Πλήθος κόσμου στην πατροπαράδοτη ανάβαση στο όρος Δίκαιος για τη μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

1
24230


Η πατροπαράδοτη ανάβαση στο Χριστό στο Δίκαιο, παραμονή της μεγάλης εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήροςμ κατά τα πρότυπα της ανάβασης στο όρος Θαβώρ.

Πλήθος προσκυνητών (πολλοί με μεγάλες λαμπάδες, τάματα) κατά δεκάδες άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα έως αργά τη νύχτα (μέχρι τα ξημερώματα ή και τις πρωινές ώρες, μιας και πολλοί προσκυνητές διανυκτερεύουν εκεί).

Τον Εσπερινό, την παράκληση που ακολουθεί καθώς και την μεταμεσονύκτια Θ. Λειτουργία και την ευλογία των σταφυλιών τελεί ο Ιερέας της Ζιάς π. Ιωάννης Σταυρόπουλος .

Έψαλλαν ο επί πολλά χρόνια Πρωτοψάλτης της Παναγίας στη Ζιά, Στάθης Χριστοφιλογιάννης και ο Γιάννης Κιάρης.

Ιδιαίτερα αισθητά κάθε χρόνο τα έργα συντήρησης του ιστορικού και παμπάλαιου ναϋδρίου.

Η Θεία Λειτουργία της εορτής ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά (γύρω στη μία και μισή αρχίζει για όσους δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί, (στο καταφύγιο και στους γύρω χώρους με υπνόσακους, ο δρόμος της επιστροφής με το υπέροχο φεγγάρι.

Η ανάβαση από το πάρκινγκ όπου καταλήγει ο χωμάτινος δρόμος από την Κεφαλόβρυση στη Ζιά, διαρκεί περίπου μία ώρα πεζοπορική διαδρομή (λόγω και της κίνησης). Η διαδρομή ωστόσο, αν και λίγο κουραστική για τους περισσότερους, είναι μια τελετουργία και σε αποζημιώνει η υπέροχη θέα και η αίσθηση της κατάκτησης της κορυφής των 843μ, αλλά και το δέος λόγω της εορτής και της ιερότητας του χώρου.

Και του χρόνου! Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν!

 

Από την μεταμεσονύχτια Θεία λειτουργία της εορτής της Μεταμορφώσεως και την ευλογία των σταφυλιών από τον π. Ιωάννη:

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο βοήθεια μας ο Χριστός…. Ευχαριστούμε και του χρόνου με υγεία. Μπράβο σε όλο τον κόσμο που ανέβηκε και φέτος να προσκυνήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ