Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο δισαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου (κτήτωρος του Ιερού Βαπιστηρίου) και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ στο φερώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο στο Λινοπότη, όπου φυλάσσεται προς προσκύνηση τεμάχιο Ιερού λειψάνου του Αγίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη όπου μετέχει ως συνοδικός στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία πήρε ξεκάθαρη θέση για το θέμα των ημερών μίλησε για την μία και μοναδική Αλήθεια του Ευαγγελίου, η οποία δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές επιλογές καθενός (ούτε προσαρμόζεται στα μέτρα και στις επιλογές κατά πως αρέσει ή ταιριάζει στον καθένα), αλλά μέσα από την αλήθεια αυτή αντιμετωπίζεται κάθε πρόβλημα με πνεύμα αγάπης, ταπείνωσης και μετανοίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου καλωσόρισε με χαρά τον κ. Χρυσόστομο ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι από τον Μάρτιο που αναλαμβάνει και πάλι ο κ. Ναθαναήλ ως συνοδικός (για ένα χρόνο) θα συνυπάρξουν και πάλι για το επόμενο εξάμηνο (μέχρι τη λήξη της θητείας του τελευταίου).
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης Τήλου Χάλκης και Καστελλορίζου μίλησε για τον αγωνιστικό και πολύ διδακτικό βίο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, για τον Ιερό Βαπτιστήριο που εγκαινιάστηκε προ 11 ετών, για τους ανθρώπους που βοήθησαν και μνημονεύονται και το πως τα εμπόδια ανέγερσης του αντίστοιχου Ιερού Βαπτιστηρίου στην Σύμη τον έφεραν για άλλη μια χρονιά στην παρούσα εορτή μαζί μας.
Τους δύο Αρχιερείς πλαισίωναν: ο γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης, ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της ΙΜ π. Ιωακείμ Οικονομίκος και οι Ιερείς: π. Αντώνιος Κασιώτης, π. Ευτύχιος Παπαγεωργίου και π. Ιωάννης Σταυρόπουλος.
Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Μιχαήλ Ανδρέου, Βασίλης Καστελλοριζιός, Άλκης Ποταμιάνος, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Σανιδάς, Γιώργος Κανδύλης, Κατερίνα Εψιμάρη, Γιάννης Κιάρης.
Το πρωί στο Ιερό Βαπτιστήριο θα ψαλεί ο Όρθρος κι θα τελεστεί η Αρχιερατική Θεία λειτουργία, ενώ ο κ. Χρυσόστομος θα λειτουργήσει και την Κυριακή στο Λινοπότη.
Βιογραφία
Νεκρὸς καθίζῃ, ὦ Ἰωάννη, θρόνῳ,
Ἀλλ᾿ ἐν Θεῷ ζῶν, πᾶσιν Εἰρήνη, λέγεις.
Ἄπνουν ἑβδομάτῃ κόμισαν δέμας εἰκάδι χρυσοῦν.
Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος εκοιμήθη από εξάντληση στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της τρίτης του εξορίας από την αυτοκράτειρα Ευδοξία και τάφηκε στα Κόμανα του Πόντου. Το σεπτό λείψανό του περίμενε επί τριάντα έτη, θαμμένο στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου του.
Όταν όμως το 434 μ.Χ. πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του Άγιος Πρόκλος (βλέπε 20 Νοεμβρίου), παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.
Η μεταφορά των ιερών λειψάνων από τα Κόμανα συνοδεύτηκε από μια επιστολή – διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’, υιού του Αρκαδίου και της Ευδοξίας, η οποία έγραφε:
«Ἐπιστολὴ τοῦ βασιλέως Θεοδοσίου.
Εἰς τὸν οἰκουμενικὸν Πατριάρχην καὶ Διδάσκαλον καὶ πνευματικὸν Πατέρα Ἰωάννην τὸν Χρυσόστομον, τὴν προσκύνησιν προσφέρω ἐγὼ ὁ βασιλεὺς Θεοδόσιος. Ἡμεῖς, Πάτερ τίμιε, νομίζοντες, πῶς εἶναι τὸ σῶμά σου νεκρόν, καθὼς εἶναι καὶ τὰ ἄλλα σώματα τῶν ἀποθανόντων, ἠθελήσαμεν να μεταφέρωμεν αὐτὸ ἁπλῶς εἰς ἡμᾶς. Διὰ τοῦτο καὶ τοῦ ποθουμένου δικαίως ὑστερήθημεν. Ἀλλὰ σύ, Πάτερ τιμιώτατε, συγχώρησον εἰς ἡμᾶς, ὀποῦ μετανοοῦμεν. Σὺ γὰρ ἐδίδαξες εἰς ὅλους τὴν μετάνοιαν. Καὶ δὸς τὸν ἑαυτόν σου, ὣς πατὴρ φιλοπαῖς, εἰς ἡμᾶς τοὺς φιλοπάτορας υἱούς σου, καὶ τοὺς σὲ ποθούντας εὔφρανον διὰ τῆς παρουσίας σου».
Αυτή την επιστολή του αυτοκράτορα την πήγαν στον Άγιο και την τοποθέτησαν πάνω στην λάρνακά του. Τότε ο Άγιος έδωσε τον εαυτό του στους απεσταλμένους του αυτοκράτορα και έτσι αυτοί μετέφεραν την λάρνακα που περιείχε το άγιο λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να κοπιάσουν καθόλου. Η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου υπήρξε παλλαϊκή. Σύσσωμος λαός, κλήρος και μοναχοί, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα, τους αυλικούς, τη σύγκλητο και όλους τους άρχοντες, υποδέχθηκαν και προσκύνησαν με σεβασμό τα λείψανά του. Με πολύ ευλάβεια μετέφεραν αρχικά τη λάρνακα στο ναό του Αποστόλου Θωμά, στα Αμαντίου, έπειτα δε στο ναό της Αγίας Ειρήνης. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στο σύνθρονο και άπαντες εβόησαν: «Ἀπόλαβε τὸν θρόνον σου, Ἅγιε». Στη συνέχεια η λάρνακα τοποθετήθηκε σε αυτοκρατορική άμαξα και μεταφέρθηκε στο περιώνυμο ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στην ιερή καθέδρα και έγινε το θαύμα: ο Άγιος επεφώνησε προς τον λαό το «Εἰρήνη πάσι». Έπειτα το εναπέθεσαν μέσα στο Άγιο Βήμα, κάτω από την Αγία Τράπεζα.
Η Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ετελείτο στο πάνσεπτο ναό των Αγίων Αποστόλων. Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αφιέρωσε διά χρυσοβούλλου στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής (969 – 976 μ.Χ.) και τεμάχιο της αριστεράς χειρός ο Ανδρόνικος ο Παλαιολόγος (1282 – 1328 μ.Χ.), διά χρυσοβούλλου, τον Ιούλιο του έτους 1284 μ.Χ., στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Επίσης, τμήματα του ιερού λειψάνου φυλάσσονται στις μονές Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Αγίου Διονυσίου και Δοχειαρίου.
Απολυτίκιον
Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τήν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυρούς ἐναπέθετο, τό ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλά σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
Σόδομα: Ο Ιερός Χρυσόστομος περί της ομοφυλοφιλίας (Συμβολή στην επικαιρότητα του θέματος)
οι Μητροπολίτες Ναθαναήλ και Χρυσόστομος είναι δύο διαμάντια που τυγχάνει να έχουμε εδώ στα νησιά μας, είμαστε τόσο τυχεροί..
συνεχιστές της λαμπρής ιστορίας που έχουμε σαν μητρόπολη.. και μην ξεχνάμε ανήκουμε στο πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΟΥΑΙ ΥΜΙ ……ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ….