Οι ενστάσεις Θ. Νικηταρά και Γ. Κυρίτση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κω

2
10484

Ενστάσεις στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Κω, κατέθεσαν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ισχυρή Κως» κ. Θεοδόσης Νικηταράς και ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής» κ. Γεώργιος Κυρίτσης, αναφορικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στο νησί της Κω.

Όπως είναι γνωστό, από την ψηφοφορία που διεξήχθη στο νησί, ο συνδυασμός του κ. Νικηταρά για μόλις 34 ψηφοδέλτια δεν έλαβε ποσοστό 60% και ως εκ τούτου προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο καταθέτοντας ένσταση για τα άκυρα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του. Για τα άκυρα όμως ψηφοδέλτια του δικού του συνδυασμού έχει καταθέσει ένσταση και ο κ. Κυρίτσης.

Και οι δύο ενστάσεις θα εξεταστούν από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κω. Επανακαταμέτρηση για τη Λέρο Στο μεταξύ, χθες ολοκληρώθηκε από το Πρωτοδικείο Κω, η επανακαταμέτρηση που έχει ζητήσει ο επικεφαλής της παράταξης «Λέρος με Όραμα και Σχέδιο για Όλους» κ. Μιχάλης Κόλιας.

Όπως είναι γνωστό και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών για το νησί της Λέρου, ο συνδυασμός του κ. Κόλια δεν εξελέγη για περίπου 140 ψήφους, και αναδείχθηκε νικητήρια η παράταξη «Η Λέρος αλλάζει» του κ. Τιμόθεου Κωττάκη.

Ένσταση και στην Κάρπαθο Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρόοδος Καρπάιθου» κ. Μιχάλης Φελλουζής καταθέτοντας ένσταση στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, αναφορικά με την ανακήρυξη, τεσσάρων υποψηφίων του σε κοινότητες της Καρπάθου, ως αναπληρωματικά μέλη, εξαιτίας – όπως τονίζεται- εσφαλμένου υπολογισμού του εκλογικού μέτρου. Συγκεκριμένα, η ένσταση στρέφεται κατά της επίσημης απόφασης (17/2023) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) με την οποία έγινε η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών για την Κάρπαθο, κατά του επικεφαλής της παράταξης «Καρπαθιακή Ένωση» κ. Μιχαήλ Μανωλάκη, αλλά και τεσσάρων συμβούλων που έχουν εκλεγεί ως τακτικά μέλη στις κοινότητες Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ένσταση μεταξύ άλλων τονίζεται ότι οι συγκεκριμένες τέσσερις Κοινότητες ανήκουν στην κατηγορία έως 2.000 κατοίκους και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 30, παρ. 2 του ν.4804/2021 με τις αλλαγές του ν.5043/2023) γίνεται αναλογική κατανομή των εδρών και το εκλογικό μέτρο για την κατανομή των εδρών υπολογίζεται ως εξής:

Υπολογίζεται το σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που έχουν υποψηφίους, δια τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας συν ένα (1).

Εν προκειμένω, για τις τέσσερις αυτές Δημοτικές Κοινότητες Καρπάθου, εφόσον προβλέπεται σύνολο τριών (3) εδρών λόγω πληθυσμού, το εκλογικό μέτρο υπολογίζεται ως ο λόγος του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων προς (4).

Η δικαστική λοιπόν απόφαση υπολόγισε λανθασμένα το Εκλογικό μέτρο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι τέσσερις υποψήφιοι του συνδυασμού «Πρόοδος Καρπάθου» στις κοινότητες Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου να ανακηρυχθούν ως αναπληρωματικά μέλη, ενώ θα έπρεπε να ανακηρυχθούν ως τακτικά μέλη.

Για τους λόγους αυτούς ζητείται από το δικαστήριο να διορθωθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, να διανεμηθούν ορθά οι έδρες σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο στις Κοινότητες Μεσοχωρίου, Μενετών, Βωλάδας και Απερίου, να κηρυχθούν ως τακτικά μέλη σε αυτές οι υποψήφιοι του κ. Φελλουζή και να ακυρωθεί η ανακήρυξη (ως τακτικά μέλη) των αντίστοιχων υποψηφίων του συνδυασμού «ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ» για τις ίδιες κοινότητες. Η ένσταση κατατέθηκε από τη δικηγόρο κα. Καλλιόπη Οικονόμου.

Πηγή: rodiaki.gr/

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. …… ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΊΤΕ ΚΥΡΙΟΙ !!!
    ΔΕΙΤΕ ΤΙ Σ..ΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΌ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ !!
    ΑΣΧΟΛΕΊΣΤΕ ΜΕ ΑΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ!!

  2. Το θέμα δεν είναι οι μετανάστες.. Το θέμα ειναι τι θα κάνουμε με εσάς τους ηλιθιους,κάτι βαρεμένοι… Νεοδημοκρατης,, μιραντιδες.. Και άλλα ηλιθια βλαμμένα κομμάτοσκύλα..που ψηφίζουν τους δήμους της χώρας… ΒΛΑΜΜΕΝΟΙ.. ΠΡΟΒΑΤΑ,

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ