Ο πανηγυρικός εσπερινός της πρώτης εορτής του νέου έτους με τον Σεβασμιώτατο στον Άγιο Βασίλειο στο Παλιό Πυλί

0
14968


Ο πανηγυρικός εσπερινός της πρώτης εορτής του νέου έτους, της Περιτομής του Κυρίου και του Ουρανοφάντορος Μεγάλου Βασιλείου εψάλη  απόψε στο φερώνυμο ιερό εξωκκλήσι που βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου, στο Παλιό Πυλί.

Και φέτοςπως κάθε χρόνο- χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, τον οποίο πλαισίωναν ο εφημέριος της ενορίας του Αμανιού π. Ιωάννης Καραγιάννης, όπου υπάγεται το ιερό εξωκλήσι, ο π. Κωνσταντίνος Κουκούλας και ο π. Ηρακλής Ζωγραφάκης,

Έψαλλαν οι Αναστάσιος Γιακουμής, Γιώργος Κανδύλης, Κατερίνα Εψιμάρη και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυλίου Νεκτάριος Χατζησεβαστός και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά όλους τους παριστάμενους και ιδιαίτερα την οικογένεια του αγαπητού συμπολίτη μας και Υπεύθυνου του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δαυϊδ Χατζηδαυίδ που έχει αναλάβει τη συντήρησή του εξωκλησίου μαζί με την ακούραστη ομάδα των μαύρων λύκων και το έχει κοσμήσει επίσης με πολύ όμορφα ψηφιδωτά (ο αείμνηστος πατέρας του Ιάκωβο είχε φέρεις εις πέρας γύρω στο 1990 την ανακαίνιση του παλαιού αυτού Ναού το οποίο ανάγεται -όπως και η καστροπολιτεία του παλαιού Πυλιού- στα χρόνια του Οσίου Χριστοδούλου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία μίλησε για τον Μεγάλο Βασίλειο και το θαυμαστό έργο του μόλις στα 49 χρόνια της επίγειας ζωής του, από τα πιο ρηξικέλευθα πνεύματα της ιστορίας, που κυριολεκτικά δημιουργούν την Ιστορία και την ορίζουν.

Όπως είναι γνωστό το έθιμο της βασιλόπιτας ξεκίνησε από τον Άγιο Βασίλειο όταν απαιτήθηκε να συγκεντρώσουν όλα τα χρυσαφικά προκειμένου να τα δώσουν στον φιλάργυρο Ιουλιανό ο οποίος όμως με θεία επέμβαση δεν επέστρεψε ποτέ στην Καισάρεια.

Τότε οι κάτοικοι της περιοχής ως ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο παρακάλεσαν τον άγιο να κρατήσει τα χρυσαφικά και τα χρήματα για τις ανάγκες των φτωχών.

Ο Μ. Βασίλειος επαίνεσε την προαίρεσή τους και κράτησε το ένα τρίτο για τα ιδρύματα και τα υπόλοιπα έδωσε εντολή να επιστραφούν. Επειδή ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει καθένας τα δικά του, ο άγιος διέταξε να κάνουν πίτες και μέσα να βάλουν τα χρυσαφικά και κατά τη διανομή τους, ό,τι τύχαινε στον καθένα να παίρνει. Οι χριστιανοί συμφώνησαν και κατά την ομολογία όλων καθένας βρήκε στο κομμάτι της πίτας που πήρε το δικό του χρυσαφικό. Έτσι από τότε επικράτησε την ημέρα της γιορτής του Αγίου Βασιλείου να κάνουμε Βασιλόπιτα και να βάζουμε νομίσματα για τον «τυχερό» της χρονιάς.

Καλή, ευλογημένη και αγιασμένη χρονιά για όλο ταν κόσμο!

Βιογραφία

Ζῇ Βασίλειος, καὶ θανὼν ἐν Κυρίῳ.
Ζῇ καὶ παρ᾽ ἡμῖν, ὡς λαλῶν ἐκ τῶν βίβλων,
Ἰανουαρίοιο θάνες, Βασίλειε, πρώτῃ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ