Καταδίκη τράπεζας σε αποζημίωση καταθέτη για παραβίαση του τραπεζικού λογαριασμού

1
15256

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΗ  ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Με απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Λέρου, καταδίκασε τραπεζικό ίδρυμα  να επιστρέψει  σε καταθέτη του το συνολικό ποσό που αφαιρέθηκε από λογαριασμό του παράνομα, από τρίτους αγνώστους μέσω της μεθόδου phishing. Ο λογαριασμός του καταθέτη και οι κωδικοί του υπεκλάπησαν από άγνωστους δράστες μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με παραβίαση των κωδικών του, με αποτέλεσμα να υπεξαιρεθεί σημαντικό χρηματικό ποσό.  Το δικαστήριο απεφάνθει ότι  η τράπεζα δεν επέδειξε την δέουσα επιμέλεια και δεν προστάτευσε τα δεδομένα του τραπεζικού λογαριασμού του πελάτη της. Ενώ ταυτόχρονα η τράπεζα δεν έπραξε όσα όφειλε μετά την παραβίαση των κωδικών του πελάτη για να εμποδίσει την μεταφορά των χρημάτων σε τράπεζα του εξωτερικού. Με την απόφαση αυτή το δικαστήριο κρίνει ότι η τράπεζα έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πελάτες της από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού που οδηγούν σε παράνομη ανάληψη χρημάτων από τους λογαριασμούς τους και επιπλέον οφείλει διά μέσω των ηλεκτρονικών της συστημάτων να προστατεύει τους λογαριασμούς  αυτούς από κάθε τυχόν απόπειρα παράνομης ανάληψης χρημάτων. Η απόφαση διατάσσει την επιστροφή από την τράπεζα, ολοκλήρου του ποσού που αφαιρέθηκε και επιπλέον επιδικάζει και αποζημίωση στον δικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού για την ταλαιπωρία που υπέστη.

Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αιτιολογεί πλήρως την ευθύνη των τραπεζών έναντι των πελατών τους για την προστασία των τραπεζικών λογαριασμών από επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό, υποχρέωση η οποία κρίνει ότι βαρύνει την τράπεζα που οφείλει δια μέσω των ηλεκτρονικών της συστημάτων να προστατεύσει τον καταθέτη ο οποίος έχει επιδείξει εμπιστοσύνη στην τράπεζα.

Ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση είναι ο Αλκιβιάδης Χατζαντώνης, δικηγόρος Κω.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φίλοι να προσέξετε τηλεφωνικές κλήσεις από τον κωδικό 355, Αλβανία και τον κωδικό 882 – 2, 3, 12, δορυφορική κλήση άγνωστης χώρας. Επίσης στα e-mail μυνήματα ότι κέρδισες χρήματα, γράψε διεύθυνση να παραλάβεις κούριερ, σφάλμα στον Τραπεζικό κωδικό σου, κλπ. Τρείς φορές στην Τράπεζα, στα φανάρια, αλλοδαπός μας πλησίασε να τον βοηθήσουμε να κάνει ανάλυψη από το ΑΤΜ. Μόλις του είπα να πάει μέσα στο Ταμείο, την κοπάνησε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ