Ο θρήνος της Μεγάλης Παρασκευής: Οι Μεγάλες Ώρες, η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου…

0
6131

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα, με τη Σταύρωση και τον ενταφιασμό του Ιησού Χριστού, στην πορεία προς την Ανάσταση και το Πάσχα.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινά ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες σε όλη τη χώρα. Πρώτα ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες και ακολουθεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής. Στη συνέχεια, γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.
Κατά την ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αποκαθήλωσης, που περιγράφει τα γεγονότα του θανάτου και της ταφής του Χριστού, ένα ξύλινο ζωγραφισμένο ομοίωμα του σώματος του Κυρίου ως Εσταυρωμένου, το οποίο είναι προσηλωμένο στον Σταυρό, αποσπάται από τον Σταυρό, τυλίγεται σε λευκό ύφασμα και μεταφέρεται στο ιερό του ναού, όπου θα μεταφερθεί μετά την περιφορά του Επιταφίου και ο Σταυρός.
Στη Θεία Ακολουθία παρευρέθηκε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης, ο κοινοτικός σύμβουλος Μανώλης Καματερός και η ειδική σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Κω, Σταματία Κανταρζή

Πηγή: https://www.kostv.gr/

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Από την ακολουθία των Αχράντων Παθών στον Μητροπολιτικό ΙΝ Αγίου Νικολάου Κω:

Ο Επιτάφιος της ενορίας Ευαγγελίστριας Ασφενδιού:

 

Ο Επιτάφιος στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Αντιμάχειας:

 

Η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος στον ΙΝ Γενεσίου Θεοτόκου στο Λαγούδι:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ