Με πολύ κόσμο, χορό και διασκέδαση το έθιμο του Φανού και του Κλήδονα στην Κέφαλο

23
16880


Με πολύ κόσμο, το έθιμο του Φανού και του Κλήδονα στην Κέφαλο από τον Πολιτιστικό σύλλογο «Άγιος Νικόλαος» στο λιμάνι της Κεφάλου.
Το έθιμο του φανού και του κλήδονα είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Οι περισσότεροι την ξέρουμε σαν τη γιορτή που πηδάμε τις φωτιές και καίμε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια μας, πετάμε πέτρες στη φωτιά και κορίτσια με παραδοσιακές στολές αναβίωναν τον Κλήδονα με στάμνες στον ώμο έσερναν το χορό για να φέρουν τ’ αμίλητο νερό.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Κοκκαλακης, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο έπαρχος Κω Νισύρου Γιάννης Καμπανης, ενώ εκ μέρους του συλλόγου η κ.Παπαντωνιου.
Αμέσως μετά, το χορό έσυραν τα χορευτικά τμήματα του Γιάννη Πετούση που κέρδισαν το πιο θερμό χειροκρότημα. Στη μουσική το υγκρότημα του Αλέκου Κρητικού και Νίκου Παριανού μαζί με Σάκη Πιλάτο και Λευτέρη Ανδρουλη.
Αμέσως μετά τι άναμμα της φωτιάς , η βραδιά έκλεισε με εντυπωσιακά βεγγαλικά!!

Πηγή: https://www.kostv.gr/nea/koinwnika/22947-me-poly-kosmo-to-ethimo-tou-fanoy-kai-tou-klidona-stin-kefalo

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με όλο το σεβασμό που έχω για την κέφαλο,σας λέω μόνο ένα πράγμα,με ισχυρή κω και με τον κύριο Δημήτρη στις τάξεις της, θα βλέπετε το χωριό σας και δεν θα το πιστεύετε.Η ισχυρή Κως είναι μπροστα στις δημοσκοπήσεις σε όλο το νησί,εκτός της κεφαλου που είναι 60-40 με την δύναμη αλλαγής που δεν πρόσφερε τίποτα 9 απελπιστικα χρονια οχι μόνο στην κεφαλο αλα σε ολόκληρο το νησι.Τουλαχιστον αυτη η δημοτικη αρχη εβαλε ενα λιθαρακι στην κεφαλο.Κυριε δημητρη θα χαιρόμουν να σε έβλεπα διπλα στον Θεοδόση.

    • Για να ειναι 60-40 υπέρ κυριτση η κεφαλος μαλλον ειχαν γινει εργα ασχετε..η Κεφαλος με τον Νικηταρα ξεχασμένη και στο έλεος ……..

      • Αφού λες ότι εγιναν εργα επι κυριτση,ονοματισε τι έκανε ο κυριτσης σε όλη την θητεία του,και μετά θα σου απαντήσω τι έκανε ο νικηταρας σε μια μονο τετραετία.ΑΣΧΕΤΕ γραφιά.Ποσα παίρνεις για να γράφεις;

        • Εκανε την ανάπλαση πανω απο ικος
          Τελειωσε το λιμάνι
          Αλλαξε τα κάγκελα προς λιμάνι
          Εφτιαξε την παιδική χαρα του σεβαστιανακιου και του χωριού
          Ανάπλαση στο εστιατόριο Σταματια
          Ασφαλτικά απο λιμάνι προς χωριο
          Ανάπλαση ασφαλτικά στου παπαλεξανδρατου
          Ανάπλαση απο πλατεια παλετσα προς θεατράκι
          Ολοκληρη η ανάπλαση θεατράκι
          Δρόμος προς Άγιος Ιωάννη
          Δρομο προς γυμναστηριο
          Δρομο απο ξυλουργιο κοκκαλακη προς γυμναστηριο
          Ασφαλτικά μεσα στο χωριο παιδικά χαρα χωριού ανάπλαση
          Τοιχειο στου Μάτσου παραλια
          Και πολλαααα πολλαααα αλλα….περιμενω απαντηση..

        • Άναβαν ολα τα φωτα παντου
          Ηταν καθαρα παντου
          Ηταν φραγμένοι οι αγροτικοί δρόμοι
          Παντα βαμενα προς λιμάνι κάγκελα πεζοδρόμια
          Γιαυτο δεν έχασε ο κυριτσης στην κεφαλο..

        • Τίποτα δεν εκανε,τα φώτα στον δρόμο της κεφαλου ολα σβηστα,το χωριό στο έλεος του θεού,η καρδαμαινα τον μαύρισε γιατί την άφησε και αυτή στο έλεος της,τα υπόλοιπα χωρια τα ιδια,το νησι βρωμαγε.Αφησε τους χιλιαδες μετανάστες να αφοδευουν σε όλο το λιμάνι διαλυοντας ενα νησι που δεν υπάρχει δευτερο στον κόσμο.Το λιμάνι το έφτιαξε με καπλαμαδες και οι τουρίστες έτρεχαν στο νοσοκομείο.Το πόρτο τα ίδια.Οι κάδοι των σκουπιδιών τρυπημενοι και έτρεχαν τα ζουμιά στους δρόμους.Το ψαλίδι φωτιζοταν με μια λαμπα.Εισαι ΨΕΥΤΗΣ.Τωρα θα σου πω και για τον άθλιο χαρακτήρα του.Κατεβασε ….. σε πολίτες,σκουλήκια θα σας λιώσω,τενεκέ την κυρια ρουφα που ακολουθουσα αλά τώρα πάει και αυτη,γρη τον καλύτερο δασκαλο και άνθρωπο,εβριζε τους εργαζομενους,τον κυνήγησαν στο δημαρχείο,και ποσα ακομα που έχω να γράψω.

      • Τώρα νικηταρας,γηπεδα σε κέφαλο,καρδαμαινα,ζιπαρι,παλιο σταδιο ανταγορα,κλειστα γυμναστηρια για τα παιδιά μας,ασφαλτοστρωσεις σε λαμπι,σε τιγκακι μαρμαρι,στο τρίγωνο των χωριων και συνεχίζει σε όλο το νησί,τους καπλαμαδες στο λιμάνι τους μετέτρεψε σε χρυσαφι,το πόρτο καλυτερο απο οτι ήταν,το i,love kos που κοροιδευατε,χιλιαδες φωτογραφίες καθημερινως,πλατεια ανταγορα,φωτισμος κεφαλου,καρδαμαινας και σε όλο το νησί,διαγραμισεις δρομων για να αποφύγουμε αλες ανθρωπινες ζωες,(που εσείς φωνάζετε για να κάνετε αισχρή αντιπολιτευση)αλά ο κόσμος βλέπει το σωστό.Εχω γράψει τα μισα,την επομενη θα γραψω τα υπόλοιπα.ΑΛΑ ΤΟ σπουδαιότερο τώρα θα το ακούσεις.Και τίποτα να μην έκανε ο Νικήταρας μαθε οτι οι πολίτες μέτρησαν και τους δυο χαραχτηρες και αποφάσισαν το 79% στον Νικηταρά,και το14% στον κυριτση.Εισαι ΨΕΥΤΗΣ και γραφεις χυδαια.

  2. Ενταξει ο κυριος νικηταρας να επισκεφτει το χωριο μας,ο οι αλλοι με τι θρασος ερχονται στο χωριο;;Τι εκαναν τις δυο θητειες για την κεφαλο;; γελαμε χωρις να το θελουμε,Πολυ τρατζικ.

  3. ΟΠΩΣ ΑΠΟΡΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ.ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ,ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΩ.ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ!!

  4. Αυτή η μανία που υπάρχει με την πλήρη υιοθέτηση της Κρητικής μουσικής παράδοσης είναι τουλάχιστον εσφαλμένη. Η Κως έχει πολύ όμορφη μουσική παράδοση. Φυσικά να χορέψουμε Κρήτη και άλλες περιοχές αλλά αυτό το μουσικό «μονοπώλιο» αλλοιώνει σταδιακά έστω και εναπομείναντα ψήγματα Κωακης παράδοσης.

  5. μία εκδηλωση να έχει οριστει για τις 21.00, ο κοσμος να ειναι εκει από τις 9 παρά και η εκδηλωση να ξεκινάει στις 21.45, επειδη άργησαν επαρχος, δημαρχος, επικεφαλης της αντιπολίτευσης.
    Ασεβεια προς το κοινο και από τον διοργανωτη σύλλογο, αλλά και από τους πολιτικους! Κάποια στιγμη αυτο πρεπει να σταματησει. Άλλωστε μία εκδηλωση δεν κρινεται επιτυχημενη αν ειναι παρωντες οι πολιτικοι του τόπου, αλλά από το πόσο ευχαριστημενο φευγει το κοινο!
    Το θέμα με τα κρητικά ΔΥΣΤΥΧΩΣ, εχει παραγίνει, με εξαιρεση 1-2 συλλόγους, οι υπολοιποι το παιζουν Κρητικοί και μαυροπουκαμισάδες. Σε έναν τόπο με πλουσιότατη παραδοση μουσική και χορευτική, κακως μιμειστε τους Κρητικους, εκεινοι πρέπει να μιμούνται εμας!
    Σε μερικα χρονια η επομενη γενια, θα χορευει μονο κρητικα, ετσι που το πάτε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ