Ενδιαφέρουσα η ομιλία του καθηγητή Αντώνη Κλάψη
Ομιλία με αναφορά στα Δωδεκάνησα και στα διπλωματικά γεγονότα που διεξήχθησαν από την Ιταλική κατοχή μέχρι την Ενσωμάτωση στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο Π.Ο.Κ Ο ΦΙΛΗΤΑΣ, με τη στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ Κω, το Σάββατο 6 Μαΐου στις 18:00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι).
Καλεσμένος του ΦΙΛΗΤΑ, ο καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο τμήμα Πολιτικής επιστήμης και Διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους:
α) Αχιλλέα Κουτσουράδη, ομότιμο καθηγητή Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
β) Κωνσταντίνο Κογιόπουλο, γιατρό και ιστορικό συγγραφέα.
Συντονίστρια η κα Μαρία Τουλαντά – Παρισίδου, Πρόεδρος του Ομίλου, η οποία έκανε μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του ομιλητή.
Λίγα λόγια για τον Αντώνη Κλάψη
Ο Αντώνης Κλάψης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Wilfried Martens Centre for European Studies στις Βρυξέλλες. Έχει συγγράψει εννέα βιβλία και έχει επιμεληθεί πέντε συλλογικούς τόμους. Πολυάριθμα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε ο τόμος «1821. Η Επανάσταση των Ελλήνων», τον οποίο επιμελήθηκε από κοινού με τον Καθηγητή Θάνο Βερέμη. Σε λίγες ημέρες εκδίδεται στα ελληνικά και τα γερμανικά το βιβλίο του με τίτλο «Αφοσιωμένος σε μια ιδέα. Ο βασιλιάς Όθων και η Ελλάδα».
Πηγή: https://www.kostv.gr
Χαιρετισμός του Υπ. Βουλευτή Δωδ/σου Αντώνη Γιαννικουρή
Τον μεγαλύτερο αγώνα για τη διατήρηση της Ελληνικότητας των νησιών μας επί Ιταλοκρατίας, τον έδωσαν οι ίδιοι οι Δωδεκανήσιοι. Αμύνθηκαν με όποιον τρόπο μπορούσαν, εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων, με οργανώσεις τους απανταχού της γης, ενημερώνοντας με κάθε δυνατό μέσον τη διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο αίτημά τους να ενωθούν με τη πατρίδα. Αρνούμενοι να αφομοιωθούν και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν μέχρι τέλους την εθνική τους ταυτότητα, αντιστάθηκαν ακόμα και κατά τη περίοδο που εφαρμόστηκαν τα πιο σκληρά μέτρα του Φασιστικού Καθεστώτος.
Χαιρετίζω με χαρά και ικανοποίηση, την εκδήλωση με αναφορά στα Δωδεκάνησα και στα διπλωματικά γεγονότα που διεξήχθησαν από την Ιταλική κατοχή μέχρι την ενσωμάτωση, που οργανώνει ο πάντα δραστήριος, πνευματικός όμιλος Κώων ο ΦΙΛΗΤΑΣ, με την στήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών σταθμών Δήμου Κω.
Οι προεκλογικές μου υποχρεώσεις, δυστυχώς, δεν μου επιτρέπουν να παρακολουθήσω από κοντά τις τοποθετήσεις των καθηγητών, ιστορικών και ειδικών που θα φωτίσουν έτι περαιτέρω, γεγονότα της τόσο σημαντικής αυτής περιόδου.
Συγχαίρω την πρόεδρο του Ομίλου κυρία Μαρία Τουλαντά – Παρισίδου, για την εξαιρετική πρωτοβουλία στο νησί της Κω, την δεύτερη πατρίδα μου.