Ένταση και αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό συμβούλιο Κω για τη φωτιά της 1ης Ιουλίου Σταυρού πέραμα-Καρδάμαινα

30
11233
Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κω σε κατεπείγουσα συνεδρίαση με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, την πυρκαγιά της 1ης Ιουλίου 2024 στην ευρύτερη περιοχή ‘’Σταυρού Πέραμα – Καρδάμαινα’’ και οι ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.
Η πρόεδρος του ΔΣ Διονυσία Τελλή Τσιμισίρη, ανέγνωσε επιστολή της υπό πρόξενου της Βρετανίας σε Ρόδο και Κω κ.Ράνια Κοσσιώρη, αναφορικά με την άψογη εκκένωση της Καρδάμαινας, στην οποία δεν καταγράφηκε κάποιο παράπονο από τους Βρετανούς τουρίστες. Επίσης  την επιστολή του διευθύνοντα συβούλου του tour operator jet2  για την εύρυθμη διαχείριση της εκκένωσης της Καρδάμαινας.
Στην εισήγηση του, ο δήμαρχος Κω, εξέφρασε την περηφάνια του για τη συλλογικότητα και την συνεργασία όλων των πολιτών του νησιού στο θέμα της διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης που οδηγήθηκε το νησί με τη φωτιά. Αναφέρθηκε στο χρονικό της φωτιάς και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της έντασης των  ανέμων που προκάλεσε την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς και σε όλες τις ενέργειες που έγιναν με τη συνεργασία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της πολιτικής προστασίας , του στρατού και των εθελοντών. Έκανε ειδική μνεία στην παρουσία των 50 δασοκομάντος, του επιτελάρχη πυροσβεστικού σώματος κ.Μπαλάφα, των πυροσβεστών, της πολιτικής προστασίας , της αστυνομίας, της επάρχου Κω, και όλων των εθελοντών που βοήθησαν επιχειρησιακά την εκκένωση της Καρδάμαινας με τη βοήθεια λεωφορείων, του ΚΤΕΛ, της Αστικής εταιρείας  κ.α.  Επισήμανε την άμεση οργάνωση της εκκένωσης αλλά και της οργανωμένης διαχείρισης των σημείων φιλοξενίας των περίπου 10.000 επισκεπτών, με τη συμμετοχή συλλόγων, φορέων, μεμονωμένων πολιτών και πολλών νέων ανθρώπων, για τους οποίους ο δήμαρχος έκανε ειδική μνεία, όπως επίσης το ότι δεν υπήρξαν παράπονα αναφορικά με τη διαχείριση , γεγονός που επέτρεψε στην Κω, να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Αποτίμηση έκανε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας κ.Γρηγόρης Μαυρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στο χρονικό του συμβάντος. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν με 10 φορτωτές που επιχείρησαν στο σημείο, με πιθανότερο λόγο τη μεταφορά της φωτιάς μέσω κουνελιών , όπως επίσης και στην αλλαγή των ανέμων που οδήγησαν στην προληπτική εκκένωση της Καρδάμαινας.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο μεταίχμιο της μετάβασης του ΧΥΤΑ στον ΦοΔΣΑ, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ σημείωσε πως τη δεδομένη στιγμή έγινε  αυτοψία της ζημιάς(θα σταλεί αναφορά στο σώμα)  ενώ τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Κω κλιμάκιο του ΦοΔΣΑ για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ. Τα απορρίμματα για δυο ημέρες εναποτέθηκαν στο Πυλί στο παλιό λατομείο και από σήμερα τα απορρίμματα εναποθέτονται μεταβατικά  στο 1ο κύτταρο του ΧΥΤΑ μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του.
Ο κ.Σιφάκης τόνισε πως οι εθελοντές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, όμως δεν υπήρξε άμεση ενεργοποίηση των εθελοντών και έθεσε το ερώτημα ποια ήταν η αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας και γιατί ξέφυγε η φωτιά πάνω από το ΧΥΤΑ, όπως  και γιατί δε λειτούργησε η πυρόσβεση του? Γιατί κάποιοι φοράνε στολή Πολιτικής Προστασίας χωρίς εκπαίδευση.

Πηγή: https://www.kostv.gr/

30 ΣΧΟΛΙΑ

  1. και βγήκαν κουρεμένοι οι αυτοσυγχαιρομε νοι του δήμου. αποκαλύφθηκε η ανικανότητα και η ολιγωρία τους να σβήσουν μια μικρή, στην αρχή, φωτιά.

    • Βγήκε και κάτι καλό από αυτήν την καταστροφή.
      Πήραμε το βάπτισμα του πυρός!!! χωρίς ευτυχώς θύματα και πιστεύω μάθαμε (μάθαμε?) για την επόμενη που έρχεται, γιατί ΣΙΓΟΥΡΑ θα έρθει.
      Το πόνεμα λέγεται ΖΙΑ.
      Με αυτήν τι γίνεται? Γιατί εκεί τα πράγματα θα είναι όχι σοβαρά αλλά ΤΡΑΓΙΚΑ.
      Πρωτίστως πολλές ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ όσες αντιδράσεις και αν υπάρξουν.
      Και πολλές σκοπιές και ομάδες καταστολής ειδικά για τον 7 & 8 μήνα.
      Διαφορετικά θα κλαίμε και θα είναι πολύ αργά.

    • Πίσω στη ντουλάπα με τους σκελετούς ψεκασμένη. Η χούντα με τους συνταγματαρχαίουςσου, τον πατακό και τον παπαδόπουλο μας τελείωσε εδώ και 50 χρόνια. Εκτός και αν έχεις πάθει κι εσύ αλτσχάιμερ σαν τη γαλάτω του βελόπουλου σου.

      • Τώρα εσυ είσαι πολίτης που ψηφίζει;Μπαίνοντας με αυτό το ψευδώνυμο θέλεις να πεις τι;Είχαμε Παττακό στην προηγούμενη δημοτική αρχή;Παπαδόπουλο;Δεν είχα την απαίτηση να καταλάβεις τι έγραψα αλλά ρε φίλε το έχεις κάψει τελείως.Ποιος ήταν υπεύθυνος για την πολιτική προστασία στο δήμο μας στην προηγούμενη δημοτικά αρχή και ποιος τώρα;Έλα προσπάθησε λίγο….στρατα,στράτα.

  2. προς μιραντα.,...το λες για τον πυρρομανη ΜΙΖΑΔΟΡΟ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟπρωθυπουργο???

    3.5 εκκατομυρια καμμενα….Στα μισα ξεκινησε η αναδασωση …………….. ανεμογενητριων ηδη στην ευβοια…και παντου//πρασινη αναπτυξη
    Παλιά είχαμε στρατηγό ! ..στη πολιτική !!!!.ΤΩΡΑ έχουμε κοπρους απογονους κοπρων διεφθαρεμενων .Τι ψάχνετε;
    Ετος 2022
    Στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΥΠΕΝ δημοσιεύτηκε πρόσφατα με σκοπό τη δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εταιρείας που ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση συνολικά (19) Α/Γ στις θέσεις Λυκόρεμα (15) και (4) Λιβαδάκι της ΔΕ Καρύστου. Οπως προκύπτει από τον χάρτη (Εικόνα 13) στην ευρύτερη περιοχή έχουν προκληθεί αρκετές πυρκαγιές, με πιο πρόσφατη το 2016 αλλά και κατά τα έτη 2013, 2012, 2009 κτλ. Στις περιοχές αυτές, όπως προκύπτει και από τον χάρτη της ΡΑΕ, υπάρχουν εταιρείες με άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και άλλες υπό αξιολόγηση (Εικόνα 14).

    https://www.evima.gr/eidiseis-evvoia/bainoun-nees-anemogennitries-stin-evvoia-se-ena-kataprasino-oreino-chorio/
    https://thepressproject.gr/anemogennitries-sta-kamena-tis-evvoias/

    • Έχεις πάει σε όλα αυτά τα μέρη;Από που τα άκουσες;Από τον Βελόπουλο η τον Χίο;Κάποιοι είστε τραγικοί.Τη γιαγιά την ψήφισες βλήμα;Καμαρώστε κάποιον που κάνει κριτική στο πρωθυπουργό,τι κριτική απλά βρίζει και έχει ψηφίσει Βελόπουλο και για Ευρωβουλευτή τη κρεοπώλη γιαγιά .Δεν είναι να γελάς.Για λυπιση είναι ο άνθρωπος

  3. έλεος πια. σε ένα τόσο μικρό νησί ούτε μετά από αυτό το κακό μπορέσατε να μονιασετε και να κάνετε μια κοινή προσπάθεια για το καλό του νησιού. ακόμα και μετά από αυτό δεν ξεχνάτε τις όποιες διαφορές και να ενωθείτε?? κοιτάτε ποιός έκανε κάτι πρίν ή τι δεν έκανε? κρίμα το νησί μας.εσεις τσακωνεστε για την φωτιά και στο Πυλί μαχαιρονωνται οι λαθρομετανάστες. ξυπνήστε επιτέλους και βάλτε πλάτη πριν να είναι αργά. ενωθείτε και κάντε πράξεις όλοι μαζί έστω για μια φορά.

    • BRE ΕΛΕΟΣ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ……..ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΑΣΜΑ? ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ???? ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ???? ΠΟΥ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ! ΕΚΠΕΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΙ, Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ……ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΙΘΕΙΣ…..ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ….. ΤΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ!!!!!!! ΚΑΙ ΤΩΡΑ …ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΙΣΟΥΝ ΤΙ?????ΣΥΝΗΔΙΣΗ??? ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ???Η ΗΘΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ????? ΑΣΤΟ ΠΗΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ!!!!!

  4. ο Αντιδήμαρχος ήθελε και προσωπικό σοφέρ που μας το παίζει δασοκομαντο αλλά η στολή του έχει ακόμη τσάκιση και είναι άκαπνη.
    τραγική τοποθέτηση, στηρίζουν μόνο τα τσιράκια τους και όλους τους άλλους τους έχουν γραμμένους.. οι εθελοντές δεν έχουν πάρει τίποτα από το δήμο…

  5. Γτ ανθρωπιά μιλάμε ;;;αν παρατηρήσετε τον δήμαρχο συγχαρητήρια σε όλους τους δικούς του μόνο δεν του έβγαινε μια καλή κουβέντα να πει για τον Καματερό που καθόταν απέναντι του γιατί τόση κακιά ;;;;;σε εναντι θέση με τον καμπουρακη που μαγκιά του το ειπε.. δείξτε λίγη ανθρωπιά δεν βλέπετε τι γίνεται γύρω μας ;;;;

    • Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΥΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΖΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΕ. ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ. ΤΟΥΣ

  6. ντρέπομαι ντροπή ντροπή και ένα μεγάλο συγγνώμη που ψήφισα ένα από αυτούς τους ανίκανους ανθρώπους

  7. Ένα ερώτημα άν είχαμε τραγικές εξελίξεις από την πυρκαγιά τι δημοτικό συμβούλιο θα παρακολουθούσαμε;Ντροπή και μόνο ντροπή!!

  8. Κενές τοποθετήσεις από αδειους ανθρώπους. Έχουν εκπαιδευτεί οι μισοί να έχουν ξύλινο λόγο χωρίς να μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Σημαντική είδηση από την σημερινή συνεδρίαση είναι ότι ο Καμπουρακης λειτουργεί όπως ο Κυριτσης παλαιότερα απομακρυνοντας του μη αρεστούς σε αυτόν από θέσεις ευθύνης η θέσεις εργασίας στον Δήμο. Όποιος δεν μας αρέσει τον πάμε αλλού . Αυτά είναι τα καλά παιδιά που ψηφίσαμε. Όλα είναι ψεύτικα

  9. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ.
    ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ!!

    • ο Νικηταράς δε βρήκε να πει μια καλή λέξη για τους φορείς που κράτησαν τα ηνία εκείνο το βράδυ. κομπλεξ και μικροψυχια

  10. Ο άλλος πρόεδρος εντελώς άσχετος με το αντικείμενο πυροσβεστικής φοράει τι στολή κάνει γύρω γύρω από τον εαυτό του και εκτελεί χρέη οδηγού σοφέρ του οδοντοτεχνιτη.
    Κατάφεραν να φύγει μια φωτιά σε χορτολιβαδιτικη έκταση χωρίς ένα δέντρο με αγροτικούς δρόμους περιμετρικά και μια φυσική αντιπυρική ζωνη που έχει ο δρόμος περιμετρικά του χυτα με άσφαλτο!
    Ευτυχώς που είχε σπίτια στην καρδαμαινα αλλιώς η φωτιά θα σταματαγε στην Νίσυρο!
    Η φωτιά μπροστά και εμείς από πίσω;;;;

  11. Καματερε καλά τους τα είπες αλλά μάλλον αυτό ήθελαν να σας κάψουν και αφού δεν τα κατάφεραν τι να έρθουν να σ πουν αν ζεις ;;;η να σε ευχαριστήσουν ;;;;;ας πήγαινες μαζί του στις εκλογές να σε ευχαριστούσε και εσενα και μετά λένε άλλους κακους χαχαχαχ

  12. Ο υπουργός οταν ειδε οτι την έχαναν παντου την φωτια διέταξε εκκενώσει γιατι ειχε μπλέξει με άχρηστους

  13. Αυτή η συζήτηση στο ΔΣ δεν χρειαζότανε. Οι όποιες αιχμές έκαναν κακό στο νησί μας. Το αξιοσημείωτο ήταν η αντίδραση του Καμπουρακη. Αυτός ο έμισθος αιρετός δεν σηκώνει κουβέντα. Σταμματη έχουμε γεμίσει σκουπίδια παντού εδώ και 5 μήνες, έξαλλος γίνεται, Σταμματη η κατάσβεση μπορούσε….έξαλλος και πάλι, μήπως δεν εδιωχνες με κάκιστο τρόπο τον Καλυμιαναρη από την πολιτική προστασία έξαλλος και πάλι. Αλήθεια με πιο δικαίωμα μετατασεις υπαλλήλους χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανένα? Βρε ποιον μου θυμίζει ποιον μου θυμίζει.. Πάντως καλό παιδί …

  14. Στην Ρόδο το 2023 έγινε τεράστια καταστροφή γιατί δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και δεν είχαν καθαριστεί έγκαιρα τα δάση.
    Αναλυτικά όλες οι τεχνικές οδηγίες για αντιπυρικές ζώνες κλπ περιλαμβάνονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
    https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2020/07/61247_2789_2020.pdf?fbclid=IwAR05YqeyizDsZadF5mb4aHaFLrxmXU3lSVGdtyHv_CX70MxRzCY-LVatr6U

  15. τοτε δουλευαν ολα ρολοι με τον στρατο. τωρα οι κλεφτες τα κατεστρεψαν ολα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ