ΒΙΝΤΕΟ 1η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Live

5
6861

Μία σειρά θεμάτων που έθεσαν οι αντιπολιτεύσεις, θα απασχολήσουν την 1η ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δήμου Κω, την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κω.
Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι : Η Ενημέρωση για το νέο Νεκροταφείο Κεφάλου.
Ερώτηση την οποία κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Ζερβός Εμμανουήλ και εισηγήθηκε εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης, ο οποίος επισήμανε πως το νεκροταφείο Κεφάλου είναι στον αστικό ιστό (κάτι που δεν προβλέπεται από το εδάφιο που διέπεται) ενώ απαιτείται μελέτη επάρκειας χώρου και τροποποίηση του ακινήτου μέσα από το νέο ρυμοτομικό, ενώ διερευνήθηκε η νέα χωροθέτηση του, (τρεις υποψήφιοι χώροι) μετά από αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών.
Ο κ. Ζερβός σημείωσε πως η χωρητικότητα του νεκροταφείου Κεφάλου, έχει ξεπεράσει τα όρια και ασφυκτιά, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ερωτήματα από την τοποθέτηση του αντιδημάρχου όπως, που θα γίνει, πότε , με τι χρηματοδότηση και τι θα περιλαμβάνει. Ο αντιδήμαρχος απάντησε στον κ.Ζερβό και τόνισε πως το θέμα με τα κοιμητήρια αφορά όλα τα χωριά και έχει δοθεί προτεραιότητα για νέα χωροθέτηση τους. Απαιτείται η νομιμοποίηση τους για να μπορεί να γίνει η επέκταση τους. Ζήτημα που υφίσταται σε όλα τα κοιμητήρια της χώρας.
Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβρίθης, σημείωσε πως είναι απαραίτητο το δημοτικό συμβούλιο να κάνει ένα ψήφισμα ή ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του αείμνηστου φιλόλογου ερευνητή Μανόλη Χατζηγιακουμή. Ο δήμαρχος εξέφρασε την οδύνη του δημοτικού συμβουλίου Κω, στη μνήμη του Κώου Μανόλη Χατζηγιακουμή.
Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Ηλίας Σιφάκης επισήμανε την ανάγκη ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού για όλα τα κοιμητήρια και τα σημεία στα οποία μπορούν οι αλλόθρησκοι να αποχαιρετήσουν τα δικά τους άτομα.
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Κική Μακρή σημείωσε ότι εκτός από το χωροταξικό σχεδιασμό, απαιτείται ο δήμος της Κω να προβλέψει τους χώρους που απαιτούνται για να αποχαιρετήσουν με σεβασμό, τους δικούς τους ανθρώπους οι συμπολίτες μας. Ο κ.Καμπουράκης επισήμανε ότι ο δήμος της Κω, επιδιώκει να δώσει λύσεις κα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενημέρωση για το νέο Δημοτικό σχολείο και το συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αντιμάχειας, τέθηκε από το Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Σταμάτη Λοΐζο με το θέμα να εισηγείται η αντιδήμαρχος κ.Κατερίνα Χατζηθωμά, η οποία σημείωσε πως βρέθηκε το σημείο στην Αντιμάχεια και η υπόθεση βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο για να δημοπρατηθεί το έργο το επόμενο διάστημα. Επισημάνσεις στο θέμα έκανε ο δήμαρχος Κω ο οποίος τόνισε πως η δημοτική αρχή ξεκίνησε από το μηδεν, με έναν άγονο διαγωνισμό και στη συνέχεια επαναπροκήρυξε το διαγωνισμό για την ανέγερση του δημοτικού σχολείου στην συγκεκριμένη περιοχή.
Ενημέρωση για τον προγραμματισμό που αφορά στην κάλυψη των κενών (ελλείψεων) σε σχολικές αίθουσες και κτήρια, ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Χατζηχριστοφής Παναγιώτης, με το θέμα να εισηγείται η αντιδήμαρχος κ.Κατερίνα Χατζηθωμά, η οποία αναφέρθηκε στην αύξηση του δημογραφικού με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σχολικά κτίρια στην Κω. Η κ. Χατζηθωμά ανέφερε τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για νέα σχολικά συγκροτήματα, ενεργειακές αναβαθμίσεις, συντηρησεις , αθλητικούς χώρους σε σχολεία και εξοπλισμό αθλητικού υλικού, σε διάφορα σχολικά συγκροτήματα σε όλο το νησί. Ερώτημα για το νηπιαγωγείο Πυλίου έθεσε ο κ.Χατζηχριστοφής με τον κ. Χόνδρο να επισημαίνει πως ωριμάζουν οι διαδικασίες του δήμου για νέα σχολικά κτίρια, δρομολογεί διαγωνισμούς, έχει λάβει εγκρίσεις, έχει εντάξει σχολεία σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα για σχολικά συγκροτήματα και επισήμανε πως είναι η μόνη δημοτική αρχή που έχει δρομολογήσει πέντε νέα σχολεία.
Ενημέρωση για την τουριστική πολιτική Δήμου Κω και ο ρόλος του ΚΩ.ΑΝ. Α.Ε. για την υποστήριξη του εγχειρήματος, έθεσε ο δημοτικός Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρός, το οποίο εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος Ματίνα Βουκελάτου Χριστοδουλίδη. Αναφορικά με την ΚΩΑΝ σημείωσε πως μετά το Βερολίνο θα γίνει συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΩΑΝ, ενώ έχει υποβάλει στο υπουργείο εσωτερικών κάποιες γενικές προτάσεις επειδή ζητήθηκε ως προγραμματισμός. Επεσήμανε την ανάγκη επένδυσης στη ψηφιακή προβολή και μάρκετινγκ, αναβάθμιση του θεματικού εναλλακτικού τουρισμού, τη συμμετοχή του δήμου σε τουριστικές εκθέσεις με έντυπο υλικό, εμπλούτιση των social media , την ψηφιοποίηση, μικρά θεματικά βίντεο και το branding της Κω.
Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Η.Σιφάκης σημείωσε πως οι αναφορές της αντιδημάρχου δεν είναι συγκεκριμένες, ζητώντας της να αναφερθεί σε ποιες εκθέσεις τουρισμού αναφέρεται, σε ποια fun trips και με ποιους δημοσιογράφους. Η κ. Κική Μακρή επισήμανε πως δεν άκουσε τίποτα διαφορετικό, αλλά πήρε τη σκυτάλη για συνέχιση του μαζικού τουρισμού, ενώ υπογράμμισε πως δεν άκουσε για ενέργειες ενδυνάμωσης του εσωτερικού τουρισμού από το δήμο της Κω. Ο κ. Αβρίθης έθεσε το ερώτημα ετοιμότητας των υπηρεσιών του δήμου της Κω, των υποδομών, και της επάρκειας κλινών με αφορμή την μεγάλη αύξηση του τουρισμού στο νησί μας. Υπογράμμισε δε την ανάγκη απάντησης αυτών των κρίσιμων ερωτημάτων για χάραξη τουριστικής πολιτικής. Το θέμα της συγκοινωνίας έθιξε η κ.Πη με κυριότερο θέμα τη διασύνδεση με το αεροδρόμιο και τις εγκαταστάσεις της Σένγκεν. Η δημοτική σύμβουλος Σέβη Βλάχου σημείωσε την ανάγκη για χτίσιμο της τουριστικής πολιτικής, για τις συνεργασίες με τους παραγωγούς και επιχειρηματίες του νησιού για την προβολή της Κω αι τη φιλοξενία, τη διασύνδεση πρωτογενή και τριτογενή τομέα, την αειφορία του νησιού και το συνδυασμό των social media και όχι μόνο για τη διαφημιστική προβολή της Κω , που θα έχει μόνο αληθινά μηνύματα για το νησί επισήμανε η κ.Βλάχου η οποία τόνισε την ανάγκη για συνέργειες όλων. Ερωτήματα για το μέλλον του τουρισμού στην Κω, έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοκκαλάκης και το ζήτημα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νησιού έθεσε ο αντιδήμαρχος Κώστας Χόνδρος ο οποίος σημείωσε την ανάγκη για συνέργειες. Ερωτήματα για το τουριστικό κομμάτι της ΚΩΑΝ και τη χρηματοδότηση της, έθεσε ο κ.Σιφάκης.
Η κ. Βουκελάτου Χριστοδουλίδη σημείωσε πως ο προϋπολογισμός της ΚΩΑΝ είναι στα 400.000 ευρώ και το αμέσως επόμενο διάστημα μετά το Βερολίνο, θα συσταθεί το νέο Δ.
Ενημέρωση για την αξιοποίηση των θερμών – διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από τη δημοτική αρχή και πολιτική στόχευση, ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβρίθης με τον αντιδήμαρχο Κώστα Χόνδρο να σημειώνει ότι η δημοτική αρχή έχει δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες και συνέργειες για την αξιοποίηση των θερμών και κυρίως αναφέρθηκε στη συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Ο δήμαρχος επισήμανε τη συνεργασία με το ΕΚΠΑ , αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο, στη δέσμευση του δήμου για δωρεάν χρήση των Κώων στην περιοχή, στη σύμβαση με το Μετσόβιο, στην μελέτη για την επικινδυνότητα του σημείου, το κόστος του καθώς και στη μελέτη του γεωλογικού πεδίου που είναι πολύ σημαντικό. Υπογράμμισε δε , ότι η δημοτική αρχή έχει κάνει άλματα για την αξιοποίηση των θερμών, με την προηγούμενη δημοτική αρχή να μην έχει κάνει τίποτα.
Ενημέρωση για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής στον τομέα του Αθλητισμού (2024-2028), έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Χρυσόπουλος Αλέξανδρος , με την αντιδήμαρχο Διονυσία Γιαννούλη να τονίζει πως η δημοτική αρχή έχει σε προτεραιότητα τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού , στο προπονητήριο Καρδάμαινας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρθηκε στις μελέτες για τα προπονητήρια σε Πυλί και Κέφαλο, στη σύνταξη μελέτης για το κλειστό προπονητήριο στο 4ο δημοτικό σχολείο, στα 28 στρέμματα στο Λινοπότι για τη δημιουργία του μεγάλου κλειστού γηπέδου και κολυμβητηρίου , ενώ έκανε αναφορά για τον ναυταθλητισμό και αξιοποίηση του ΝΟΚ, όπως επίσης για το ποδηλατοδρόμιο που βρίσκεται στην υλοποίηση του. Αναφέρθηκε στο φωτισμό του γηπέδου στην Καρδάμαινα και στη δημοπράτηση του ταρτάν στο Νέο στάδιο Ανταγόρας. Ο αντιδήμαρχος Α.Χρυσόπουλος έκανε αναφορά για μια σειρά από αξιόλογα αθλητικά έργα επί προεδρίας Παναγιώτη Χατζηχριστοφή που έβαλε τα θεμέλια για ανάπτυξη των αθλητικών έργων, με την αντιδήμαρχο Διονυσία Γιαννούλη να συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού αθλητικών υποδομών.
Για την έλλειψη χρηματοδοτήσεων αναφέρθηκε ο κ.Κοκκαλάκης, έθεσε το ερώτημα αν σταμάτησε το έργο του ποδηλατοδρομίου και τόνισε για την έλλειψη φωτισμού στα γήπεδα της Κεφάλου. Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Χατζηχριστοφής επισήμανε πως τα τέσσερα αυτά χρόνια , έγιναν πολλά αθλητικά έργα στην Κω. Για τον φωτισμό στο γήπεδο Νικαγόρα, σημείωσε πως άμεσα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, για το ποδηλατοδρόμιο σημείωσε πως αναμένεται μια μελέτη εξειδικευμένη για τις κλίσεις του γηπέδου από το εξωτερικό, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους του ΝΠΙΔ και τους συνεργάτες του για τη συνεργασία στο θέμα των αθλητικών υποδομών.
Για κωλυσιεργία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η κ.Κική Μακρή για τις αθλητικές υποδομές, φέρνοντας παράδειγμα το γήπεδο Φιλίνος. Επίσης αναφέρθηκε στα ΄΄ανταποδοτικά οφέλη» που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή στην ορκωμοσία.
Η δημοτική σύμβουλος Ευτέρπη Παπαχρήστου έκανε αναφορά στο θόλο της Καρδάμαινας το οποίο είναι έργο που θέλει η αθλητική οικογένεια της περιοχής, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, όμως απαιτείται επίσπευση των εργασιών. Τους αληθινούς λόγους που σταμάτησε το έργο του Φιλίνος , ζήτησε η κ.Βάσω Πη από τον Παναγιώτη Χατζηχριστοφή. Το ζήτημα των αδειοδοτήσεων των γηπέδων έθεσε ο κ.Σιφάκης, όπως ζήτησε και τη συνεργασία με την περιφέρεια. Για τα θέματα που τέθηκαν απάντησε ο κ.Χατζηχριστοφής ο οποίος σημείωσε πως τα αθλητικά έργα της προηγούμενης περιόδου πέρασαν κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, για το ποδηλατοδρόμιο επανέλαβε την αναμονή της μελέτης για τις κλισεις του ποδηλατοδρομίου, την υλοποίηση του έργου του νταρτάν μέχρι τον Σεπτέμβρη , ενώ για τις αδειοδοτήσεις τόνισε πως έχουν γίνει οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων. Η κ.Γιαννούλη απάντησε στην κ.Μουζουράκη για το σημείο του κλειστού στο Λινοπότι , ενώ ξεκαθάρισε πως ως προς το χαρακτηρισμό προπονητήριο – γήπεδο είναι τυπικό το θεμα ως προς το διαθέσιμο χώρο, η λειτουργία του θα είναι ως γήπεδο. Γα το Φιλίνος σημείωσε πως δεν θα αργήσει.
Ενημέρωση για την επέκταση της Μαρίνας και του μόλου κρουαζιερόπλοιων, ως δύο μεγάλων στόχων της δημοτικής αρχής και ενέργειες υλοποίησης, ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Καμπουράκης Σταμάτιος , με τον κ.Αβρίθη να επισημαίνει πως το αίτημα αυτό είναι διαχρονικό και σημείωσε πως για να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο της μαρίνας, πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο, όπως και το master plan, που θα οδηγήσει την μαρίνα σε ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στην αδειοδότηση αξιοποίησης του κτιρίου ΟΛΥΜΠΙΑ . Ο κ Καμπουράκης ρώτησε για τα σχέδια του μόλου επί δημαρχίας Φάκκου. Ο κ.Αβρίθης σημείωσε πως οι ανάγκες αλλάζουν, όπως και οι μελέτες στο πέρασμα του χρόνου, άρα αυτή η μελέτη δεν υφίσταται . Ο κ. Κοκκαλάκης αναφέρθηκε στο master plan που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του νησιού. Για το όφελος των λιμενικών εγκαταστάσεων αναφέρθηκε η κ.Μακρή η οποία σημείωσε πως η ευθύνη για την αξιοποίηση της, είναι της δημοτικής αρχής. Η κ. Πη αναφέρθηκε στην έλλειψη χώρου στους ψαράδες αφού καταλαμβάνεται από τα τουριστικά σκάφη, έκανε αναφορά στην έτοιμη μελέτη του ΟΛΥΜΠΙΑ από την π.δημοτική αρχή Κυρίτση. Για τις μελέτες που απαιτούν χρόνο ως προς την υλοποίηση τους αναφέρθηκε ο κ.Χόνδρος, υπογραμμίζοντας πως χωρίς master plan δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις γιατί θα χαρακτηριστούν παράνομες. Σημείωσε δε πως οι ψαράδες δεν έχουν χάσει τη θέση τους. Για την επιτυχία της μαρίνας αναφέρθηκε ο κ.Χόνδρος που τόνισε πως αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία και σημείωσε πως η μαρίνα έχει την οικονομική δυνατότητα και μπορεί να επενδύσει και να φέρει ανάπτυξη.
Ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Κ. Κω και η στοχοθεσία της δημοτικής Αρχής, ζήτησε η Δημοτική Σύμβουλος, κα. Κασσιώτη Γεωργία, με εισηγήτρια την αντιδήμαρχο Κατερίνα Χατζηθωμά, η οποία αναφέρθηκε στις εργασίες που έγινεα, μόνωση, ελαιοχρωματισμός, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, κουζίνας και wc. Για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και η ταλαιπωρία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων, αναφέρθηκε η κ.Πη η οποία σημείωσε πως είναι απαράδεκτο οι γονείς να ζητούν πράγματα από τα social και να μην τα δίνει ο δήμος. Η αντιδήμαρχος Σ. Καναταρζή σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των αναγκών και από το ταμείο του συλλόγου Γονέων που ανέρχεται στα 38 .000 ευρώ αντί , οι γονείς να ζητούν από την κοινωνία πράγματα από τα social. Η κ. Χατζηθωμά κλείνοντας είπε πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ανάγκες του σχολείου οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί από πλευράς δήμου.
Ενημέρωση για την αποκατάσταση και λειτουργία του 3ου δημοτικού σχολείου Κω (Αζίλο), ζήτησε η Δημοτική Σύμβουλος, κα. Μακρή Κυριακή και την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, ο οποίος έκανε μια αναφορά στο ιστορικό του έργου και τόνισε πως επί της ουσίας ο νόμος για τους εργολάβους είναι εύκολος αλλά όχι για τους δήμους, με αφορμή όλα όσα έχουν γίνει από πλευράς εργολάβων με τις προσφυγές και εκδίκαση τους η οποία επί της ουσίας ανέδειξε τον φθηνότερο ανάδοχο με προσφυγή του για άλλη μια φορά οπότε η υπόθεση θα εκδικαστεί στην Αθήνα και επιδέχεται επιπλέον προσφυγές. Ο κ. Χρυσόπουλος σημείωσε πως οι τεχνικές υπηρεσίες δουλεύουν το εναλλακτικό σενάριο για να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται το έργο.
Η κ. Μακρή ρώτησε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για το πότε θα μπουν τα παιδιά στο σχολείο και σε πόσο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και όχι η αναφορά για τους ΄΄κακούς΄΄ εργολάβους. Ο κ. Σιφάκης σημείωσε πως η δημοτική αρχή αν δεν αλλάξει τη νοοτροπία , το έργο δεν θα προχωρήσει, γιατί η δημοτική αρχή δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ενώ καταδίκασε το γεγονός της μη απάντησης του δημάρχου στις 6 επιστολές του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Ρώτησε επίσης ποιος είναι ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής για το 3ο δημοτικό σχολείο και το πότε θα επιστρέψουν. Για μη σωστό προγραμματισμό του έργου έκανε λόγο ο κ.Μανώλης Ζερβός. Για την ασφάλεια των μαθητών αναφέρθηκε ο κ.Χόνδρος η οποία όπως τόνισε αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Η κ. Πη καταλόγισε στη δημοτική αρχή για ψεύτικες υποσχέσεις στους γονείς και στους μαθητές για το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των εργασιών αλλά και για την μη προστασία του με αποτέλεσμα τον βανδαλισμό του. Τέλος συνέστησε την προσοχή όλων να μην χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του ως σχολείο το Αζίλο. Η αντιδήμαρχος κ.Κασσιώτη επεσήμανε την εμπιστοσύνη που έδειξε η δημοτική αρχή στο επιστημονικό προσωπικό που ζήτησε περαιτέρω εργασίες στο Αζίλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.

    Οπως αξιοποιηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,νέο κτήριο αφιξεων-αναχωρήσεων στο λιμάνι,επέκταση μαρίνας,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ για την υγεια,για τις λακούβες κλπ. ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ.αχρηστοι τεμπεληδες ολοι.

  2. η πιο σκληρή αντιπολίτευση εγινε απο Αβριθη. Ο Σιφακης λιγος εως ανύπαρκτος.
    Ο Νικηταρας ακομη πιο λιγος,στημενες ερωτησεις,στημενες απαντήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ