Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πλήθος προσκυνητών ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής του Πολιούχου της Κω Αγίου Νικολάου

4
21749


Με τη δέουσα επισημότητα, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, παρουσία πλήθους προσκυνητών, εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Κω, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία.

Παρόντες ήταν σύσσωμες οι τοπικές αρχές, ο Δήμαρχος Κω, Υποψήφιοι Βουλευτές εκπρόσωποι της Περιφέρειας, πρ. Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημ. σύμβουλοι, η στρατιωτική ηγεσία, το πολεμικό μας ναυτικό που γιορτάζει, άνθρωποι της θάλασσας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Τους τρεις Αρχιερείς πλαισίωνε μεγάλος αριθμός κληρικών:  ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης οι πανοσ. Αρχιμανδρίτες:  π. Νεκτάριος και π. Σοφρώνιος του στρατού, οι Ιερείς: π. Κωνσταντίνος Καματερός Ιερατικός Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, π. Αναστάσιος Γιώτης, π. Περικλής Κιάρης, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και π. Βαγιανός – Ιωάννης Κώστογλου.

Έψαλλαν  χοροί Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή & Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κω, Γιώργο Σακέλλη ο δεξιός (Ηλίας Καματερός, Νίκος Παπαθωμάς, Δημήτρης Τανάγρας, Γιάννης Κουτσουράης, Μερκούρης Γιανναράς, Γιώργος Κανδύλης, Γ. Κιάρης) κι υπό τον Κωνσταντίνο Χατζηάμαλλο (Γιάννης Πεταλάς, Δημήτρης Διακονικολής, Μιχάλης Καρακιόζης, Κώστας Αυγουλάς) ο αριστερός.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας συγχαίροντάς τον για το σπουδαίο έργο του και μίλησε για τον Άγιο Νικόλαο που συμβολίζει τη νίκη του λαού (σύμφωνα με το όνομά του) κατά της κακοδοξίας του Αρείου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, τονίζοντας ιδιαίτερα στην οικουμενική σύνοδο που καταδίκασε τον Άρειο (στην οποία είχε πάρει μέρος και ο τότε Επίσκοπος Κω Μελίφρων).

Αναφέρθηκε στο διπλό χαστούκι που έδωσε ο Άγιος Νικόλαος στον Άρειο μπροστά στον Αυτοξράτορα, τη φυλάκισή του όπου του αφαίρεσαν το Ευαγγέλιο και το ωμοφόριο και πως με θαυμαστό τρόπο του τα έδωσαν πίσω ο Χριστός και η Παναγία με τους φρουρούς και τον Αυτοκράτορα να τον βρίσκουν το πρωί όρθιο με το ωμοφόριο να διαβάζει το Ευαγγέλιο στη φυλακή.

Τονίζοντας αφενός με την πραότητα και την ηρεμία του Αγίου Νικολάου και αφετέρου τον έλεγχο και την οργή για την κακοδοξία. Η πίστη και η αλήθεια βοηθούν τον άνθρωπο να ξεπεράσει το κακό ξεκινώντας πρώτα από τον κακό μας εαυτό που είναι το μεγαλύτερο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του.

Ευχήθηκε κλείνοντας χρόνια πολλά και ευλογημένα στο νησί μας και τους ανθρώπους του ειδικά στους θαλασσινούς και το πολεμικό μας ναυτικό που γιορτάζουν τον Προστάτης τους Άγιο και Πολιούχο μας.

Το πρωί με τη δέουσαα λαμπρότητα θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί η διασαρχιερατική Θεία λειτουργία της εορτής, ενώ θα ακολουθήσει η πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου διά της παραλίακής οδού στο κέντρο της πόλης και επιστροφή μέσω των οδών Ιπποκράτους και Μητροπόλεως.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Βιογραφία

Ὁ Νικόλαος, πρέσβυς ὢν ἐν γῇ μέγας,
Καὶ γῆς ἀποστὰς εἰς τὸ πρεσβεύειν ζέει.
Ἕκτῃ Νικόλεώ γε φάνη βιότοιο τελευτή.

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ