Νέα δημοτική αμφιλεγόμενη παρέμβαση στην εμφάνιση της πόλης με τυχαιότητα και χωρίς σεβασμό στην νομοθεσία | Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

20
7503

Νέα δημοτική αμφιλεγόμενη παρέμβαση στην εμφάνιση της πόλης

με τυχαιότητα και χωρίς σεβασμό στην νομοθεσία 

Α. Σάββατο σήμερα, παραμονή εκλογών, με μια δυσάρεστη πρωινή έκπληξη. Περπατώντας στο λιμάνι μα   κοντά στο  Κάστρο, στην θέση του ‘’ΚΑΡΝΆΓΙΟ’’  πέφτουμε σε μια κατασκευαστική προετοιμασία καλουπώματος. Ρωτώντας μάθαμε ότι πρόκειται να φιλοξενηθεί εκεί ένα ψηφιδωτό που πάνω του θα τοποθετηθεί η άγκυρα που υπήρχε από την εποχή Καΐσερλη στην άλλη γωνία της προβλήτας. Ηταν μια πολύ κακή τοποθέτηση γιατί δημιουργούσε στενότητα με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του  περπατήματος.  Δημιουργούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο σημείο στροφής.  Ο σεισμός σταθηκε η αφορμή της απομάκρυνσης της συμβάλλοντας στην δημιουργία ελευθερίας στην πεζοκίνηση..

Β. Ρωτούμε τον κ…. εντεταλμένο σύμβουλο τεχνικών έργων της Δημοτικής αρχής που επιβλέπει:

— Τι θα κάνετε εδώ;

—Θα τοποθετηθεί η άγκυρα πάνω σε εάν ψηφιδωτό του νησιού

—Έχετε την έγκριση του συμβουλίου αρχιτεκτονικής; Έχετε κάποια άδεια;.

—Είναι έργο της Δημοτικής αρχής!

Οπότε καταλαβαίνουμε ότι  δεν χρειάζονται εγκρίσεις.

—Οι παρεμβάσεις στους κοινοχρήστους χώρους προβλέπεται από την νομοθεσία ότι γίνονται με σχέδια και μελέτες που εχουν εγκριθεί από αρμόδιες υπηρεσίες και σας ενημερώνω ότι θα το σχολιάσω δημόσια..

Β. Μικρή κοινωνία είμαστε, έχουμε το θάρρος να στείλουμε τηλεφωνικό μήνυμα στον κ.  Δήμαρχο. Τον ενημερώσαμε ότι θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρομε το έργο, γιατί δεν τηρούνται οι νόμοι και οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τον καλέσαμε να σταματήσει ο ίδιος το έργο! Τον προτρέψαμε να κάνει το έργο σύννομα, ώστε να αποφύγουμε τις ’’καταγγελίες’’! Εγγραφα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις Δημοτικές Υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένες υπηρεσιακά να κινηθούν ενάντια στην εκλεγμένη πολιτική αρχή τους.

Γ. Οι αισθητικές παρεμβάσεις της Δημοτικής αρχής Νικηταρά πατούν σε μια αντικειμενική ανάγκη. Δεν είναι ο στόχος μας να τον αποτρέψουμε καταγγέλλοντας τον. Έχουμε ανάγκη υψηλών αισθητικών και σύγχρονων παρεμβάσεων στους παραμελημένο δημοτικούς ελευθέρους χώρους μας. Όμως αυτό δεν δικαιολογεί παρεμβάσεις χωρίς σχέδιο, χωρίς πολιτική αιτιολόγηση, χωρίς τήρηση κάποιον αρχών και την θεραπεία στόχων. Οι παρεμβάσεις της νυν Δημοτικής αρχής χαρακτηρίζονται από τυχαιότητα, αποσπασματικότητα, χαμηλή λειτουργική και αισθητική ποιότητα και εν τέλει χωρίς πολιτική στόχευση!

Δ. Στο μυαλό μας ήρθαν οι εικόνες από μια σειρά επεμβάσεων αυτής της δημοτικής αρχής στους κοινοχρήστους χώρου χωρίς να τηρούνται οι διαδικασίες. Τελευταίο παράδειγμα η παρέμβαση στην πλατεία της Καρδάμαινας. Η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε εκεί, είναι καλύτερη από την προηγουμένη. Όμως θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι ακόμη καλύτερη! Ζούμε σε περίοδο κλιματικής αλλαγής με την Καρδάμαινα να είναι από τα πιο ζεστά σημεία του νησιού λόγω θέσης και λογω της μεγάλης δόμησης στο κέντρο του οικισμού όπου κυριαρχεί η άσφαλτος και το μπετόν. Θα ήταν καλύτερα  να υπάρξει μια παρέμβαση που να δημιουργεί μια όαση πράσινου στην καρδιά του χωριού και δεν αρκεί μια ελιά!  Παρά το ιστορικό και περιβαλλοντικό βαρος της Ελιάς αυτό δεν μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό της απουσίας δημοτικής πολιτικής στρατηγικής για ζητήματα χώρου και του περιβάλλοντος.

Άλλο μη πετυχημένο παράδειγμα είναι η Ελιά με την τεραστία βάση της στην μικρή πλατεία Διαγόρα που με δεδομένη την υπενοικίαση στα παρακείμενα εστιατόρια ο ίδιος ο δήμος μας  μετέτρεψε τον κοινόχρηστο χώρο της άλλοτε πλατείας Διαγόρα σε ‘’άβατο’’! Αντί μιας μικρού μεγέθους καλλιτεχνικής δημιουργίας που να παραπέμπει στο όνομα της πλατείας έχουμε εν τελεί ένα Δημόσιο χώρο στενότητας και αποκλειστικής εμπορευματοποίησης με  τραπεζοκαλυψεις μαζικής εστίασης. ( και για το i love kos υπήρχε καταλληλοτερη θέση από αυτή που επιλέχτηκε, αν τηρούνταν οι διαδικασίες)

Ε. ο κ. Δήμαρχος έχει χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Είναι μηχανικός και στελέχη της δημοτικής αρχής είναι δικηγόροι και γνωρίζουν την νομοθεσία. Γιατί δρουν αυτόβουλα και παράνομα. Ρωτούμε:

Που είναι η έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής;

Που είναι η έγκριση της Ποιότητας Ζωής

Που είναι η έγκριση του Δημοτικού συμβουλίου

Που είναι η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Που είναι τα σχέδια και οι μελέτες των τεχνικών υπηρεσιών του Δημου;

Πως θα πληρωθούν οι δαπάνες ενός έργου χωρίς συνοδευτικά έγγραφα;

Ποιος σχεδιάζει και ποιος αποφασίζει;

(Η κείμενη  νομοθεσία:

Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Β / 07.06.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική Αυτοδιοίκησης-Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»

Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α /08.06.2006) «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων»

Άρθρο 20 του Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α / 09.04.2012) «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός»

Ν.4030/11, άρθρο 21)

Ν. Μυλωνάς

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας πάνε να καθαρίσουν τα πάρκινγκ που είναι μέσα στα σκουπίδια. Ας κλείσουν λακούβες όχι με μπαλώματα αλλά με καινούριους δρόμους. Μόνο έργα πνοής δεν είναι όλα αυτά. Καταστρέψετε σιγά σιγά η ομορφιά του νησιού δείτε τα χωριά την παραμελημένη Κέφαλο …. Η αγκυρα κύριε δήμαρχε και σντιδημαρχε και αντιπολίτευση είναι το θέμα; Για να μην σας στείλουμε στο…… Αφήστε τις μ…. Και κοιτάξτε το νησί

    • Δρόμοι με μπαλώματα ακόμη κ στο ποιο τουριστικο κομμάτι της πόλης, οπτική ίνα ελέω, κόμβος Πειραιώς ακόμη ψάχνονται στο δήμο ποιος φταίει, κόμβος μαρίνας ουρά μέχρι τις φυλακές το καλοκαίρι να το θυμάστε αυτό, λύση. Καλύψτε το ρέμα από πάνω όπως τον Κηφισό στην Αθήνα κ κάντε παρεμβάσεις στον δρόμο εκεί γύρω . Δρόμος μεγάλος στο πλατάνι που καταλήγει πουθενά. Λύση συνέχιση μέχρι το ψαλίδι με νέους δρόμους. Νοσοκομείο νέο κτήριο. Απάτη . Νέο κτήριο επαλ. Απάτη και αυτό. Όλα τα λαμόγια εν δράση . Θα έρθουν εκλογές όμως κ θα φύγουν όπως φύγανε τόσοι άλλοι. Σοβαρευτείτε λοιπόν και παραξτε έργο για όλους με νόμιμες άδειες κτλ. Αρε να υπήρχε τρόπος κ όλες οι λαμογιες να πήγαιναν κατευθείαν φυλακή. Α ευτυχώς γίνονται ξενοδοχεία το ξεχασα

  2. Κ. Μυλωνά. Μήπως η παρέμβαση στο λιμάνι είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και όχι του Δήμου;

  3. Το κυριοτερο ειναι που κατέβηκες υποψήφιος με έναν άνθρωπο που δεν συμπαθούν οι πολίτες.Μην κανεις άλλο.

  4. Εσύ κ. Μυλωνά όλα τα βλέπεις στραβά για ότι γίνεται τίποτα δεν σου αρέσει. Αλλά αυτή είναι η νοοτροπία των αριστερών ψευτοδιανοούμενων κουλτουριάρηδων. …………

  5. Ετσι φωναζες και για το
    I LOVE KOS,
    και τωρα φωτογραφιζονται 5000 ατομα την ημερα, και διαφημιζεται το νησι στα περατα του κοσμου. μιζερια και οπισθοδρομικη αντιληψη.

  6. που έχουμε άποψη επί παντός επιστητού!!
    Όχι μόνο πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα, για καθε ζήτημα, αλλά εχουμε την ανάγκη να το το δημοσιεύουμε κιόλας…

  7. ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΝΗΣΙ ,ΒΕΒΑΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

    • Μια προτομή του δικού μας Κώου Ιπποκράτη θα ήταν απαραίτητη στο αεροδρόμιο. Έτσι λέω………. Και επειδή κάτι κατέχω, ελάχιστα προσπέκτ των Ξενοδοχείων μας αναφέρουν κάτι για τον Ιπποκράτη. Το γράφω για τους πρώην συναδέλφους μου. Τα χρόνια πού δουλεψα στην Καραϊβική (κρουαζιερόπλοια), έστελναν τους τουρίστες σε κάτι ξερονήσια για τούρ, για να δούν την σπηλιά του πειρατή Μπλάκ Τρομάρα, με κάτι σκελετούς, σπαθιά, καπέλα, βαρέλια ρούμι ή μπαρούτι, πιστόλες, μαύρες σημαίες, σεντούκια θυσαυρών, κλπ, πεταγμένα κατάχαμα, πληρώνοντας 80 και 100 $ το άτομο για μισή ώρα!!! Επιστρέφοντας περνούσαν και από μιά μπουτίκ που πωλούσε όλα τα παραπάνω σουβενίρ. Καλό βόλι σήμερα………….

    • ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ; ΚΥΡΙΕ ΖΕΡΒΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ 9 ΧΡΟΝΙΑ;ΕΝΑΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ ΕΚΑΝΕ,ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.ΚΥΡΙΕ ΖΕΡΒΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΑΦΗ ΣΚΑΦΗ.

  8. Οι ξερολες, οχι σε ολα, το μονο που εκαναν ηταν να διαλυσεουν την συμπαραταξη, και να παενε με τον ανθρωπο, που εβριζε, κυνηγουσε τους πολιτες και να υπερδιπλασιασουν την τιμη του νερου και τα δημοτικα τελη.
    Κατα τα αλλα ειναι αριστεροι.
    Ας γελασω!! Ξεφτιλιστικε η αριστερα και οι αγνες ιδεες!!
    Ολα για εναν μισθουλακο, σε καιρο κορονοιου!!

  9. Μια χαρά είναι η άγκυρα!!! Σκέφτομαι τη στιγμή που θα φωτογραφηθεί ο Θεοδόσης μπροστά της και ανατριχιάζω!!! Εννοείται βέβαια οτι δίπλα στην άγκυρα θα βάλει και μια ελιά!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ