Με πολλούς προσκυνητές η εορτή της Μεσοπεντηκοστής στην Παναγία Ελεημονήτρια στο Πελεζίκι Κω | Η μακρά ιστορία της από τα χρόνια της ιπποτοκρατίας μέσα στο κάστρο

0
9348


Με την προσέλευση μεγάλου αριθμού προσκυνητών εψάλη απόψε με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός Εσπερινός της μεγάλης εορτής της Μεσοπεντηκοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου  κ. Ναθαναήλ στο Εξωκλήσι της Παναγίας Ελεημονήτριας της οικογένειας Κουτσουράδη στο Πελεζίκι (στον παραλιακό δρόμο προς Τιγκάκι, πίσω από το ξεν. Αίολος).

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν, ο π. Περικλής εφημέριος του ΙΝ Αγίου Παύλου όπου υπάγεται ο ναός) και ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς (με την συμφωνία και την αγάπη του οποίου -όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος) επειδή το εξωκλήσι είναι στα όρια της ενορίας του νεολειτουργούντος Αγ. Γεωργίου του Πετρουμιανού- παραμένει υπό την ευθύνη του ΙΝ Αγ. Παύλου που είχε την ευθύνη του μέχρι σήμερα).

Έψαλλαν: ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Πεταλάς και οι Γιώργος και Γιάννης Κιάρης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής της Μεσοπεντηκοστής η οποία ενώνει τις δύο εορτές του Πάσχα και της Πεντηκοστής και πως τιμόταν ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη με την εορτή της Μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην μακρά ιστορίας της Παναγίας Ελεημονήτριας η οποία τιμάται ιδιαίτερα στην Κω, μιας και ήταν παλιός ενοριακός ναός μέσα στο εσωτερικό κάστρο της πόλης.

Μέσα στο Κάστρο της Κω, προϋπήρχε ένα μικρότερο κάστρο βυζαντινό στο οποίο δέσποζε περικαλλής Ναός της Παναγίας Ελεημονήτριας. Όταν καταστράφηκε από το σεισμό οι Ιππότες που έφτιαξαν το σημερινό κάστρο της Νερατζιάς δεν ξαναέχτισαν μέσα σε αυτό την εκκλησία, αλλά οι κάτοικοι έκτισαν το Ναό στην αρχαία αγορά (κοντά στο σπίτι της αείμνηστης Περσεφόνης Κουτσουράδη), όπου και μετέφεραν την εικόνα.

Η εκκλησία αυτή γκρεμίστηκε στο σεισμό του 1933. Οι Ιταλοί δεν επέτρεψαν να αναστηλωθεί και η εικόνα είναι αυτή που σήμερα υπάρχει στην Πνευματική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως για να μας ευλογεί.

Η αείμνηστη Περσεφόνη Κουτσουράδη, αποφάσισε τότε να χτίσει αυτό το εκκλησάκι για να παραμείνει η παράδοση και η εορτή της Παναγίας Ελεημονήτριας, στο κτήμα της οικογένειάς της, στη μνήμη του αδελφού της Πραξιτέλη Μουζάκη, εις μνημόσυνον αιώνιον.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Αχιλλέας Κουτσουράδης καθώς και όλα τα μέλη της Οικογένειας Κουτσουράδη και πολλοί προσκυνητές.

Αμέσως μετά προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Το πρωί στον ίδιο χώρο θεψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία της εορτής από τον νέο Ιερέα π. Περικλή Πουλέντση, συμπροσευχομένου του π. Περικλή Κιάρη. Έψαλλαν: ο Πρωτοψάλτης Μιχάλης Ανδρέου με τους Μιχάλη Γκινή και Γιάννη Κιάρη.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ