Exit poll: Μεγάλη διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή οι Σπαρτιάτες, στο όριο Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 – Πτώση για ΣΥΡΙΖΑ, σταθερό το ΠΑΣΟΚ

1
3003

Σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις σημερινές εκλογές με ιστορική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρή κυβέρνηση δείχνουν τα exit polls που ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο της κάλπης ώρα 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, επιβεβαιώνοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος.Συγκεκριμένα το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει ποσοστό από 40% έως 44%, επίδοση που είναι μεγαλύτερη από αυτή της κάλπης του Μαίου και εξασφαλίζει αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.Για τον ΣΥΡΙΖΑ το exit poll που ανακοινώθηκε δίνει ποσοστά από 16,1% το χαμηλότερο έως 19,1% το υψηλότερο, επίδοση χαμηλότερη από αυτή των εκλογών του Μαίου.

exit-poll

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται στο exit poll των δημοσκοπικών εταιρειών να συγκεντρώνει ποσοστά από 10% έως 13% και το ΚΚΕ από 7,2% έως 9,2%.Εντός Βουλής εμφανίζονται σύμφωνα με το exit poll και οι Σπαρτιάτες που καταγράφονται σε ποσοστό από 4% έως 6%.Αντίθετα σε θρίλερ για είσοδο στη Βουλή αναμένεται να εξελιχθεί η βραδιά για τη Νίκη και την Ελληνική Λύση που συγκεντρώνουν ποσοστό από 2,3% έως 4,3% αλλά και για Πλεύση Ελευθερίας και ΜεΡΑ25 που καταγράφονται σε ένα εύρος από 2% έως 4%.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Μαΐου τα τελικά αποτελέσματα για τα κόμματα αυτά ήταν:

  • Νέα Δημοκρατία 40,79%
  • ΣΥΡΙΖΑ 20,07%
  • ΠΑΣΟΚ 11,46%
  • ΚΚΕ 7,23%
  • Ελληνική Λύση 4,45%
  • Νίκη 2,92%
  • Πλεύση Ελευθερίας 2,89%
  • ΜεΡΑ25 2,63%

Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ στο exit poll

«Οι πολίτες έδειξαν εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη», λένε στελέχη του κόμματος

nd-grafeia

«Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς» επισημαίνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση του exit poll, που δείχνει μεγάλη νίκη της ΝΔ με ποσοστά από 40% έως 44%.

Όπως σημειώνουν τα στελέχη της ΝΔ, οι πολίτες έδειξαν εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως «αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες».

«Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο», σημειώνουν.

Exit poll: Μεγάλη νίκη και ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ – Θρίλερ για 4 κόμματα

Σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις σημερινές εκλογές με ιστορική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρή κυβέρνηση δείχνουν τα exit polls που ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο της κάλπης ώρα 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, επιβεβαιώνοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος.Συγκεκριμένα το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη λαμβάνει ποσοστό από 40% έως 44%, επίδοση που είναι μεγαλύτερη από αυτή της κάλπης του Μαίου και εξασφαλίζει αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Πολύ μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πω στον Τσίπρα τι θα κάνει» λέει ο Τσακαλώτος

Για καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

tsakalotos

Για καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά την ανακοίνωση των exit poll.

Όσον αφορά για τον ΣΥΡΙΖΑ, δε, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη ήττα» της Κουμουνδούρου στις σημερινές εκλογές. «Θεωρώ ότι η μεγάλη ήττα ήταν και στις πρώτες εκλογές και άρα ήταν δύσκολο να κάνεις μετά το οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μεγάλος αναστοχασμός. Είμαστε μεγάλο κόμμα με εσωτερικές διαδικασίες».

«Είμαι σίγουρος ότι και ο Αλέξης θα αναστοχαστεί. Θα το συζητήσει με τους συνεργάτες του και με στελέχη» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς, ωστόσο, το τι θα πει στον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκε στο «θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω τι θα τον συμβούλευα».

Όσον αφορά τα τρία δεξιά κόμματα που μπαίνουν ή δεν μπαίνουν στη νέα Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για πανευρωπαϊκό φαινόμενο της ανόδου της άκρας δεξιάς.

«Παγωμάρα» στην Κουμουνδούρου – Αρνητικό το exit poll για τον ΣΥΡΙΖΑ

Eκλογές 2023: «Παγωμάρα» στην Κουμουνδούρου - Αρνητικό το exit poll για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η εικόνα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit poll
Newsbomb.gr / Αναστασία-Βασιλική Γκολέμη

Τι αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αν επιβαιβεωθουν τα exit poll είναι προφανώς αρνητικό και για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και για το σύνολο της προοδευτικών δυνάμεων», αναφέρουν πρόσωπα κοντά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας το exit poll και αναμένοντας και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων.

Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν πως σε μεγάλο βαθμό αυτό είχε προεξοφληθεί από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Συμπληρώνει , επίσης, πως ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη πιο δύσκολο, καθώς ως δύναμη εναλλακτικής διακυβέρνησης στη ΝΔ δεν ήταν εφικτό να έχει αφήγημα εκλογικής νίκης.

Ανησυχία για την Ακροδεξιά

Από εκεί και πέρα, εστιάζουν στην ενίσχυση της ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη Νέα Βουλή, σημάδι συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνουν οι ίδιες πήγες.

Μάλιστα, ρίχνουν μεγάλες ευθύνες προς την Πειραιώς, αναφέροντας πως ο τρόπος που η ΝΔ έθεσε τα ζητήματα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η τοξικότητα και ανευθυνότητα που επέδειξε στα ζητήματα της Θράκης και της μειονότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των πιο σκοτεινών δυνάμεων, της άκρας δεξιάς.

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, συμπληρώνουν, και δυστυχώς η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για αυτό. «Όχι μόνο επειδή όπως αποδείχτηκε η νομοθετική παρέμβαση για Κασιδιάρη αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά και επειδή επιπλέον η ΝΔ μετέφερε το πεδίο της αναμέτρησης σε τοξικά ζητήματα με την διολίσθηση σε ένα σκληρό εθνικιστικό λόγο».

«Σημασία έχει πως σταθήκαμε όρθιοι, τόσο εμείς όσο και οι πολίτες που συντάχθηκαν μαζί μας και έδωσαν τη μάχη, σε ένα τοπίο δυσμενές που μετά το αποτέλεσμα της προηγουμένης κάλπης, στέρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα νίκης.

Οι πολίτες μας εδωσαν εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες», ανέφεραν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Αχτσιόγλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ έχει αρχηγό»

Αχτσιόγλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ έχει αρχηγό»
EUROKINISSI.

«Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκτός πλαισίου»,

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει αρχηγό», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου στο ερώτημα αν θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, σε περίπτωση που δρομολογηθούν εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό. Όποιες άλλες συζητήσεις είναι εκτός πλαισίου», ανέφερε και προσέθεσε ότι «δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ευθύνη ενός», «Το αποτέλεσμα του exit poll είναι αρνητικό», ανέφερε μερικά λεπτά νωρίτερα η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ.

«Ο τρόπος με τον οποίο αποτιμούμε αποτελέσματα είναι μέσω των κομματικών διεργασιών», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο OPEN. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ατομικό λάθος, αλλά υπάρχει συλλογική ευθύνη».

Χαρίτσης για exit poll: Μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας πρωταγωνιστήσει στις διαδικασίες για το πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα

xaritsis_alexis1

Για μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τα αποτελέσματα του exit poll.

O κ. Χαρίτσης που ρωτήθηκε αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να απαντήσει ευθέως λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα πρωταγωνιστήσει στις διαδικασίες για το πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες για την αποτίμηση του αποτελέσματος.  Πρέπει να απαντήσει τι πήγε λάθος. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες που πρέπει να πειστούν ότι υπάρχει μια εναλλακτική για τη χώρα» είπε επίσης ο κ. Χαρίτσης.

ΠΑΣΟΚ για exit poll: Το κίνημα επέστρεψε, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο

Επόμενος στόχος μας να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν από την Χαριλάου Τρικούπη

5916579

Θετικό και το δεύτερο “βήμα” του ΠΑΣΟΚ στην κάλπη χαρακτηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τις επιδόσεις του κόμματος, σύμφωνα με τα exit polls.

Παρότι το “στοίχημα” του ΠΑΣΟΚ παρέπεμπε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα πάνω από 13% πανελλαδικά, εντούτοις το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι η ανοδική τάση του ΠΑΣΟΚ από τον Μάη δεν είναι συγκυριακή, αλλά ουσιαστική.

“Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχουμε ενισχυθεί και έχουμε ανανεωθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την άλλη πλευρά, σε φάση κατάρρευσης”, υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι: “Θα είμαστε λοιπόν η ωφέλιμη και αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, με συγκροτημένες πολιτικές για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων”.

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι “η οικοδόμηση της σύγχρονης κεντροαριστεράς με αρχές και αξίες, για να έχει προοπτική η πατρίδα και να διαμορφωθεί η αξιόπιστη, προοδευτική, κυβερνητική εναλλακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία”

Από ποιο κόμμα πήραν ψήφους οι Σπαρτιάτες

Σχεδόν οι μισοί ψήφοι προήλθαν από ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και όσους δεν προσήλθαν στις κάλπες τον Μάιο – Έχει την υποστήριξη του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη

Spartiate

Εντός Βουλής φαίνεται πως είναι το κόμμα «Σπαρτιάτες»  καθώς τα πρώτα exit polls για τις εκλογές 2023 στο 80% της ενσωμάτωσης δείχνουν πως παίρνουν από 4 ως 6%.

Το κόμμα «Σπαρτιάτες» δεν είχε λάβει συμμετοχή στις πρώτες εκλογές του 2023, ωστόσο «κατέβηκε» σε αυτές με την υποστήριξη του φυλακισμένου  Ηλία Κασιδιάρη.

Σύμφωνα με τα exit poll το κόμμα με τη στήριξη του φυλακισμένου  Ηλία Κασιδιάρη, «έκλεψε» 19,5% των ψήφων του από την Ελληνική Λύση, 16,5% από τη ΝΙΚΗ, 12% από την Πλεύση Ελευθερίας, 1,5% από τη ΝΔ, 1,4% από το ΣΥΡΙΖΑ, 1,3% από το ΠΑΣΟΚ, 28% από άλλο κόμμα και 17% από όσους δεν ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δείτε το σχετικό στιγμιότυπο:

Screenshot_2023-06-25_190745

Ποιοι είναι οι Σπαρτιάτες

Οι Σπαρτιάτες, το ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2017, με ιδρυτή και πρόεδρο του κόμματος τον Βασίλη Στίγκα, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll συγκεντρώνει ποσοστό από 4% έως 6%.

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού».

Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ