Ξεκινάνε τα παγκόσμια γεγονότα… Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους – Τελ Αβίβ: Τα αναχαιτίσαμε, ετοιμάζουμε απάντηση

18
9724

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Ανάλυση BBC: Τα χειρότερα έπονται αν απαντήσει το Τελ Αβίβ – Τα δύο σενάρια

Υπουργός πολέμου του Ισραήλ: Το Ιράν θα πληρώσει το τίμημα, δεν έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας και συνεχίζουμε

«Το Ιράν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, όλοι στεκόμαστε εναντίον του, θα νικήσουμε» τόνισε ο Γκαντζ μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ – Ζητά την άμεση επιβολή τιμωρητικών μέτρων στην Τεχράνη

benny_gantz_xr

Μια πρώτη γεύση των προθέσεών του έδωσε το Ισραήλ μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο υπουργός πολέμου Μπένι Γκαντζ σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα απαντήσει και πως η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση» τόνισε ο Γκαντζ.

«Το Ιράν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ, και χθες, ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί μας μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ» πρόσθεσε.

«Το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε τη σημαντική αυτή δοκιμασία, πρέπει να ενισχυθεί. Το Ισραήλ απέδειξε χθες ότι αποτελεί άγκυρα στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος όπως και άγκυρα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή» συμπλήρωσε ο Ισραηλινός υπουργός.

«Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν, θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα. Και το πιο σημαντικό, μπροστά στη βούληση των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι» υπογράμμισε, εστιάζοντας στην επιβολή αντιποίνων σε άμεσο χρονικό διάστημα κατά της Τεχεράνης.

«Ακόμη και σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την αποστολή μας, κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής των ομήρων και της εξάλειψης της απειλής. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Και μαζί θα νικήσουμε» κατέληξε ο Γκντζ.

Στο μεταξύ, σε πρωινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Κατζ δήλωσε: «Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινος υπουργός Μετανάστευσης Οφι Σοφερ ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «το θράσος που έδειξε το Ιράν με αυτή την επίθεση πρέπει να εξαφανιστεί».

«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την επίθεση. «Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και drones και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο Γκάλαντ, καλώντας τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες που δημοσιεύονται». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο».

Μπαράζ επιθέσεων από το Ιράν στο Ισραήλ – Δειτε LIVE όλες τις εξελίξεις

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Ανάλυση BBC: Τα χειρότερα έπονται αν απαντήσει το Τελ Αβίβ – Τα δύο σενάρια

Ποιους στόχους θα μπορούσε να χτυπήσει το Ισραήλ – Η απειλή του Ιράν εάν δεχθεί αντίποινα – Φρένο Μπάιντεν σε επιθετικές κινήσεις

netanyahu_idf_new_xr

Αγωνία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα μετά το χτύπημα με drones και πυραύλους από το Ιράν στο Ισραήλ, αφού πλέον η προσοχή στρέφεται στο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Θα αρκεστεί το Ισραήλ στην επιτυχία της αναχαίτισης του 99% των βλημάτων της επίθεσης, ή θα επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση προχωρώντας σε αντίποινα;

Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει σε ανάλυσή του το BBC σε κείμενο που υπογράφει ο Frank Garner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες.

«Το Ισραήλ υποσχέθηκε «σημαντική απάντηση» στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό», σημειώνει.

Όπως διευκρινίζει, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, ωστόσο αναφέρει ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές».

«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε τώρα στο «μεσαίο σκαλοπάτι», όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης».

Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ – Στις 15:30 το πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ

Η Τεχεράνη αποκάλυψε πως είχε πληροφορήσει τις ΗΠΑ για τις προθέσεις της – Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι χαιρέτησε τους «γενναίους άνδρες» των Φρουρών της Επανάστασης που «έδωσαν ένα μάθημα στο σιωνιστικό καθεστώς»

israel_attack_2xr

Λίγες ώρες μετά τη νυχτερινή επίθεση που πραγματοποιήσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους κι ενώ αναμένεται τι θα αποφασίσουν οι Ισραηλινοί για τη συνέχεια, η Τεχεράνη ξεκαθάρισε πως είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις κινήσεις της.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις της χώρας του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για λόγους αυτοάμυνας.

Νωρίτερα, την πρώτη του δήλωση μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ έκανε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι με την οποία χαιρέτησε τους «γενναίους άνδρες» των Φρουρών της Επανάστασης που «έδωσαν ένα μάθημα στο σιωνιστικό καθεστώς». 
«Η τιμωρία του επιτιθέμενου ήταν μια αληθινή υπόσχεση του ανώτατου ηγέτη, που εκπληρώθηκε», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η επιχείρηση «True Promise» (Αληθινή Υπόσχεση) έγινε «στο πλαίσιο των δικαιωμάτων για νόμιμη αυτοάμυνα» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.

Ο Ραΐσι δήλωσε επίσης ότι το Ιράν τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς και τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποίησε όλα τα εργαλεία για να δείξει «τις φρικτές επιπτώσεις» της αδράνειας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την παραβίαση των διεθνών νόμων από το Ισραήλ. «Συνιστούμε στους υποστηρικτές του κατοχικού καθεστώτος να εκτιμήσουν αυτή την υπεύθυνη και κατάλληλη δράση που πραγματοποίησε η Ισλαμική Δημοκρατία και να σταματήσουν την τυφλή υποστήριξη αυτού του επιθετικού καθεστώτος», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ αποφασίζει για την απάντηση στο Ιράν

Πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ισραήλ για να αποφασίσει αν θα απαντήσει ή όχι στην Τεχεράνη και με ποιο τρόπο, αν και ο βασκός σύμμαχος, οι ΗΠΑ, έχουν διαμηνύσει, μέσω Μπάιντεν, πως δεν θα υποστηρίξουν μια τέτοια κίνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 3:30 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολέμου της χώρας, ώστε να αποφασίσουν για την απάντηση στην ιρανική επίθεση, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε 5 ώρες.

Στο μεταξύ, σε πρωινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Κατζ δήλωσε: «Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινος υπουργός Μετανάστευσης Οφι Σοφερ ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «το θράσος που έδειξε το Ιράν με αυτή την επίθεση πρέπει να εξαφανιστεί».

Ανάλυση Guardian: Η μοίρα της Μέσης Ανατολής κρέμεται από μια κλωστή

Η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή, αναφέρει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου το Ιράν, με drone και πυραύλους.

Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν για να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, που είναι αντίπαλος του Νετανιάχου, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία ξεκίνησε το σπιράλ της βίας που έφερε το Ισραήλ και το Ιράν στα πρόθυρα του πολέμου.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου βοηθούν στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Ιορδανία, τη Συρία και το Ιράκ

Αυτοί οι τρεις αντίπαλοι θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με τη μοίρα της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Τις ώρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά. Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση.

Ο Μπάιντεν προέβη σε δήλωση λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, στην οποία δεν έδωσε σαφείς συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι» είχαν καταρριφθεί.

Αυτή η «αξιοσημείωτη» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο μόνος νεκρός που είχε δηλωθεί από την αεροπορική επίθεση ήταν ένα 10χρονο αγόρι στη νότια έρημο του Ισραήλ, από την πιο περιθωριοποιημένη κοινότητα της χώρας, τους Βεδουίνους. Μια στρατιωτική βάση στον νότο υπέστη μικρές ζημιές.

Κατά την προετοιμασία της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει ακριβώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα: ότι τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δεν θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεπαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσινγκτον θα προέτρεπε έντονα εναντίον μιας βιαστικής ισραηλινής απάντησης.

Τι περιμένει το Ιράν

Το Ιράν σαφώς ελπίζει σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη πρότεινε ελπίζοντας ότι στον απόηχο των αντιποίνων της: «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Ωστόσο, το να τις μετατρέψει σε ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την αμερικανική βοήθεια, αλλά είναι πιθανό ότι ο ίδιος και άλλα ισραηλινά «γεράκια» θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις».

Ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του και νέες εκλογές.

«Το θέμα θεωρείται λήξαν» λέει το Ιράν και προειδοποιεί το Ισραήλ

Το Ιράν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Η επίθεσή μας τελείωσε και δεν επιθυμούμε να τη συνεχίσουμε, αλλά θα απαντήσουμε δυναμικά αν το Ισραήλ στοχεύσει τα συμφέροντά μας» είπε το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής του ιρανικύ επιτελείου στρατού, Μοχαμάντ Μπαγκερί, ενώ πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η οποιαδήποτε υποστήριξή της σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, είπε από την πλευρά του ότι η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των συμφερόντων της, αξιωματούχων ή πολιτών της.  «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ: Από εμάς η επίθεση στο Ισραήλ ολοκληρώθηκεΗ αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε ότι η επίθεση στο Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού ολοκληρώθηκε. «Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί», ανέφεραν σχετικά, όπως μεταδίδει το CNN.Η Μόνιμη Αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη είπε ότι η επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν μια απάντηση στην ισραηλινή «επιθετικότητα κατά των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό». Το Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα έπληξε ένα ιρανικό κτίριο στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, με εκπρόσωπο του στρατού να λέει ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι το ιρανικό κτίριο που χτυπήθηκε στην επίθεση ήταν ένα «στρατιωτικό κτίριο».

Οι σκέψεις Νετανιάχου, το φρένο Μπάιντεν και οι κινήσεις της Τεχεράνης

Μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης του Ιράν με περισσότερους από 300 drone και πυραύλους – βαλλιστικούς και κρουζ – η επόμενη μεγάλη αγωνία του πλανήτη είναι αν και πότε θα υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ, μια κίνηση που, όπως πολλοί φοβούνται, θα προκαλέσει νέα κλιμάκωση με επίσης άγνωστες συνέπειες και επόμενα βήματα.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φρόντισε στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την επίθεση, το πρωί της Κυριακής, να αναφερθεί τόσο στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του κινδύνου από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα – με την καθοριστική συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας αλλά και της Ιορδανίας – αλλά και να δώσει μια προοπτική νίκης προς τους πολίτες της χώρας του χωρίς, ωστόσο, να δίνει κάποιο στοιχείο για την απάντηση του Τελ Αβίβ.

Δεν αποκλείεται την τοποθέτηση Νετανιάχου να «υπαγόρευσε» το τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ναι μεν επαίνεσε το Ισραήλ για την αντίδρασή του μετά την απειλή από το Ιράν, ωστόσο φρόντισε να σημειώσει ότι η Ουάσινγκτον θα επικεντρωθεί στη διπλωματική επίλυση της κρίσης – με πρώτη κίνηση τη σύγκληση των G7 – με αξιωματούχο να διαρρέει λίγο αργότερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχει σε επιθετική κίνηση κατά της Τεχεράνης.

tilefonima

Το ίδιο μήνυμα έστειλε, μάλιστα, λίγο αργότερα και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο οποίος είπε ότι η χώρα του δεν θέλει διένεξη με το Ιράν αλλά θα συνεχίζει να στηρίζει την άμυνα του Ισραήλ.

Αν και την τελική απόφαση για την αντίδραση του Τελ Αβίβ θα λάβει το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ στο οποίο εκτός του Νετανιάχου, συμμετέχουν ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, και ο Μπένι Γκαντζ που έγινε μέρος της κυβερνητικής συμμαχίας ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Guardian υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι δεν υπάρξει άμεση απάντηση από το Ισραήλ.

Η πρώτη έχει να κάνει με τη συνεδρίαση σήμερα (σ.σ. στις 23:00 ώρα Ελλάδος) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθως αρκετοί θεωρούν ότι αποκλείεται να εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία του Ισραήλ πριν την ολοκλήρωσή του.

Η δεύτερη η αναφορά Γκαλάντ στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του ότι «οι η αμυντική δύναμη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε νέα απόπειρα επίθεσης κατά του κράτους του Ισραήλ», χωρίς, δηλαδή, να μιλήσει για αντεπίθεση του Ισραήλ.

Η τρίτη είναι η διαβεβαίωση από Ισραηλινό αξιωματούχο στους New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι σε συντονισμό με τους συμμάχους του».

Νέες απειλές από την Τεχεράνη

Από την πλευρά της η Τεχεράνη αφού ανέφερε σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η επίθεση έγινε «σε ανταπόδοση των πολυάριθμων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το σιωνιστικό καθεστώς, ειδικά την επίθεση εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό κατά την οποία έγιναν μάρτυρες τα μέλη ομάδας αξιωματικών και στρατιωτικών συμβούλων της χώρας μας στη Συρία», στη συνέχεια ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσείν Αμίρ-Αμπντολαχιάν διεμήνυσε ότι το Ιράν δεν θα διστάσει να λάβει επιπλέον «αμυντικά μέτρα» ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά του ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιθετικότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάζει στις 23:00 (ώρα Ελλάδος)

New York Times: Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους το Ιράν εκτόξευση 185 drones και 36 πυραύλους Κρουζ. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν αν και υπήρξαν ορισμένες από Ιράκ και Υεμένη. Το Ιράν εκτόξευσε και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους.

NBC News: O Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη διαμάχη.

Ιατρικές υπηρεσίες του Ισραήλ: 31 τραυματίες που έτρεχαν στα καταφύγια ή υπέστησαν κρίσεις πανικού από την επίθεση του Ιράν

Haaretz: Σειρήνες στο υψίπεδα του Γκολάν μετά από 25 εκτοξεύσεις από τα εδάφη του Λιβάνου

Η επιστολή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Δεν επιζητούμε την κλιμάκωση

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην Αθήνα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνομιλεί με τον Τζο Μπάιντεν στο τηλέφωνο μετά την επίθεση του Ιράν

netaniaxou

Ιρακινοί στην Κερμπάλα πανηγυρίζουν για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ο αρχηγός του Ισραηλινού στρατού αξιολογεί την κατάσταση μετά την επίθεση από το Ιράν

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το Ισραήλ

Κάμερον (Βρετανός ΥΠΕΞ) προς Ιράν: Σταματήστε την κλιμάκωση

IDF: Δεν χρειάζεται πλέον οι Ισραηλινοί να παραμένουν στα καταφύγια

Οι IDF στις 3:45 τα ξημερώματα ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται να παραμένουν στα καταφύγει. Παραμένουν, όμως, σε ισχύ οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και η ακύρωση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδρομών

Βίντεο από αναχαίτιση βαλλιστικού ιρανικού πυραύλου έξω από την ατμόσφαιρα

Το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για την «πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση» και «τις πιθανές σοβαρές συνέπειες»

Ιρανικό μέσο μεταδίδει πως χτυπήθηκε βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Νεγκέβ

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι η μεγαλύτερη βάση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από τους ιρανικούς πυραύλους που την έπληξαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. «Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ έγινε στόχος επιτυχούς πλήγματος με πύραυλο Χεϊμπάρ (…) Εικόνες και δεδομένα υποδεικνύουν ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτή τη βάση», σύμφωνα με το IRNA.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, «κατά τις πληροφορίες που λάβαμε οι μισοί από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους». Ο ισραηλινός στρατός από τη δική του πλευρά έκανε γνωστό πως επλήγη αεροπορική βάση, όμως έκανε λόγο για «ήσσονες ζημιές» και μόνο.

Ισραήλ: Η ιρανική επίθεση είναι ακόμα σε εξέλιξη – Υπάρχουν πύραυλοι με κατεύθυνση προς το Ισράηλ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα φέρει προς εξέταση την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο με το οποίο θα υποστηριχθεί το Ισραήλ και θα καθίσταται υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση που εξαπέλυσε, δήλωσε ο Στιβ Σκαλίς, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων. «Η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες

https://www.protothema.gr/world/article/1487475/epithesi-tou-iran-me-drone-kai-puraulous-sto-israil-lepto-pros-lepto-oi-exelixeis/

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν

Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα drones που έχουν εξαπολυθεί είναι εκατοντάδες και την ίδια στιγμή ορισμένα μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι έχουν αναχαιτιστεί ορισμένα πάνω από τη Συρία. Drones έχουν εξαπολυθεί και από την Υεμένη.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, νωρίτερα, από την πλευρά του, ότι drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ο IDF βρίσκεται σε θέση απόλυτης ετοιμότητας. Τα ιρανικά μέσα σημειώνουν, πάντως, ότι πρόκειται για μια τεράστια επίθεση κατά του Ισραήλ.

Τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων, όπως μεταδίδεται, θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στο Ισραήλ.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV μετέδωσε ότι δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ.

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drone φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Λόγω του πυρκατωμένου κλίματος, το Ισραήλ δρομολογεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κάτι που τόσο το Ιράν όσο και η Ιορδανία και το Ιράκ το έχουν πράξει.

Σε διάγγελμά του εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν» τονίζει ειδικότερα.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές» προσθέτει.

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών» συμπληρώνει.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα» επισημαίνει δε.

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» τονίζει.

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Νετανιάχου.

Σαν προαναγγελία της επικίνδυνης όξυνσης έμοιαζε η προ ολίγων ωρών ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για σημαντική συσπείρωση δυνάμεων όπως και η ξαφνική ακύρωση του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν που έσπευσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να συνεδριάσει με αξιωματούχους του συμβουλίου ασφαλείας τους.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Ειδήσεις σήμερα:

18 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ασχέτως τη δύναμη της επίθεσης, επειδή δεν έστειλε βαλλιστικούς πυραύλους

    είναι η πρώτη φορά που κάποιο δυνατό κράτος χτυπάει απευθείας το Ισραήλ!! Άνοιξαν άγνωστες πύλες!
    Έκλεισε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ και της Ιορδανίας. Δεν θα πάει πλήθος κόσμου την Αγία Εβδομάδα ,ταξιδιωτικές οδηγίες απ όλα τα κράτη να μην πάνε Ιερουσαλήμ όπως και από εμάς.
    Φυσικά θα είναι στόχοι και τα μέρη που θα πάνε διακοπές οι υπήκοοι του Ισραήλ.

    • Σε μερικές ώρες γείτονα σου στέλνω drones για να μην με πούνε μακάκα οι εκ των έσω και οι άλλοι .
      Θα αντέξει το σύστημα αμυνάς σου?
      Αν όχι να μειώσω τον αριθμό των drones.
      Όλα εντάξει?
      Ξεκινάμε και προσοχή μην ξεφύγουμε από το πλάνο μας.
      Και όλοι ευχαριστημένοι.
      ***************************
      Αυτό είναι που μας σώζει γενικά μέχρι τώρα……
      Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ του ΤΡΟΜΟΥ

  2. το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν.. αυτή ήταν μια αναμενόμενη απάντηση του Ιράν.. για να ξέρουμε ποιος ευθύνεται για αυτό που θα ακολουθήσει.. καλό αφανισμό σιωνιστές..

    • Μουσουλμάνος είσαι;Το Ισραήλ φίλα Θερμοπυλες εκεί.Φανταζεσαι ν μην υπήρχε ποια χώρα θα ήταν πρώτες στόχος των μουλάδων;

  3. Διαβάζω στα ξένα Πρακτορεία Ειδήσεων. Ντρόν και πύραυλοι είχαν στόχο τα Ιερουσόλημα.
    Στόχευαν την Ιερά Πόλη των τριών θρησκειών, μια από αυτές των Μουσουλμάνων, το τζαμί Αλ Άκσα.
    Ο δεύτερος ιερότερος χώρος μετά την Κάαμπα στην Σαουδική Αραβία.
    Μιά φανατικά θεοκρατική δικτατορία (οι γυναίκες να το κρίνουν),εναντίον του μοναδικού Δημοκρατικού Κράτους στην περιοχή.

  4. Σε περιπτωση κλιμακωσης αλλαζουν τα παντα τιμες καυσιμων στα υψη, πληθιωρισμος, περιορισμος ταξιδιων πτωση τουρισμου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ