Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω

0
4898

Με εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδριάζει σε τακτική μεικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω (δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεών του και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) στις 4 Απριλίου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο Κω.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανακοινώσεις, Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα τέλη Ανθεκτικότητας και στην κατασταση της Σένγκεν και στις πρωτοβουλίες που έλαβε το Λιμενικό Ταμείο Κω, καθώς επίσης για μια σειρά επαφών που είχε με αρμόδια υπουργεία, για τρέχοντα θέματα. Ο κ.Ηλίας Σιφάκης τόνισε την ανάγκη προγραμματισμού σε διάφορους τομείς εν όψει της σεζόν που προμηνύεται με θετικό πρόσημο, ενώ για τις δράσεις του Σβουρένειου για την παγκόσμια ημέρα Αυτισμού, αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής κ.Σταματία Κανταρζή και ο ο διευθυντής Κώστας Χατζηδαυίδ κάνοντας αναφορά σε όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για την παγκόσμια ημέρα. Για προβλήματα που αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις σε θέματα διάβρωσης στην περιοχή της Κεφάλου, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός, ενώ στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης έκανε αναφορά για τις επαφές που είχε σε θέματ Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, όπου αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν στη θωράκιση του νησιού σε θέματα πολιτικής προστασίας και στις επαφές που είχε για στελέχωση των φορέων αντιμετώπισης πυρκαγιών. Για τα φωτιστικά που έχουν τοποθετηθεί στη Δημοτική Αγορά και τα περί μελέτης του κτιρίου, ζήτησε ενημέρωση η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Χατζηχριστοφή, με αφορμή τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στο φωτισμό. Ερώτημα αν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ έθεσε η κ.Βάσω Πη, με αφορμή συνέντευξη του κ.Αριστείδη Μαραγκού στην εφημερίδα Σταθμός. Για το πυροφυλάκιο στην Κέφαλο έθεσε ερώτημα ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοκκαλάκης .
Το 1ο Θέμα, αφορά: Tην έγκριση 1ης υποχρεωτικής αναμόρφωσης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων Δήμου Κω οικονομικού έτους 2024 – Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος με εισηγήτρια την αντιδήμαρχο,κα Γεωργία Κασσιώτη, η οποία ανφέρθηκε αναλυτικά στην υποχρεωτική αναμόρφωση με βάσει τα τεχνικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν σε σχολεία, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, στον πολιτισμό μετά και την αλλαγή του ΝΠΔΔ, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΚΩΑΝ ο οποίος αποτελεί αναπτυξιακό μηχανισμό για το δήμο, με διάφορες μελέτες της δημοτικής αρχής όπως επεσήμανε η αντιδήμαρχος κ.Κασσιώτη, η οποία αναφέρθηκε και στην νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στο δήμο να μπορεί να μην ισοσκελίσει τα ανταποδοτικά τέλη ενώ υπογράμμισε την ένταξη νέων κωδικών στον προϋπολογισμό, με εισήγηση της υπηρεσίας.
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Ηλίας Σιφάκης επισήμανε πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που ανατρέπει τα πάντα, έθεσε τον προβληματισμό ότι η ΚΩΑΝ κάνει μελέτες χωρίς προσωπικό και χωρίς διοικητικό συμβούλιο, ενώ αναφέρθηκε στις μειώσεις στα κονδύλια που αφορούν σε παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν μελέτες για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και της διαχείρισης στη διάβρωση των ακτών ενώ έκανε λόγο για αθέτηση των υποσχέσεων της δημοτικής αρχής. Ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος τόνισε πως ο προϋπολογισμός είναι δυναμικός, υπάρχει μια υποχρεοτικότητα , ενώ τα έσοδα είναι περιορισμένα, είναι συγκεκριμένα. Ο προγραμματισμός του προϋπολογισμου στηρίζεται στις ανάγκες της κοινωνίας και ιεραρχούνται αναλόγως τόνισε ο κ.Χρυσόπουλος. Η κ.Ευτέρπη Παπαχρήστου σημείωσε πως το θέμα έπρεπε να ήταν μια επικαιροποίηση και μόνο, τουναντίον η αναμόρφωση του ανατράπηκε πλήρως , με απαράδεκτες αποκλίσεις, χωρίς να υπάρχει μια επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού. Ο κ. Μηνάς Κιάρης σημείωσε πως ο προϋπολογισμός αυτός είναι νέος και στο σύνολο του είναι ανεφάρμοστος και δεν έχει αναπτυξιακά στοιχεία. Ο κ.Μανώλης Ζερβός τόνισε πως στις κοινότητες δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα καθημερινότητας φέρνοντας παράδειγμα τους προέδρους των κοινοτήτων που αναγκάζονται να πραγματοποιούν οι ίδιοι εργασίες λόγο της έλλειψης προσωπικού. H κ. Κασσιώτη επεσήμανε πως δεν έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες του δήμου, απλά αλλάζουν οι απαιτήσεις της κοινωνίας, οι οποίες δεν σταματούν όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Θέμα 2ο η Λήψη απόφασης για την διεκδίκηση των εσόδων του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που αντικατέστησε το φόρο διανομής, από το Δήμο Κω και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ και ΚΕΔΕ) για λογαριασμό των Δήμων (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς). ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΔ
θΈΜΑ 3ο Έγκριση της με αριθμό 4/2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ που αφορά τη συγκρότηση επιτροπής εκδίκασης ενστάσεων καταναλωτών (Εισηγητής: Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΚ, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρός). Εγκρίθηκε
Θέμα 4ο Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Κω στο Δίκτυο Δήμων για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία με διακριτικό τίτλο «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» -έγκριση καταστατικού και ορισμός εκπροσώπων(Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς), ο οποίος αναφέρθηκε στο πρώτο δίκτυο πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία με την ονομασία Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου, ο οποίος και το οραματίστηκε όταν ανέλαβε τα ηνία του Συνδέσμου, 91 δήμοι της χώρας , ανάμεσα τους και ο δήμος της Κω κατά τη διάρκεια του Forum που οργάνωσε ο ΣΠΑΥ, με θέμα την «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις» . Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κω που εισηγήθηκε ο ίδιος με το Πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης με χρήση drone για την πυροπροστασία του ορεινού όγκου, πόυ συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων από πυρκαγιές και στην προστασία του αγροτικού και δασικού μας πλούτου. Τέλος ανέγνωσε το μνημόνιο συνεργασίας , στο οποίο ο δήμος της Κω είναι εταίρος.
Ο κ.Σιφάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα προβλήματα της πολιτικής προστασίας, στην έλλειψη σχεδιασμού εκκένωσης και χώρων συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης, μη ανανέωση απαραίτητων μηχανημάτων και στην απομάκρυνση του επιχειρησιακού συντονιστή από την πολιτική προστασία Κω. Η κ.Κική Μακρή σημείωσε πως δεν υλοποιούνται οι συνεργασίες με δίκτυα για την πολιτική προστασία, δεν υπάρχουν μελέτες προστασίας των πολιτών και εξέφρασε την ανησυχία της παράταξης της για την προστασία της περιοχής της Ζιας, όπως επίσης ότι δεν υπάρχει στο νησί της Κω καταφύγιο, ούτε στελέχωση της υπηρεσίας. Ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης σημείωσε πως η πολιτική προστασία δημιουργήθηκε από τον Κ.Καϊσερλη, μπήκε λιθαράκι από τον Σ.Μαραγκό και συνεχίστηκε με την νυν δημοτική αρχή. Αναφορικά με τον επιχειρησιακό συντονιστή, σημείωσε πως δεν μπορούσε ο δήμος να συνεχίσει την μετάταξη. Για το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής σημείωσε πως έχει εφαρμόσει σχέδια όπως το ΙΟΛΑΟΣ, έχει κάνει πολλές ασκήσεις επί χάρτου και όχι μόνο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της λειτουργίας της πολιτικής προστασίας του δήμου της Κω. Επιπρόσθετα ο κ.Σιφάκης ζήτησε από τον αντιδήμαρχο να κάνει οικονομικό απολογισμό για το που πήγαν τα χρήματα της πολιτικής προστασίας. Το ερώτημα πόσα μηχανήματα αγόρασε ο δήμος, έθεσε ο κ.Κοκκαλάκης με τον αντιδήμαρχο Σ.Καμπουράκης να τονίζει πως δεν φταίει ο δήμος, αν απεντάχθηκαν.
θέμα 5ο Ενημέρωση σχετικά με το ερώτημα της επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κας Κυριακής Μακρή που αφορά το πλοίο «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΡΜΗΣ» (Εισηγητής: δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΜ Α.Ε., κ. Αριστείδης Μαραγκός) Την εισήγηση έκανε τελικά η Πρόεδρος του Δ.Σ. Διονυσία Τελλή καθώς ο Αρ. Μαραγκός απουσιάζει αιτιολογημένα. Αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση και αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών δημοτικής αρχής και αντιπολιτευσης για την απόσυρση του σκάφους Ολύμπιος Ερμής, το οποίο βρίσκεται στα ναυπηγεία του Περάματος για τις απαραίτητες εργασίες επισκευής. Όλοι οι εκπρόσωποι της δύναμης αλλαγής στηλίτευσαν, την εισήγηση που ανέγνωσε η πρόεδρος καθώς δεν ικανοποίησε κανέναν η εισηγητική τοποθέτηση του προέδρου της ΑΝΕΜ σχετικά με την κατασταση στην οποία βρίσκεται το πλοιο, Ολύμπιος Ερμής. Από τον επικεφαλής της δύναμης αλλαγής Ηλία Σηφάκη ειπώθηκε

Πηγή: https://www.kostv.gr/nea/politiki/28702-live-i-synedriasi-tou-dimotikoy-symvouliou-ko

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ