Εκλογές Ιουνίου: Τα σενάρια και οι κίνδυνοι της κάλπης, η ΝΔ χρειάζεται τουλάχιστον 39% – Στο όριο του 3%, τα δύο μικρά κόμματα αλλάζουν τις ισορροπίες και «τρώνε» 8 έδρες από ΝΔ

18
7392

«Το αίτημα της κυβερνητικής σταθερότητας παραμένει ενεργό και, παρά τη θριαμβευτική νίκη που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου, η επικύρωσή του αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο και στην επαναληπτική εκλογή της 25ης Ιουνίου». Με τη φράση αυτή τοποθετούνται στα νέα πολιτικά δεδομένα, που δημιούργησε η λαϊκή ετυμηγορία της περασμένης Κυριακής, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι μετακόμισαν -προσωρινά, όπως ελπίζουν βάσιμα- από το Μέγαρο Μαξίμου στο στρατηγείο της «γαλάζιας» παράταξης στην οδό Πειραιώς.

Παραδίδοντας την περασμένη Πέμπτη τα κλειδιά του γραφείου του στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος λίγο πριν είχε ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που εγκατέλειψε το Μέγαρο Μαξίμου χαμογελαστός και με ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του τη βεβαιότητα ότι σε έναν μήνα ακριβώς θα επιστρέψει για να ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Είχαν προηγηθεί οι λελογισμένοι και περιορισμένης διάρκειας πανηγυρισμοί που κατεγράφησαν στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο παρά το πέραν πάσης προσδοκίας θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που έβγαλαν οι κάλπες.

5896963
Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχωρούν από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σύσκεψη υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, την έκδηλη ικανοποίηση για την τεράστια απήχηση που συνάντησαν στο εκλογικό σώμα οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη και την επιβράβευση που εξέφρασαν οι πολίτες στο πρόσωπό του διαδέχθηκαν η περίσκεψη για τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη χαλάρωση του εκλογικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας και η συναίσθηση ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο τελικός στόχος, που είναι μια ασφαλής και βιώσιμη κυβερνητική αυτοδυναμία.

Γι’ αυτό και «γαλάζιοι» επιτελείς διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει δεύτερος γύρος εκλογών». Οπως με έμφαση επισημαίνουν, «στις 25 Ιουνίου όλα ξεκινούν από την αρχή και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως αν συμμετείχαν ή όχι στις τελευταίες κάλπες και αν πέτυχαν ή όχι τους στόχους, μπαίνουν στην εκλογική κούρσα από την ίδια αφετηρία».

Εξηγούν ότι μπορεί, συγκριτικά με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ίσχυσε για πρώτη και τελευταία φορά την περασμένη Κυριακή, το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο θα γίνει η κατανομή των εδρών στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, να διευκολύνει την επίτευξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πλην όμως για να προκύψει άνετη αυτοδυναμία υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Επισημαίνουν, για παράδειγμα, ότι με βάση τους αριθμητικούς συσχετισμούς της πρώτης κάλπης η Νέα Δημοκρατία, που με την απλή αναλογική εξέλεξε 146 βουλευτές, θα μπορούσε, κατ’ εφαρμογήν του νέου εκλογικού συστήματος, να εκλέξει 171 με 172 έδρες. Με τη διαφορά όμως ότι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι στη σύνθεση της Βουλής, η οποία συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση σήμερα Κυριακή και θα διαλυθεί αύριο για να προκηρυχθούν νέες εκλογές, εκπροσωπούνται μόνο πέντε κόμματα.

Την ίδια ώρα, οι σχηματισμοί που δεν κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι του 3% για να εκλέξουν βουλευτές συγκέντρωσαν αθροιστικά το 16,01% του εκλογικού σώματος, ένα ποσοστό που είναι εντυπωσιακά υψηλό και αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιών μετά το 19,02% του Μαΐου του 2012, όταν υπό το βάρος της μνημονιακής επέλασης κατέρρευσε το παλαιό πολιτικό σύστημα. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να επισημανθεί ότι στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις το συγκεκριμένο αθροιστικό ποσοστό είναι μονοψήφιο, όπως συνέβη και το 2019 που ήταν 8,01%.

pososta

Αυτοδυναμία

Το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής είναι ένα από τα καθοριστικά μεγέθη για το εύρος της αυτοδυναμίας που θα έχει το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα της κάλπης. Οσο μεγαλύτερο είναι αυτό το μέγεθος τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό που πρέπει να λάβει το πρώτο κόμμα, είτε απέχει μία ψήφο από το δεύτερο είτε έχει επιτύχει «double score», όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή με το ιστορικό προβάδισμα των 20,72 εκατοστιαίων μονάδων που απέσπασε η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν λαμβάνουν εισιτήριο εκπροσώπησης της Βουλής τόσο ανεβαίνει ο λεγόμενος πήχης της αυτοδυναμίας που πρέπει να υπερβεί το πρώτο κόμμα για να πετύχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία 151 εδρών. Για παράδειγμα, με τον νέο νόμο ο πήχης της αυτοδυναμίας ξεκινάει από το 40,4% που απαιτείται να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα, το οποίο λαμβάνει το ανώτατο όριο του κλιμακωτού μπόνους των 50 εδρών που προβλέπεται.

Οπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ», αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 4% ο πήχης της αυτοδυναμίας κατεβαίνει στο 39,2%, ενώ στην περίπτωση που το ίδιο ποσοστό φτάσει στο 10%, το πρώτο κόμμα εκλέγει 151 βουλευτές με ποσοστό 37,4%. Τα πράγματα γίνονται ακόμη ευκολότερα για το πρώτο κόμμα, που μπορεί να έχει αυτοδυναμία και με 34% αν οι ψήφοι που δεν θα αντιπροσωπευτούν στην επόμενη Βουλή φτάσουν στο επίπεδο του 16%, όπως ήταν την περασμένη Κυριακή.

Στις πυρετώδεις συσκέψεις ωστόσο που κάνουν, στα γραφεία πλέον της οδού Πειραιώς στο Μοσχάτο, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «να μην πέσουμε θύματα της ίδιας της επιτυχίας μας». Ο πρωθυπουργός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση και ζητεί από τους στενούς συνεργάτες του να το μεταδίδουν παντού: «Δεν επιτρέπεται ο παραμικρός εφησυχασμός».

Πάνω από 40%

Αν και είναι ενθαρρυντικές οι πρώτες μετρήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται για την καταγραφή των διαθέσεων της κοινής γνώμης εν όψει της επαναληπτικής εκλογής, τα στελέχη του «γαλάζιου» επιτελείου που αναλύουν τα ευρήματα σε συνδυασμό με την εκλογική συμπεριφορά που είχαν οι ψηφοφόροι της περασμένης Κυριακής επισημαίνουν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν τις στοχεύσεις τους και οι οποίοι είναι οι εξής τρεις:

■ Πρώτον, η προεξόφληση της επανάληψης της άνετης πρωτιάς την οποία κατέκτησε η Ν.Δ. στις 21 Μαΐου από ένα μέρος του εκλογικού σώματος που πήγε και ψήφισε την περασμένη Κυριακή, αλλά στις 25 Ιουνίου θα επιλέξει την αποχή είτε επειδή δεν θα έχει διάθεση να μετακινηθεί, είτε διότι απλώς θα προτιμήσει να πάει για μπάνιο.
■ Δεύτερον, το ενδεχόμενο κάποιοι κεντρογενείς ψηφοφόροι, οι οποίοι στις 21 Μαΐου ψήφισαν Ν.Δ. για να σιγουρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, στις νέες κάλπες να θεωρήσουν ως σημαντικότερο κριτήριο της ψήφου τους την ενίσχυση του στόχου του Νίκου Ανδρουλάκη να υπερσκελίσει τον Αλέξη Τσίπρα και να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση.
■ Τρίτον, η βάσιμη πιθανότητα στην επόμενη Βουλή να μπουν περισσότερα κόμματα, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη της αυτοδυναμίας και να καταστήσει οριακή την υπεροχή της Ν.Δ. σε κοινοβουλευτικές έδρες.

«Για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία που θα μας επιτρέψει να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά τη χώρα και να μην εξαρτώμεθα από τα καμώματα ενός ή δύο βουλευτών θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να έχει ποσοστό μεγαλύτερο από 40%», επισημαίνουν «γαλάζιοι» επιτελείς που μελετούν τα σενάρια και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα βγάλει η νέα εκλογική διαδικασία.

Πόσα κόμματα

Οι ίδιοι εξηγούν ότι ο κίνδυνος για μια αναιμική νεοδημοκρατική πλειοψηφία ενισχύεται εφόσον καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής τα τρία κόμματα που βρέθηκαν στις 21 Μαΐου λίγο κάτω από το όριο του 3%. Πρόκειται για τη Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού που συγκέντρωσε το 2,92% του εκλογικού σώματος, την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κανωσταντοπούλου που έφτασε στο 2,89%, αλλά και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη που έμεινε στο 2,63%.

Με βάση τους υπολογισμούς που κάνουν εκλογικοί αναλυτές, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας χτυπούν με περισσότερες αξιώσεις την πόρτα της Βουλής, καθώς έχουν τέσσερις βδομάδες μπροστά τους να ξεδιπλώσουν τις καμπάνιες τους με πιο προνομιακό τρόπο από αυτόν που είχαν την περίοδο πριν από τις πρόσφατες κάλπες, κατά την οποία απασχόλησαν πολύ περιορισμένα τον δημόσιο διάλογο αφού δεν ήταν ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία τους. Αλλωστε και τα ψηφοδέλτια που είχαν συγκροτήσει είχαν ελλείψεις σε αριθμό υποψηφίων, κάτι που προφανώς οφειλόταν και στο γεγονός ότι δεν είχαν πολλές ελπίδες για εκλογή βουλευτών.

Στη νέα εκλογική αναμέτρηση, οι οιωνοί, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, είναι πιο θετικοί, αφού διαγράφονται στον ορίζοντα ελπίδες για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Οποιο κόμμα περάσει το 3% εκλέγει εννέα έως δέκα βουλευτές, οι οποίοι αφαιρούνται αναλογικά από τα υπόλοιπα κόμματα. Πρακτικά, δηλαδή, για κάθε νέο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή η Ν.Δ., η οποία θα είναι πρώτη με ποσοστό κοντά στο 40%, θα χάνει τέσσερις έδρες. Ως εκ τούτου, εκλογικοί αναλυτές υπολογίζουν:

1 Εάν είναι στο 8% το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, η Ν.Δ. θα εκλέξει (με 40%) 161 βουλευτές.
2 Εάν μπουν περισσότερα κόμματα και η αναντιπροσώπευτη ψήφος υποχωρήσει στο 6%, τότε, με σταθερό το ποσοστό της Ν.Δ., οι «γαλάζιες» έδρες θα πέσουν στις 156.
3 Με 4% τα εκτός Βουλής κόμματα και τη Ν.Δ. στα ίδια επίπεδα, οι Νεοδημοκράτες βουλευτές θα είναι 154.
4 Τα πράγματα θα γίνουν άκρως οριακά αν περιοριστεί στο 2% το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς σε αυτή την περίπτωση το πρώτο κόμμα με 40% δικαιούται μόλις 152 έδρες.

Ειδήσεις σήμερα:

«Μητσοτάκης ή ακυβερνησία» – Το σχέδιο της ΝΔ για να μην χαθεί το 41%

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας αλλάζει εν κινήσει για ν’ αποφύγει νέα ήττα – Η «εκτόξευση» Τεμπονέρα, η… συνταγή Παπαδημούλη και οι τεχνοκράτες

Δημοσκοπήσεις: Η πρώτη μέτρηση μετά τις εκλογές – Αν συμβεί αυτό ανατρέπονται όλα…

Δημοσκοπήσεις: Σε… μέγγενη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγει η διαφορά του με τη ΝΔ, κλείνει με το ΠΑΣΟΚ.  Επτακομματική Βουλή με Ζωή και «Νίκη». Όλες οι λεπτομέρειες στο

Παρά τον προβληματισμό που δημιούργησε η σημαντική διαφορά των δημοσκοπικών προβλέψεων με το αποτέλεσμα της κάλπης στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι εταιρείες συνεχίζουν κανονικά και όλοι ελπίζουν ότι αυτή τη φορά δεν θα υποτάξουν την επιστημονική τους εγκυρότητα σε σκοπιμότητες οποιουδήποτε τύπου.

Η πρώτη έρευνα, μετά την Κυριακή των εκλογών έγινε από την Κάπα Research, στις 22 και 23 Μαΐου, δείχνει μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν ως τις 25 Ιουνίου.

Τα τρία βασικά της ευρήματα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μέγγενη καθώς από τη μια μεγαλώνει η διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία και από την άλλη μικραίνει με το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, δείχνει 7κομματική Βουλή και μάλιστα χωρίς το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο πέφτει κι άλλο.

Σε ότι αφορά στο ήδη υπάρχον αποτέλεσμα από την έρευνα προκύπτει ότι το συναίσθημα που προκάλεσε στους πολίτες είναι ελπίδα, ικανοποίηση, ανακούφιση σε ποσοστό 50%, ενώ ανησυχία, λύπη, θυμό/οργή στο 44%.

Στο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών οι πολίτες απάντησαν πως η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία σε ποσοστό 56% και ότι σε ποσοστό 28% ότι η ΝΔ θα πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες απάντησαν πως σε ποσοστό 52% ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοσκοπήσεις: Πρόθεση ψήφου για τις δεύτερες εκλογές

Στην πρόθεση ψήφου για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αποτυπώνεται επτακομματική Βουλή.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 18%, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 13,3%, ενώ μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 7,8%.

ΝΔ: 38,1%

ΣΥΡΙΖΑ: 18%

ΠΑΣΟΚ: 13,3%

ΚΚΕ: 6,6%

Ελληνική Λύση 4,2%

ΝΙΚΗ 3,2%

Πλεύση: 3,6%

ΜέΡΑ25: 1,8%

Άλλο κόμμα: 3,4%

Αδιευκρίνιστη ψήφος: 7,8%

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, η ΝΔ φτάνει στο 41,3%, 1,5% περισσότερο σε σχέση με τις εκλογές της Κυριακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,5% με το ΠΑΣΟΚ να μειώνει τη διαφορά των 8,62 μονάδων από αυτόν, μόλις στο 4,9%, ανεβαίνοντας στο 14,4%.

Η Βουλή είναι και πάλι επτακομματική, καθώς περνούν το όριο του 3% η Πλεύση και η ΝΙΚΗ.

ΝΔ: 41,3% (άνοδος 1,5%)

ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (πτώση 0,6%)

ΠΑΣΟΚ: 14,4% (άνοδος 2,9%)

ΚΚΕ: 7,2% (από 7,2%)

Ελληνική Λύση: 4,6% (άνοδος 0,1%)

Πλεύση: 3,9%

ΝΙΚΗ: 3,5%

ΜέΡΑ25: 2%

Άλλο κόμμα: 3,7%

Δημοσκοπήσεις: Αποτελέσματα εκλογών με ενισχυμένη αναλογική – Τι είναι

Στις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν πιθανότατα στις 2 Ιουλίου, θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η σημερινή Βουλή.

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

18 ΣΧΟΛΙΑ

    • Με το «γεια σας μακακες» απευθύνεται στο σκάρτο 12%.
      Και ειδικά σε εσένα προσωπικά.
      Και φυσικά η ΝΔ προμοταρει προεκλογικα τα επιχειρήματα και όχι τις βωμολοχίες.
      Αυτά τα αφήνουμε σε εσάς την σαβουροσκαρτούρα που σας αρμόζει.
      Τέτοια κάνετε και σας έστειλε ο λαός στα τάρταρα.
      Ασχοληθήτε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ σας το ποιος θα επιβίωση και άστε την ΝΔ να ολοκληρώσει την ανάπτυξη της Ελλάδος που την ρημαξατε με τον 3πλασιασμο των δημοσίων κηφήνων και τον 3πλασιασμο των μισθών τους από το 1982.

      • Σε ηλιθιους σαν και σενα με τα πολλα προφιλ απευθυνεται…
        οι εξυπνοι τον γραφουμε στα μας!!!!Μ.Γ.χχαχαχα

  1. Πού σε ξέρει ρε γέρο ΨΙΤ και σου μιλάει έτσι; Γιατί σε εσένα απευθύνεται το copy Τεμπέλη, προικοθήρα, μυαλό δεν βάζεις.Θα την φας πάλι στις 25/6 και θα πανηγυρίζεις.Ποσο ////είσαι τελικά; Πάρε τον Σκανδαλίδη, Νικητιάδη και τον μέντορα σου πρώην και ΚΑΠΗ ολοταχώς.Μην πάρεις ξανά τον Κυρίτση στο λαιμό σου.ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΜΕ ΦΟΡΑ….

    • Μιλάς εσύ που έχεις στις τάξεις σου τον εγκληματία των Τεμπών Καραμανλή; Λίγη ντροπή δε βλάφτει…

  2. Μια σύντομη επίσκεψη στο ιντερνετ μας λεει τα ποσοστά που έχει πάρει η ΝΔ διαχρονικά (χωρίς δεκαδικά). Βλέπουμε λοιπόν ότι ούτε τεράστια νίκη είναι απλά μη αναμενόμενη.
    1974 54%
    1977 41%
    1981 36%
    1985 41%
    1989 44 και 46%
    1990 47%
    1993 39%
    1996 38%
    2000 44%
    2004 45%
    2007 42%
    2009 33%
    2012 19% !!!!!
    2015 28%
    2019 40%

    https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5145267/ta-pososta-tis-neas-dimokratias-stis-18-eklogikes-anametriseis-kai-poy-odigisan-oi-archigoi-to-komma

  3. Αλήθεια Έλληνες.Τι ακριβώς έχουν προσφέρει τα μικρά κόμματα τόσα χρόνια που μπενουν στη Βουλή;Εκτός από το ότι κάποιοι ξαφνικά βρέθηκαν βουλευτές και κάποιοι άλλοι αρχηγοί.Τι έκαναν; Απλά έγιναν τσόντες στα μεγαλύτερα κόμματα όταν τους χρειάζονταν.Κατο για σκέψη.Ποιος,ποιοι θέλουν να μην έχουμε σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα;Σκευτητε λίγο.Ποιος δεν ήθελε δυνατή την Ελλάδα ;Τέλος ποιος πιστεύετε ότι είναι καλύτερος να κάνει τι δουλειά;Θα την κάνει καλύτερα με το να κάνετε βουλευτές κάποιους γραφικούς ,στη καλύτερη περίπτωση η βάλτους;Η Ελλάδα θα πάει μπροστά τολμηρά και σταθερά,κόντρα στους εξωτερικούς εχθρούς και στους εσωτερικούς ανθέλληνες γραφικούς.Κάτι άσχετο για όσους δεν υα ψηφίσουν.Ψηφίσετε η όχι πάλι 300 βουλευτές θα βγουν ,Μαλιστα αυτούς που θα βγάλουν οι άλλοι.

  4. Όλα αυτά τα σενάρια που δεν είναι τζάμπα.Κοστίζουν εκατομυρια οι εκλογεσ,μην ξεχνάμε είναι επιλογή των προοδευτικων αριστερών και κουμουνιστων.Αυτοί Θελανε απλή αναλογική να κάνουν τι;Ο κόσμος έχει καταλάβει και θα ξαναδώσει την απάντηση.

  5. Από την ΝΔ …όποιος Κώος τους ψηφίσει θα θυμηθεί τι βλακεία έκανε μόλις χρειαστεί γιατρό και νοσοκομείο….θα είναι όμως ήδη αργά…εμείς που τα ζήσαμε ξέρουμε….

    • Σχετικά με ΜΑΚΡΙ(Υ)Α... Βρε ζωντοβολο ήμουν ασθενής το 2017 επί Τσίπρα.

      Εγώ έφερα στο νοσοκομείο από σπίτι, σεντόνια , γάντια , κάτι φαγώσιμο, διαφορα που δεν έπρεπε ακόμα και λόγω χειμώνα ένα ηλεκτρικό υπόστρωμα που αυτό με έσωσε από το κρύο.

  6. ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΧΛΑ ΠΑΤΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ.ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΟΙ ΠΟΔΕΜΟΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΕΞΑΥΛΩΘΗΚΑΝ ΕΚΛΟΓΙΚΑ.ΤΩΡΑ ΣΥΡΙΖΟΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ?

  7. ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΗΜΑΝΕ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΤΣΙΧΛΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΛΕΞΙΕΦ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΙ

  8. Σχετικά με ΜΑΚΡΙ(Υ)Α... Βρε ζωντοβολο ήμουν ασθενής το 2017 επί Τσίπρα.

    Εγώ έφερα στο νοσοκομείο από σπίτι, σεντόνια , γάντια , κάτι φαγώσιμο, διαφορα που δεν έπρεπε ακόμα και λόγω χειμώνα ένα ηλεκτρικό υπόστρωμα που αυτό με έσωσε από το κρύο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ