Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια, συγκινήσεις και βραβεύσεις ο πανηγυρικός εσπερινός & η εορτή του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες Ασφενδιού Κω

2
21947


Με τη δέουσα λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της μεγάλης για το Ασφενδιού εορτής στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες.

Χοροστατούντος, όπως κάθε χρόνο του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένου από τον π. Σακελλάριο Ζουλουφόπου έχει υπό την ευθύνη του και την εν λόγω ενορία, τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά, τον π. Ιωάννη Σταυρόπουλο και τον π. Βαγιανό – Ιωάννη Κώστογλου.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών:  Γιάννης Κουτσουράης, Γιώργος Σανιδάς, Φίλιππος Σαρρής, Νίκος Διαμαντής και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος, ο πρ. Βουλευτής Ηλίας Καματερός, ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, η νέα Δημοτική σύμβουλος Διονυσία Γιαννούλη, ο Πρόεδρος των αποδήμων Κώων Νίκος Ιτσινές, η νομική σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αφροδίτη Αβρίθη – Μπιλλήρη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών και απογόνων Ματθαίος Καζαμίας, ο καθηγητής Θεόφιλος Μουζουράκης και πλήθος προσκυνητών

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στον οποίο επίσης ευχήθηκε έτη πολλά, μιας και το βαφτιστικό του όνομα είναι Δημήτριος και αναφέρθηκε στον βίο και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στο ιστορικό χωριό των Χαϊχούτων που ερήμωσε και στον προστάτη του Άγιο Δημήτριο, το χωριό όπου υψώθηκε πρώτη η γαλανόλευκη στην εορτή του Αγίου Δημητρίου όπως δείχνουν οι παλιές φωτογραφίες στον νάρθηκα του ναού, που λειτούργησε ελληνικό σχολείο, που έσωσε την Κω στον πόλεμο και έλαβε ευχαριστήριο μήνυμα από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Το χωριό σιγά σιγά αρχίζει να ζωντανεύει ξανά με τα σπίτια που σιγά σιγά αναπαλαιώνονται.

Είναι γνωστό πως ο Σεβασμιώτατος με την έλευσή του έσχισε τον φάκελο κατάργησης της ενορίας που είχε βρει στο συρτάρι, διατηρώντας την μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η αναφορά του Σεβασμιωτάτου στον αγαπητό συντοπίτη μας καθηγητή – απόφοιτο της παλαίφατης ιστορικής Θεολογικής σχολής της Χάλκης Θεόφιλο Μ. Μουζουράκη και στον αείμνηστο πατέρα του δάσκαλο Μικέ Θ. Μουζουράκη και Ιερέα παπά Πετρουμιανό (όπως τον φώναζαν οι Κώοι) τον παππού του, οι οποίοι υπηρέτησαν στα δύσκολα χρόνια του πολέμου στην ιστορική αυτή ενορία.

Στην πολύτιμη προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη ο κ. Μουζουράκης -όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος- μεσολάβησε αποτελεσματικά μεταξύ άλλων και στην αείμνηστη Άννα Κιοσόγλου για να δοθεί το ενοίκιο καταστήματος της στη Ρόδο για την ενίσχυση του ιστορικού ναού του Αγίου Δημητρίου Χαϊχουτών.

Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος τίμησε για την προσφορά τους στο ναό, τόσο τον κ. Θεόφιλο Μ. Μουζουράκη, όσο και την πολύ δραστήρια επιτροπή του ναού: Ιωάννης Ματθαίος, Δημήτρης Κασσίου, Αντώνης Στεργαλλάς, Βασίλης Νικόλης και Ευγένιος Χατζηδημήτρης που μαζί με τον π. Σακελλάριο και τους μαύρους λύκους προσφέρουν όλο τον χρόνο ακούραστα, ό τι χρειάζεται για την συντήρηση και τον ευπρεπισμό του ιερού ναού.

Τέλος, παρότρυνε τον δήμαρχο Θ. Νικηταρά και την Περιφέρεια να συνεχίσουν στα χνάρια της πρώην Επάρχου Μαρίας Νικηταρά-Κυπραίου επισκευάζοντας τον δρόμο που έφτιαξε στα σημεία που χρειάζεται και ευχαρίστησε τον κ. Η Καματερό για τις ενέργειες που κάνει να περάσει υπόγειο δίκτυο ηλεκτρισμού στο ιστορικό χωριό αλλά και το ξαναζωντάνεμα της πηγής στην είσοδο του χωριού.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία της εορτής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου ο οποίος διανυκτέρευσε στο παρακείμενο κελλί όπου ξενάγησε τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Τον χορό των Ιεροψαλτών λάμπρυνε την ημέρα της εορτής ο εορτάζων, Δημήτρης Τανάγρας.

Άγιος Δημήτριος

Δημήτριον νύττουσι λόγχαι Χριστέ μου,
Ζηλοῦντα πλευρᾶς λογχονύκτου σῆς πάθος.
Εἰκοστῇ μελίαι Δημήτριον ἕκτῃ ἀνεῖλον.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ Κ.κ.ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΣΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο κ.ΓΕΩΡΓΑΛΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ.

  2. αν δεν ηταν προεδρος ο γιωργαλλης δε θαπαιρνε νερο η εκκλησια?
    ρε τι μας λετε…
    τετοια λετε και ο λαος σας ξαποστειλε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ