Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Εσπερινός της εορτής και το παραδοσιακό πανηγύρι στον ΙΝ Αγ. Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω – Προχείριση σε Αναγνώστη του Ευστάθιου Σταματόγιαννη

0
24352


Με τη δέουσα λαμπρότητα μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εψάλη απόψε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου.κ Ναθαναήλ, πλαισιωμένος από τον Γενικό Αρχιερατικό της ΙΜ, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τους Αρχιμανδρίτες π. Νεκτάριο, π. Ιωακείμ,και π. Σοφρώνιο,  τον εφημέριο του ΙΝ π. Αναστάσιο Τσουκνιά, τον π. Κωνσταντίνο Καματερό, τον π. Περικλή Κιάρη, τον π. Βαγιανό-Ιωάννη Κώστογλου και τον π. Περικλή Πουλέντση.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Νικόλαο Ματσούκα, Δημήτρης Τανάγρας, Μιχάλης Ανδρέου, Μιχάλης Καρακιόζης και ο νέος Αναγνώστης Ευστάθιος Σταματόγιαννης.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε από τον Σεβασμιώτατο η προχείριση σε Αναγνώστη του ευλαβούς νέου Ευστάθιου Σταματογιάννη ο οποίος διακονεί στον ιερό ναό ως βοηθός ιεροψάλτης.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη αυτή εορτή και στη δεύτερη από τα Θυρανοίξια πανήγυρη του ιερού ναού που αποτελούσε όνειρο ζωής για τους Μικρασιάτες Κώους με τον αείμνηστο Πρόεδρο Μανώλη Τσιγαρά που πρόλαβε να τον δει αποπερατωμένο, στον νυν Πρόεδρο Αλέκο Μαρκόγλου και σε όλους όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωσή του.

Αναφέρθηκε επίσης με συγκίνηση στην ζωντανή παρουσία του Αγίου Γεωργίου στον ναό του με την ιστορική εικόνα του που ιαφύλαξε ευλαβώς και παρέδωσε πέρσι η οικογένεια Σπύρου, το τεμάχιο Ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, που υπάρχει μέσα σε ειδική λειψανοθήκη κειμήλιο από το 1821 μπροστά στο αντίγραφο της εικόνας του Αγίου (τέτοιες λειψανοθήκες έφεραν μαζί τους από τα μοναστήρια για προστασία οι οπλαρχηγοί του ’21 και η συγκεκριμένη δωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη από κάποιον ευλαβή συμπολίτη μας, ονόματι Μιχαήλ).

Την τοποθέτηση στο Ιερό Ναό του ιερού κειμηλίου του παλαιού Ρώσικου Ιερού Ευαγγελίου του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της απέναντι Αλικαρνασσού που τυπώθηκε στη Βενετία (τυπογραφείο Φοίνικα) το 1893 και το οποίο παρέδωσε πέρσι στον Σεβασμιώτατο ο θεολόγος-καθηγητής, Θεόφιλος Μ. Μουζουράκης,

Ο Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε, επίσης, στην εορτή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου: Μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του χριστιανισμού σ’ όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, όπου μετακόμισαν το ιερό λείψανο του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, για να το προσκυνούν πλέον άφοβα. Έγιναν δε μετά την κατάθεση του Ιερού λειψάνου και τα εγκαίνια του Ναού στις 3 Νοεμβρίου και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, τελεί κατά την ήμερα αυτή την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του μεγαλομάρτυρα, προς δόξαν Θεού.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο πρ. Δήμαρχος – Άρχων του Πατριαρχείου και μηχανικός του έργου Θεοδόσης Βαρκάς, εκπρόσωποι της 80 ΑΔΤΕ και όλων των ένστολων αρχών, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταματία Κανταρζή και Ματίνα Βουκελάτου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Κω «ο Ηρόδοτος» Αλέκος Μαρκόγλου και τα μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος των Αποδήμων Κώων Νίκος Ιτσινές, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απογόνων Παλαιών Πολεμιστών Κω, Ματθαίος Καζαμίας, και πολλοί προσκυνητές.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα των Δημήτρη Κεφαλιανού (βιολί), Νίκου Μάμμη (λαούτο-τραγούδι) και Στέφανου Κώστογλου (λύρα).

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ