιπλασίασε τον αριθμό των κρατουμένων ελλήνων και πολλών αλλοδαπών.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις φυλακές της Κω, αλλά και σε όλα τα καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα, αφού  η παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά, αυξήθηκε τελευταία κατακόρυφα, είτε από Έλληνες είτε από αλλοδαπούς.

Βέβαια η Δικαιοσύνη, κάνει αμερόληπτα  και απρόσκοπτα το έργο της, αλλά μήπως έπρεπε να σκεφθεί το ανάλογο Υπουργείο μια επέκταση ή μια αποσυμφόρηση των κρατουμένων;

Πολλές φορές η ζωή μας επιφυλάσσει δυσάρεστες  ανατροπές. Είναι σκάλα που ανεβοκατεβάζει τους ανθρώπους, ακόμα και η μη συγκράτηση  του εκρηκτικού ανθρώπινου χαρακτήρα   και η  μη σωστή διαχείριση της οργής, είναι ικανή σε λίγα λεπτά να σε στείλει για πολλά χρόνια στη φυλακή. Δίκαια  μας εκπλήττει το γεγονός, πως για ένα παρκάρισμα μαχαιρώνονται ή  για ένα προσπέρασμα πυροβολούν αλλήλους. Όλα αυτά και ο εκνευρισμός το στρες, οι απαιτητικοί, γρήγοροι και πιεστικοί ρυθμοί της ζωής, έχουν αφαιρέσει την υπομονή και τα περιθώρια λογικής σκέψης, ώστε κάθε μας πράξη   πριν την κάνουμε να σκεφτούμε τις συνέπειες, θετικές ή  αρνητικές. Τελευταία οι γυναικοκτονίες και οι λοιπές ανθρωποκτονίες, έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις, με θύματα κυρίως τα αθώα παιδιά.

Όμως οι κρατούμενοι είναι άνθρωποι, που πληρώνουν για  τα όποια μικρά ή μεγάλα λάθη τους και χρειάζονται ανθρώπινη μεταχείριση.  Πολλές φυλακές στην χώρα μας δεν έχουν ούτε γιατρούς, γενικούς ούτε ψυχολόγους, κοινωνιολόγους ή άλλες ειδικότητες, ώστε να ανακουφίζουν τις ατελείωτες ώρες κράτησης και τις τυχόν ασθένειες των ανθρώπων, που στοιβάζονται στα παγερά κελιά.

Εδώ στην Κω, οι φύλακες και οι αρμόδιοι, μαζί με τον Διευθυντή,  κάνουν τα πάντα για να  απαλύνουν τα πολλά προβλήματα των υπεραρίθμων κρατουμένων. Ξεχωρίζει ο χώρος γύρω από τις Φυλακές, που είναι περιποιημένος και φροντισμένος με πολλά κηπευτικά και λουλούδια.

Η Πολιτεία ας σκύψει με μεγαλύτερη ανθρωπιά, συμπόνια και κατανόηση, σε αυτούς τους ανθρώπους που ένα λάθος τους μικρό ή μεγάλο, μια κακιά στιγμή,  τους στέρησε την  ελευθερία τους.

Ξανθίππη Αγρέλλη

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

Είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει.

Η παράδοση που σχηματίστηκε, είναι ότι: η Μητέρα του ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.

Αυτό είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’; τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Βέβαια ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπανδρα κορίτσια.

Βεβαίως προτιμητέο θα ήταν τα κίνητρα και οι εκδηλώσεις να ήταν περισσότερο πνευματικού χαρακτήρα αλλά στο χέρι μας είναι να έχουμε και πνευματική ωφέλεια. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε εμείς την πίτα και όχι να την αγοράσουμε έτοιμη, να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του, να συμμετέχουμε ενεργά στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας.

Άλλωστε ο Άγιος, αυτό είναι που θέλει από εμάς, την ειλικρινή συμμετοχή μας και την προσευχή μας, έτσι ώστε να μεσιτεύει όπως και κάθε Άγιος στον Χριστό, για την σωτηρία της ψυχής μας και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία Του. Ο ένδοξος του Χριστού μεγαλομάρτυς Φανούριος ιστορικά δεν είναι γνωστός. Τον γνωρίσαμε μετά από τυχαία εύρεση της εικόνας του το δέκατο τέταρτο αιώνα στη Ρόδο. Τότε την ανασκαφή παλαιών οίκων στο νότιο μέρος του παλαιού τείχους βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες. Μεταξύ αυτών βρέθηκε και αυτή του αγίου Φανουρίου, στην οποία ο άγιος εικονίζεται νεαρός στρατιώτης που κρατεί στο δεξί χέρι σταυρό με αναμμένη λαμπάδα. Η εικόνα περιβάλλεται από δώδεκα μαρτύρια.

Πολλοί έχουν συνδυάσει τη μνήμη του με φανερώματα και τον θεωρούν ως τον άγιο που φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή κρυμμένα μυστικά. Και τούτο γιατί ο άγιος έγινε γνωστός από την φανέρωση της εικόνας του.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η συνταγή της Φανουροπιττας αποτελείται από επτά ευλογημένα υλικά. ένα πακέτο αλεύρι φαρίνα των 500 γρ. ένα ποτήρι λάδι. ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι. ένα ποτήρι ζάχαρη. λίγη κανέλλα σε σκόνη και λίγο γαρύφαλλο σε σκόνη .σουσάμι για το πασπαλισμα από πάνω . ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια περίπου ώρα σε προθερμασμενο φούρνο καλή επιτυχία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ