Απόφαση του Χειρουργικού Τομέα του ΓΝ-ΚΥ Κω: «Ο κ. Χρυσόπουλος διαστρεβλώνει τα γεγονότα» – «Προέχει η ασφαλέστερη δυνατή αντιμετώπιση κάποιου σοβαρού απρόβλεπτου συμβάντος»

6
15963

                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ  ΓΝΚΥΚΩ (24.11.23)

 

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Σταθμός (22/11/23) ο κ. Η. Χρυσόπουλος, μέλος του ΔΣ ΓΝΚΥΚΩ διαστρεβλώνει   τα γεγονότα αναφορικά με την  περιεγχειρητική καρδιολογική εκτίμηση των ασθενών. Δεν κατανοούμε  τον στόχο αυτής της (σκόπιμης;) παραποίησης της απόφασής μας  αλλά δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων. Έχουμε σοβαρά προβλήματα που πρέπει εμείς να διαχειριστούμε, αφού παραμένουν άλυτα. Επισημαίνουμε όμως βασικές διαστρεβλώσεις κυρίως για  ενημέρωση των πολιτών:

Δεν ζητείται από τους θεράποντες η παρουσία του καρδιολόγου μέσα στο χειρουργείο αλλά να είναι διαθέσιμος ένας καρδιολόγος, ο νοσοκομειακός ή ιδιώτης ,σε περίπτωση που συμβεί κάτι στην διάρκεια της νοσηλείας του, δεδομένου ότι ούτε Παθολόγο  έχουμε. Οι  θεράποντες γιατροί,  Χειρουργικής ειδικότητας, δεν έχουν  την εξειδικευμένη γνώση αντιμετώπισης καρδιολογικών συμβάντων. Ως τώρα, είχαμε δύο καρδιολόγους που κάλυπταν αυτή την ανάγκη. Τώρα υπάρχει ένας, που έχει μάλιστα  γονική άδεια, και κάνει  8-11 εφημερίες. Την  υποχρέωση μας για ασφαλή διαχείριση των ασθενών απαξιώνει και ευτελίζει στην συνέντευξή του. Τα «παιγνιδάκια» που αναφέρει ο κ.Η.Χ., δεν είναι  προσφιλή τακτική στην Χειρουργική Ομάδα. Η καλύτερη δυνατή προετοιμασία των ασθενών , εκτός από οδηγία των θεσμικών επιστημονικών εταιρειών, εκτός από  την  ηθική και επαγγελματική υποχρέωση των θεραπόντων ,εκτός από  κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή,  προβλέπεται σε νόμο του κράτους  (φεκ 1044/97)!Κατανοούμε τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς και προσπαθούμε να μην  μετακινηθούν εκτός Κω οι ασθενείς  μας , παρά την απαξίωση  του είδους των επεμβάσεων που ο ίδιος κύριος έκανε  στην ίδια εφημερίδα, σε μια από τις τακτικές του συνεντεύξεις..

Οφείλουμε να κοινοποιήσουμε  την απόφαση του Χειρουργικού Τομέα στην συγκέντρωση της 22/11 με τις ακριβείς διαστάσεις του θέματος  για την σωστή ενημέρωση των ασθενών. Επαναλαμβάνεται: Πραγματοποιούνται οι τακτικές επεμβάσεις με την επιβεβαιωμένη εξασφάλιση της συνδρομής  καρδιολόγου για την περίπτωση που χρειαστεί στην διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή Αν δεν εφημερεύει ο Καρδιολόγος του νοσοκομείου, ο ασθενής οφείλει να αναζητήσει την κάλυψη από ιδιώτη καρδιολόγο, για την ασφάλειά του. Κατανοούμε ότι αυτό επιβαρύνει οικονομικά τον ασθενή αλλά όλοι κατανοούμε, επίσης,  ότι προέχει η ασφαλέστερη δυνατή αντιμετώπιση κάποιου σοβαρού απρόβλεπτου συμβάντος. Λυπούμεθα για ύφος της συνέντευξης, την δεδομένη στιγμή που ζητείται συναίνεση  γιατρών και διοίκησης και μάλιστα χωρίς παράθεση  της θέσης των γιατρών στο ίδιο φύλλο . Δυστυχώς,δεν εκπλησσόμεθα.

 

                                     ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ Χ.Τ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΟΚ.ΓΙΑΤΡΩΝ                             ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ      ΚΟΤΣΙΔΑΣ                                                                       ΕΛΛΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΝΙΔΑΣ    

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Προς                                                                                                                        Κως 22.11.23

ΔΣ. ΓΝΚΥΚΩ

ΘΕΜΑ:ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  Χ.Τ. 22.11.23

Στην σημερινη συγκεντρωση Χ.Τ. συζητηθηκαν οι προτασεις σας  και  αποφασιστηκαν τα εξης:

1.Προκαλει εντυπωση το Υπουργειο να ζητα το ΦΕΚ για την τεκμηριωση της αναγκαιοτητας  προεγχειρητικης  κλινικης  και παρακλινικης εξετασης  των ασθενων  που υποβαλονται  σε τακτικη επεμβαση(:καρδιολογικο,βιοχημικο , ακτινολογικο ελεγχο κ.α. ).Η  προεγχειρητικη ετοιμασια του ασθενη  για μειωση του περιεγχειρητικου κινδυνου  αποτελει βασικη οδηγια των επιστημονικων  εταιρειων χειρουργικων ειδικοτητων, ειναι  διαχρονικα παγια πρακτικη   και  αποτελει νομο του κρατους (φεκ 1044, 5/11/97, τ. 2ο,αρ. 1)

  1. Συμφωνουμε με την αμοιβη του ιδιωτη καρδιολογου απο το νοσοκομειο για την προεγχειρητικη εκτιμηση του ασθενη στα τακτικα χειρουργεια και εισηγουμεθα να επεκταθει στους  ιδιωτες γιατρους  λοιπων ειδικοτητων  που καλουνται  απο τους θεραποντες γιατρους του νοσοκομειου(: παθολογο, παιδιατρο, ακτινολογο, νευρολογο, πνευμονολογο).Η εξασφαλιση καρδιολογικης καλυψης απο ιδιωτη καρδιολογο για τυχον διεγχειρητικα-μετεγχειρητικα συμβαντα  ανατιθεται   στον ασθενη απο τον θεραποντα γιατρο .

3.Η προταση σας  να συνεχιστει η πρακτικη που ισχυε  μεχρι τωρα  δεν ειναι  εφαρμοσιμη  διοτι : μεχρι προσφατα διαθεταμε 2 καρδιολογους, η προεγχειρητικη καρδιολογικη εκτιμηση γινοταν με ραντεβου, οι δε καρδιολογοι  συνεδραμαν σε περιπτωση διεγχειρητικου προβληματος  στο πρωινο ωραριο ή εδιναν  τηλεφωνικες οδηγιες  ακομη κι οταν δεν εφημερευαν.Τωρα υπαρχει ενας καρδιολογος, ο οποιος   ειναι σε γονικη αδεια, κανει μονο εφημεριες  και δεν ειναι διαθεσιμος στο πρωινο ωραριο των τακτικων χειρουργειων.

4.Λογω του   παραπανω  λογου δεν ειναι , επισης ,εφικτη  η προταση σας  να γινονται τα τακτικα χειρουργεια τις 11 ημερες που εφημερευει , διοτι θα επρεπε  τα τακτικα χειρουργεια να γινονται το απογευμα  και με την συναινεση του  Καρδιολογου  να θεωρηθουν   ως  επειγονται , προκειμενου  να διενεργουνται σε συνθηκες εφημεριας.Συνεχομενες δε, 11 εφημεριες  ειναι πρακτικα ανεφικτες απο  εναν Καρδιολογο.

5.Με την ευκαιρια επανερχομεθα σε προηγουμενη προταση μας για αμεση μετακινηση των στρατιωτικων γιατρων στο νοσοκομειο μας (Καρδιολογου-Παθολογου)

Σε αναμονη των ενεργειων σας

ΔΙΥ        Ιωαννης Κοτσιδας                                                                          Τομεαρχης   Ελλη Καρανικα

Εκπροσωπος Γιατρων στο ΔΣ  Γεωργιος Σανιδας

Δ/ντης Ορθ/κης κλιν.   Ι. Παπαβασιλειου

Δ/ντης Ουρκης Κλιν. Οδ. Δελημπαλτιδης

Δ/ντης Χειρ.Κλιν. Α. Αγαποπουλος

Δ/ντης  ΩΡΛ Κλιν. Κ.Τσολακος                                                      Δ/ντρια Οφθ/κης Κλιν Κατ. Γαβαλα

 

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για πειτε μας κατ την αιτια να φυγη ενας καλος παθολογος απο το νοσοκομειο Και εμεινε χωρις παθολογο.

  2. ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΙΓΥΡΩ .ΑΦΗΣΤΕ ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ….. ΝΑ ΔΩ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ……

  3. Αντε τώρα να συνεννοηθούν ο λογιστής με τους ιατρούς Τα έχουμε κάνει μπάχαλο με τις μαγκιές . Όταν σας λένε οι γιατροί πρέπει να υπάρχει καρδιολόγος πρέπει να υπάρχει. Τέλος

  4. Αμάν,κάθε βδομάδα μια δισέλιδη συνέντευξη του κυρίου με άλλα κι άλλα .Και αυτοθαυμάζεται.Σε τι αποβλέπει;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ