Κοσμοσυρροή στο μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στην Καρδάμαινα με τον πατροπαράδοτο «χορό της κούπας»

12
16012


Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσκυνητών απ όλο το νησί, τίμησε για άλλη μια χρονιά το πανηγύρι της εορτής της Παναγίας στην Καρδάμαινα, που αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και μεγάλα πανηγύρια του νησιού.

Αρχικά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου με τερματισμό  την εκκλησία και απονομές που καθιέρωσε ο επί πολλά χρόνια εφημέριος του χωριού π. Ιωάννης Περαντωνάκης να γίνεται σε ανάμνηση των παλιών διασκορπισμένων αγροτών της Καρδάμαινας οι οποίοι κατέβαιναν από τις μάντρες για να τιμήσουν αυτή την ημέρα την Παναγία του χωριού τους.

Ακολούθησε η παράθεση πλούσια τράπεζας με παραδοσιακά φαγητά, μουσική και χορό. Την αρχή έκανε όπως πάντα το Λύκειο Ελληνίδων Καρδάμαινας και στην συνέχεια ξεκίνησε ο πατροπαράδοτος χορός της «κούπας», που είναι και το ξεχωριστό έθιμο του πανηγυριού.

Είναι στα βήματα του παραδοσιακού σιγανού («ίσσιου») που «σέρνει» ο παππάς κρατώντας μια κούπα, ένα πανέρι ψάθινο, ακολουθούμενος από τους επιτρόπους. Όταν ένα ζευγάρι θέλει να χορέψει, βγαίνει μπροστά, η γυναίκα παίρνει την κούπα, στην αρχή του χορού, ο άντρας ρίχνει μέσα χαρτονομίσματα πιάνοντας την με το ένα χέρι και με το άλλο τους υπολοίπους. Το κάθε ζευγάρι, αφού χορεύει το γύρο του, δίνει τη θέση του στο επόμενο που παίρνει την κούπα με την ίδια διαδικασία.

Στο βιολί ήταν ο Δαυίδ Νέσκες, ο Μανώλης Μάμμης σε τουμπελέκι, λύρα, τραγούδι και ο Θεοδόσης Παπαϊωάννου λαούτο.

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΔΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ, ΝΕΚΤΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ, ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΝΕΡΑ, ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΟΣΜΑΡΑ ΣΑΣ!! ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΛΕΝΤΙ?? ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ?? ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΟΥΠΑ!! ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΙΧΑΤΕ ΦΕΤΟΣ??

  2. Βοήθεια σε όλους να είναι η Παναγιά. Εύχομαι να βοηθήσει τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τις φυσικές καταστροφές και οι οποίες θα είναι ακόμα περισσότερες εξαιτίας της μεγάλης αμαρτίας που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο. Ο Θεός να φυλάει

  3. ΟΡΑΜΑ -ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛ.1-2 -1 ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΥΠΟΛΟΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ Η ΜΑΛΛΟΝ ΣΚΕΠΑΣΤΗΚΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΚΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΗΝΑΝ ΤΩΡΑ ΓΛΥΦΟΥΝ

    • Και δεν μου λες είναι πιο λογικό για σένα η ρουφα να πάει με τον Νικηταρά που μέσα σε μια νύχτα της ισοπέδωσε την παράταξη και της πείρε όλα τα στελέχη??
      Τουλάχιστον με τον κυριτση ούτε ο ένας ούτε ο άλλος φέρθηκαν ύπουλα ότι είχαν να πούνε τα έλεγαν μούρη με μούρη και λογικό είναι η ρουφα να θέλει να (τελειώσει) εάν μπορεί τον Θεοδόση

  4. Όταν υπάρχουν άνθρωποι που θρηνουν εσείς γλεντατε….μπράβο σας αύριο……ποιος ξέρει….Εμείς φταίμε για ότι μας συμβαίνει και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

  5. θα τον ισοπεδώσει τον Νικηταρά η ρούφα ξεκάθαρη στήριξη στον Κυρίτση του την φύλαγε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ