Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κω | Πάνδημη και μεγαλοπρεπής η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Προστάτη Αγίου των θαλασσινών και του νησιού της Κω

5
17072


Με κάθε λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και επισημότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου της Κω Αγίου Νικολάου στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό  Ναό της Κω και ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου κόντρα στα προγνωστικά και στις φαινομενικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τις βροχές και καταιγίδες το πρωί (την ώρα της λιτανείας ο καιρός άνοιξε και βγήκε ο ήλιος).

Στην δισαρχιερατκή θεία λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας  κ. Ιερεμία.

Παρόντες ήταν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην Υπουργός Γ. Νικητιάδης, οι υποψήφιοι Βουλευτές Αντώνης Γιαννικουρής και Κατερίνα Εμμανουήλ,  εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου της Κω, Έπαρχος (απερχόμενος και νεοεκλεγείσα), Δήμαρχος, πρ. Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημ. σύμβουλοι, η στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον στρατηγό Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ, ένστολες αρχές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Τους  Αρχιερείς πλαισίωνε ο Ιερός κλήρος πόλεως Κω: ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης οι πανοσ. Αρχιμανδρίτες:  π. Νεκτάριος και π. Σοφρώνιος του στρατού, και οι Ιερείς: π. Κωνσταντίνος Καματερός Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, π. Αναστάσιος Γιώτης,  π. Περικλής Κιάρης, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και π. Βαγιανός Ιωάννης Κώστογλου.

Έψαλλαν  χοροί Ιεροψαλτών, ο δεξιός χορός υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή και Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Γεώργιο Σακέλλη:  Γιάννης Πεταλάς, Νικόλαος Παπαθωμάς, Δημήτρης Τανάγρας, Άλκης Ποταμιάνος, ο αριστερός χορός υπό τον Κωνσταντίνο Χατζηάμαλλο: Μιχάλης Ανδρέου, Γιώργος Σανιδάς, Μιχάλης Καρακιόζης.

Για τον Άγιο Νικόλαο και την σχέση του με την Κω και τους ανθρώπους της μίλησαν τόσο ο κ. Ιερεμίας όσο και ο κ. Ναθαναήλ, με τον δεύτερο να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν στην αποπεράτωση του ιερού ναού με τελευταίες «πινελιές» το ιερό προσκυνητάρι μπροστά από το Ιερό του ναού που πήρε πάνω του τον σεισμό- αφιέρωμα της οικογένειας του κ. Λεωνίδα Κουρούδη (προσφέρθηκε αυθόρμητα ο μικρός Νικόλαος να το αναλάβει όπως τόνισε συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος). Το ιερό προσκυνητάρι κοσμεί ένα υπέροχο ψηφιδωτό του Αγίου Νικολάου από το Εργαστήρι ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως υπό τον κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ. Τέλος, με συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην διάσωση της Πλατυτέρας πάνω από το ιερό βήμα με ιδιαίτερα λεπτό και χειρουργικό τρόπο, την ανάδειξη της οποίας -όπως και τις εικόνες του τέμπλου- έκανε με άριστες εργασίες συντήρησης πάνω σε μια μεγάλη σκαλωσιά που στήθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό, η ταλαντούχα Αγιογράφος κ. Θέμις Παπαγεωργίου-Ανδρέου, ενώ με τον φωτισμό που επιμελείται ο κ. Γιάννης Σταματιάδης η Αγιογραφία της Πλατυτέρας θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω Πλοίαρχος ΠΝ Γεώργιος Σταματόγιαννης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Προστάτη τους Άγιο Νικόλαος και στην ένδοξη ιστορία και τους ηρωικούς αγώνες του πολεμικού μας ναυτικού

Aκολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου την οποία βάσταζαν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, με την Φιλαρμονική να αποδίδει τις δέουσες τιμές και την οποία πλαισίωναν τιμητικά άγημα του στρατού και αντιπροσωπείες του Λυκείου Ελληνίδων Κω με τις παραδοσιακές φορεσιές, των μαθητών και του Ερυθρού Σταυρού.

Κατά τη διάρκεια της λιτανείας αναπέμφθηκαν δεήσεις έξω από την Ιερά Μητρόπολη έξω από το Διοικητήριο, έξω από το Δημαρχείο υπέρ των τοπικών αρχών και του λαού αλλά και των ανθρώπων της θάλασσας. Όπως επίσης και έξω από το Νοσοκομείο υπέρ του προσωπικού και των ασθενών.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ήταν η απόδοση τιμών  από τα ημερόπλοια (Μαλένα)  στο εσωτερικό λιμάνι  καθώς και από το σκάφος του Λιμενικού που συνόδευε την ιερά πομπή.

Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα σε όσες και όσους γιορτάζουν!

Άγιε Του Θεού Πρέσβευε Υπέρ Ημών

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΕΙ !!!!!
    ΤΕΛΙΚΆ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΊ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΥΠΗΡΕΤΟΎΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΟΣΤΑ
    ….. ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ’
    ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΑ»»
    ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΙΚΗ ΑΥΤΟΔΟΙΚΗΣΗ ……..
    ΚΟΥΙΖ»’

    • Εχθροί είστε οι ίδιοι πρώτα του εαυτού σας και μετά όλων των υπολοίπων!!!! Το πόστο που σαι συ παίζεις καθαρά μίλησαν οι βρώμικοι στον καθαρό;;!!!! Παντζάρι έγινε η μούρη σου όταν με είδες σα δε βλέπεις πρώτα αυτά που χεις κάνει εσύ .» Από αυτό το άτομο δεν υπάρχει κυνδυνος 100% στο λέμε εμείς».

    • ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΡΩΤΕ ΛΑΧΑΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ